CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Wednesday, May 27, 2009

JAUNDICE a.k.a SAKIT KUNING

Jaundice tau pun sakit kuning ni memang kerap berlaku kepada baby2 yang baru lahir...Muyih dulu pun kena gak...Mama pernah dengar la kan... parents yang ada darah jenis O lebih cenderung mempunyai anak yang ada jaundice ni..Kiranya kena berwaspada la..Tapi yang tak de pun kena jaga2 tau..Bahaya ni...Jaundice akan beri kesan sampai baby tu besar... Semasa Muyih kena dulu mama tension gak sebab ni kan pengalaman pertama..Tapi mek, ma dan kakak2 mama banyak bagi nasihat terutama kak yar. Thanks a lot....kalau peringkat awal kita tak leh nampak sangat kat kulit baby kita. Kita kena tengok kat cahaya terang atau pun bila kita ambil gambar.Dalam gambar, jaundice anak kita akan jelas kelihatan.
Lepas tu mama dan papa banyak tahu gak la..Kami pun ada banyak baca buku start dari proses kehamilan lagi...Macam majalah Pa&Ma.
Papa lepas tu terus jadi expert.Dia selau bagi tips pada member2 dia...Baguslah tu...
Kalau baby tu macam baru ada tanda sikit2, ibu kenalah bagi susu badan yang secukupnya.Sebenarnya baby yang kena jaundice ni cenderung untuk tidur, so ibu2 kena kejut la bila sampai masa bagi susu..Bagi susu badan lebih kerap daripada biasa. Jangan kesian bila tengok baby tidur. Kejut je...Kalau tak jaundice dia lagi teruk nanti...ibu dan bapa kena rajin la sikit. Berkorban untuk anak...
Lepas tu bagi umat Islam jangan lupa bagi air zam-zam. Air ni memang mujarab. Boleh mengurangkan kadar jaundice...Cubalah ..Mama dah cuba,dengan izin Allah..jaundice Muyih menurun dan tak perlu duduk hospital......
Ni ada beberapa gambar Muyih semasa kena jaundice....Kesian....





boleh nampak kan kuning2 kat badan Muyih..... MAsa tu Muyih baru umur 5-7 hari...

MUYIH WENT TO THE CLINIC...

Semalam, mama half day..papa pun...kami bawa Muyih checking kat klinik..Muyih ada appoinment kat klinik...Just a regular checking...Timbang berat dan khidmat kaunseling tentang penjagaan baby (for mama n papa)....

Timbangan muyih turun la...Ni mesti sebab demam hari tu...Last month berat dia 10 kg tapi semalam berat dia 9.5 kg...Ayoooo...Graph berat badan muyih dah tak cantik la... ada penurunan..Kalau tak sebelum ni, nurse selalu puji coz graph berat muyih cantik...Nak buat macam mana kan....Lagipun Muyih lasak sekarang....Yang memeningkan berat badan mama dia tak jugak turun....hik..hikk..hik...

BLOG ZED ZAIDI....

Hai everybody..

Semalam sempat la mama melayari blog zed zaidi. Bukan apa, sekarang ni kan heboh citer pasal blog dia. Mama pun teruja nak baca gak apa yang dia tulis....Ok gak...Nampak macam ada isi dan bernas..Dia berani untuk suara kan apa yang dia rasa...Mama rasa tak salah lagipun bukan kah ini keperluan blog macam ni...Kita berhak suarakan apa yang kita rasa dan apa yang kita tahu.. Mama rasa blog amat penting untuk kita hari ni..Selain ada tempat nak luah perasaan, kita juga boleh berkongsi apa yang kita tahu dan boleh tahu apa yang kita nak tahu.. Bukankah ilmu adalah untuk dimanfaatkan. Tapi satu je mama nak pesan jangan plak kita sebarkan dakyah yang tak betul plak melalui blog.Itu dah kes dosa tau....

Mama dulu di awal kemunculan zed di persada seni, mama pun tak lah minat sangat. Mungkin sebab dia berlakon cerita yang mama tak berapa gemar. Tapi mama rasa lakonan dia ada improvement la. Mama lebih suka kalau dia berlakon komedi..menjadi la..(actually mama memang lebih prefer tengok citer komedi).

Mama ingat sangat masa study dulu, kitorang suka sangat carikan artis lepas tu padankan dengan member kami...zed zaidi pun jadi mangsa maklumlah dia kan Hero Remaja..Mama padankan dia dengan Ana...hik...hik..hik... Untuk zed, awak lonely kan...Ana pun belum berpunya.....Tak salahkan......Ana please don't kill me....


kira ok la tu kan....

Tuesday, May 26, 2009

ATIE DAH KAWIN.....ANA BILA LAGI?

Pada 2 Mei lalu....Atie one of mama's friend kawin....huhuhu...mama tak leh gi...salahkan papa.....dia ada kerja dan tak leh hantar mama. Papa suruh mama gi sendiri tapi mana la mama leh drive kalau muyih ada...dia mesti nak gi kacau mama bawa keta..Mama ni jenis yang terlalu terror bawa keta...Iya ker?????
Mama sedih sangat. Atie ni ialah adik kepada bestfriend mama..Ana....Jadi yang marah mama tak ginya ialah Ana la.Tapi Atie ni kira mama boleh masuk geng la sebab dia selalu lepak kat umah sewa kami dulu...
Mama boleh bayang kemarahan Ana...
Atie dah kawin..Ana bila lagi? Mesti banyak yang tanya soalan ni kat Ana...Mama harap Ana boleh handle semua soalan ala2 soalan Melodi tu...
Kenapa ek...kita selalu nak tahu....Iya la kalau benda tu tak sensitif sangat ok la tapi kalu dah menyentuh hati dan hak peribadi orang...parah...
Ni ada sekeping gambar kawin Atie yang cun. Masalahnya semua cun2 tapi mama malas rasanya nak upload semua...sebabnya jeles. Hehehe.....


cool sungguh gambar ni...macam dalam filem...

Wednesday, May 20, 2009

SUP TELUR

This is a simple recipes. Mama pandai masak sup telur ni since darjah 6 lagi. ye la kan resipi mudah. Sesuai untuk anak2 yang baru nak belajar masak. sesuai juga untuk yang suka makan yg simple2 dan dah lapar sangat nak makan. dalam 5 minit dah siap...

Bahan2

Telur (ikut suka)
Bawang putih dimayang(kalau telur 2 biji, dua ulas pun ok)
Bawang besar dimayang
Rempah Sup (kalau ada yang bunjut ok tapi kalau takde dlm stok just ambil bunga cengkih,sikit bunga lawang dan kayu manis)
Garam
Kicap
Kobis (sayur penting tu)
Cili besar merah (kalau tak suka takpe)
Minyak untuk menumis
Perisa tambahan
Air


Cara membuatnya:

Tumis bawang putih dan bawang besar dalam minyak yang sedikit
Lepas tu masukkan rempah sup goreng sama dengan bawang tadi
Masukkan air dan biar sampai mendidih (air itu adalah untuk kuah so ikut suka)
Masukkan sayur kobis dan cili besar merah
Bila nampak macam sayur dah agak masak, masukkan telur
Jangan masak guna api yang besar sebab telur akan cepat membuak
Masukkan sedikit kicap untuk warna dan rasa.
Kicap jgn bnyk sangat
Masukkan garam secukup rasa
Kalau suka masukkan sedikit perasa tambahan
Bila dah mendidih, kecilkan api
Lepas tu siap untuk dihidangkan...

AMACAM SENANG KAN..CUBALAH.....

MUYIH SAKIT....

Hai,
Sepanjang minggu ni mama sedih sikit sebab muyih sakit.....Mama ambil cuti 2 hari jaga muyih...muyih memang gitu kalau dia demam dia nak dekat mama je...Lagipun tak sampai hati tinggal muyih..Muyih muntah2,cirit-birit..risau mama.Tok ma dia cakap, mungkin sebab cacing kot..iyalah muyih makan semua.Hari tu tok ma dia cakap,tok su dia ada bagi bubur jagung...tok ma dah larang tapi tok su dia bagi juga..tok ma kata jagung tak elok sangat untuk budak seusia muyih sebab boleh menjurus kepada masalah cacing.mama pun tak mahir sangat tentang petua tapi kalau dah ada orang pesan macam tu, baik kita beringat kan...lagipun tak sampai hati nak tengok anak sakit...esok muyih ada appoinment kat klinik..nanti mama tanya doktor....
Ni ada gambar uyih yang dalam keadaan cirit tapi tetap lasak..censored sikit but ok la....


Thursday, May 14, 2009

MY PASSION

HARI NI MAMA TENSION SIKIT SEBAB KOMPUTER MAMA KAT TEMPAT KERJA NI ROSAK LAGI..ABG KOMPUTER TU BAWA BALIK CPU KAT OFFICE DIA.NASIB BAIK LA MAMA BAWA LAPTOP.MAMA PUN CUBA2 LA EDIT GAMBAR SIKIT GUNA PHOTOBUCKET.HARI NI MAMA TRY GUNA SPLASH...TAK SUSAH TAPI KENA PASSION LA SIKIT. KENA TELITI..MAMA TEST KAT GAMBAR MUYIH....TEST YANG SENANG2 DULU.. NI MAMA ADA SHARE DENGAN KORANG SIKIT.SENANG2 CUBA LA EXPLORE.TP SAMPAI SKRG TENSION COZ MAMA TAK RETI GUNA PHOTOSHOP.TAK DE BYK MASA NAK EXPLORE.BUT MAMA WILL TRY...


sebelum


selepas

Wednesday, May 13, 2009

BEACHBOYS


HARI TU KAMI GI PAHANG RUMAH KAKAK MAMA. KAK MA NAMA DIA. RUMAH KAK MA DEKAT DENGAN PANTAI PELINDONG.BEST GAK.MAMA SELALU PERGI MASA SOLO DULU. TAPI NI KIRA FIRST TIME LA BAGI PAPA DAN MUYIH.MAMA DAN PAPA SIBUK NAK BAWA MUYIH G PANTAI..MULA2 MUYIH MACAM EXCITED TAPI LEPAS TU DIA MULA MENANGIS...LA...RUPANYA MUYIH TAKUT AIR....NAMA JE HERO MAMA...TAPI MAMA DAN PAPA JANJI AKAN BAWA MUYIH LG PERGI PANTAI...MESTI LEPAS NI MUYIH TAK TAKUT LAGI....

TARIKH LUPUT CINTA



Baru2 ni mama ada terbaca satu nama buku cerita tapi maaflah coz mama dah terlupa nama penulisnya. mama tak baca pun isinya cuma tengok tajuknya aje. sebab tajuknya begitu tersendiri. tajuk buku tu 'TARIKH LUPUT CINTA'. automatik otak mama mula menterjemah tajuk tu..emm mama rasa mungkin ia berkisar tentang hari berakhirnya cinta. benarkah cinta ada tarikh luput???? sebelum ni yang biasa kita dengar,benda2 aje ada tarikh luput.
tapi bila fikir balik ia bukan sesuatu yang mustahil kerana cinta adalah sesuatu perasaan dan perasaan itu bisa pudar. manusia yang bercinta itu yang perlu bijak agar cinta itu available sampai bila2...

Thursday, May 7, 2009

Wednesday, May 6, 2009

ALL ABOUT MUYEEH

You are so cute, just like me,
You are so playful, just like your papa,
You love to eat, because that's my habit,
You love to sleep, because your papa love it.
You cheer up my days,
You light up my life,
You give me laughter when you're happy,
You give me tears when you're ill.
My darling baby,
I believe you will be such a wonderful guy,
I will always there for you forever,
Because you are mean everything to me.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan