CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Monday, December 31, 2012

Catatan Penglipur Lara Sang Majistret

Alhamdulillah..itu adalah ungkapan yang paling tepat utk mama menyatakan kesyukuran di atas kejayaan mama menghabiskan bacaan buku yg dah lama mama nak baca....
inilah bukunya...




sori sebab mama hanya mengepilkan gambar buku yg mama ambil dr Mr Google...camera tak de la nak snap....

sebenarnya buku  ni mama pinjam drpd kwn opis mama..Kak Dini...thanks kak...
setelah diperam selama lebih drpd seminggu di dalam beg laptop..kenapa mama nak baca buku ni???

  1. terpikat dgn tajuknya
  2. hasil promote dan komen dr Kak Dini
  3. comel la cover buku ni..macam ada sesuatu
  4. sbb plg utama......sebab mama mmg suka buku berkisar tentang true story..sbb ada byk motivasi...

...mama akhirnya memulakan bacaan pada jam lebih kurang 6.30 petang tadi dan mama berjaya  menghabiskan buku yg berhalaman 255 muka surat itu pada pukul 10.45 tadi..jadi lebih kurang 4 jam..tapi sebenarnya jumlah masa itu belum lagi ditolak dgn penggunaan masa solat Maghrib, iron baju papa yg nak pergi dinner kat hotel (jeles), buat susu anak, marah2 anak, leter2 anak, makan murtabak, mkn nasi, ulang alik pergi ambil air masa utk Iqy...ermmm dan of coz mandi...oh ya 1 lagi mama tgk kejap citer feveret Adam dan Hawa..tp dlm10 minit gitu je sbb mama tak sukatgk time citer tu on-air..mama lebih suka tgk malam2 skit..tgk yg direkod tak perlu spend masa tgk iklan... so kesimpulannya mama habiskan lebih kurang 2 jam lebih utk baca buku tu...dan satu aje komen mama selepas baca buku tu... "ermmm..bestnya kalau buku tu masih tebal"
Of coz la..mama rasa tak cukup... i want more....buku ni best sgt2....

Buku yg berkisar tentang kehidupan peribadi penulisnya sendiri...saudara Zabidi Mohamed...seorang bekas Majistret...cerita pengalamannya sebagai seorg majistret diolah dgn begitu santai, sinikal, dan penuh ilmiah...Bila aje kita membaca buku ni..seolah2 kita dpt menyelami dunianya...terasa kebijaksanaannya..dan rasa bangga kerana peribadinya mencerminkan peribadi jati Melayu dan Islam....

Melihat cover bukunya..kita nmpk yg saudara Zabidi ingin mendekatkan dirinya dgn kita...malah memberi persepsi humor dan bacaan yg mesra...

Nmpknya penantian mama utk baca buku ini berbaloi....
Satu lagi yg menggembirakan mama...kerana saudara Zabidi  pernah berkhidmat di Negeri Kelantan...Perkhidmatannya di sini berjaya mengubah pesepsi asal dirinya terhadap Kelantan dan rakyatnya... dia mula mengenal budaya, bahasa, sifat sebenar org Kelantan...kiranya the true colours ore Kelate la...
Mudah-mudahan buku ni boleh jd panduan kpd rakyat negeri lain yg masih menghina dan mengatakan Kelantan yg buruk2... senang cerita bg mama...org Kelantan sama aje macam org negeri lain..ada yg baik ada yg buruk, ada yg cantik ada yg kurang cantik....

Jadi mama syorkan pada yg belum membaca buku ni..silalah berbuat demikian...ini bukannya buku panduan utk menjadi seorang Majistret tetapi buku yg boleh dijadikan panduan untuk menjadi INSAN....

Tahniah buat Zabidi Mohamed...


Goodbye 2012



Aik dlm tak sedar dah kita hari dah berada dlm lembaran yg ke-366 pada tahun 2012..ermmm...tahun ni kan tahun lompat...
Ermm... amacam dah termakbul segala azam tahun 2012???? Mama??? entahlah..mama sebenarnya tak pernah ada certain azam utk tahun baru..mama akan tetapkan azam bila aje mama rasa perlu....tak perlu mengikut masa atau tahun..this is me....SIMPLE kan...

Apa2 pun mama harap semua orang beroleh kebahagiaan di tahun 2013...mana2 yg baik di tahun 2012 jadikan panduan..mana2 yg agak mendukacitakan...jdkan iktibar...biasalah manusia biasa mcm kita tak kan pernah lari dr ketawa, sedih, tangis, berjaya, gagal, tersungkur, melonjak dan sebagainya.... apa2 pun jgn berlebih2..jgn terlalu gembira dan jgn terlalu berduka..kerana itu semua pinjaman dr Allah....

Penutup tahun Masihi di Kota Bharu hari ni diiringi dgn cuaca mendung..yg terkadang hujan renyai..hujan lebat...mentari seolah2 menyepi seketika... namun walaupun alam seakan berduka (sinonim dgn hujan) warga di sini sama sahaja...setiap org ada perasaannya sendiri...apa2 pun sentiasalah disematkan rasa kesyukuran kerana Allah masih memberi ruang utk kita bernafas di bumi milik-Nya yg hakiki.. kepada yg berduka... Insya-Allah pasti ada mentari yg yg akan memberi sinar dan menghasilkan pantulan pelangi indah buat anda seketika waktu nanti..kepada yg sedang bergembira..ingatlah kegembiraan juga satu bentuk ujian... laluilah dgn bersederhana dan ingatlah kepada yg berduka....

Mama pula sekarang ni bercampur baur perasaannya... mama cuma cuba bersikap positif...semoga ketenangan hari yg mendung dan bergerimis ini dapat berkongsi impak yg baik dgn mama...
juga dgn makhluk Allah yg lain.....

Tahun 2013, esok, Insya-Allah memberi keberkatan kepada kita semua.... ingatlah perkiraan tahun hanya salah satu faktor utk memudahkan individu mengira waktu..menyenangkan kerja seharian agar lebih sistematik... jgn leka dengan tahun... tak kiralah dalam tahun HIJRAH, MASIHI, CINA atau apa2 lagi kalendar yg mama pun tak pasti...tidak pernah tercatat tarikh HARI KIAMAT...kerana tarikh itu adalah rahsia Allah... namun ia PASTI berlaku.... jom kita pertingkatkan amalan, bykkan pahala dan jauhi dosa...Insya-ALLAH.. setiap detik, jam, hari, minggu, bulan dan tahun kita akan lebih berkat dan terjaga...

Mama mohon ampun sekiranya pandangan mama da yg salah..ini hanya pandangan peribadi...semoga kita semua akan saling berkongsi pandangan...


Sunday, December 30, 2012

Aaron Aziz di Fear Factor Selebriti Malaysia..

Assalamualaikum..

ermmm..korang tgk tak Fear Factor selebriti Malaysia semalam???

Photo: Jom saksikan SEKARANG #FearFactorMY di Astro Ria (104) dan Mustika HD (134)

baru je first episode dgn menampilkan HERO MALAYA sebagai host...sapa lagi kalau bukan Aaron Aziz...


ermmm...best gak ..buat kat Cape Town... jauh tu...kalau tak menang pun ok lah..dah boleh pergi jalan2..
Semalam...cabaran yg diketengahkan ialh cabaran ketinggian...
Roslan Shah dan pasangannya Azam Pitt terkeluar...Roslan taksempat ambil sebarang bendera pun... 



yg menang cabaran semalam dan berjaya mendapat wang kemenangan sebanyak RM10,000 ialah pasangan Dafi dan Zoey...

Photo: #FearFactorMY - 5 bendera lagi! Tahniah Dafi dan Zoey!

haaaa...sapa kata lelaki jambu lembik??? nak buat camner dah Allah kasi muka diorg jambu...so jgn kutuk lelaki jambu lagi....diorg dpt ambil kelima2 bendera dan dalam catatan masa terpantas...

Peserta

  1. Mejar Faiz dan Jehan Miskin
  2. Roslan Shah dan Azam Pitt
  3. Azri AF9 dan Atu ZERO Raja Lawak
  4. Akim dan Farish
  5. Didie dan suaminya Isham
  6. Elfira dan Ajak SHIRO
  7. Dafi dan Zoey
  8. Johan dan Zaza
  9. Dazrin dan  Hairul Azreen
  10. Celina 3R dan Arthur
  11. Nik dan Ezlynn
  12. Alam Wakaka Crew dan Arja Lee
  13. Iz dan Zawen
  14. Gambit dan Robin
  15. Hefny (wartawan Propaganza) dan Hafizul On Air

Saturday, December 29, 2012

KB Burger Bakar!!!!!

Ini bukan cerita baru....ini cerita lama ..cuma mama dan papa aje yg terlambat..kiranya kami tak up to date la  kan...hahaha ...ada mama kisah????

Burger Bakar yg glamer tu menular jugak kat KB ni...mama pun teringin la nak try....actually papa yg ter'over' nak try...

tapi kami tak berkesempatan la nak try...kerana
  1. lambat la nak buat burger bakar ni..kena tunggu...malas pun ada..tmbah pulak time tu perut dah mogok minta diisi...
  2. timing tak betul..time nak try tu dah pukul 7 malam...pastu nak buat tu amik masa..kalau tunggu..ermmm boleh terlewat la solat..ape kes kan...
  3. datang dgn hero dua org tu...mana leh tunggu lama2 ...diorang cepat boring..kalau ikutkan diorg...sebelum order..makanan dah kena sampai..kalau tak byk la aksi diluar jangkaan akan berlaku...membuatkan mood makan papa menurun...mama jenis yg tahan sabar.(iya ke????)
Tapi alhamdulillah..Allah sampaikan jugak hajat kami nak try..hehehe...dah la pergi berdua aje..(sebab pergi berdua la kami pergi mkn)..kami pergi lepas hantar kakak mama naik bas kat Stesen Bas KB...

Tunggu dlm 45 minit jugak atau mungkin lebih...oooooo....mmg kebas kaki mama ni...iyalah kan ibu mengandung...
Akhirnya ini la dia..


Lokasi KB Burger Bakar ni dekat dgn bank Hong Leong Islamic Bank..sederet dgn bangunan KWSP KB ..lebih kurang berhadapan dgn Pizza Hut KB... cuba la ye....cukup mengenyangkan...

Utk keterangan lebih lanjut sila layari FB KB Burger Bakar...

Resepi Ketupat Sotong Kelantan

Ermm..mama rasa begitu lapar..pagi ni nak mkn apa ek???? papa mama dah buatkan air feveretnya Nescafe 3 in 1...yg original...halusssss...dan papa yg sempoi mkn swiss roll cake Mickey Mouse..(uyeeh punya)...
Mama dah tanya ok... iya mana la tau papa nak mkn nasi or something yg lain..tp papa cakap..'takpe la dulu'....hehehe..Alhamdulillah....(mmg malas wifey kamu ni ye papa)..

Mama???? ermmm lawat blog dulu la...dan mama ada satu resepi utk semua..dan sebagai koleksi mama kat sini....
Resipi kebanggaan kebanyakan rakyat Kelantan... "KETUPAT SOTONG" tp harus diingat..ini yg versi Kelantan punya.... yg Terengganu lain ok...

Mama ambil resepi ni drpd mak mentua kesayangan mama...
Mama tak tau la org lain tp kalau bg mama..mama selalu ingat nak buat ketupat sotong ni susah dan rumit....sooo may be kerana itu baru sekarang pintu hati mama yg tulus dan bersih ni terbuka nak membuatnya sendiri...tambah pulak papa mmg feveret dia la ketupat sotong ni... Jadi utk menambahkan kerukunan rumahtangga..mama belajar...memasak dan menghidangkan utk suami...pahalanya bagaikan berpuasa selama 70 tahun...(semoga diterima Allah)...

Sebelum mama meneruskan karangan mama yg mungkin membosankan mama rasa baiklah mama memulakan perkongsian pintar ini....resepi ketupat sotong yg mudah, simple dan pasti menjadi...cheewaahhh...

Bhn2
Sotong....pilih yg besar2 ok...
Beras pulut
Manisan atau gula Melaka
Santan
Gula (jika perlu)
Garam
Air
Daun pandan
Sedikit halia
Lidi sate..atau lidi kelapa

  •  mama tak letak sukatannya sbb semua boleh diagak dgn pertimbangan jumlah sotong yg dibuat...mama buat dalam 15 ekor..sotong sederhana besar... mama bubuh tiga kerek manisan... beras pulut dalam 1 cwn mama rendam...

Cara membuatnya
Rendam beras pulut dgn sedikit santan...kiranya agak2 menutupi beras..santan campur air la ye,, tambah sikit  garam..utk yg mama ni mama letak 2 sudu teh....sebatikan....rendam selama lebih kurang setengah jam atau 1 jam...kalau lebih sikit pun takpe..tp jgnlah sampai 1 hari...

Selepas dah berpuas hati dgn hasil rendaman..korang ambil sotong yg dah dibersihkan..dan dipisahkan kepalanya..masukkan beras pulut tadi ke dalam sotong...bubuh lebih kurang 3/4 daripada kebesaran sotong...santan yg digunakan utk rendam tadi boleh la dimasukkan sekali..biar dia lembab sikit... jgn bubuh byk sgt pulut dlm sotong kerana ada beberapa kemungkinan

  1. pulut tu tu akan keluar dr perut sotong
  2. sotong kita akan pecah atau terkoyak
  3. pulut yg keluar byk sgt memungkinkan melekat kat periuk dan hangit dan may be ketupat sotong kita akan berbau hangit..tak berapa best la kan..tp kalau korang guna kaserol atau non-stick punya periuk..mama rasa ok kot..
Lepas aje isikan beras pulut, ambil kepala sotong...satukan dia kembali dgn bdn sotong...kiranya cinta bertaut kembali la...gunakan lidi sebagai ejen penyatuan...cucukkan dia...buat cross kat penyambungan...ala2   kutub utara dan kutub selatan...kemudian timur dan barat..... ini adalah nak elakkan pulut terkeluar...

Bila dah siap semuanya... masukkan dlm periuk... masukkan santan cair...agak2 setara ngan sotong...masukkan sedikt halia yg diracik halus....tp jgn byk sgt halia ye..takut berbau pulak...mama bubuh halia sbb nak kurangkan bau hanyir sotong..kalau korang tak suka halia...don't worry..tak payah letak....
masukkan daun pandan yg disimpul kasih...cheewahhh..kalau la masih ada lebihan pulut...kalau mama la kan..mama letak aje dlm periuk tu sbb Uyeeh suka makan pulut sahaja...

Tutup periuk tu ok....masak dgn api yg sederhana... jgn kuat sgt tau..nnt sotong tak masak dgn sempurna...
Lepas tu tunggu aje la.. kdg2 pergi la jenguk...lebih2 lagi kalau guna periuk steel biasa mcm mama...iya la takut hangit ke ..ape ke..kacau perlahan2 ye....

Bila dah mendidih dan sotong nmpk masak..masukkan manisan tu.... bubuh la agak2 ye..agak2 manis dan menjadikan ia berwarna coklat...
Masukkan santan pekat...ikut kesesuaian.....tapi jgn biarkan sotong kita kekeringan ye...Ketupat sotong ni kena kuah dia pekat2 sikit..baru perggghhhh molek... 'nyakut' ore Kelate kato...hehehe

Bila dah mendidih dan masak...sotong tu nmpk empuk...rasa la... kalau korang nak manis lagi...tmbah gula...atau manisan lagi...kalau dah berwarna coklat tp belum manis..tmbah aje gula...  kalau suka ala2 manis.. up to you....tp kebiasaannya org Kelantan suka manis...hehehe..mcm ayah mama dan papa....

Bila dah siap....hidangkan...dgn kasih sayang....



Ermmmm...kalau Kak Ya (kakak mama).. tgk mesti marah ni...sbb time dia balik hr tu mama tak sempat nak buat...lain kali ye..

Haaa..senangkan... kalau nak lebih berkat dan menyedapkan hidangan bacalah Bismillah, selawat dan doa2 berkaitan...dan of coz niat tu utk kasih syg....nak doa memasak..sila ke DOA KETIKA MEMASAK...

Mama syorkan korang yg tak biasa buat...sila la buat sbb senang sgt...lebih2 lagi pada yg nak berkahwin dgn org Kelantan...kena belajar makan ni..sbb mostly org Kelantan suka KETUPAT SOTONG..

Oklah selamat mencuba..kalau ada sebarang kesalahan...mama minta maaf..sbb lain org lain resepinya....muahhhhhh...



Wow beg LV kau...

Hahahaha...ermmmm gelak panjang nampaknya mama ni..kenapa tu?????
Mama rasa cukup terhibur malam ni tgk Maharaja Lawak Mega 2012... of coz peserta feveret mama menggembirakan mama...JOZAN la ..sapa lagi..
Hehehe...mmg lawak...malam ni setiap peserta kena buat dua task ...yg pertama lawak guna dialek dan yg kedua lawak kembali ke sekolah....
yg paling mama suka lawak kembali ke sekolah JOZAN...hahaha..siap nama Fida lagi Zizan guna....hahaha.....berkisar tentang cinta monyet dan cinta antara dua darjat...
Iyalah si Fida tu kaya giler..bawa beg LV pi sekolah... ni mesti pinjam beg wifey Johan, Ozlynn...hahahaha...


Cute aje rupa Zizan pakai tudung.....aduhhhhh...time mama dok story ni..papa kat luar duk tengok lagi sekali....hahaha
Jambu pun not bad...dan ermmm Saywho bg saingan nmpak.....

Thursday, December 27, 2012

Sejak aku ditinggalkan...

Sudah lebih seminggu mama tidak menulis sebarang komen atau menghidangkan sebarang berita dalam blog kesayangan mama ni... mama bercuti ke??? ermmm...boleh la...sebenarnya, mama balik ke kg..dan sudah semestinya tiada kesempatan utk bercoretan di sini....

Namun mama sentiasa mencoretkan segala apa yg terbuku di hati mama pada minda mama..dgn harapan mama akan ada kesempatan mencurahkan segalanya di sini...
Mengikut perancangan, mama ingin menulis semalam...tp nmpknya tidak kesampaian..kerana mama yakin mama tidak kan sempat menghabiskannya jua krn emosi mama sedikit berkecamuk..
Sebenarnya 4 tahun yg lalu...pada malam semalam mama ditinggalkan oleh insan yg mama paling sayang di dunia ini...orang itu ialah ibu mama yg mama panggil Mek... pada 26 hb Disember 2008 lebih kurang jam 9.30 mlm...Mek telah pulang ke dampingan ILAHI....

Mama redha, ayah redha..semua redha..tp hati ini tak bisa menahan rasa sebak setiap kali terkenang detik itu... masih terbayang2 wajah Mek sebelum kepergiannya... Mek tidak sakit kuat..cuma biasalah penyakit lelahnya datang dgn lebih teruk pada musim sejuk2 begini...
Mama rasa sedih krn hari tersebut mama tak dpt menghabiskan masa yg lama dgn Mek... mama dan papa ke kenduri rumah kawan... hampir Maghrib baru pulang... tapi Mek tidak menunjukkan sebarang kesakitan..Mek cuma sejuk..itu biasa bg pesakit lelah... Mek mampu sembahyang Maghrib dan Isyak dgn sempurna... masih terbayang Mek tersenyum di sejadah selepas solat Isyak ketika melihat keletah cucu2nya bermain anak patung askar yg boleh berjalan dan bercakap..anak patung yg papa beli di KL utk Uyeeh...

Malah papa juga sempat berborak dgn Mek sebelum ke program Qiamullail anjuran ofisnya..mama dan Mek yg menghantar papa di muka pintu...
cuma dlm pukul 9 mlm, Mek kelihatan sesak nafas.... dan walaupun diurut Mek tidak menunjukkan sebarang tanda kelegaan... Mama dan kakak2 segera meminta kebenaran Mek utk bawanya ke Klinik atau hospital..Mek hanya bersetuju... namun mata Mek sudah memandang anak2nya dgn sayu... di saat itu mama tak dapat nak berfikir apa2..kosong.. hanya ucapan maaf dan pelukan utk Mek...Ya Allah aku sedang diuji...
Mek memandang kami satu persatu...Mek cakap, Mek dah maafkan kami semua....Mek dah halalkan semua...Mek memandang sepi ke dinding belakang mama...dan Mek cakap..."dah datang dah...." Mama tak pasti apa yg Mek nmpk...Mungkinkah Allah sudah menayangkan segala amalan Mek..Mungkinkah Mek sudah nmpk Melaikat Izrail yg datang menyapanya??? Di saat itu kami begitu mengharapkan segala yg terbaik utk Mek..
Mek tetap dibawa ke Klinik..Kak Ya dan Abg Fadhil membawa Mek ke sana.. mama begitu berdesak utk mengikut tapi memandangkan Uyeeh masih kecil, anak Kak Ya masih kecil..memerlukan jagaan..hanya Kak Ya yg ke sana..ayah tidak ikut sama kerana ayah juga tidak sihat... Malah sebenarnya kesihatan ayah lebih membimbangkan dari keadaan Mek.
Kami yg di rumah menunggu dgn sabar... hanya doa yg mengiringi..kami masih tak bersedia utk kehilangan wirawati kami...

Namun Allah Maha Mengetahui.... Allah lebih menyayangi Mek...kami menerima panggilan telefon Mek sudah pulang ke sisi Allah...
Dunia mama kelam...mama, Kak Nie dan Kak La menangis dan seumpama ingin meraung...ayah hanya menyembunyikan tangisannya dalam selimut...lama ayah di situ...
namun kami cuba gagahi ..kami bersihkan dan sediakan tempat utk meletakkan jenazah Mek nanti...
Ya Allah..inikah ertinya sebuah kehilangan yg berharga..sebelum ni mama sentiasa terfikir..bagaimanakah perasaan mama sekiranya Mek pergi meninggalkan mama...jawapannya mama telah ada...mama rasa kosong...mama rasa sunyi...mama rasa sepi... sepi yg tiada indah...
Lebih menyedihkan papa gagal dihubungi... kerana papa meninggalkan telefonnya di dalam kereta semasa nak dgr ceramah...mama meminta bantuan abah dan ma utk menjemputnya di tempat kerja....
Ambulan membawa sekujur badan org yg paling berharga buat kami... pejuang kehidupan kami... harta kami...

Ya Allah..Mek telah kaku di situ...Mek sudah tiada di alam ini...Namun memori dan setiap perlakuan Mek masih segar di ingatan kami semua...setiap doa, setiap ajaran, setiap teguran, setiap leteran Mek sentiasa menjadi pedoman buat kami..malah hanya itu yg mampu kami bicara dan imbas kemabli setiap kali berkumpul dan bercakap tentang Mek...Malah kami sentiasa mengaitkan setiap situasi yg berlaku dan menggambarkan cara Mek utk mengatasi masalah...mungkin kami terlalu mabuk dgn kasih sayang Mek..sehingga setiap perkara kami cuba adaptasi dg cara Mek....Ya Allah sesungguhnya mama sungguh merinduinya...
Wajah Mek yg cekung..lirikan matanya agak dalam bersemadi di dalam setiap jiwa kami....
Setiap waktu mama merindui Mek..cuma pada malam kepergiannya..hati ini lebih tersentuh ....
Mek damailah di sana...semoga roh Mek dilimpahi rahmat Allah SWT dan diberikan syafaat oleh Nabi Muhammad s.aw di hari pembalasan kelak..
Semoga Mek tidak akan dibebani oleh dosa2 yg kami lakukan..kerana Mek sudah mengajarkan yg terbaik cuma kami terutamanya mama yg sentiasa lalai dan melakukan dosa....

Al-fatihah buat Mek....kepada yg masih mempunyai ibu dan ayah yg tersayang....berkhidmat utk mereka...  kerana sebanyak mana jasa atau pemberian kita utk mereka..tak kan pernah dapat membalas jasa mereka buat kita.... Sedekahkanlah segala bacaan, amalan utk mereka..semoga doa dan amalan anak2 dpt membantu mereka di akhirat kelak...

Mama tak sempat berjasa buat Mek...sampai ke akhir hayatnya...Mek yg sentiasa berkorban...kerana itu mama tak pernah merasa puas... Maafkan anakmu ini Mek...yg byk berdosa...


Sunday, December 16, 2012

V-Soy nyata sedap!!!

Salah satu minuman kegemaran mama ialah susu soya.... mama minum semua jenis..tak kira brand... tapi bila pregnant cenggini, mama menjadi seorang yg memilih la sikit...mama akan baca ingredients dia dulu sebelum beli..mama cuba elakkan susu soya yg ada gula tebu.. bukan apa, pernah terjadi seorang kawan kakak mama keguguran krn minum susu soya yg mengandungi gula tebu..mama tak de la nak kata susu soya yg ada gula tebu tak elok tp bila ada case macam tu, mama lebih suka ambil langkah berjaga2...
Lagipun mama mmg nak cari susu soya yg best dan berkhasiat...
Sejak dulu lagi kalau ada yg minta mama syorkan susu soya pilihan mama, mesti aje mama akan ckp, V-Soy pilihan mama... susu soya ni mmg best, pekat dan mengenyangkan.... papa pun suka, 2 hero tu lagi la...
Lebih menyenangkan sekarang ni, V-soy boleh didapati dalam minuman kotak 200 ml... lebih senanglah kan...kalau dulu mama suka beli yg dlm botol, skrg ni mama lebih suka yg dalam kotak ber'straw' ni...


Rasa yg sama dan mmg berkualiti...
Tadi baru aje mama beli dua peket..1 peket ada 4 kotak... harganya RM4.50..
Bila beli dua kotak dia ada promosi..ada FREE kotak pensel..


Hehehe..iyalah kan dekat2 nak buka sekolah ni..hadiah pun kena la ikut trend....mama yg mmg takleh dgr benda free..beli aje la dua peket..hehehe..lagipun mama mmg minum V-Soy...tengoklah tu..warna pink...my feveret color.....
Memandangkan mama dah lama tak beli pencil box..kira ok la tu.....

So, kepada yg belum mencuba...sila la ye...ini hanya perkongsian pengalaman mama je...tak de bayaran drpd pihak V-Soy pun..mama kan suka berkongsi apa yg mama suka..ok lah...mama nak gi solat Zohor jap, pastu nak lunch....sambil minum V-Soy kegemaran mama...kena minum byk2 sebab org kata kalau minum time pregnant, anak jadi kulit putih..hahaha...betul ke?  tak kisah la asalkan sempurna dan sihat pun dah cukup... putih dan cantik tu bonus.... hehehe...

Adakah kebanyakan HACKERS ni lucah??




Mama dah banyak kali terbaca komen yg tak sepatutnya ada di wall rakan2 FB mama... mmg ada yg suka bergurau..tp selalunya mereka hanya buat double-meaning dan hanya org2 tertentu yg faham..tak de direct sampai kita pun nak termuntah bila baca....
Pagi tadi one of my FB member kena hack jugak...kisahnya mama terbaca post status dia yg berbaur lucah...seolah2 dia ni penggemar sex.. oh know....mama takde la kenal dia..tp dr status dan penulisan dia selama ini, mama tau dia seorg yg direct to the point, selamba, suka buat kita berfikir, lucu dan suka bergurau..tp mama yakin takde la sampai ke arah yg salah... Alhamdulillah dia masih ada teman yg rapat dan memahaminya yg tolong perjelaskan situasi sebenarnya...
Sepanjang kena hack, dia tak leh login dia punya FB....
Nauzubillah....mama takut la...
Tapi dari pengalaman mama selama ni ..antara pengalaman kwn2, kalau kena hack mesti yg keluar sesuatu yg boleh memalukan pemilik laman itu... dan kebanyakannya berunsur lucah...apakah hackers ni seroang yg lucah????
Pernah terjadi seorng gadis TWITTERnya di'hack'...hackers tu menjadikannya begitu murah..seolah2 dia memperdagangkan tubuhnya....sungguh memalukan..walaupun dia tau siapa dirinya...tp semua itu telah tersebar....
Mama harap semua ni akan dijauhkan..kepada yg hebat dlm bidang IT, jgnlah jadikan diri kita terlalu taksub nak terjah akaun peribadi org dan menyusahkan org..gunakanlah kebijaksanaan itu di jalan yg benar.......
Mama pernah tengok cerita KOREA yg best pasal hackers ni...Tajuk dia "GHOST".. dalam citer tu ditunjukkan hackers yg baik dan hackers yg buruk..tapi baik dan buruk tu dari segi niat aje la... sebab bagi mama bila aje digelar hackers, byk yg tak baik...kenapa perlu dicerobohi privacy org? kenapa perlu mematikan sistem jabata tertentu? kenapa perlu disebarkan virus yg boleh mengancam gadget atau peralatan org?
Cuba letakkan kesusahan org ke dalam diri kita....cuba rasakan betapa malunya jika kita diaibkan....sekiranya kita masih waras..hindarilah kesalahan itu..tp jika kita merasakan kita tak kisah dgn nasib org...cubalah periksa diri,hati dan jiwa kita, mesti sudah ada sesuatu yg mati di situ....
Wallahi....

Solat Subuh di musim TENGKUJUH...

Hari ni bgn agak lewat ...dah 6.15 pagi.itu dah lewat bagi mama yg belum gosok baju, belum kemas beg Iqy, belum kemas brg2 nak ke pejabat..mungkin kerana hujan yg mencurah2 menggalakkan utk mama lelapkan mata..(salahkan hujan...astaghfirullah) .huissyyy kalau la boleh cuti..kalau la kerja tak byk...mama gagahkan juga bangun...macam mana malas pun still kena bangun solat Subuh jugak kan.... di kala tu mama dapat merasakan di antara fadhilat solat Subuh ialah utk membantu hamba Allah ni bgn pagi2, mencari rezeki..

Iyalah kan..kalau dah malas mcm mama tp sbb kewajipan solat, mama bangun..bila dah masuk bilik air, wudhuk..mesti fresh la kan... rasa malas tu terbuang begitu sahaja..Alhamdulillah...
Mama bukan apa...semua tu la yg menjadikan mama rasa lebih ingin bekerja.....Mama sentiasa tetapkan keutamaan mama bangun pagi adalah kerana Allah..kerja mama letak no.2... sebab bila kita buat kerana cintakan Allah secara automatik..kita akan lebih cepat bangkit.... bersyukur kerana Allah masih menghidupkan kita... bila aje bangun mama mesti tgk papa dan anak2...Alhamdulillah, mereka masih dikurniakan kesempatan umur utk bersama mama... mereka org yg mama sayang ....mereka kurniaan Allah buat mama..
Melihat wajah segar mereka..mama semakin bersemangat...
Satu tip yg mama dgr dr cikgu mama dulu ialah... kalau  dah terjaga dr tidur lebih2 lagi azan Subuh sudah berlalu...segera lah bangkit kerana kita sudah wajib bangun...kalau kita tidur semula...mungkin kita akan ketinggalan Subuh dan pagi kita kurang keberkatannya...
Jadi bangkit cepat2...lawan syaitan.....bila aje kita buka mata, bangkit dgn niat nak beribadat, syaitan sudah tewas...tewaskan mereka...
Sekiranya kita totally tak sedar..tgk2 dah meninggi matahari, itupun kalau musim cuaca baik..kalau musim tengkujuh gini..lebih baik refer jam...sebab pukul 7 pagi pun macam pukul 6 pagi...
oklah, sekiranya kita bangkit dah lewat, Subuh umpama dah tiada, bersegeralah kita solat kerana itulah waktu Subuh kita..jgn lah..memang sah2 dah lewat tp masih lagi nak duduk atas katil, terkebil2...lepasa bangun dr katil, duk kat sofa,,, lebih teruk tu ada yg buka TV..ermmm mmg tak patut.. tp dgn syarat mmg tak terjaga langsung.. berdoalah agar Allah menerima Subuh kita...
Subuh ni terlalu penting kerana ia permulaan hari... baik subuh kita, Insya-Allah keberkatannya sepanjang hari...

Rasulullah bersabda, maksudnya : Barangsiapa yang menunaikan solat Subuh, maka dia berada dalam jaminan Alllah SWT..Kerana itu, janganlah kamu mencari jaminan Allah SWT dgn sesutu (selain daripada solat), yang pada waktu kamu mendapatkannya, lebih2 lagi ditakuti kamu tergelincir ke dalam api neraka".- Hadis riwayat Muslim.

Rasulullah SAW mengetahui kesulitan untuk mengerjakan solat Subuh krn ramai yg memilih utk terus berehat sehingga mengabaikan solat atau melewatkan solat. Jesteru itu terdapat beberapa keistimewaan solat Subuh yg tidak ada pada solat2 lain. Terutamanya bagi mereka yg mengerjakannya secara berjemaah. Antaranya:

  • Rasulullah mendoakan umatnya yang mengerjakan solat Subuh sebagaimana yg disebut dalam hadis Tirmizi,Abu Daud, Ahmad dan Ibnu Majah, yg bermaksud "Ya Allah, berkatilah umatku selama mereka suka bangun Subuh (iaitu mengerjakannya)".
  • Allah SWT berfirman maksudnya: “Dan bersabarlah kamu bersama-sama dengan orang-orang yang menyeru Tuhannya di pagi dan senja hari dengan mengharap keredaan-Nya, dan janganlah kedua matamu berpaling daripada mereka kerana mengharapkan perhiasan duniawi, dan janganlah kamu mengikuti orang yang hatinya sudah Kami lalaikan daripada mengingati Kami, serta menuruti hawa nafsunya dan adalah keadaannya itu melampaui batas.” (Surah al-Kahfi, ayat 28)
  • Keutamaan solat Subuh diberikan ganjaran pahala melebihi keindahan dunia dan seisinya, sebagaimana disebutkan dalam hadis riwayat Imam at-Tirmizi: “Dari Aisyah telah bersabda Rasulullah SAW, dua rakaat solat Fajar pahalanya lebih indah daripada dunia dan seisinya.”Begitulah keistimewaan solat Subuh. Apakah yang menghalang kita untuk menyingkap selimut dan mengakhiri tidur untuk melakukan solat Subuh?
  • Bukankah solat Subuh menjadi bahagian yang begitu besar kemuliaannya dibandingkan dunia dan seisinya? Diriwayatkan Muslim daripada Usman bin Affan berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:”Barang siapa yang solat Isyak berjemaah maka seolah-olah dia telah solat setengah malam, barang siapa solat Subuh berjemaah, maka seolah-olah dia telah melaksanakan solat malam satu malam penuh.” (Hadis riwayat Muslim).
  • Solat Subuh adalah sumber daripada segala cahaya di hari kiamat. Di hari itu, semua sumber cahaya di dunia akan padam. Matahari akan digulung, ibadat yang akan menerangi pelakunya.Diriwayat kan daripada Abu Musa al-Asyaari, dia berkata Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Barang siapa yang solat dua waktu yang dingin, maka akan masuk syurga.” (Hadis riwayat Bukhari). Dua waktu yang dingin itu adalah solat Subuh dan Asar.Mereka yang menjaga solat Subuh dan Asar dijanjikan kelak di syurga akan melihat Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Kami sedang duduk bersama Rasulullah SAW, ketika melihat bulan purnama. Baginda berkata, “Sungguh kamu akan melihat Rabb (Allah), sebagaimana kamu melihat bulan yang tidak terhalang dalam memandangnya. Apabila kamu mampu, janganlah kamu menyerah dalam melakukan solat sebelum terbit matahari dan solat sebelum terbenam matahari. Maka lakukanlah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)
  • Rasulullah SAW memberi janji, apabila solat Subuh dikerjakan, maka Allah akan melindungi siapa saja yang mengerjakannya seharian penuh. Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Barang siapa yang menunaikan solat Subuh, maka ia berada dalam jaminan Allah. Maka janganlah cuba-cuba membuat Allah membuktikan janji-Nya. Barang siapa yang membunuh orang yang menunaikan solat Subuh, Allah SWT akan menuntutnya, sehingga Allah SWT akan membenamkan mukanya ke dalam neraka.” (Hadis riwayat Muslim, at-Tirmizi dan Ibn Majah)
So,peringatan buat mama dan kepada semua kekawan mama, bangunlah mengerjakan solat subuh dgn ikhlas dalam waktunya kerana Allah SWT telah menjanjikan bermacam kenikmatan buat kita... sejuk, letih dan sebagainya adalah ujian Allah SWT...godaan syaitan....tewaskanlah..bangkitlah....
Bersama2lah kita....ayuhhhh.....

P/S: mama ada jugaklah terdengar cerita yg org kafir berasa gerun sekiranya melihat ramai umat Islam berjemaah dan memenuhi masjid untuk mengerjakan solat Subuh kerana bagi mereka sekiranya umat Islam mampu bgn dan berjemaah di Subuh hari, umat Islam itu mempunyai tahap keimanan yg tinggi..wallahi....


Saturday, December 15, 2012

Drama: Biarlah Rahsia..

Hai..korang dah tgk drama di Astro Prima..tajuknya 'Biarlah Rahsia' lakonan hebat Tiz Zaqyah, Zahiril Adzim, El-Faeza Ul-Haq, Norish Karman, Zaidi Omar dan Kazar.


Sebenarnya drama ni telah disiarkan dah..tp time disiarkan tu mama tak berkesempatan nak menontonnya...
Dan, malam ni ia disiarkan lagi...mama pun terasa nak tgk...kenapa??? sebab mama yakin yg citer ni mesti best sbb pelakon2nya mmg best2 semuanya...

Zahiril

Tiz

Norish

El-Faeza
Ceritanya mengenai seorang jururawat lakonan El-Faeza yg bernama Puteri yg ditugaskan menjadi jururawat peribadi Nila (Tiz). Nila merupakan menantu kpd Tn Aziz (Zaidi) dan Pn Hamimah (Norish) dan isteri kpd Rizwan (Zahiril) dikatakan mengalami kemurungan tahap melampau.
Sepanjang Puteri berada di sana, terdapat byk keraguan yg menyebabkan hatinya mendesak utk menyiasat..Nila sentiasa mengatakan rumah itu rumah neraka dan dia tidak gila...dia juga mengatakan semua yg ada di rumah itu yg gila..Nila sentiasa mendesak Puteri membawanya lari...

Selepas menyiasat rupa2nya Pn Hamimah yg menjadi punca segalanya. dia terlalu taksub ingin memiliki cucu perempuan sehingga sanggup membunuh cucu lelaki..Lebih malang bg Nila kerana semua anak yg dilahirkan adalah lelaki...Rizwan yg terlalu mengikut kata bondanya juga hanya melihat sahaja penderitaan isterinya..
Nila juga menjadi mangsa rogol Tn Aziz sehingga mengandung.

Puteri cuba utk menyelamatkan Nila tp tidak berjaya..Akhirnya dia juga menjadi mangsa seperti Nila..dikurung dan dipaksa meneruskan impian Pn Hamimah utk mendapatkan cucu perempuan.. ceritanya berakhir begitu sahaja..mereka semua kekal di rumah banglo yg berada di pedalaman itu..dan rahsia mereka kekal begitu sahaja... betul2 BIARLAH RAHSIA...
Kesimpulannya semua yg kat rumah tu psiko....yg menonton cerita ni pun macam dah nak psiko...Adakah wujud org mengalami nasib begitu???Arggghhh..tensionnya....minta dijauhkan .

Thursday, December 13, 2012

Comelnya Anak Dara Erra Fazira..

Tadi mama tertengok gambar yg di'post' oleh Erra dekat Fanpage miliknya...Erra telah post gambar si cantik jelita Aleesya...
Gambar Aleesya diambil ketika dok berborak dgn mom dia...Ya Allah..dia posing ada gaya gitu...Erra cakap itu gaya spontan Aleesya..bukan diajar...iya lah kan natural talent tu mesti la ada...lagipun hari2 dok tgk mom dia bergaya...

Photo: Betul!! Mom x ajar pun landing mcm ni.. Ni session borak2 dng Aleesya.. Tapi napa Dia duduk  over mcm nie.. ;)

Comel kan...sebijik Erra muka dia...gambar yg pertama tu penuh karakter muka dia....nampak macam dok bergossip gitu... hehe..bestnya Erra ..ada yg teman nak berborak2....mama berdoa sangat agar turut dikurniakan seorang puteri..buat geng kata orang....Aminnn...

Wednesday, December 12, 2012

Placenta ialah uri...

Semalam ketika papa dok gosok2 perut mama yg dah memboyot ni...tiba2 aje papa bertanya dgn mama pasal uri... apa sebenarnya uri..rupa dia..apa fungsi uri???

Mama: Aikk...kan papa dah 2 kali bawa balik uri dari hospital lepas mama bersalin...papa tak pernah tgk ke?
Papa: Tak...sebab time Uyeeh dulu papa bawa balik, arwah mek (ibu mama) yg basuh dan uruskan..papa cuma pergi tanam je..time tu uri dah siap dibalut...bila Iqy lahir, mek dah takde, ayah pulak yg amik alih...papa mcm biasa tukang tanam je...
Mama: jadi papa tak tgk langsung????
Papa hanya menggeleng kepala sambil tersenyum...
Mama: oooo..jadinya bila papa bawa balik, papa terus kasik kat mek dan ayah..papa pun pergi tidur, kan...hehehe..
Papa senyap je..aikkk macam betul je tekaan mama.
Mama: uri ni lebih kurang macam bentuk hati la...warna darah gitu.dia mcm dok dlm karung nipis..lepas deliver baby, doktor atau nurse akan bawa keluar uri pulak... time bawa keluar uri..diorang tak kasi kita teran dah ...diorang akan tarik macam tu je...smooth aje uri tu keluar....itu pun kalau uri tu elok....tak pecah..sbb ada gak yg dah pecah...kalau dah pecah2, kena buat ngan elok2 la...sebab kalau uri ni terlekat walaupun sedikit, akan membahayakan si ibu...Kali ni bila aje mama deliver, papa kena tgk tau time ayah cuci uri tu...susahlah kalau one day, ayah dah takde..siapa nak cuci uri ...mcm tak best la suruh org..lebih baik papa sendiri yg cucikan...
Papa: ok, Insya-Allah...

Jauh di sudut hati mama, mama begitu berharap papa akan belajar menyempurnakan uri tu...mengikut ajaran Islam....

Sedikit info tentang uri atau nama sainsnya ialah placenta...


Apakah uri?

  • nama lainnya ialah placenta atau tembuni merupakan teman rapat atau kembar kepada bayi dlm kandungan
  • uri tidak boleh dibuang..ia perlu dibersihkan dan ditanam dgn segera bagi mengelakkan bau busuk
  • menjadi tanggungjawab seorang bapa utk menguruskan uri..
  • ia terdiri daripada lebih 200 pembuluh dan vena halus. mirip gumpalan hati mentah.
  • warnanya merah tua dan mempunyai bonjolan cotyledon yg berbentuk jari...
  • permukaannya amat lembut dan tali pusat berada di bahagian tgh
  • ukuran placenta bersesuaian dgn berat dan ukuran bayi. kebiasaannya berada di bahagian atas rahim..namun ada juga kes yg placenta ada di bahagian bawah..
  • fungsinya adalah utk membekalkan zat dan oksigen daripada darah ibu kepada bayi, membawa karbon dioksida dan sisa2 pembuangan bayi kembali ke darah ibu, membentuk pertahanan utk sebarang infeksi atau kesan ubat2 tertentu, dan mengeluarkan hormon2 seperti estrogen,progestron dan human chorionic gonadotrophin (HCG)

Cara menguruskan uri mengikut Islam

  • Mulakan dgn membaca Bismillah
  • Cuci bersih2 bagi menghilangkan darah. jgn guna sabun atau sebarang pencuci.
  • Bilas dgn air yg bersih sambil berselawat dan membaca doa2 yg baik (utk memastikan kebersihan dan kesuciannya)
  • Cuci uri dgn garam dgn melumurkannya kesemua bahagian..cuci bersih2
  • Lumurkan dgn asam jawa dan cuci bersih2...ini adalh utk menghilangkan bau hanyir
  • Perah 4 biji asam limau ke atas uri untukmengharumkan uri
  • Letakkan uri ke dalam plastik mudah reput bersama asam keping dan garam. ikat seperti sup bunjut.
  • Bungkuskan ke dalam kain putih dan ikat kemas2 seperti sup bunjut
  • Gali tanah sedalam yg boleh agar tidak dapat dikesan oleh binatang2. Tanam di tempat yg bersih dan selamat
  • Baca Bismillah dan beselawatlah semasa hendak meletakkan bungkusan uri
  • Letak batu atau kayu bagi memastikan tidak digali oleh binatang2
  • Jangan letak sesuatu yg boleh membawa kepada khurafat dan syirik..

Menurut JAKIM, hukum menanam uri adalah HARUS...Uri kanak2 Islam adalah suci dan tidak boleh dibakar atau dijual..Amalan menanam uri dgn lada hitam, pensel dan mcm2 lagi adalah khurafat....

kredit utk : http://hidayahmk.blogspot.com/2011/03/cara-menanam-uri.html

Semoga sedikit sebanyak info ini berguna utk papa dan semua..untuk tahu lebih detail sila tanya pakar sakit puan atau nurse2 korang ek...mama pun lama dah tinggal sains ni...
Kalau ada yg slah dlm info di atas..semoga ada yg sudi membetulkannya...

Bye-bye STRESS


Anda stress????? opps..mama ni selalu aje majmukkan bahasa Inggeris dan Melayu...mesti korang stress dgn sikap mama kan???

Mama bukanlah pakar motivasi, yg nak kasi tips atau langkah2 menjauhi stress...
Tapi mama ada satu cara yg cukup efektif utk mengawal stress yg menguasai mama..hehehehe...

Mama akan tulis segala masalah mama..time menulis tu mama mestinya akan menangis..kadang2 sampai bengkak2 mata mama..lebih2 lagi kalau mama meluahkannya pada waktu malam..esok tu mata mama akan jadi macam mata org Korea...

Dalam masa mama bercinta ngan papa dulu..kalau mama ada masalah, mama akan tulis..kemudian mama lipat dalam bentuk jet.... mama mengharapkan mama dapat menerbangkan masalah mama tu..

Bila dah lama menjalani kehidupan di dunia ini...mama sekarang lebih suka mengadu kepada Allah...terasa lebih lapang dan puas... mama tahu ALLAH MAHA MENDENGAR...mama memohon agar Allah memudahkan segala urusan mama...mama sekarang lebih redha dgn stress krn dgn adanya stress mama akan lebih berusaha.... mama cuba pujuk diri mama supaya mempositifkan segala stress dan masalah yg hadir dlm diri mama...
Mama masih dlm proses pembelajaran dlm mengawal emosi...Ya Allah semoga mama dapat melayari hidup ini dgn keberkatan-MU...


Mencintai Allah melebihi segalanya...

Dulu mama tak mengerti atau mungkin mama tak pernah nak ambil tahu...apa yg mama tahu mama kena jalankan Rukun Islam dan mematuhi Rukun Iman sahaja..
Tapi semenjak sekarang ni perkara ni sentiasa berlegar2 di fikiran mama... mama semakin dipengaruhi untuk mencurahkan rasa cinta yg ulung kepada Allah..
Sebagai umat Islam kita wajib mendahulukan meletakkan Allah di tempat teratas.. kerana Allah yg memberikan kita kehidupan, Allah yg menjadikan kita dan seluruh alam semesta, Allah adalah segala-galanya.
Sesungguhnya Ya Allah sukar untuk menetapkan hati untuk mencintai-Mu..Mungkin kita telah terbiasa mencintai sesuatu yg kita nmpk..Mama percaya Allah itu wujud namun meredhakan hati untuk meletakkan Allah di tempat tertinggi begitu menguji mama...
Berdoa menjadikan diri kita lebih dekat dgn Allah kerana itu mama sentiasa berdoa agar Allah membuka pintu hati mama untuk tulus mencintai-Nya melebihi segalanya. Bila memikirkan tentang memberikan rasa cinta mama terasa sungguh malu kerana mama selama ini mama mencintai dikalangan manusia melebihi Allah..kenapa mama cakap begitu??? Salah satu yg masih segar di fikiran, semasa mama masih dlm proses mengenali papa, adalah sedikit masalah yg melanda kami..biasalah org sedang hangat bercinta..mama masih ingat mama meraung dan menangis sepanjang malam... mama tak lalu makan..hidup mama tak tentu arah...ketika itu hati mama begitu tertekan..mama tak mahu kehilangan org yang mama syg. Bila dikenangkan.. mama rupanya sudah hanyut..mama tidak seharusnya jadi begitu ..seharusnya mama kena bertenang dan redha dgn pergolakan yg berlaku...kerana mama hanya mempunyai konflik dgn manusia yg juga diciptakan oleh Allah.. mama telah menepikan kedudukan Allah...Ya Allah...ampunilah mama....
Mama seharusnya sedar Allah sentiasa ada untuk mama dan cinta mama hanyalah untuk Allah....
Sebagai makhluk Allah, mama berdoa semoga Allah menjadikan hati mama sentiasa mencintai-Nya melebihi segalanya..semoga Allah akan sentiasa mencintai mama..semoga Allah mencintai papa..kerana mama akan mencintai papa kerana Allah.


Mama mencintai ibu bapa mama kerana Allah telah melahirkan mama melalui mereka...mereka manusia yg dipilih utk menjadi ibu bapa mama.. Ya Allah mama bermohon agar mereka berdua diberkati-Mu di dunia dan akhirat. Semoga mereka tidak dibebani dgn segala dosa yg telah mama lakukan....kerana mereka byk mengajar mama erti Islam dan kehidupan... semoga segala dosa mama adalah tanggungjawab mama...jadikanlah kedua mereka sentiasa diberkati rahmat-Mu... semoga roh mek ditempatkan dikalangan mereka yg Engkau cintai..semoga ayah akan bahagia sampai ke akhir hayat beliau..Husnul khatimah utk ayah..sekarang mek sudah dijemput kembali kepada-Mu..ayah masih ada bersama mama..semoga mama masih sempat berbakti buat ayah..
Bila merenung anak2, mama bersyukur krn Allah meminjamkan mereka kepada mama dan papa.. Insya-Allah mama akan menjaga dan mendidik mereka kerana mereka amanah yg tidak terhingga..jadikanlah mereka hamba yg mencintai-Mu juga..
Mencintai Allah melebihi segalanya adalah matlamat hidup mama sekarang...kerana itu mama akan sentiasa berdoa agar mama sentiasa akan dikelilingi mereka yg mencintai Allah..  Amin....

Tuesday, December 11, 2012

Korean Drama: I MISS YOU..

Dalam kesibukan mama melayari hidup seharian..mama masih sempat lagi memberanikan diri menonton drama Korea...nak buat macam mana mama mmg minat ..hehehe..nak seribu daya..tak nak seribu dalih kan...mama pun menonton drama tu time lunch atau breakfast aje... jadual kelas pack dan byk lagi kerja sampingan..lagipun mama dibayar gaji untuk buat kerja bukan tgk citer Korea atau berFB,,,hehehe...baik je bunyinya kan...

Mama tgk citer baru..itu yg mama nak kongsi sgt2 tu....mama baru start tgk minggu lepas..tapi mama tak sempat nak promote kat sini....

Drama tu bertajuk 'I MISS YOU'...citer ni sedang on going di Korea...kiranya tgh panas di pasaran la ni..updated la mama ni..hehehe..


Drama lakonan pelakon2 hebat yg semuanya mama minat... Mickey Park Yoochun, Yoon Eunhye,

Mickey
Yoo Eunhye
Yoo Seung Ho

Sinopsisnya:
Kisahnya berkisar tentang seorang gadis yg bernama Lee Seo Yeon...dia mengalami trauma semasa remaja lantaran ayahnya yg bermasalah..ayahnya dituduh melakukan pembunuhan..akibatnya dia dan ibunya dihina oleh seluruh masyarakat..dia dicop sebagai anak pembunuh..lebih memilukan semua kwn2 manjauhkan diri dan menganggap dia juga mampu membunuh...Dalam kesedihan, dia menemui sedikit cahaya dlm kehidupan apabila bertemu dgn Han Jung Woo..seorg anak org kaya..pada mulanya Jung Woo tidak dpt menerima hakikat yg Seo Yeon ialah anak seorg pembunuh..dia juga takut pada Seo Yeon..tapi bagaikan telah ditakdirkan, dia akhirnya menerima dan menawarkan diri untuk berkawan dgn Seo Yeon...
Mereka melalui pelbagai perkara dgn gembira..Seo Yeon dan ibunya kemudian melarikan diri ke rumah seorg detektif yg pernah menangkap ayahnya dulu krn tidak tahan dgn tekanan masyarakat sekeliling yg memulaukan mereka walaupun ayahnya telah meninggal. Detektif itu mempunyai seorg anak yg bernama Eun Joo..mereka melayan Seo Yeon dan ibunya dgn baik. Seo Yeon merasa lebih tenang..Jung Woo kekal bersahabat dgnnya..tanpa disedari dia mula jatuh cinta kpd Jung Woo.
Namun segalanya berubah apabila Jung Woo diculik oleh penjahat yg diupah oleh seorang jururawat yg bekerja dgn nenek tirinya..Mereka menculik Jung Woo krn ingin mengugut ayahnya. Ayah Jung Woo seorang yg zalim dan terlalu gilakan harta...dia telah mengurung ibu tirinya dan cuba membunuh adik tirinya demi harta. Ketika diculik Seo Yeon yg ingin menyelamatkan Jung Woo telah dirogol. Jung Woo yg terpinga dan kaget telah melarikan diri seorg diri dan meninggalkan Seo Yeon...Kenapa jadi begitu...bagaimana kesudahannya??? 

Ohh..itu korang kenalah tgk sendiri ek..mama tak larat la nak tulis semuanya..hehehe...namun yg pasti minum air byk2 sebab mama takut korang terhidrat pulak sbb pastinya byk air mata akan mengalir...

Ni gambar diorg time kecik..kiut dan berbakat sungguh....
Selamat menonton......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan