CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tuesday, January 27, 2015

Jom puji anak kita

Assalamualaikum

Mama rasa happy je baca status atau apa baik secara verbal atau bertulis berkenaan dgn seorg ibu atau ayah yg puji anak..ucapkan benda yg baik serta bagi gelaran yg baik pada anak..

Lihat dgn positif ...ok!!!

Puji anak mcm ckp...hensemnya anak mama..solehnya anak ibu... sopannya anak baba..dan lain2..bknlah suatu yg negatif atau bersifat menunjuk2.. ia sebenar perangsang utk buat anak lebih dihargai.. utk diri kita sendiri rasa menyayangi..supaya diri kita juga disayangi.. lontaran percakapan yg indah memberi aura positif dan menenangkan jiwa..

Macam mana nak cambahkan tabiat puji anak dgn cara positif?

  1. Praktikkan..istiqomah dlm melakukannya..
  2. Jangan malu
  3. Jangan hiraukan cakap org.. buat seikhlas hati
  4. Hargai anak
  5. Ingat bahawa anak anugerah Allah.. pastinya Allah hanya memberikan hadiah yg terbaik buat kita.. 
  6. Jangan suka mencari keburukan anak sehingga kita rasa malu utk mengaku mereka anak kita
  7. Bersyukur dan redha atas kurniaan Ilahi
Rangsanglah kasih sayang pada anak..biarkan hati dan jiwa mereka merasa tidak sabar utk berbual dan berkomunikasi dgn kita..buatkan nereka rindu dgn suara kita.. buat kita sentiasa berada dalam doa mereka..

Jaga anak kerana itulah aset yg kekal bersama kita di dunia dan akhirat..

NAMUN dalam menjunjung anak sendiri..jgn sesekali memijak anak orang lain.. elakkan riak..perbetulkan niat dan lakukan kerana Allah..

Ini hanya pendapat mama yg naif...
Wassalam..

Baby shower

Assalamualaikum

Hari ni mama curi2 baca gossip artis..hihi..time student jawab test...kiki

Terbaca pasal satu pasangan yg buat baby shower..

Adoiiii...

Baby shower sebenarnya adat org bukan Islam.. lebih kurang mcm versi melenggang perut utk budaya masyarakat Melayu..
Sbbnya dibuat time si ibu sarat mengandung..
Cuma baby shower ni just mkn2..ambil gambar..bagi hadiah..wish good luck kat mommy-daddy-to-be..
Adat melenggang perut pula..seorang mak bidan akan dipanggil utk jamah perut si ibu..iyala kan jamah perut si ayah nak buat apa..kannn????hihihi
Kalau zaman dulu mmg banyak kerja yg mak bidan buat..siap golek2 buah kelapa..nk tau jantina baby..
Tapi sekarang..masyarakat Melayu dah mula kurang buat gitu..sebab fahaman agama pun makin baik..jadi kebanyakan famili yg nak tunggu kelahiran baby lebih suka buat solat hajat dan doa selamat..lebih baik dan berkat..Insha Allah..

Tapi sekarang ni alahai ramai yg nk buat baby shower..ok je bagi mama cuma yg tak ok..keadaan majlis tu.. kebanyakan yg buat baby shower tak consider bab tutup aurat..dan apa yg dituntut dlm Islam..
Malah ada satu pasangan artis tu.. sebelah siang buat baby shower..pakai baju maternity paras lutut je.. malamnya buat doa selamat..nmpk tak kat situ ada pengasingan dlm mengamalkan cara hidup..sungguh liberal..astaghfirullahaladzim..

Buat keputusan jgn hanya guna akal.. sbb akal kita kdg2 byk dipengaruhi prinsip hidup kita...jgn guna iman dan ajaran Islam..insha Allah dpt jln keluar..

Saturday, January 24, 2015

Mangsa banjir juga...

Assalamualaikum

Lega rasanya boleh check-in kat sini.. wilayah maya mama ni..

Ya Allah dah lebih sebulan mama tak buka blog ini...
Bukan dah fed up tapi sbb banyak sgt halangan... jadi kebanyakan cerita yg mama nak kongsi..semuanya terakam kat memori aje..

Byk peristiwa yg besar berlaku..

13/12/2014 - anak lelaki mama yg sulung berkhatan..so mama sibuk la jugak jaga dia..nasib baik tugas menjaga tu banyak dilaksanakan oleh kakak mama.. mama tak boleh cuti..huhu..

Dua minggu lps tu sibuk ngan majlis kawin adik ipar..
Almaklum la majlis dibuat dan dirancang dlm tempoh yg singkat..
24/12/2014 - majlis pun berlangsung dgn meriah..alhamdulillah.

25/12/2014 - mama agak busy.. mujur la cuti..so boleh tolong mak mentua kemas rumah..so letih..
Namun hari itu bkn hari yg biasa.. pada hari ini kami didatangi pelawat yg tidak diundang namun tak kan pernah mampu utk menolaknya..
Itulah banjir....

Iya.. kami adalah antara mangsa banjir di bumi Kelantan..

Iya..mmg rumah family papa (juga tempat family kecik kami tinggal) ditenggelami air bah kuning..dalam rumah lebih kurang 150 cm kedalamannya.. namun itu masih tak mampu melawan derita mangsa banjir yg lain..

Semoga kita semua tabah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan