CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Wednesday, May 20, 2009

SUP TELUR

This is a simple recipes. Mama pandai masak sup telur ni since darjah 6 lagi. ye la kan resipi mudah. Sesuai untuk anak2 yang baru nak belajar masak. sesuai juga untuk yang suka makan yg simple2 dan dah lapar sangat nak makan. dalam 5 minit dah siap...

Bahan2

Telur (ikut suka)
Bawang putih dimayang(kalau telur 2 biji, dua ulas pun ok)
Bawang besar dimayang
Rempah Sup (kalau ada yang bunjut ok tapi kalau takde dlm stok just ambil bunga cengkih,sikit bunga lawang dan kayu manis)
Garam
Kicap
Kobis (sayur penting tu)
Cili besar merah (kalau tak suka takpe)
Minyak untuk menumis
Perisa tambahan
Air


Cara membuatnya:

Tumis bawang putih dan bawang besar dalam minyak yang sedikit
Lepas tu masukkan rempah sup goreng sama dengan bawang tadi
Masukkan air dan biar sampai mendidih (air itu adalah untuk kuah so ikut suka)
Masukkan sayur kobis dan cili besar merah
Bila nampak macam sayur dah agak masak, masukkan telur
Jangan masak guna api yang besar sebab telur akan cepat membuak
Masukkan sedikit kicap untuk warna dan rasa.
Kicap jgn bnyk sangat
Masukkan garam secukup rasa
Kalau suka masukkan sedikit perasa tambahan
Bila dah mendidih, kecilkan api
Lepas tu siap untuk dihidangkan...

AMACAM SENANG KAN..CUBALAH.....

1 comments :

ana_Anacon said...

lapar la...
can cook for me?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan