CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Tuesday, January 27, 2015

Jom puji anak kita

Assalamualaikum

Mama rasa happy je baca status atau apa baik secara verbal atau bertulis berkenaan dgn seorg ibu atau ayah yg puji anak..ucapkan benda yg baik serta bagi gelaran yg baik pada anak..

Lihat dgn positif ...ok!!!

Puji anak mcm ckp...hensemnya anak mama..solehnya anak ibu... sopannya anak baba..dan lain2..bknlah suatu yg negatif atau bersifat menunjuk2.. ia sebenar perangsang utk buat anak lebih dihargai.. utk diri kita sendiri rasa menyayangi..supaya diri kita juga disayangi.. lontaran percakapan yg indah memberi aura positif dan menenangkan jiwa..

Macam mana nak cambahkan tabiat puji anak dgn cara positif?

  1. Praktikkan..istiqomah dlm melakukannya..
  2. Jangan malu
  3. Jangan hiraukan cakap org.. buat seikhlas hati
  4. Hargai anak
  5. Ingat bahawa anak anugerah Allah.. pastinya Allah hanya memberikan hadiah yg terbaik buat kita.. 
  6. Jangan suka mencari keburukan anak sehingga kita rasa malu utk mengaku mereka anak kita
  7. Bersyukur dan redha atas kurniaan Ilahi
Rangsanglah kasih sayang pada anak..biarkan hati dan jiwa mereka merasa tidak sabar utk berbual dan berkomunikasi dgn kita..buatkan nereka rindu dgn suara kita.. buat kita sentiasa berada dalam doa mereka..

Jaga anak kerana itulah aset yg kekal bersama kita di dunia dan akhirat..

NAMUN dalam menjunjung anak sendiri..jgn sesekali memijak anak orang lain.. elakkan riak..perbetulkan niat dan lakukan kerana Allah..

Ini hanya pendapat mama yg naif...
Wassalam..

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan