CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Thursday, August 11, 2011

Resipi Ramadhan : Tofu Telur Bersos Tiram


Bahan2

1 btg tofu telur (ada kat supermarket kat bahagian dingin sayur dekat ngan tauhu) dipotong bulat dan digoreng
Isi ayam dipotong dadu
Udang
2 ulas bwg putih diketuk2
1 biji bwg besar dimayang kasar2
3 batang jagung muda dipotong nipis2
Sedikit bunga kobis
1 biji lada merah besar dipotong serong
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap manis
Sedikit garam
Sedikit bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah
Sehelai daun limau purut - tak de pun tak pe
Air utk kuah.jgn byk sgt

Cara2

  1. Tumis bwg besar dan bwg putih hingga naik bau
  2. Masukkan udang dan isi ayam. Goreng sehingga masak.
  3. Masukkan sos tiram dan kicap..kacau hingga sebati.
  4. Masukkan bunga kobis, jagung muda, lada merah. Kacau hingga sebati.
  5. Tambahkan sedikit air.
  6. Masukkan daun limau purut. Kacau lagi. Biarkan sebentar dgn api yg kecil agar sayur masak. jika perlu boleh tambah air. Masukkan bancuhan tepung jagung. Perasakan dgn garam.
  7. Kemudian masukkan tofu yg telah digoreng. Jgn kacau kuat sgt coz tofu cepat hancur.. bila dah sebati..boleh dihidangkan

Selamat mencuba kerana ia senang dan sedap..sesuai utk anak2....tofu tu lembut sgt...




Tuesday, August 9, 2011

Resipi Ramadhan: Kerabu Sotong

Mama memang dari sebelum Ramadhan lagi mama dah berniat..mama akan memasak utk berbuka...tp mama tau memang sukar sb Reefqy akan sentiasa memastikan mamanya tak buat apa2 kerja selain bermain dan berbaring dgnnya...kalau dia bad mood..ngan papa pun tak nak...
Utk masak semua lauk..memang mustahil bg mama yg dok ngan family in-law...iyalah kan ramai...kalau kami dok umah sendiri...mama sanggup utk buat full hidangan everyday..(iye ke???)..

Tp kalau dapat memasak 1 perkara utk tambah2 apa yg mak mentua mama masak pun mama dah gembira...puas hati tgk papa dan anak2 makan apa yg mama masak...

Dek kerana mama dah lama tak menulis kat blog..mama dah tertinggal utk menulis resepi hari pertama mama...

Ini dia...

KERABU SOTONG

Bhn2
300 gram sotong - dipotong cincin
3 sudu besar sos ikan
1 sudu makan gula merah / gula melaka - dilarutkan dgn sedikit air
1 biji bwg besar merah -didadukan
Kacang panjang - dipotong kecil2
Tomato - didadukan
Daun ketumbar - dipotong halus2
Sebiji lada besar merah - dipotong serong nipis2
3 biji cilipadi - dipotong kecil2
Sebiji limau nipis

Cara membuatnya...
1. Rebus sotong yg telah dipotong cincin
2. Campurkan bwg besar, kacang panjang, tomato, lada besar merah, cilipadi dan daun ketumbar
3. Masukkan sotong rebus yg telah ditoskan ke dalam campuran sayuran td
4. Perisakan dgn gula merah yg telah dilarutkan
5. Masukkan sos ikan...gaulkan
6. Perah limau nipis ke atasnya..gaulkan
7. Siap utk dihidangkan


* nota kaki

  1. korang leh tukar je sayur2 tu atau tambah jenis sayur lain...cth sayur yg biasa orang gak ialah salad, kacang botol dan bunga kantan.
  2. Gula dan sos ikan boleh ditambah mengikut selera..tak perlu garam sb sos ikan dah masin
  3. asam limau nipis pun boleh ditambah sekiranya suka masam macam mama.....
  4. Secret resipi ialah gula perang tu..korang leh guna gula melaka atau manisan dari nira kelapa (kelantan)..jgn guna gula biasa...kurang kick.....hehehe






Blog dah ok......bersama Google Chrome...

Alamak student mama lewat la sikit hari ni....so mama continue jap citer pasal blog mama yang bermasalah hari tu...

Blog mama dah ok...
Masalahnya nampak kritikal bagi mama..tp penyelesaiannya cukup senang...

Mama setel sendiri...rupa2nya browser internet pilihan mama takleh support blogspot....bila mama dah bertukar pada GOOGLE CHROME..Alhamdulillah..semua beres.....

So kalau korang ada masalah macam mama cuba setelkan dgn internet browser anda dulu....cheeewah..berlagak macam pandai..Actually mama try n error...tup2  jadi..syukur...sebab mama sayang blog mama..mama tak kehilangan blog...macam iklan la pulak mama ni di pagi hari...


Terima kasih Google Chrome...Tapi memang best guna browser ni...cepat dan efektif....Cubalah baru tau...atau korang memang dah cuba.....mungkin mama yg terkebelakang......mundur je rasanya.....huk...huk..huk...

Selamat Berpuasa....

Mama rasa tak terlambat ye..utk mama ucapkan SELAMAT BERPUASA....walaupun dah 9 hari ye kita berpuasa...sori..hehehe...

Tau tak kenapa mama tak tulis blog dah lama...sbnya mula2 tu mama sibuk dgn student test...lepas tu mama mensebukkan diri dok tgk drama 'KETIKA CINTA BERTASBIH'....serius...mama syok sgt dgn citer tu...

Tapi mama tak pernah melupakan blog terbusyuk mama ini dan korang yg membaca blog ini..kalau ada...hehehe....

Dah nanti mama story morry lagi...now mama ada klas..nanti tertunggu menunggu pulak student mama...macam lagu ROSSA tu...

Till then, bye......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan