CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Sunday, February 27, 2011

Sah Daphne Peluk Islam...

Ermmm..patutlah time mama balik hari tu..Cik Nie ada tanya mama..
"Dik, Daphne Islam ke bukan?"
"Eh..Daphne bukan la..dia Kristian Sabah..Kadazan kan.."selamba je mama jawab..Tapi itu apa yg mama tau..
"Kenapa?" mama still tak puas hati ...tak logik la..sebab tak kan Cik Nie tak tau...
"Bukan aper, time Anugerah Seri Angkasa hari dia ada bagi salam dan cakap Masya-Allah"..
"Iya ke? tak perasan la pulak..mungkin sebab dah biasa kawan ngan org Islam kot,"
Hah itu cerita weekend hari tu..
Tup..tup..tup..hari ni baca paper Daphne peluk Islam..Nama Islam dia Dahlia Eleanor Iking..dan lebih gempak dia dah kawin pada 8 Januari 2011 yang lalu. di Sabah..wow...very secrective..

Dia kawin dgn member bisnesnya, Joe atau nama penuhnya Azmi..
Handsome gak orangnya...mama dapat gambar kat MyGossip...


Alhamdulillah bertambah la umat Islam...Tahniah kerana terpilih dibukakan pintu hidayah dari Allah..
sekarang ni mama harap azmi boleh la membimbing Dahlia a.k.a Daphne supaya menjadi muslimah yang terpuji..cheewah...
Selamat Pengantin Baru....

Kelambu Baru

Weekend hari tu mama balik dgn anak2 je..Papa ada kerja...
Alih2 tgk Cik Nie guna kelambu baru..pink lagi..cantik..
Mama pun kata,' eh..eh..eh..kelambu baru la..'
'Ayah beli dik, ada satu lagi color biru..guna la..rasmi kelambu baru'..balas Cik Nie..
mama senyum..emmm ok gak..
Rumah mama kat kampung kena guna kelambu sebab banyak nyamuk..seingat mama, dulu takde la macam sekarang ni..Maybe sebab ada kolam ternak ikan keli yang dah tak digunakan..air bertakung nyamuk byk la..Kolam tu jiran mama yg punya..nak tegur..eh takut ada yg terasa.. selalunya mama tido dalam bilik..tp nak try kelambu baru punya pasal...mama tido kat ruang tamu malam tu...
Malam tu..lepas Isyak, ayah tolong gantungkan kelambu..
Ya Allah..anak mama yg dua orang tu macam jakun jer...keluar masuk keluar masuk..Reefqy yang mulanya dah nak tido pun bgn balik ..alamak..tak boleh jadi ni..

So mulut mama ni tak berhenti membebel.. iyalah kan kalau dok main2 gitu..buat ape pakai kelambu..nyamuk pun masuk la dalam  kelambu..
Tapi lama2 malas la mama..diorang takkisah pun..makin galak ada la...Tension..kelakar pun ada..


Reefqy main keluar masuk..pintu kelambu..

Uyeeh tak berbaju..enjoy main kelambu..

Khusyuknya main..

Diselimuti kelambu..

Akhirnya tido dgn nyenyak..letih la tu...

Majlis Perkahwinan Stephen Rahman Hughes....

Tersentap jiwa nurani mama yang halus ni (halus ke???)...bila berBW kat ROTIKAYA.COM
Bukan ape...bila tengok HANG TUAH kawin..sebabnya mama tak tau pun...tapi ada pelik la sikit majlisnya...bila mama baca komen kat bawah entry ni..persoalan agama banyak ditimbulkan...so korang layan la dulu gambar kawin dorang yg mama ambik dari ROTIKAYA.COM..Nama wifeynya ANJALI MEHRA...majlis berlangsung di Tuscany, Itali...




Entahlah.mama pun tak berani nak komen..tapi unsur2 Islam tak de..lebih dahsyat lagi..majlis kahwinnya diadakan pada bulan puasa September 2010..Biar BETIK...
Nak tengok gambar dan cerita yang lebih best sila ke ROTIKAYA.COM...sambil baca kenyang gak boleh makan roti....

Shuib dan Siti Sarah selamat berkahwin...

Ermmm..lagi orang kawin..suka mama..aikk..mama pulak yg suka...iyalah sebabnya lagi 1 masjid dah didirikan....
Cantik kedua-duanya pada majlis tersebut...menerima mas kahwin RM1,000...mama harap semuanya berkekalan...iyalah kan cinta dan ikatan perkahwinan kena sentiasa dijaga sebab terlalu banyak anasir yg boleh meleraikan perhubungan..


Cantik Sarah dan Shuib bersama persalinan dari Hatta Dolmat Couture...
Ermm..dengar citer nak gi ber'honeymoon' di Ireland..

Selamat Pengantin Baru dari mama...

P/s: suka tgk orang happy...

Crab Ragoon

Hari ni mama nak kongsi 1 lagi resepi...resepi ni sesuai dijadikan appetizer ataupun boleh gak utk sarapan dan minum petang....
Resepi yang SIMPLE, LAZAT dan HIGH CLASS...kenapa high class? sebab selalunya kat hotel2 suka sediakan resepi begini..

Bahan2nya..


1 peket kecil Filamen ketam (dipotong halus)
1 peket wantan
1 batang carrot ( disagat halus)
Lada besar merah (dicincang halus) -ikut suka..kalau suka pedas letak banyak..
2 ulas bawang putih (dicincang)
50 gram krim keju (kalau guna PHILADEPLPHIA cream cheese..korang kena penyek2 sikit..biar dia jgn ketul2 sebelum masukkkan dlm kuali..kalau KRAFT cream cheese yg dlm botol tu..korang boleh terus letak dlm kuali)
Sedikit daun sup (dipotong halus)
Sedikit perisa atau kiub ayam (kalau tak suka letak pun tak pe)
Sedikit garam

Carrot yg disagat halus

Filamen ketam yg dicincang halus

Cara membuatnya..
1. Tumis dengan minyaksedikit bawang putih sehingga naik bau..
2. Masukkan filamen ketam...kacau-kacau biar mesra..
3. Masukkan carrot.. kacau-kacau lagi biar mesra dengan filamen ketam tadi...sehingga nampak masak
4. Masukkan daun sup, perisa dan garam
5. Bila dah nampak masak, masukkan cream cheese..kacau sehingga sebati..)kena kacau dgn cepat..kalau lambat takut hangit.
6. Bila dah serata, angkat...sejukkan dalam suhu bilik...
7. Bila dah sejuk sedikit..isikan dalam kulit wantan..buat bentuk ala2 bunjut...mama tak ikat pun bunjut tu...tp kalau korang rajin..leh ikat dgn daun kucai tau gamkan dgn kuning telur...
8. Goreng dalam minyak yang banyak..
9. Hidangkan dan makan dengan sos pencicah...(dijadikan pencicah MH MOHD sebab lebih sedap)


Ketika menggoreng, korang kena pegang dulu dekat ikatan dia..hold dulu dlm minyak..bila dah kuning baru lepaskan dlm minyak..

Korang boleh simpan inti ini lama..ada pernah tu mama simpan sampai sebulan..tapi syaratnya masak dgn betul2..kalau korang busy..siapkan awal2 inti..ataupun korang leh masukkan terus dalam kulit wantan..simpan dalam tupperware ...boleh goreng bila2 masa je...
Senangkan.....selamat mencubaaaaaaaaaaa....
Kalau dah try...dun forget bagitau mama...

Thursday, February 24, 2011

Win A Free Bag From Babyibu!!!

Babyibu menganjurkan giveaway..sempena beday YANA a.k.a IBU..
Hai Yana..lama tak jumpa....best tak dok kat France???


Kita tengok hadiahnya dulu..baru bersemangat sikit..
So kalau berminat jom la join...syarat2..

•Tampal banner di atas di sidebar blog anda dan link ke entri tersebut
•Tambah BabyIbu, BabyIbu Shoppe dan Tote Boutique dalam bloglist anda
•Membuat review mengenai contest ini dengan tajuk Win A Free Bag From BabyIbu!!! dan link ke entri tersebut (copy paste je pun boleh)
•Dah siap semua, tinggalkan link entri anda dan juga email pada ruang komen entri tersebut
•Boleh hantar banyak penyertaan - satu entri di kira satu penyertaan. Sekiranya anda hantar 2 entri - maka dikira dua penyertaan.
•10 pemenang akan dipilih berdasarkan cabutan bertuah

WOW!!!!

Giveaway ni berlangsung sampai 5 Mac 2011....



Penajanya:


Lunch di mana???

Lunch mana????????? LUNCH di kolej je...beli kat restoran kolej..students yang masak...utk semalam mama lunch Melaka Cuisine..


Bebola Ayam Tauhu...sedappp...

Nasi Putih + Ayam Mangga Nyonya + Sup Sayur..

Sagu Santan dan Gula Melaka
Airnya?????
Mama ambik air kosong je....mama tak minum air asam boi.....kenyang................brrrrrrpppp..(buruknya bunyi)

Wednesday, February 23, 2011

Menarik.....dalam KOSMO!

Ada waktu luang sikit...ermmmmmmmmmmmmmm...nak buat apa ekk..jalan2 kat front table opis..
Baca ni la kejap...

Ada banyak yg Kosmo! cover...antara yg hot 'Isteri Tetak Suami'..ini bukan tamparan wanita dah ni..dah jadi tetakan wanita....isunya JELES MAUT...dunia sekarang semua orang dah jadi garang2..

Yang menariknya mama jumpa kisah ni..kat luar negara..seorang pesara kat Britain menjumpai telur di dalam telur..iyalah kan..dia nak la pecahkan telur..last2 dia tengok ada telur yang saiznya lebih kecil di dalam telur itu..hishhh..fakta ke auta..tapi...entah..


Yang menarik dalam negara..of coz la pasal Apeq (Khairul Fahmi) kesayangan ramai....Apeq dah diumumkan menjadi KAPTEN pasukan negara dalam kempen kelayakan OLIMPIK 2012...
TAHNIAH...you can do it...


Selamat Pagi...

Hujan yang lebat membasahi bumi Kota Bharu pagi ini...dan mama kelewatan..
Berpegang pada pepatah 'Biar lambat. asal selamat..' mama tak begitu tergesa2 memandu kereta...
Dan hasilnya..Alhamdulillah selamat sampai kat opis..tapi punch card mama MERAH.......
Biasalah....bukan selalu..(jangan tiru sikap begini..hehehe)

Tuesday, February 22, 2011

Anda Suka Posing?????

Suka tak posing?????Mama suka..hehehe..teramat...
So...semasa tunggu papa isiminyak..sempat lagi mama posing ngan Reefqy kat dalam kereta...hahaha..papa tak tau...shhhhhh....





Harap maaf sekiranya paparan ini kurang menyenangkan..ini hanyalah sekadar hiburan mama...hehehe....

Ronda2...

Mama 1 family pergi umah mak long papa..makan2 sebab diorang buat maulid nabi dan bercukur sebab sambut baby baru...
Reefqy teruja sebab tengok ada basikal...dia mula la nak gelek je basikal..Uyeeh pulak mana lah boleh tgk adik senang sikit..mula la nak takeover..
Last2 papa letak je adik kat dalam bakul yang ada kat belakang basikal..suka bukan main lagi adik...
Mama ingat nak beli basikal la kat diorang...jeng...jeng...jeng..tapi biarlah rahsia dulu..kalau bagitau awal2 Uyeeh akan ikut tuntut je....




Syok pulak tgk diorang main..tapi tak lama main sebab empunya basikal macam marah je...biasalah budak2....hehehe...

Monday, February 21, 2011

Ala2 nak pejam mata...

Alamak..ngantuk la pulak..ermmmm baik mama BERADU kejap..nanti jap lagi bgn pulak utk iron baju kerja....arghhhhhh....
Sorry papa..papa layan la game soccer papa tu..mama nak beradu jap.....
shhhhhhhh.....
Clicks mama semua....sayang korang.....

Tak boleh FOKUS!!!!

Mama dua tiga hr ni tak boleh fokus lah....kepala pening aje....ni semua penangan sakit gigi....
Nak lecture pun tahan2 sakit...adusssssssssssssssssssssss...TERSEKSA!!!

Menyesal????

Pernah tak korang rasa menyesal....mama???? selalu...
Kenapa boleh ada perasaan menyesal???
Bagi mama, mungkin sebab manusia tak sempurna...nafsu sentiasa mengatasi kewarasan berfikir..
Macam mama..mama selalu jump to conclusion...at the end mama rasa menyesal sebab dah salah buat keputusan...kalau salah pada diri ok lagi...tapi kalau dah melibatkan orang lain..parah jugak...
Bila renung balik..menyesal sesuatu yg ada pro dan contranya..yg baiknya..bila dah menyesal kita boleh jadikan kesilapan kita sebagai pedoman masa depan..yg tak baiknya kalau perasaan menyesal terbawa2 secara melampau..takmustahil ada yg sanggup bunuh diri dan buang agama..Nauzubillah...
Mama sentiasa berdoa agar Allah bagi petunjuk agar mama boleh buat keputusan yang baik dan agar Allah sentiasa menjadikan mama manusia yang tahu bersyukur...
Mama harap kita boleh saling menasihati...what's friend for?????
Aminnnnnn....

Kenduri ex-Kawan Sekolah..

Hari Sabtu mama gi kenduri umah kawan baik time sekolah menengah dulu...suami isteri member mama dgn papa....
Kiranya diorang ex-schoolmate juga la...hehehe..jumpa jodoh melalui FB..iyalah bila berFB ..yang mana masih bujang..ushar la member yg masih solo...dulu time sekolah takde pun bercintan...alih2 kawin...dah jodoh...

Mama pergi juga tapi dah petang la...ingat nak pergi dlm 3.30 ptg..tapi delay sampai 5.30 ptg..hehehe..
Sebabnya pagi tu dah pergi makan kenduri cukur kepala kat umah auntie papa...balik tu dlm pukul 11 pg pergi kenduri kawin cousin mama..kami sampai umah dah pukul 3.00 ptg..penat weh...alih2 terlelap lepas solat Zohor..bangun2 dah pukul 5.00 ptg...

Lagipun mama sakit gigi laaa....huhuhu...kepala pusing je....pening sungguh...
Tapi masih sempat berposing walaupun sakit gigi...







Update GA Birthday Uyeeh...

Hai korang sumer....
Mama ucapkan berbannnnnnnnnnnnnnnnnnnyyyyyyyyyyyyyyyakkkkkkkkkkkkkk....THANK YOU...
sebab sudi join GA mama...ramai gak...mama dah listing sumer nama cuma tak update kat blog je...mama lambat sikit..sb bila mama dah terjah blog korang..mama spend masa baca2 dulu..tu yang lambat sikit..
Mama tak leh nak berblog dgn gumbiranya sekarang ni sebab mama SAKIT GIGI...sadis...
Mama belum lagi kasi tau hadiahnya kan...actually mama pun tak tau nak pilih...tapi kalau mama kasi apa2 yang berjenama TUPPERWARE,,korang suker tak????

Lagipun TUPPERWARE sesuai untuk sumer kan....
nanti mama upload gambar..ekkk
nway kepada semua sahabat blogger mama...jutaan terima kasih sebab join GA mama...
nanti mama update lagi..
Tapi tengok lah cam ne...hadianya takde la mahal2 tp bolehlah sebagai tanda pengenalan..

Kalau ada yang join GA mama tapi mama belum FOLLOW blog korang..tolong mention ekkk..mama takut terlepas pandang...

Thursday, February 17, 2011

Tutorial: Simple Navigation Bar

Today..mama nak buat tutorial la...may be ramai yang dah tau..tapi may be gak ia berguna utk new blogger..macam mama dulu..mama tercari2 gak time nak buat navigation...aper tu navigation...alah yang macam ni...


Sebenarnya simple je nak buat benda ni...

Mula2 korang kena pergi ke DESIGN/LAYOUT/TEMPLATE...then EDIT HTML..
Pas tu korang kena cari  /* Header */:-

dan masukkan code yang berikut:

/*Header */

#newnavbar ul li{font-size:100%;
list-style-type: none;
display:inline;
padding:0px;
margin:10px;
border:0px solid;}


Kalau minat ada border, korang leh la tukar 0 dalam code border tu kepada 1,2,3,atau seterusnya..try and error ,ok...tengok besar dan tebal macam mana yg korang suka....

Kemudian skroll kat bawah sikit dan korang akan jumpa yang macam kat bawah ni...kalaulah 'maxwidget = 1' ,korang tukarkan kepada 3 dan kalau 'showaddelement = no', korang tukarkan jadi yes...ala macam kat bawah tu je..tukar kat tempat berwarna merah...

 Lepas tu..korang 'SAVE' je template tu....

Lepas dah save pergi ke Design korang balik dan pilih 'Page Elements' korang 'Add a Page Element' then plih untuk tambah HTML/JavaScript ..pastikan page element tu kat header korang...masukkan code kat bawah...



  Masukkan url page kat yang bertulisan color biru tu.....korang boleh tukar ikut keperluan blog korang...
Contohnya..ini yang macam mama punya...Tapi mama tunjuk separuh je dari navigation mama..Tulisan merah tu la yang akan appear kat blog korang ..so korang leh ubah....code tu korang leh copy la kalau korang rasa nak buat banyak link pada navigation ...tapi kalau banyak sgt berserabutlah pulak...pilih yg penting2 je..

Persoalannya..macam mana nak dapatkan url tu...korang leh dapat dari label korang..atau dari blog korang yang lain...sebagai contoh..mama nak buat utk 'Papa' mama akan click pada label MyHUBBY..pastu mama akan 'copy' link yang appear pada web search yang kat atas tu..pastu 'paste' je la  dalam code mama...macam jugak kalau korang ada blog lain dan berniat utk buat link...so korang copy je blog link dan paste dlm code...kalau korang nak tambah lagi


Jeng..jeng..in yang blog mama punya...



P/s: Navigation korang akan jadi bentuk vertical ..macam ni..


sekiranya korang tukar design template...but dun wori if korang nak jadikan dia horizontal balik ,korang masukkan link yang macam kat atas semula...sebab bila korang tukar template..maybe code yang korang letak dah terpadam...check je la balik dan ikut aturan macam kat atas...arahan yang dlm 'HTML page element..Insya-Allah tak kan berubah....
Selamat mencuba..if ada masalah comment kat entry ni,ok..mama akan cuba bantu...if berjaya..kongsilah gak ekkkk....harap tutorial ni membantu...

Wednesday, February 16, 2011

Sungai Lui...

Korang pernah dengar nama Sungai Lui tak??????? Mungkin pernah kan..lebih2 lagi yang minat lagu Aizat..
Lagu yang bertajuk Sungai Lui tu memang dahsyatttttt...sedap sesangat...
Sebenarnya dah lama mama dok terpikir tentang lokasi Sungai Lui..mama rasa kat Selangor kot..
entah macam mana hari tergerak hati nak survey pasal Sungai Lui..
Emmmm..memang betul pun Sungai Lui tu kat Selangor..kat Hulu Langat..
Apa yang speselnya Sungai Lui ni sampaikan boleh menjadi ilham dan inspirasi buat Aizat..hingga tercipta lagu nan indah...ni yang musykil..bukan apa mama kan tak tau pasal tempat tu...



Menurut Wikipedia Melayu..Kampung Sungai Lui terletak di tepi Sungai Lui yang bercantum dengan Sungai Langat . Kampung Sungai Lui terletak di mukim Hulu Langat, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Mengikut kata orang tua , nama Sungai Lui diambil sempena dengan nama orang asli (LUI) yang mula-mula mendiami kampung ini. Pada 1900an, peneroka tanah dari Bukit Nanas, Seputeh, Subang dan Kampung Kerinchi di Kuala Lumpur telah diarahkan berpindah oleh kerajaan kerana ingin menjadikan kawasan tersebut kawasan bandar. Penghulu Mukim Hulu Langat ketika itu, Encik Abdul Jalil telah membawa mereka ke Hulu Langat untuk dijadikan kawasan penempatan baru. Di sini mereka telah berpecah dengan menetap di Semungkis, Pansoon dan Sungai Lui.

Ketika itu, pedagang Cina juga datang untuk membijih di sungai sungai dengan mendulang. Terdapat juga cerita yang mana perkataan "LUIT" iaitu teloh orang Cina yang bermakna "DUIT" menjadi popular kerana banyaknya keuntungan dari mendulang bijih timah hingga perkataan itu menjadi sinonim dengan kawasan tersebut. Di samping itu orang asli yang sama sama meneroka juga bernama LUI, maka nama tersebut diambil dan disatukan dengan sungai yang mengalir di tengah tengah kampung ini.


Apa2pun layan la dulu lirik lagu ni..

Lirik: Sungai Lui

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini

 
 
Pada mama lirik lagu ni penuh pengertian dan boleh diinterpretasi ke dalam pelbagai maksud dan individu...ia boleh jadi sebagai janji seorang kekasih kepada kekasihnya...ia boleh jadi janji seorang anak watan kpd tempat lahirnya dan ia boleh jadi lagu yang penuh bermotivasi..
 
Oklah sekarang kita layan lagu ni pulak...ermmm..mama tak pernah rasa jemu dengar lagu ni versi live dari Aizat....beshhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....
 

Red Warriors berselawat bersama...

Kelantan vs Kuala Lumpur....Kelantan menang 2-0..yeayyyy...papa pergi tengok kat Stadium...dan dia bawa pengkhabaran gembira...Red Warriors menang ...hehehehe..plus papa kata sebelum start game, semua kat Stadium berselawat ke atas Rasulullah S.A.W..sempena Maulidur Rasul...so bagus....
That's I really love Kelantan....Kebiasaan yang jarang berlaku di tempat lain....

Papa ada rakam sikit sessi selawat tu...jom kongsi sama2...mama ada upload ke dalam YouTube mama...mama yg first upload kot..hehehe...

Monday, February 14, 2011

Contest Besday Kad Untuk Safiyya

Contest lagiiiiiii....yeayyyyyyy......ANJURAN BLOG ANAMARZA.....


Safiyya sayang...Hepi Besday ye...auntie create spesel kad just for you..hope Safiyya and mamanya suka la ye...coz auntie ni agak tak berapa pandai tapi....auntie cuba gak ..iyalah kan sama2 memeriahkan besday Safiyya yang comel....



Fuhhh..berjaya gak mama buat....hehehe..
Kepada yang berminat leh join contest ni....contest ni sampai 28 Feb 2011...try la mana la tau leh menang hadiah ni.....

Selamat berKREATIF....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan