CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Saturday, November 10, 2012

Bubur Kacang Hijau Bersama Krim Jagung...

Hari mama habiskan separuh hari mengemas bilik..huhu..tapi still gak macam sarat je lagi bilik...baju yg dah kecik dan mmg tak berpotensi nak pakai walaupun lepas bersalin atau kurus sikit, mama let go pada adik2...Iyalah kan dah 30-an tak kan nak pakai baju ala2 remaja lagi...

Sambil mengemas mama teringat yg santan segera yg mama beli hari tu masih ada separuh..erm kalau dibiarkan nanti rosak ..rugilah membazir...Mak mentua mama lebih suka guna santan segar..ermmm mama bukan tak suka santan segar tapi mama beli santan tu in-case ketiadaan santan segar...

Teringat yang masih ada kacang hijau yg belum pun mama guna..dah lama beli..dekat sebulan dah...mmg hajat dihati nak buat bubur tp sentiasa aje tak jadi...dan ada setin jagung ala krim berjenama ADABI yg mama beli pun belum digunakan..

So dgn rela dan ikhlas..mama pun memulakan langkah.....
Sebelum tu kpd yg tak pandai atau tak pernah terfikir nak buat tapi rasa nak makan..ini resepi utk korang..pada yg dah biasa buat..dan dah expert..sorry la kalau ada kesilapan..mama buat cara mama..cara yg simple tapi Insya-Allah masih boleh diterima tekak untuk dimakan...mama kan simple aje..jangan marah...

Bhn2 nya

1 cwn kacang hijau
500 ml santan
Manisan atau gula melaka (secukup rasa dan warna)
1 tin jagung ala krim (mama guna jenama ADABI)
Air (mengikut citarasa kalau suka cair bykkan sikit)
Gula (jika perlu atau nak maniskan lagi)
Secubit garam
2 helai daun pandan

Cara membuatnya:

Rebus kacang hijau ..tambah air jika macam nak kering.rebus sampai empuk - mama ambil masa selama setengah jam lebih dgn periuk ditutup dan api perlahan ...semasa merebus korang kena kacau2 gak sbb takut melekat kat bwh periuk..unless korang guna non-stick atau periuk tekanan....(sebaiknya kalau tak tergesa2 mengidam macam mama ni, korang dinasihatkan rendam dulu kacang hijau tu dalam 2 atau 3 jam...barulah tak perlu tunggu lama nak suruh dia empuk..selepas direndam tu, arwah mek mama cakap kalau digoreng tanpa minyak dulu..lagi best sbb naik bau harum kacang...)

Lepas dah empuk, masukkan santan..didihkan .. kemudian masukkan manisan (mama guna manisan kerek sebanyak 2 kerek) lepas tu masukkan secubit garam... masukkan jagung ala krim..kacau...kuah akan sedikit memekat dan creamy..itu yg best tu...Rasa2 lah kan..kalau nak manis lagi..tambah la sikit gula...bila dan mendidih...masukkan daun pandan..biarkan dalam 2 tiga minit....siap untuk dihidangkan buat yg tersayang...

So inilah hasilnya...


Bubur ni sedap dimakan time panas2 atau selepas disejukkan dlm peti....papa suka makan bubur kemudian cicah roti....

So, selamat mencuba dan untuk tambahkan kesedapan jgn lupa baca bismillah, selawat dan buat dgn ikhlas...hehehe...

Mama nak makan ni..bye...



0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan