CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Sunday, January 30, 2011

Yahoooooo..Kelantan Juara Piala Sumbangsih...


Mama nonton bola sorang2..papa ngakk ada...holiday bersama kengkawannya...huhuhu....
Tapi semangat bola punya pasal..akan kutunggu...PASTI........
Mama pastinya penyokong...


Mama memang sokmo resah kalau tengok bola..mama tak sanggup tengok kesedihan THE RED WARRIORS...

Tapi dengan berkat kegigihan dan yang pasti ketentuan daripada ALLAH S.W.T...Kelantan berjaya mengungguli...hehehe..rampas takhta....

Tentunya sumbangan gol dari:

Penalti pada minit ke-8
Gol pada minit ke-62

Apex masih unggul menjaga gol..cayalah....
Cayalah..nanti tahun ni GOMO banyak lagi ye....

Thursday, January 27, 2011

SEPAH yang tak bersepah....

Alahai kita baru je dikejutkan denga pertunangan Sarah Raisuddin dengan Shahmira Muhammad a.k.a Shuib dari kumpulan SEPAH...


Ini ada gossip baik punya...dikatakan kawannya si MAMAT sedang asyik bercinta dengan penyanyi dan pemain gitar kumpulan BUTTERFLY..Nur Syuhada...iaitu juga adik kepada RODEY Kumpulan KRISTAL...
Cayalah Mamat atau nama sebenarnya Mohd Noor Murad...
Syuhada sekarang sedang belajar kat ASWARA...


Oklah tu kenal2 dulu..rancang baik2..kalau dah jodoh tak ke mana...
Dulu time RAJA LAWAK..Fauziah Nawi pernah cakap yang muka geng SEPAH ni macam 'muka pecah pintu'...hehehe...tapi pecah pintu pun pecah pintu lah..laku gak..lepas yang diorang dapat pun bukan calang2..
Anyway..selamat la ye semua......

Dipenjara kerana PENDIDIKAN anak...

Baru je mama terbaca cerita kat TIME newsfeed..seorang ibu kat OHIO, Amerika la kan...dipenjara kerana memalsukan dokumen seperti alamat tempat tinggal anaknya...
WHY????? Dia buat begitu kerana demi pendidikan anaknya...


Kelley Williams-Bolar, 40, dengan 2 anaknya tinggal di kawasan perumahan di Akron, Ohio. Dalam masa dua tahun ni dia dah hantar anaknya bersekolah di daerah Copley-Fairlawn ..tempat di mana ayah dia tinggal...sebabnya kawasan tu lebh selamat..kadar jenayah rendah dan sesuai utk anak dia belajar....

Tapi dia hanya guna alamat ayahnya..anaknya masih duduk bersama dia kat Akron..nak dijadikan cerita..sekolah tu upah penyiasat utk check status menetap anaknya..dan di situlah rahsia terbongkar...

Dek kerana itu dia dikenakan 10 hari penjara..80 jam khidmat awam dan juga 3 tahun probation..kerana memalsukan rekod. Tapi yg sedihnya..Kelley yg bekerja sebagai teaching assistant dan memiliki ijazah pendidikan telah ditarik balik ijazahnya kerana mengikut undang2 OHIO sebagai feloni..dia tak leh memiliki ijazah....APA???????? teruknya undang2 gitu.....

Macam teruk kan...iyalah..memang salah sebab tipu maklumat tapi tarik balik dia punya degree tu nonsense...macam mana dia nak hidup lepas ni..lagipun dia buat untuk kebaikan..IBU MANA NAK TENGOK ANAKNYA SUSAH...
Sebab tu Syracuse University professor Boyce Watkins telah menyatakan ketidakpuasan hatinya kat dalam blognya..THE BOYCE BLOG....

Pas tu Twitter ada join campaign utk memprotes gak....Iya lah banyak lagi jenayah lain yang nak ditangani...ada ke kes cenggini yg yg dibicarakan...

Ish..ish...ish..macam2..ini barulah seorang ibu sanggup berjuang demi anak...ini tak .....ada banyak mama dengar sekarang ni ibu jual anak..ibu bunuh anak...ibu dera anak...heee..tak sanggup rasanya...nak nangis rasanya...

Mownink...mood tak berapa baik..

Haa..kan mama dah kata kalau kat umah memang susah la mama nak berblogging...ini kan nak berblogging, nak pegang laptop pun tak sempat..adik Reefqy merengek la...
Alaaaaaaaaaaaaaa...kesian anak mama..tu la ubat susah nak makan..siap papa ngan mama kena pegang dan paksa makan...
Anak korang sumer mcm mn? bestnya kalau senang nak mkn ubat..mesti tak de masalah...
Yang mama bengang sebab dok pikir nasib mama hari Jumaat ni....sekarang ni tak pe la papa ada...
Jumaat ni papa kata dia dah janji nak gi konvoi ngan kwn2 dia ke Cameron Highlands..
"Alamak..papa...anak dah la belum kebah demam........Uyeeh pulak asyik ngamuk je..lebih2 lagi kalau pg hari..susah mama ni, pa"..luah mama.....

Papa kata " tengoklah mama mcm mn..papa fikir dulu..susah gak sb pa dah janji..semua dah bayar "...
Mama ermmmmmmmmmmmm....je..
Tapi hati bengkak la gak...mulut muncung..Iyalah time merajuk kan..

Tapi time drive nak gi kerja tadi...ehhh..rasa kesian plak kat papa..Lagipun kalau dia tak gi..semua ahli kelab dia x gi gak...

Yang bestnya...punch card mama MERAH hari ni...hahahaha...best ke????? Tak kisah la...lagi pun hari ni mama tak de class...

Tapi kalau papa gi....mama mcm mana?
Harap2 demam Reefqy semakin ok..dah Uyeeh tidak mengamuk lagi....

Hari ni mama ada misi penting utk release tension....tunggu ekkk..nanti mama story lagi....

Wednesday, January 26, 2011

Hai..

Ini entry ke2 mama hari ni...fuhhhh...tak sempat la...sebukkkkkkk sikit....
Kelas padat hari ni...letih sebab byk bercakap...
Ini pun TAK solat ZOHOR lagi...apa la mama ni...

Ok..mama sapa kejap je sebab rindu sgt nak menulis...
nanti mama continue..

TAPI lepas ni pukul 3 mama ada 1 LAGI kelas...lambat lagi baru leh ngadap BELOG mama ni...

DAAAAAAAAAAAAAAAAA....mama gi solat dulu.......

http://irinenadia.blogspot.com/


Tadi mama BW..tetiba termuncul blog gadis ayu...comel sangat...
alahai.....dia pernah jadi penghias majalah DARA.....follower dia dah lebih 10K...wow..
gaya penulisan pun best..so sesaper nak BW kat blog adik manis..silakanlah.... click aje kat banner...

Zizan Raja Lawak Jadi Penyanyi?

Sebelum ni mungkin ramai yang dah tau Azrul Raja Lawak..ala yang dari Kumpulan Cham tu dah jadi penyanyi....record single...Kalau yang nak tau lebih lanjut terjah SINI pun boleh....

Sekarang ni Zizan pulak ikut serta memeriahkan karier seninya yang semakin GEMILANG sekarang ni...

Mama terkejut jugak dengar berita ni...mama terdengar time tengah drive balik dari kerja petang semalam...dengar ikut ERA.fm...Reza dan Adi yang kasi tau..

Wow ...ini sudah bagus....lagu single dia tu tajuknyer.."ANGGUN"...bersama Zain...
Era.fm ada kasi hint sikit lagu nyanyiannya..ermmmmm...quite impressive..sedap gak suara Zizan..memang sedap kita selalu dengar dia dok nyanyi dalam program Raja Lawak...tapi selalunya kita mesti nak tergelak..tapi kali ni lebih serius...
Tahniah..ekkk..harap berusahalah..sebab jarang artis yang boleh berjaya dalam banyak bidang....susah nak jadi versatil ni...
So tak sabar nak dengar full version lagu Zizan....

Fasha Sandha & Jejai..berpisah jua....


Hari ni gegar seluruh Malaysia..pelakon yang seksi, glamor dan ada bakat...FASHA SANDHA dah berputus kasih dengan ahli perniagaan yang juga bekas suami Nora Danish iaitu Rizal Ashram..

Tajuk muka depan lagi...iyalah dua2 orang glamor...
Macam2 komen yang mama baca rentetan dari kisah perpisahan itu...banyak yang bersyukur dan tumpang gelak dodeng-dodeng...dalam salah satu komen kat metro online...pengomennya bantai gelak je...Amboi happynya..

Entahlah..mama sebenarnya malas ambil port pasal benda cenggini...suka pun tidak..nangis pun lagi la tidak...
Cuma mama terpanggil utk menulis pasal isu hangat sebab mama rasa terlalu biasa di Malaysia ni sessi kutuk-mengutuk..gembira di atas kesedihan orang lain..gembira di atas kejatuhan orang lain..

Memang la Fasha tu seksi...byk gossip dan mungkin membuatkan semua meluat tapi..adakah kita utk membuat hukuman buatnya..komen boleh tapi biarlah membina..
Ini kerana kita tak tau bila masa kita akan tiba...ini tak komen ala2 kita ni terlalu suci pun ada..orang lain je jahat...

Kalau kita rasa Fasha tak elok di pandangan mata kita, berdoalah agar kita tak jadi gitu...anak2 kita tak jadi gitu...perangi dalam hati kita dulu...
Kepada yang dekat dengan Fasha dan tau hal sebenar, cuba nasihat dan bimbing..bukan mengeruhkan lagi keadaan...

Tentu ramai yang tahu tentang kehebatan dan keteguhan agama Rabiatul Adawiyah..sehingga menjadi ahli sufi..beliau juga bekas seorang membuat pekerjaan keji..(utk tau cerita.. layan INI) tetapi Allah buka pintu taubat buatnya..sehingga menjadi beriman dan mengabdikan sepenuh jiwa, hati dan diri kepada Allah..
Ini jelas menunjukkan Allah Maha Berkuasa terhadap sesuatu..Dia akan buat apa yang dikehendaki-Nya..
Jadi sebagai manusia kita tak layak menghukum seseorang...Mama tak layak mengatakan apa yang baik dan yang tidak kepada orang lain...
Dek kerana itu kita harus berpandu kepada Al-Quran dan As-Sunnah..

Mama tak tau kenapa mama terpanggil nak tulis begini..tapi ini peringatan buat mama dan kekawan semua..mama pun byk buat pre-judgement pada orang..Ya Allah berdosanya...

Bukankah kita lebih baik berdoa kepada Allah agar kita lebih dekat pada-Nya dan memohon agar jangan dipesong hati kita...

Mama minta maaf jika mama menyinggung sesiapa..ini hanya luahan hati mama...peringatan buat diri agar jangan terus alpa..kerana kita tak pernah tahu nasib kita di kemudian hari..

P/s: jika apa yang mama katakan ada kesalahan..mohon dibetulkan..

Tuesday, January 25, 2011

Hari yang meLETIHkan....

Hari ini mama letih..



Kerana.....malam dan awal pagi tadi..


Reefqy dan Uyeeh demam..mula2 Reefqy yang jaga...of coz nangis...tak lama lepas tu Uyeeh pulak sedar..alamak...nangis jugak....

Bukan sekali tau diorang jaga tapi banyak kali.....

But..mama is so LUCKY...

Papa takeover duty...sebab mama penat dah...n mama kena pergi 'iron' baju kerja...
Lama gak papa dukung..bila mama siap 'iron' mama masuk bilik dan tengok ketiga2 HERO mama dah diulit mimpi...

Sebelum gi kerja dah bagi Uyeeh dan Reefqy ubat..mama harap you guys sihat cepat..coz mama so worried...
LOVE U ALL....

Monday, January 24, 2011

Proses diet...

Mama nak diet la...
Bukan aper badan mama dah macam muatan lebih...
Mama memang tak kisah pun pasal berat badan sebenarnya..aper yang mama kisah ialah mama dah letih nak bawa badan,..macam mengah gitu...pas tu byk baju dah tak ak leh pakai...

Mengikut sejarah berat badan mama....mama memang memang montel sejak kecil...tak pernah kurus...ala2 montok je badan mama...

Tapi bila dah habis belajar dan start kerja...badan mama ala2 menyusut skit......

Lepas kawin ok lagi..lepas anak 1 kurang ok sikit....lepas anak 2 kurang ok bykkkkkkk...

Mama start dari semalam mama tak mkn lunch..tak mkn nasi malam....fuhhhhh..perut berkeroncong...niat hati nak beli jer sup kat kedai sebelah rumah..tp memang dugaan betul...sup dah habis...

Tgk kat atas meja ada keropok lekor..adik ipar mama beli..emm mama mkn yg tu jer...hehehe..

Papa ajak gi mkn sup..dating la kiranya sebab Uyeeh dan adik dah tido..tp tak sampai hati la pulak..bimbang diorang sedar..menangis..iyalah doang kan demam...

Malamnya..ada member papa ajak papa kuar..bila papa balik..mama tak terlentang tido ngan anak...tiba2 je ader benda panas atas perut mama..walaupun perut mama dah tebal ngan lemak..kepanasannya masih terasa..
Rupa2nya papa belikan sup utk mama..so sweet..tapi mama tak mkn terus sb Reefqy terjaga...ohhhh..dugaan....

Blogging pukul 5.30 pagi????

Hai...semua..
Mungkin ada yang dah bangun..namun mama yakin masih ada yang masih lena dibuai mimpi indah...hehehe..
Time2 bujang memang confirm mama pun di antara insan yang bertuah yang dikurniakan mimpi indah sampai sukar nak bangun..satu kurniaan ke???? hahaha..
Namun sekarang sejak beranak 2 ni...jarang sekali...lebih2 lagi hari bekerja...

Mama bangun sekitar jam 5.00 tadi..kalau ikutkan nak bangun lebih awal..sebab kalau bangun lebih awal byk sikit kerja boleh buat..tp Uyeeh dan adiknya kerap kali bangun..diorang demam so tahap rengekan meningkat dari biasa...

Mama bangun dan 'iron' baju papa..Baju mama plak mama tak iron..hehehe..esok mama rancang ber'blouse' je..tak perlu 'iron'..kalau boleh mama nak elak 'iron-meng'iron' ni...nak jimat elektrik..hehehe..tak aderlah..sebenarnya mama paling MALAS bab 'iron' ni...

Sunday, January 23, 2011

Penyampai berita Azwaliza Azman selamat diijabkabulkan...

Personaliti TV3, Azwaliza Azman atau Wawa, 30, sah bergelar isteri kepada pasangannya, bekas pengurus kumpulan Ruffedge, Abdul Kadir Abdul Rashid, 32, di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, semalam.



Cun sgt majlis Wawa..penuh dengan mawar putih....mama suka...

Majlis ijab kabul itu dilakukan Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Mohd Haiyazid Mohammad dan berwali bapanya, Azman Abdullah tepat jam 6.35 petang, sempurna hanya sekali lafaz oleh Abdul Kadir dengan mas kahwin RM20,000 tunai.
Pada majlis pernikahan itu, pihak lelaki membawakan sembilan dulang hantaran termasuk wang hantaran dalam bentuk cek bernilai RM50,000 serta senaskhah al-Quran. Manakala pengantin perempuan membalas 11 dulang.


Tahniah ye...lepas ni siapa la pulak ye...

Ayu Raudhah dan Zaquan Adha..selamat disatukan...

Mama ambil news ni dari BUDIEY....

Tahniah..memang bagai MERPATI DUA SEJOLI....selamat diijabkabul pada HARI JUMAAT, jam 3.45 ptg di Masjid Sultanah Bahiyah, Alor Setar...


Lan Pet Pet (abg ipar Ayu) ada sama....Aidil pun ada..bagi tips ke tu????

Akhirnya disatukan selepas mengharungi segala cabaran selama 2 tahun..


Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat...............

Contest Senyuman Si Cilik

Contest yang comel....banner yang CIUTTTTTT...mama suka sangat..rasa PEACEFUL jer....
Terima kasih liyanadiabu coz buat CONTEST ni....



Ini gambar si cilik mama...




Nama: Amal Reefqy b Noor Amrie
Umur: 10 bulan
Papa yang ambik gambar ni..time ni kami semua dok melepak kat umah moyang REEFQY..tergelak sampai meleleh air liur adik....
Sesiapa yang berminat dan teruja nak ber'contest' macam mama ni..sila click SINI....
Jom la join..syarat2nya pun senang je....JOMMMMMMM....

Harap2 menang ye...hehehe...

Thursday, January 20, 2011

Adialuvluze : My First GA

Mama memulakan hari di blog ini dengan menyertai GA ..ini...dianjurkan oleh ADIALUZE...



So Kepada yang berminat sila klik BANNER cantekkk kat atas...ekkk ...mesti minat ladybird ni.....
JOM ramai2 menyertainya..

Nak tau hadiah..klik SINI.....

TARIKH TUTUP : 28 Januari 2011....

Wednesday, January 19, 2011

Uyeeh berIQRA' bersama PAPA...

Hari tu mama ada beli IQRA' untuk Uyeeh...Iyalah dia dok tengok Acha, sepupunya dah ada Iqra'...dia macam nak jugak...

Masuk hari ni dah tiga hari la..Uyeeh start baca..malam tadi papa ambil part untuk ajar..sebelum ni mama yang ajar...

Teruk gak papa suruh Uyeeh ulang2...papa kata nak suruh dia ingat cepat..hehehe..

Uyeeh plak dah mula tergeliat sana tergeliat sini....siap kata..'hish..letih la Uyeeh ngaji ni'...papa dan mama no komen...kami senyum je...Alasan la tu..
Lagi dia tergeliat..lagi la papa suruh baca byk2...

Semalam dia baca ba, ta dan tsa...

Dalam usia Uyeeh 2 tahun 11 bulan ni...memang susah nak tarik minat dia...tapi papa dan mama akan berusaha..mama ada target untuk Uyeeh..mama nak dia khatam al-Quran time sekolah rendah lagi..mama harap termakbul doa mama...




Reefqy Pakai Kasut OFFICIALLY.....

Reefqy excited nak try kasutnya...kasut tu lama dah beli..tapi baru pakai dgn baiknya sebab dia baru leh jalan...tapi Reefqy cepat leh jalan berbanding abangnya..time beli hari tu..Reefqy cuma tau nak gigit je..sekarang dah tak gigit..pandai anak mama.....
Hehehe...
Yang seksi tu kaki papa...hehehe...

Dok belek2 kasutnya..papa belikan...


Monday, January 17, 2011

♥ dilawi♥giveaway ♥


GA from pasangan dari istana...ISTANA MANA?
ISTANA CINTA.......♥ dilawi♥giveaway ♥


Korang kena FOLLOW blog http://dilaloveawi.blogspot.com 
Tepek banner yang cute kat entry dan sidebar
Tag dua orang member blogger korang
Mama tag : munira
                    shiema
Lastly..buat comment sikit plus ur link kat comment tu......

Senang kan...
So, apa lagi...JOINNNNNNNNNNNNNN laaaa......
 
Hadiah?????
RM 20 (topup or cash- terpulang pada THE WINNER)
 
Last date : 28 February 2011
 


Uyeeh's 3rd Birthday Giveaway !!!

Hai...mama's clicks and viewers semua....
Mama nak wat GA pulak...hari tu sempena beday PAPA, mama dah buat CONTEST...
Sekarang sempena beday hero mama yang sulung, mama nak buat GA pulak...
Boleh ker????
Hope korang tak kisah...ekkkk....


GA ni senang je syarat2 nya......yang EASY PEASY jer...
  • Korang ada blog dan jadi CLICK mama...
  • Korang buat entry pasal GA ni dgn tajuk 'Uyeeh's 3rd Birthday GA'
  • Tepekkan banner kat atas tu pada entry dan sidebar korang...pastikan link terus pada entry GA mama ni
  • Tag paling kurang 2 nama dan maklumkan pada diorang pasal GA ni....
  • Lepas dah siap..bagi comment dan link pada entry ini...dan
  • Senyummmmmm.....
Senang kan...ala terms and conditions yang biasa je..yang korang sumer dah khatam dan expert la...hehehe...
Tarikh luput GA ni pada 18/2/2011..iaitu pada hari jadi Uyeeh..
Pemenang akan ditentukan oleh SISTEM CABUTAN UNDI by BIRTHDAY BOY (Uyeeh la tu)...

Hadiahnya akan diupdate...coz mama tengah pikir yang terbest...tapi INSYA-ALLAH korang akan suker...
Kerana ini beday ke 3, so hadiah pun ada 3....of coz ketiga3nya sama harga dan kualiti...hahaha....

Selamat Mencuba....

Mama nak tag...


Mama dah tunaikan JANJI..walaupun...

Mula2..mama nak menyusun 10 jari gebu mama ni..nak minta ampun kepada

dan

Sebabnya mama lambat pos hadiah korang..mama dah lama prepare nak pos..tapi sebab banyak kerja...dan masalah kat opis..mama tertangguh...SORRY DARLING...

Tapi mama dah pos dah...sebagai tanda minta maaf mama tambah satu lagi hadiah..tu korang check it out sendiri....

Mama dah pos laju pada hari Khamis yang lalu...kalau dah sampai....bagitau ok...bukan aper...risau..nanti korang ingat mama jenis LUPA JANJI..tak de..mama betul2 sibuk..sibuk dengan student exam..time kerja tak sempat nak keluar...nak minta tolong papa pun..papa asyik out-station......

Cuma satu je mama nak minta....jangan SERIK tau ngan mama...sebab nanti mama nak buat satu lagi CONTEST atau GA sempena BIRTHDAY Hero mama, Uyeeh....tak lama lagi mama publish..sekarang tengah perah otak...pikir nak buat entry aper....lagipun tempoh sibuk mama bermula kembali coz student dah mula sem baru..kelas padat....

SORRRRRRRYYYYYYYYYYYYYY.....



Ngangkung oh Ngangkung !!!


Penangan Astro First melanda Malaysia ....Mama dan family pun terpengaruh sama....
Hehehehe...mula2 tu papa adalah ushar2 tanya mama tentang nak order citer kat Astro First ni..mama cakap tak yah la pa....
Tapi entah mcm mana, mama rasa orait gak..lagipun Uyeeh macam nak tengok jer..(alasan je tu..mama dan papa yang bersungguhnya)
Maklumlah kat Kelantan takde pawagam..so...inilah jalan terbaiknya..lagipun citer bukan yg teruk2 pun...
Iyalah..seram komedi..Uyeeh dah biasa dah...

Papa pun order... kami pun tengok....pakej tu berlangsung selama 2 hari dangan bayaran RM15...

Uyeeh macam takut2 time mula tengok.. bila dah habis...citer tu akan mula kembali....so sesiapa yang tak tengok tadi akan tengok pulak...Uyeeh still tengok gak...

Esok paginya...mama pergi kerja Uyeeh masih tido..time mama balik petang tu, Ngangkung masih bersiaran...Kata Ma (my mother-in-law), Uyeeh dan Maksu dia yang jadi penonton setia...
What??? tak tengok citer lain ke????? Uyeeh dah ingat dah plot dan dialog dalam Ngangkung...

Bila diorang keluar rumah jap..mama pun boleh la tengok Star World kejap...layan TRUE BEAUTY...
pas tu JUNIOR MASTERCHEF....drama LA IKRO HA FIDDIN..kemudian Uyeeh dan Reefqy tidoooooo..

Pagi tadi Uyeeh bangun awal....dan macam dah jadi rutin ...Ngangkung la lagi...time mama turun nak gi kerja...lepas salam ngan mama terus ngadap TV..Ngangkung...no more bye bye utk mama dan adiknya...
OHHHHH...Ngangkung dah jadi feveretnya...

Tapi sayang mama, esok sayang dah tok leh tengok Ngangkung lagi...sebab dah EXPIRED....sementara masih ON-AIR..layan je la ye...cuma jangan ponteng Ngaji IQRA' dah laaaa....


La Ikro Ha Fiddin..


Dah lama rasanya mama tak menangis bila tengok cerita...hahaha..actually mama memang agak melankolik sikit..mudah tersentuh...dulu mama selalu kata mama nangis bila tengok movie atau drama kerana mama ni jenis yang menghayati bila tgk citer...hahaha..tak tau tapi..may be sebab mama suka buat kajian dan mendalami makna dan jalan cerita..so kalau mama rasa citer tu ada mesej dan bagus..mama akan tengok dgn bersungguh2...

Malam ni mama nangis lagi...bila mama tgk citer kat ASTRO RIA..tajuk dier special skit...LA IKRO HA FIDDIN...{tak ada paksaan dalam beragama...(Islam)} ...petikan dari ayat 256 surah al-BAQARAH...

Macam2 tajuk citer zaman sekarang..tapi ada perubahan dan menarik jugak...

Drama ni dilakonkan dgn jayanya oleh Sharifah Amani (sebagai Norlia)..Zach X-Factor (sebagai Dr Edward)..dibantu oleh Fauzi Nawawi (Samiri), Razak Ahmad (Hj Toha, ayah kpd Norlia) dan Susan Lankester (Sister Maria)..

Ceritanya berkisar tentang Edward yang menemui cintanya semasa belajar di Indonesia..Dia mencintai Nurlisa, seorang doktor yang berbangsa Indonesia dan beragama Islam....mereka memilih untuk berkahwin..kerana undang2 Indonesia membenarkan kahwin berlainan agama tanpa menukar agama, semua itu memudahkan persetujuan ibubapa Edward..

Namun malang menimpa, Nurlisa meninggal dunia dalam kemalangan pada hari pernikahan mereka..Nurlisa meninggal di hadapan pintu pagar gereja..(petunjuk dari Allah.tanda Allah tidak mengkehendaki hamba-Nya melangkah lebih jauh ke dalam agama lain selain Islam)..

Edward kecewa dan berduka...Dia mengambil keputusan meneruskan kehidupan dan kariernya sebagai doktor di daerah terpencil..Di daerah itu dia telah membantu Dorai, seorang lelaki buta yang menjaga adik2nya..ketabahan Dorai menyentuh hati Edward..Hadir juga ibu malang. Madam Wong yang menderita sakit buah pinggang..yang berdepan dengan konflik dengan menantu..
Pintu hati Edward tertutup utk wanita..Sehinggalah pada suatu hari..dia menemui Norlia, seorg lepasan Universiti Al-Azhar...anak tunggal Imam Hj Toha..

Bagi Edward, Norlia telah membuka kunci pintu hatinya..Norlia yang telah 2 tahun putus tunang dengan Samiri..dalam tak sedar turut mengagumi kebaikan hati Edward..dan mulai jatuh cinta..Samiri mendendami Edward kerana dapat merebut cinta Norlia..

Namun Norlia menolak cinta Edward kerana dia tak mau Edward kecewa..Norlia merahsiakan penyakit hati yang dihadapi..namun keprihatinan Imam Toha telah membongkar segala rahsia..Edward berjanji akan sentiasa bersama Norlia..

Malang menimpa Edward, ibubapanya maut kerana kemalangan..bagi meredakan kesedihan kerana merasakan sedih dek kerana satu persatu insan kesayangan meninggalkannnya..dia telah ke atas bukit utk melepaskan perasaan..Namun, Samiri telah datang dan memukulnya..lalu menolaknya ke dalam cerunam..dia jatuh dan meninggal...Samiri ditangkap polis..

Sekarang misteri telah terungkai...semasa dia masih hidup, dia pernah berjumpa dgn Sister Maria..untuk menyatakan keislamannya ...Edward telah jatuh hati dgn Islam dan telah memeluk agama Islam..dan menukarkan namanya kepada Daud...dia juga telah mendermakan HATInya kepada Norlia, MATA kpd Dorai, BUAH PINGGANG kpd Madam Wong...

Betullah katanya..dia akan sentiasa bersama Norlia...selama-lamanya..kerana HATInya ada bersama Norlia..
Ohhh..begitu indah cinta Daud (Edward) kepada Islam, ibubapa, kekasih dan masyarakat sekeliling...

Mama menangis dengan teruk sekali..mungkin agak over..tp lantaklah..hati mama dah tercuit..nasib baik papa je ada kat situ..Thanks papa coz memahami..mama ingat papa nak ketawakan mama sb nangis...tp papa biasa je..ala2 memahami...actually bukan ala2 tp memang memahami...LOVE YOU.....

Sedikit gambar yang mama songlap dr GOOGLE images...



Cerita yang hebat dari pengarah FAIRUZ LOY..harap menang Anugerah Skrin..tahun depan...we'll see,ok...


Ke Taman Bersama Hero2..

Petang Sabtu yang lalu mama n family ke Taman Indera kat KB ni je..taman ni kecil je tapi ramai gak yang datang bawa anak2 main2 dan makan2...hiburkan anak2..so kiranya mama dating dengan ketiga2 HERO kesayangan mama..
Syok sebab leh tengok Reefqy mula bertatih...hehehe...go..go..go..

Yang paling hepi..of coz lah Musyreef....


My lovely heroes...love you guys..


Naik keretapi...Reefqy first time naik...papa dan Uyeeh..entah kali ke berapa..tak terbilang dah..

Having fun....

Taking family picture before going back...


Seem like Uyeeh didn't want to go back...hahaha..takpe ye sayang..lenkali kita serbu ini taman lagi...


Thursday, January 13, 2011

Alycia 1st Giveaway

GIVEAWAY TIME......mama takde class hari ni..so mama adabyk time sikit laaaaaaaa....
GA from HOT MAMA WANNABE...ALYCIA...emmm..memang hot...




Syaratnya cukup senang...
  • Buat entry guna tajuk 'Alycia 1st Giveaway'
  • Jadi Follower utk blog Alycia dan Alycia With Contest & GA
  • Tepek banner pada entry korang dan juga sidebar..
  • Submit link entry pada link INI...
GA ini berlangsung mulai 11.1.2011 hingga 31.1.2011, jam 1.00 petang...
4 peserta bertuah akan diberikan hadiah ini... pemenang akan dipilih melalui RANDOM.ORG..

Chumeyyy sesangat....book charms ini...
Jom memeriahkan GA ini....jommmmmmmmmmmmmmm.....


Farewell party!!!!!

Mama terlambat post entry...tp nak gakkk...

Hari Selasa yang lepas..kat opis mama buat FAREWELL party buat Sumaiyah dan Sue...
Kiranya diorang dah officially meninggalkan kami...
Mama dgn rela hatinya merancang majlis itu..dgn bantuan semua kengkawan...dan mama juga merangkap emcee hari tu...hentam je...hahahaha...

Ini adalah soroton agenda hari tu...

Yang dirai...ada bagi ucapan sikit...siapbelah kek lagi..kek disponsor oleh Dekan..

Tetamu yang hadir..hehehe

Lauk-pauk yang dimakan dgn lahapnya pada hari itu...
Semoga Sumaiyah dan Sue..gembira bertugas di tempat baru....
Makanan hari tu kami buat ala2 'pot luck'...semua sporting..suker...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan