CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tuesday, September 30, 2014

PERANGKAP MAYBANK!!

Assalamualaikum..

Hari ni entry mama pasal Maybank..
Mama bengang teramat ngan Maybank hari ni
Actually benda dah berlaku dalam 4 bulan lalu..tp kesabaran mama masih bertahan..tp kali ni mmg tak tahan..
Citernya mama bukak la akaun Maybank utk urusan bisnes kesayangan mama tu...iyalah ramai customer request nk transfer duit ikut Maybank..
Bank besar la katakan...customers ramai la tuuuu...
Time nak bukak akaun..dia salurkan mama dekat sorang FINANCIAL EXECUTIVE yang mmg grand la kan...jangok ore kelate kato... kiranya mmg melawa la..muka pun manis..
Mama akui... yg mama sikit blur..mama just aim nk buka akaun..
Tetiba dia kempen supaya mama buat saving rm100 sebulan..kiranya duit tu terkumpul.. nanti 5 years later kalau nk bawa keluar ... boleh la..bersama keuntungan..since dia mention itu Islamic investment...so ok je la...
Tapi bersama saving tu ada life insurance dari ETIQA TAKAFUL INSURANCE sebanyak rm20.50..
Memandangkan mama dah ada life insurance... mama cakap tak nak la.. so FE tu cakap...mama boleh buat pembatalan..tp mama kena datang semula...dalam dua tiga minggu..
Ok le kalau mcm tu...
So..dlm dua tiga minggu mama pun pergi la utk buat pembatalan..
Mama kena isi borang dan taruk signature...
So mama pun rasa free...sbb dah beres...
Tapi bila check utk bulan tu..aikkk ada lg potong...oooo.. tp mama boleh consider sbb may be Maybank dah set system ke apa...jd utk bulan pertama tu ok lerrr..
Bulan kedua mama tak ingat nk check penyata..
Tp bulan ketiga mama terperasan yg rm20.50 masih dipotong dr akaun mama... mama pun check yg bulan lepas...eh mmg ada la..
Alamakkkkk...
Mama pun pergi la ke bank nak tanya...cari FE yg hari tu..aikkk tak de...
Tanya FE lain pun takde..
Sabar..
Minggu seterusnya pergi lagi..tp malangnya mama..masih tak dpt nk berjumpa ngan FE..
Tup..tup...bulan ni masih lg dipotong rm20.50
Mungkin bg sesetgh org itu jumlah yg sikit tp bagi mama besar ertinya...andainya mama tak buat apa pun dgn duit tu..mama rasa jauh lbh baik mama bagi sedekah kat org miskin dari bg free2 kat bank yg sah-sah kaya...
Jadi hari ni mama pun pergi la cari FE itu..
Dia pun check la dalam system..
Ermmm.. dia consider mmg ada pemotongan..
Alasan yg diberi ..dia dah fax kat Maybank Kuala Lumpur...jd dia tak boleh buat apa la..sbb semua KL yg urus...adusss sonangnyoooo jawapan ekau....
Habis tu kenapa kau tak minta feedback?
So..dia pun kasi kat mama borang yg sama mcm hari tu...
Mama tanya...yg ni mcm mn resultnya nanti..
Dia cakap..dia akan fax...tp KL yg urus..
So..kalau KL tak urus..ini bermakna duit tu akan terus dipotong begitu sahaja???
Bayangkan ini mama sorang... cuba fikir berapa ramai lagi customer yg dieksploitasi oleh Maybank?????
Jadi mama akan tunggu...FE tu cakap akan call mama bila settle..kita tunggu dan lihat..
If bulan depan masih lg ada pemotongan... ada lahhh yg nak kena amukan mama ni...

Kepada sayang2 semua..jgn percaya pada janji bank..
Kepada sayang2 yg kerja Maybank atau bank2 yg lain..mama minta maaf tp mama seriously bengang tahap gaban.. tolonglah buat kerja dgn cepat dan tersusun...kesian org menanggung akibat...jgn la time nak menjual senyum sampai telinga...tp bila ada problem ...mulut tu masam mcm boleh nk dijerut...
Kepada pihak bank..jangan dok nk perangkap orang je...

Wassalam.

Monday, September 29, 2014

Kak Redmummy my idol

Assalamualaikum

Pagi ni macam biasa jenguk sikit my idol blogger Kak Red...
Wowwww....terduduk mama..
Kak Red buat pendedahan earnings dia...walaupun mama rasa dia manage dapat banyak lg kot..
Oh nooooo..


Hebat..awesome..tp mmg worth la sebab Kak Red mmg hardworking..
You deserve darling..
Even you never knew me..(standard la idola mana kenal semua followers dia)..
Ya Allah..bilakah mama dapat menggapai income begitu???
Untuk dapat income gitu..usaha kena tambah ok mama....
Ok..kepada semua yg nak berblog..kena rajin ok....
Express apa  yg korang nak..tp jangan sampai cari musuh..
Babaiiii...

Monday, September 15, 2014

Violetta Lunch Set by Tupperware

Assalamualaikum..

Jujurlah kannnn.. jarang geng wanita yang tak minat tupperware..walaupun dibibir habaq "isshhh..mahai naaa...tak berbaloi kottt" tapi di sudut hati paling dalam tetap dok berkenan..
Mama pun tak tau Tupperware jampi customers terutama wanita pakai apa...adoiiiii...
Mama pun salah sorang yg terkenaaa..
Kalau ikut hati...bangkrap tiap bulan...

Huhuhu...

Terbaru mama beli Violetta Lunch Set..
Lama dah berkenan...ni baru ada hati nk beli..tanpa dirancang...adoiii...parahhh..

Jadi alang membeli..mama mmg bertekad nk guna..so mama kena bawa bekal laaaas...

Itu tekad mama...mungkin sukar..tapi kita cuba naaaaaa....
Dah beli mahal2.. guna jaaaaa laaaa..
(Level mahal adalah bersifat individu..mungkin org lain rasa murah jaaa...up to you)

Sebelum beli mama ada alasan..
Pertama sbb mama nak sangat beg ala tote dia tu...comel satu hal..tp mmg berguna.. jika sebelum ni susah nk cari plastik atau paper bag yg boleh letak tupperware muat2.. bila ada tote ni.. tak risau dah..
Keduanya sebab warnanya cantik sgt..mmg memukau..
Ketiga sebagai peransang untuk mama bawa bekal...kasi semangat..
Boleh terima tak alasan mama????
Haruslah kannnnn..hihi..


So..selamat bawa bekal... kempen bangun awal utk memasak....

Resepi: Roti Berkeju bersama Sosej

Assalamualaikum..

Ni dia satu lagi resepi yg alahai senang jerrrr..
Mama buat first time hari Jumaat yg lalu..
Mama ambil idea dr resepi mudah kat FB tapi buat cara mama..

Bahan- bahan
Roti sandwich
Telur
Cheddar cheese keping
Sosej yg direbus
Marjerin

Cara membuatnya:


  1. Tekap roti.. boleh guna gelas atau apa2 je..
  2. Letakkan roti atas pan.. letak cheese di tepi2 roti....Oleskan marjerin atau lebih bagus olive oli kat pan penggoreng.. panaskan
  3. Tindan dgn sekeping roti yg berlubang lagi..tambah marjerin di tgh lubang roti..gunakan api yg kecil
  4. Masukkan sebiji telur ke dalam lubang roti

  1. Masukkan sosej yg telah direbus dan dipotong kecil ke atas telur..
  2. Letakkan lebihan kepingan cheese tadi di atas sosej
  3. Letak bulatan roti..hasil tekapan tadi di atas cheese.. tekan sikit..cheese jadi bahan untuk melekatkan..Bila dah agak2 telur dah agar masak.. boleh terbalikkan kejap.. 
  4. Papa enjoy the meal..thanks papa coz sudi makan..even belum buat dgn perfect..
In sha Allah next time mama buat lagi.. coz hero2 dan princess belum try..dio tidur lagi time ni..
Lagipun roti time tu tinggal dua keping je...so sad..

So..selamat mencuba..



First time ever Aidijuma!

Assalamualaikum..

Pernah tak dengar kisah org yg memuja dari jauh...
Ala2 secret admirer?
Begitulah al-kisahnya diri mama ini..
Dah lama kepingin nak mencuba Aidijuma...huhu..tapi tak berkesempatan..

Kenapa nak cuba???
  1. Of course la sebab Juma yg cantik manis (dgn harapan nak secantik Juma...hihi)
  2. Corak yg cantik 
  3. Multifunction tudung.. boleh je pakai untuk urusan rasmi dan santai.. tapi pilihlah corak yg bersesuaian..
  4. Aii..dah glamer..dah jd trend..mama pun nak la jugak..huhu
Kenapa lambat cuba???
  1. Bertangguh
  2. Lama dah tak pergi KBMALL..lokasi concept store Aidijuma KB
Ermmm..tu je alasan yg mama mampu fikir setakat ni..

Semalam mama beli Aidijuma White Label.. yg sales..hihi.. eh murah jeee.. RM10..beli dua ok..(bangga ke?)
Dgn alasan nak try dulu...dan yg paling penting takut papa terkejut kalau beli 10 helai..
Lepas tu yg dia promosi tu ada beberapa corak je...so.. ambil yg the best..walaupun..mmg nak semua corak..huhu..
Apabila Aidijuma buat sales.. harganya jadi sama ngan tudung ala2 Aidijuma..
Actually bg mama yg tak pandai nak tgk kain..mama rasa sama je jenis kainnya..
Tapi iyalah label is everything...hihi.. nak try kan..
So kepada yg nak try Aidijuma..try la..sebab tak mahal pun... mampu milik..kalau yg biasa2 bajet mcm mama..tunggu sales ye.. kiki..
Tapi seriously mama tgk harga tudung Aidijuma yg paling mahal kat situ bawah RM50..
So ok la kan...
Selamat mencuba...
Next time hara sgt2 papa belanja..hihi..

Ada macam Juma tak???? Okbai...

Resepi: Wrapped Beef Salads

Assalamualaikum

Today mama nak share satu resepi yg mudah.. mama kategorikannya dlm hidangan appertizer..

WRAPPED BEEF SALADS

Bhn2
Wholegrain wraps
Beef burger
Kobis purple
Mini salads
Tomato
Minyak masak/ marjerin
Sos thousand islands

Cara membuatnya

  1. Sapukan marjerin pada pan penggoreng..  gorengkan daging burger..sampai masak..bila dah masak..ketepikan dahulu..
  2. Potong sayuran untuk membuat salads..
  3. Potong dadu daging burger tadi..
  4. Masukkan daging ke dalam bekas sayuran salads tadi
  5. Masukkan sos thousand islands secukupnya ke dalam campuran salads dan daging.. gaul sampai sebati
  6. Panaskan wholegrain wrap.. oleskan sedikit marjerin padanya
  7. Bila wrap dah lembut dah panas.. angkat dan letakkan di atas papan pemotong..oleskan sos thousand islands di atas permukaan wrap
  8. Letakkan salads daging tadi ke atas wrap tadi..gulungkan dengan rapi
  9. Potong wrapped beef salads mengikut saiz yg disukai
  10. Siap...boleh dihidangkan

P/s: korang boleh guna roti pita..atau apa sahaja...

Selamat mencuba!!!!

Sunday, September 14, 2014

Boling Time!!!

Assalamualaikum..

Tadi mama ada cerita yang mama main boling... Bowling Tournament dianjurkan oleh students yang amik subject Co- Curriculum..
Mama ni setahun sekali je main boling..
Hihihihi...



Tapi best la gak kan...boleh bergembira dan release tension ngan kwn2 opis...
Menang atau kalah.. bkn soalnya...

Resultnya??


Yeayyyyy...dapat no 2.. 
Terkejut???
Kami lagi terkejut..
Hihi..
Terfikir pulak.. mcm mana la org lain main... adakah semua tak reti main?? Hihi..sbb kami yang adooooo ni dapat no 2.. 
Sowiiii semua....
Lap u ollsss...
Alhamdulillah rezeki kami..





AidiJuma didahulukan!!!

Assalamualaikum

Hari ni kolej buat tournament boling kat KBMALL..

Dah lama tak mai KBMALL..

Tp bila sampai kat sini..tetiba ternampak concept boutique AidiJuma dah buka..
Apalagi..paham-paham je la..

Hihuhu..

Don't worry..mama ambil yg sale je ye papa....

Murah dan cantik...





Bermulalah game boling setahun sekali mama ... so korang bayangkanlah sendiri betapa hebatnya mama main boling..ngeh 3x..

Thursday, September 11, 2014

Buffet = Makan banyak

Assalamualaikum

Sayang-sayang semua dah makan ke?

Mama makan banyak hari ni..

Kerana ada buffet di kolej..

Student Food & Services dan Students Hotel masak hari ni.. masak utk kelas..tp jual utk semua .

Murah je RM11 utk setiap org..

Alhamdulillah dah kenyang..

So ...korang lunch apa hari ni?






Sayangi diri

Assalamualaikum..

Pernah tak rasa yang suami kita tak sayangkan kita?
Kita ni dah buat macam2 .. dah buat yg terbaik.. dan letak dia nombor satu..

Mama rasa normal la ada yg rasa begitu..memang lumrah perempuan.. emosi nombor satu.. tak payah sembang orang lain...mama ni hahhhh...

Dulu mama ada la rasa mcm tak puas hati..kita dah buat mcm2..tp nmpk papa macam tak de respon je..nampak papa lebih pentingkan sports..kerja dan motor... frust??? Tak yah citer... air mata ni kalau ditadah...dah berbaldi kot..

Iyalah..mama kan manjaaaaa...
Sekarang ni Alhamdulillah.. mama dah mula faham...

Macam mn nk bagi diri kita faham?

Bagi mama..sebelum beria nak sayang..berkorban utk org lain.. sayang diri dulu.. hargai diri dulu.. bagi ruang diri bernafas.. kaji diri... tahu kelebihan dan kekurangan.

Penuhkan diri dgn kasih sayang... kemudian barulah sebarkan rasa sayang..cinta kpd org lain..

Utk sayang diri kita...kita kena kenal PENCIPTA kita.. cinta Allah ...itulah keutamaan..

Mama masih belajar...mama masih mencuba..

Mama sekarang lebih terbuka..mama cuba faham yg org lain tak kan pernah sama dgn diri kita..

Jangan hanya nk orang faham kita..sedangkan kita tak pernah cuba faham org lain..

Jangan asyik buat sesuatu utk harapkan org sedar apa yg kita buat.. tapi buat kerana itu amanah kita.. ikhlaskan diri..

Susah?

Memang laahhh tersangggattt susah..
Tapi benda baik...kena buat jugak...jika tak sampai bila2 pun kita akan rasa kita hebat...
Buang ego..minta doa dgn Allah..

Cuba buat sesuatu kerana Allah dan diri kita...tak payah harap pujian orang lain..

Ok..jom berusaha bersama..

SAYA SAYANG DIRI SAYA......


Wednesday, September 10, 2014

Resepi: Roti Telur Berkeju

Assalamualaikum

Pagi ni mama nk share resepi yg simple..ni bukan signature dish mama tapi mama ambil dr fb..

Kepada yg tak tau lg boleh la cuba.. yg dah pernah tgk resepi ni tapi belum cuba..silakanlah cuba..

Bhn2
Roti
Cheddar cheese
Telur
Minyak / marjerin

Cara2
Letak kepingan cheese kat atas satu keping roti.. lps tu lapis ngan satu keping lg roti..mcm roti sandwich tu..
Pastu rapikan tepi...if taknak pun takpe..
Kemudian celupkan dlm telur yg telah dikacau sebati..dlm telur tu mama letak serbuk lada hitam sikit..nak suruh berperisa.. tak nak pun tak pe.
Goreng dlm minyak yg sedikit dan telah dipanaskan.. mama guna marjerin.. boleh juga guna butter...
Bila guna minyak sikit..roti nmpk mcm ala2 dibakar..hihi...

Ok..dah siap..
Alhamdulillah semua enjoy memakannya...mama buat ni jam dua pagi..huhu..supper la konon..
Papa yg baru balik futsal kelaparan..
Tup tup Iqy dan Cik Qysya pun terjaga..
So diorang join papa.. mama???
Sorry..mama diet..kikiki


Monday, September 8, 2014

Coconut Shake di Warung Kurnia Ibu, Pasi Mas

Assalamualaikum...

Kali ni mama nak share satu tempat makan yang menarik.. lokasinya di tepi jalan keretapi Pasir Mas, Kelantan..



Warung Kurnia Ibu namanya... mmg glamer ngan coconut shake...fuhhhh...best..
Makanan kat situ best2..
Macam2 ada..
Makanan tempatan.. western...

Papa nak makan lamb chop tapi sayang dah habis..huhuhu..
So kami order char kue teow utk kami berdua..chicken chop utk uyeeh..iqy mkn fries..
Kami pergi dah lewat.. tak sangka yg kedai ni tutup pukul 7.00 mlm..



Walaupun kami org Kelantan..tapi ni lah kali pertama kami ke kedai makan ni...
Tak menghampakan...boleh pergi lagi kerana kami belum pekena coconut shake special T-Krie kat sini..hihi
Kepada penggemar coconut shake berais krim... jom try kat sini..macam2 aiskrim boleh pilih...
Alhamdulillah....

Naza GTR papa

Assalamualaikum..

This is a sad story..
30/8/2014...
Birthday mama ..
Kami sefamily kecil kami ke Sudara Beach Resort..
Lagipun sempena cuti hari merdeka ..bawa anak2 jalan2..

Tapi pada awal pagi 1/9/2014.. papa terima call dari adik iparnya..bagitau motor naza gtr kesayangan kami semua dah hilang..

Yeahhhh.. boleh nampak kesedihan dari dalam diri papa.. walaupun tanpa air mata..

Mama mmg tak boleh tgk papa sedih..
Percutian yg best..tetiba jadi hambar..

Semoga kami tabah mengharungi.. semoga papa cekal atas dugaan..
Ini ujian dari Allah.. itu semua hak DIA jadi bila2 masa boleh ditarik..pasti ada hikmah tersembunyi...



Sunday, September 7, 2014

Lost in technology

Assalamualaikum..

Sesungguh kita hanya merancang..Allah jua yg menentukan..
Hari ni kelas mama sikit je..so mama plan nak tulis la blog sikit...sebab byk benda nk story..

Tapi...huhu..nak nangis.....

Tetiba je tepon mama takleh nk guna blogspot...huwaaaaa..
Ngape?
Mama tak tau...
Tak boleh log in...

Dan akhirnya lps dok tekan situ sini..oh technology.... mama mmg tak faham gadget...
Lps dok pot pet pot pet dua tiga bakul..
Alhamdulillah dpt gak..
Huuuuuuu... hello again.
Suka sgt...
Nanti mama story lg ekkk



Thursday, September 4, 2014

Bila Izrail datang memanggil..

Assalamualaikum

Semoga semua sihat dan dilimpahi rahmat Allah.

Hari ni hari yang menyedihkan.. kerana isteri kpd kawan sekampung papa telah dijemput Ilahi.. baru je lepas Isyak tadi.
Arwah memang seorang yang baik.. mama hormat dia bagai seorang kakak.

Alhamdulillah..ptg tadi mama sempat menjenguk dia di hospital. Mmg sudah kritikal.. dia ada masalah hati..
Semua berlaku dalam kadar yang cepat. Dia mula berasa tak selesa bernafas dlm 3-4 hari yg lalu.. bila dibawa ke hospital..doktor kata ada luka dan bengkak pada hatinya.. dan telah sampai tahap empat (tahap paling kritikal)

Bila mama pergi tadi..mama tengok suaminya sedang membisikkan kalimah Allah di telinga. Dia sudah lemah dan menurut seorang kawan..badannya dah tak dpt terima bekalan darah..

Dan .... selepas Isyak tadi.. papa bagitau dia dah tiada...

Al-fatihah utk arwah Kak Ni..
Semoga husnul khatimah..

Sesungguhnya hanya Allah Yang Maha Mengetahui masa dan ketika kita akan kembali pada-Nya..

Melihat situasi tersebut.. mama menjadi tersentuh..
Ya Allah.. seandainya masa aku sudah tiba..aku bermohon pada agar suamiku dan anak-anakku ada di sisiku dan membisikkan kalimahmu di telingaku..aku berharap dia akan menyembahyangkan jenazahku..membaca al-quran buatku dan mendoakanku..
Namun kutahu ya Allah ..aku hanya mampu berdoa.. kerana setiap sesuatu itu adalah atas kehendak-Mu..
Semoga husnul khatimah menjadi milikku jua..







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan