CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Sunday, September 29, 2013

Resepi: Ayam Bakar Simplemama

Assalamualaikum...Morning peepssss... Hari ni pagi lagi mama buka wilayah mama ni... rindu sebenarnya...
Harap kawan2 semua sihat ye... mama sihat....sihat sgt..gebu2 lagi...hohoho...

Anak2 sihat tak??? Alhamdulillah anak2 mama semua sihat...

Hari ni mama nak share satu resepi yg mudah dan sedap la jugak (tak nak riak..tp papa suka)...anak2 pun suka...

AYAM BAKAR SIMPLEMAMA

Bahan-bahan
Setengah ekor ayam..
*1 batang serai
*1 inci halia
*1 1/2 sudu lada hitam (guna sos black pepper pun boleh)
*3 ulas bawang putih
*1/2 labu bwg besar
*sedikit garam
*sedikit gula

semua bahan yg bertanda * hendaklah ditumbuk or blender

Selepas ditumbuk, lumurkan pada ayam bersama sedikit kicap manis, dua sudu sos tiram dan kiub ayam..
Perapkan ayam tersebut dalam 15- 30 minit...

Selepas tu dibakar... mama guna pemanggang ajaib IKAN... yg mana2 pun sama je...dalam oven pun boleh.. sebelum dibakar mama sapu sikit minyak jagung pada pemanggang...kalau sapu butter lg best..tp jgn la letak minyak dan butter byk sgt tau. just oles2 gitu je....



Selamat mencuba.....


Thursday, September 26, 2013

Cantik tak Kak Ton?

Tagline mmg memainkan peranan yg penting dalam perniagaan. Seorg usahawan kena mencipta satu tagline yg boleh menarik perhatian dan buat org ingat kat kita..
Kiranya tagline tu sebahagian drpd marketing strategy...
Mmg byk tagline products yg dah sebati ngan kita contohnya Singer menawan keluarga bahagia (Singer) .. kerana dirimu begitu berharga (Loreal).. byk lagi la....
Dannnn antara yg latest yg plg glamer ialah Cantik tak kak Ton??? Tagline utk produk Humaira...



Dan hari ni mama dapat sokongan yg mmg kak Ton dah glamer dan jd ingatan..

Sampaikan wi-fi network pun ada yg guna tagline kak Ton.. hahaha...

See.... kuasa tagline.
SYABAS KAK TON!!!

Monday, September 23, 2013

HAPPY 1/2 YEAR, PRINCESS!!!

Today.. 23 hb September 2013.. genaplah princess mama yg sorang tu 6 bulan...
Alhamdulillah for the first time mama berjaya fulfill penyusuan penuh... syukur yg teramat..eh tak percaya la pulak... dari mana dtgnya determination mama tu..itulah kuasa Allah...
Mama berdoa agar mama dpt terus menyusu sampailah princess umur 2 tahun... aamiin..

Semoga princess mama akan menjadi anak solehah...♡♥♡



Friday, September 13, 2013

Resipi : Bihun Goreng Simplemama

Di pagi nan indah ni mama nk kongsi resepi bihun goreng yg of coz senang, sedap dan murah belanjanya.. thanks ye princess mama sebab terjaga.. now mama menulis entry ni sambil breastfeed princess...huhuhu...
Alkisah resepi bihun ni direka krn atas permintaan papa yg terchenta.. petang tadi.. bila aje mama balik kerja..nmpk papa tak bermaya aje.. bila disoal siasat selain menderita penyakit keturunannya (sakit urat)..papa juga lapar... alahai kesiannya busyukk mama lapar...
Apa ye nk dihidangkn... nasi x nak... ermmm.. lps survey ada la sikit lg bihun.. dlm 1/3 aje dr isian normal.. cheewah..
So jom menggoreng la.. nk letak ape ye..
Oppps... rupanya ayam ngakkk ada..ada daging tp masih beku..lmbt.. so utk tahu apa bhn2 nya... jom mama kongsikan..

Bhn2 (utk 1/3 jumlah bihun dlm bungkusan biasa)

Bihun
Setengah biji bwg merah yg besar
2 ulas bwg putih
1 sudu kecil lada hitam biji
Isi ikan goreng atau yg bakar (secret ingredient ni)
*bhn di atas ditumbuk tp x perlu lumat sgt..
2 biji telur
2 btg sosej dipotong bulat
Secukup rasa atau kiub ayam
Garam
Daun sup dipotong halus

Cara membuatnya:

Bihun direndam terlebih dahulu dlm air biasa..(mama rendam sebelum proses menyediakn bhn2 lain)
Masukkan sedikit minyak ke dlm kuali.. tumis bhn yg ditumbuk sehingga naik bau
Masukkan secukup rasa dan garam..
Masukkan sosej.. goreng sehingga masak
Masukkan dua biji telur.. jgn terus kacau..biar nmpk sedikit masak telur..baru kacau jd telur tidak akan jd terlalu hncur..pastikan api kecil..
Masukkan bihun..kacau sehingga sebati.. masukkan daun sup..
Jeng..jeng...jeng siap..

Konsep bihun ni ialah masukkan apa yg ada kt umah..if korang nk letak ayam atau daging atau apa saja..pastinya boleh.. tp pastinya akan sedap bila ada ikan yg dibakar dan ditumbuk.. mama kebetulan ada ikan cencaru bakar .. mama gamble aje letak ikan tu sbb nk suruh byk lauk tp x sangka bihun goreng jd best.. (mama tak angkat bakul tau..yg ckp bihun tu best ialah mak mentua, adik ipar, papa dan dua hero kami tu)...so x pasal2 itu jd secret ingredient..tp tak jd secret dah la coz mama dah share ngan korang.. x kisah la.. mama mmg suka share punnn...
Cuba la..mama hrp menepati selera korang..
Memasak tak susah.. guna aje apa yg ada ... barulah tak tension..
Inilah hasilnya....





Wednesday, September 11, 2013

AF BUZZ!!!

Hai semua yayang mama.. dah 2 hr mama tak bukak wilayah mama ni... sebukkkk sikit... 
Kali ni mama nk story benda yg terjadi hr Isnin mlm Selasa yg lepas.. mama tak kira..walaupun dah berlalu..n may b basi... mama nk post gak entry ni... no heart feeling okiesss.. muahhhh...
Ala bkn pasal apa pun..ni pasal AF la.
Rupa2nya mmg diorg buat pembaharuan la... kalau dulu Isnin hingga Khamis ada Diari AF kan..tp skrg ni Diari hanya ada pada hr Selasa hingga Khamis..sbbnya pd Isnin mlm ada slot baru iaitu AF BUZZ.. dlm AF BUZZ ni peminat leh lps geram ke..komen ke..puji ke.. semia bulih melalui medium FB, TWITTER.. kira ganti Karpet @15 dulu la.. dan semua luahan tu akan dilayan oleh si cantik manis Hanis Zalikha.. Zizan pun.. dan juri jemputan khas utk AF BUZZ iaitu Shafinaz Selamat...pastu diorg akan jmput la sesiapa yg diorg rasa perlu...


So.. kalau free pada Isnin mlm.. boleh la layannnnn...ok la sblm hbs entry ni jom tgk lg sekali wajah comel Hanis Zalikha ni..fuhhhh mmg cun la..


Monday, September 9, 2013

AF datang lagi...

AF datang lagi..kiranya AF 10 la ni tp diorg guna nama AF 2013.. pastinya penonton dijanjikan dgn pembaharuan..
Pengacara pun baru.. Zizan diberi t/jwb.. besar tu cabaran sbb maklumlah peminat AF kan ramai pastu ramai yg sibuk nk jd juri.
Habis semua nk dijuri..
So sabar ye la.
Tp yg istimewanya kalau berjaya..AF boleh merubah hala tuju seseorg.
Mama ni tgk je la.. tak excited mcm muda remaja dulu.
Dah cool dah..
Harap semua akan berikan yg terbaik.. 12 peserta kita dah tau..juri dan tenaga pengajar pun tau.. inspiral pun.. inspiral ni mcm idol la.
Ada 3 inspiral iaitu Faizal Tahir, Siti Nurhaliza dan Melly Goeslow. Hrp semua ok ye..
Kita tgk j

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan