CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tuesday, October 25, 2011

Ibu Mentuaku....

Ermmmm..dah lama dah mama tak datang ke wilayah mama ni...mama tak de la sibuk may be menyibukkan diri ada laaaa....

Mama tak berapa sihat sebenarnya...dan hari ni mama MC...semalam mama memang dah MC tp tak macam MC pun sebab mama tak leh rehat jugak..mama tak hantar Reefqy ke rumah pengasuhnya..Reefqy kena sakit mata..tak sampai hati la pulak...dan bila mama ada kat umah..Uyeeh mestilah bertambah manjanya..mengalahkan adik yg sakit....so..mama still sakit dan tak leh rehat....

Hari ni mama hantar adik...sori sayang..mama penat sangat..

Tapi nak dijadikan cerita mama tetiba teringin nak makan KEK LAYER CARAMEL...mama dah ada semua bahan sb mama rancang nak buat kat papa sebab kat opis papa ada jamuan..tp disebabkan mama demam...mama terpaksa cancel dan hanya buat TRIFFLE je kat papa...

Jadi hari dgn kepala still dizzy mama meneruskan perjuangan kek yg tak kesampaian tu..sambil2 nak tunjuk cara buat kek kat mak mentua....yg mama panggil MA...

Semua barang dah sedia..mama pun memulakan proses....degn kesungguhan mama membuatnya...
sampai kat fasa terakhir...mama pun mulakan tugas nak membersih..so mama tinggalkan adunan kek kpd Ma...bila buat kek layer ni kita tak boleh letak kasar2 layer dia sb takut bersatu dgn caramelkat bawah...tp nak dijadikan cerita Ma telah masukkan bedebukkk dlm adunan..alamak caramel sampai melimpah...alamak jd ke tak jadi kek ni....hehehe....

Mama terdiam seribu bahasa....iyalah dah letih ni...tp biarlah nak buat macam mana...lebih2 lagi ibu mentuaku yg membuatnya...nanti jd anak derhaka pulak...

Sekarang kek ada kat dlm oven..kita tunggu dan lihat...macam mana hasilnya.....jeng...jeng..jeng...berdebar....hahaha....


Itu dia hasilnya....emmmmmm....tak berapa elok sgt tapi still best...hehe...kecuali karamel tu macam pahit sikit......lenkali kena pandai2 sikit buat ye .....next time cuba lagi.....chayokkkk...

Wednesday, October 12, 2011

Resipi: Kentang Bakar bersama Sos Carbonara

Hai...today mama nak kongsi resepi yang senaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnggggggggggggggg sgt..hahaaa....panjang tu word senang...so haruslah terlalu simple..hahaha...

Mama baru buat semalam..sebenarnya..mama ambil berhajat nak makan baked potatoes ...so mama usyar la resepi serba sedikit from kawan mama..tp mama tukar la sikit2,,mama harap bukan satu dosa..hahaha...

Dengan berkobar2 mama membuatnya sambil menonton drama bersiri kesukaan mama yg terbaru..iaitu CINTA ELYSA...Alhamdulillah..papa, Uyeeh dan Reefqy begitu gemarkannya....

Bhn2nya

5 biji kentang
1 tin kecil sos carbonara (mama beli yg harga RM3.95..yg kecik rasanya..jenama PREGO)
200 liter susu segar (mama guna susu Dutch Lady Full Cream..)
sedikit garam


Cara membuatnya

  1. Kupas kentang dan potong membulat...potong nipis2 ok...bersihkan
  2. Masukkan ke dalam periuk dan rebus bersama susu segar sehingga separuh masak..utk pekat sikit susu..tambah sedikit tepung gandum..dlm 1 susu makan..tp kalau tak nak pekat..it's ok..tp ingat tau..larutkan tpg dalam susu sebelum memanaskannya..if bubuh time dia panas..alamak berketul2 la dia...
  3. Bila dah masak..ambil sedikit garam..kacau biar sebati..susun kentang ke dalam loyang pembakar..loyang berukuran diameter 20cm..mama sapu sikit ngan butter kat loyang...korang kena buat dia selapis2 berselang seli dgn sos carbonara...
  4. Lepas dah siap...bakar dlm oven dgn suhu 180 darjah celcius selama 45minit...
  5. Bila dah masak..korang biar sejuk seketika...
  6. Boleh hidangkan...hasilnya korang akan nmpk dia mcm juicy sikit...hasilnya akan jd lebih cantik kalau korang letak dalam remekin yg kecik2..senang nak dihidangkan...

Inilah hasilnya................


Selamat mencuba....

Tuesday, October 11, 2011

Filem: Wedding Dress

Indahnya kalau dapat pakai wedding dress yang cantik..mama rasa most of the bakal pengantin perempuan tersangatlah mengidam....
Mama pun nak jugak wedding dress yang indah macam dlm fairy tale..tp tak kesampaian la...hehehe...

Yang ni cantik..simple je..sexy...elegant..
Yang ni ala2 Cinderella..lebih klasik..chantekkkk
Yang ni...wow...very modern..sexy..
Yang ni islamic la sikit..kita org Islam..pakai mcm ni la...warna pastel yg menarik..indah..sejukmata memandang
Tapi mama sebenarnya nak cerita pasal filem Korea yg cukup menyayat hati ..meruntun jiwa...mama baru tonton citer ni...tajuk dia 'WEDDING DRESS'..Mama tonton di YOUTUBE..

Cerita yang sesuai utk seisi keluarga...bagus utk mengingatkan anak2...cerita tentang seorang ibu tunggal yang sedang menunggu ajalnya kerana GASTRIC CANCER..beliau merupakan seorang wedding dress designer...mempunyai seorang anak yg kiut...bernama SORA..dia bertekad utk menghabiskan sisa hidupnya utk menyempurnakan segala impian anaknya..termasuklah bercita2 utk membuat gaun pengantin yg cantik buat Sora..Tidak lama kemudian Sora mengetahui tentang penyakit yg ditanggungnya..Sora yg begitu menyayangi ibunya pula bertekad utk memenuhi impian ibunya dan cuba utk membuktikan pada ibunya dia boleh berdikari dan akan sentiasa bahagia...

Cerita ini mampu membuatkan air mata kita mengalir laju..membuatkan kita utkterus berbakti pada ibu bapa..

Bertuahnya pada yg masih mempunyai ibu..berbaktilah dan sayangilah mereka...mama cukup sensitif kalau bab ibu ni..sebab Mek(ibu) mama dah kembali ke Rahmatullah tiga tahun yg lalu....
Terkilan sebab tak sempat membahagiakan Mek....bila Mek tak ada..hidup mama seakan ada ruang yg kosong..ruang yg tak mampu dilengkapi dan dipenuhi oleh sesiapa pun....

Al-fatihah utk arwah Mek....sayang sampai syurga..

Resipi: Nasi Goreng Kunyit

Ok..hari ni mama nak kongsi satu resepi nasi goreng yang alahai.....simple ajer...like usual...hohoho...(macam santa la pulak)


Bahan2nya


Nasi putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
Isi ayam didadu (sotong pun beshhhh)
Ikan goreng atau ikan bilis*
6 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
3 biji cilipadi* (bergantung kepada kepedasan masing2)
Sedikit garam*
1 biji telur
Sos tiram
Sayur campur / kobis/ sawi (mengikut citarasa)
1/2 Kiub ayam atau penambah perisa makanan
2 sudu makan Minyak utk menggoreng

:) Bahan yang bertanda * hendaklah ditumbuk..tak perlu terlalu hancur..

Cara membuatnya

  1. Tumis bahan yang ditumbuk dgn minyaksehingga garing..
  2. Masukkan sedikit sos tiram
  3. Masukkan isi ayam..pastikan ayam masak
  4. Masukkan telur ayam..kacau hingga sebati dan telur hancur..gunakan api yang perlahan...
  5. Masukkan sayur..
  6. Masukkan nasi putih..kacau hingga sebati..nasi hendaklah dimasukkan sedikit demi sedikit utk memastikan mudah utk digaul
  7. Sedia untuk dihidangkan..
:) Kalau menggunakan sotong...goreng dulu sotong sebelum masukkan bahan tumis...ini utk memastikan sotong tidak berbau hanyir..bila sotong dah nampak masak...baru masukkan rencah yg ditumbuk....


Mama hidangkan bersama Nescafe Tarik..just for my papa....hehehe
Selamat mencuba....

Wednesday, October 5, 2011

Drama: Personal Taste

May be ada yang tau...may be ada yg tak tau..or may be ada yg tak nak ambil tau..yang mama ni sebenarnya peminat Korean show...semua la...realiti show dia..lagu diorang..drama...filem...hehe...

Terbaru mama baru je habis menonton drama PERSONAL TASTE.. beshhhhh sesangat...


Heronya Lee Min Ho..F4 korea


dan heroinnya Son Ye Jin


Pasangan yang secocok kan..

Sinopsis:

Seorang jejaka yang bernama Jeon Jin Ho...seorang arkitek yang angkuh dan berprinsip. Dia seorang yang pembersih, teratur...berpura2 menjadi gay..semata2 hanya kerana utk membolehkannya menyewa bilik di sebuah rumah milik gadis yang bekerja sebagai pereka perabot yang jujur tetapi serabai, tidak feminin, pengotor yang bernama Park Gae In..Rumah itu bernama "SANGGOJAE"..Jin Ho ingin tinggal di situ krn dia nak mendapat ilham utk membuat pelan yang menyamai konsep rumah itu. Pelbagai kisah lucu, romantik dan menyayat hati berlaku dalam drama ini. Sikap saling membantu dan mengambil berat menambah rasa drama ini...

So sweet..itu yang mampu mama ucapkan..bagi mama..sesiapa yang meminati drama korea akan mengimpikan Jeon Jin Ho menjadi pasangan hidup....issshhhh don't tell papa ye...hehehe...

Kalau ada masa lapang sila2 la menonton ....mama syorkan sgt2.....
5 bintang kot...hehehe....

Selamat menonton...dan selamat ber'feeling'....hehehe...

Sunday, October 2, 2011

Nabil Raja Lawak Sudah Kawin.....

Hai...Nabil dan Nazira sudah selamat diijabkabul di Masjid Sultan Mizan,Putrajaya.....tahniah...

Ni ada beberapa gambar perkahwinannya...yang diambil oleh one of my friend FENDI MOHD NOR..seorang photograher yg sedang meningkat naik....mana la tau nak buat photoshoot..boleh la call2 dia...kemudian boleh LIKE dekat page facebooknya...








Semoga jodoh berpanjangan dan hidup diberkati Allah sentiasa...Aminnnn.....

Untuk gambar2 yg lebih mantap sila ke FMN..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan