CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Wednesday, February 29, 2012

Video: Eksklusif Walimatul Urus Yusry & Lisa (Part 1)

Mama suka tengok video..hari tu tak sempat tgk kat Astro Ria..so mama tgk kat sini la..lebih syok...jom tgk sama2 ngan mama..... Jeles...so sweet....




 Best kan..... kejap nak berangan sikit......ermmmmmm E.N.J.O.Y

Tuesday, February 28, 2012

Tahniah Mawi dan Ekin for a baby girl..

Tahniah pada Mawi dan Ekin coz dapat anak perempuan...ermmm..mesti comel kan....



tweet dari Ifa...mama copy daripada beautifulnara.com..
Pastinya ini berita terindah buat mereka berdua selepas Ekin pernah keguguran dulu....HAPPY MOMENT...

Wajah anak belum didedahkan..kasi surprise..lagipun tak elok baby didedahkan dgn flash kamera time kecil...

Tak lama lagi lepas Ekin sihat pastinya ada press conference....SABAR ekkkk....

Sebelum tgk gambar anak kita tgk gambar mak ayah dia dulu...try imagine wajah anak diorang...hahaha..


Jazakallah....

Selamat Pengantin Baru Ana dan Naim..

Seorang lagi artis kita yg mendirikan MASJID ialah Ana Raffali....Tahniah Ana dan Naim...
Dari best friend kpd suami...so sweet....semoga berkekalan....

gambar persandingan ana raffali

gambar persandingan ana raffali

gambar persandingan ana raffali

gambar persandingan ana raffali

gambar persandingan ana raffali

Fuhhh..semua lawa2 gambar Ana...cantik....mama suka sgt2...gambar yg berJIWA....

Credit to: beautifulnara.com

Selamat Pengantin Baru Lisa dan Yusry...

Hahahaha....(ketawa comel)...rasanya mama ada org yg paling lewat kot yg tulis entry ni..tp takpe kan..still baru lagi..

SELAMAT PENGANTIN BARU buat 2 artis yg mama suka LISA dan YUSRY...

Mama berdoa agar jodoh mereka forever and after...

gambar lisa surihani dan yusry



gambar lisa kahwin

gambar lisa kahwin


SELAMAT BERBAHAGIA...


Monday, February 27, 2012

Kerana cinta, tak mahu terpisah

Hari ni mama agak busy dgn class..tp bila ada waktu terluang mama sempat ke blog bryannemo.com ..
tetiba ternampak entry INI..

Entry tu memceritakan tentang seorang lelaki yang terlalu  sayangkan isterinya...bila aje AJAL telah menjemput isterinya terlebih dahulu..dia tak sanggup berpisah dgn isterinya..

Kerana itu dia telah menempah satu meja kopi kaca untuk dijadikan keranda buat isterinya..dan istimewanya meja kaca yg lutsinar itu diletakkan di ruang tamu rumahnya..

Meja yg ditempah khas itu tahan bau mayat...so ok je la...baginya dgn berada isterinya di situ...dia tak akan berjauhan dgn isterinya..

[Image: wife_as_a_coffee_table.jpg]

ITUKAH ERTI CINTA? itu baginya...baginya yg bukan beragama ISLAM...apakah dgn memandang wajah isterinya yg telah tiada ...kerinduan dan kecintaan dia pada isterinya terbukti?

Bagi mama itu bukan cinta...kerana sejujurnya dia telah bertindak ZALIM terhadap isteri dan dirinya sendiri...dia membiarkan emosi merajai hati dan kewarasan...

Mengikut Islam..tindakan itu adalah menzalimi mayat itu sendiri..menyiksa mereka..kerana alam ini bukan lagi alam mereka..

Bagi kita yg masih hidup..itu adalah kezaliman yg melampau...kita menidakkan Qada' dan Qadar..secara langsung menepis tahap keimanan kita..menyakitkan hati dan jiwa...

Wallahu a'lam..

Monday, February 20, 2012

SURVEY/CONTEST: Coklat atau Bunga pilihan anda....



ATAU




MANA PILIHAN KORANG????? KENAPA??????

Jom bersama2 sertai survey ala2 contest ni...sebagai saguhatinya ada sesuatu dari mama utk anda...hahaha..sbb niat mama saja je nak tau apa yg pendapat korang...bila dah korang bersusah payah bagi komen...apa salahnya mama contribute sesuatu utk korang...walaupun takde la mahal pun...
Mama akan pilih the best komen ok...love you..

Hadiah???

1. Felt Hair Clip (1 pair)
2. Felt HP strip

Amacam ????? nak join tak???
Tarikh tutup : 29 Februari 2012...
Tolong link entry korang kat ruangan komen pada entry ini...plus your e-mail..ok...

THANKS IN ADVANCE.....muahhhhhh.....


Sunday, February 19, 2012

SPELL IT RIGHT di Twintech KB....

Hari ni di Twintech KB ada satu occation la sikit..just a small one tp berjaya menghimpunkan semua pelajar dan staff..

Ada contest 'SPELL IT RIGHT'...contest dianjurkan oleh student yg ambik paper English for Interactive Skills...

So ...congratulation pada yg menganjurkan activity ni..actually hari ni preliminary session..so di sessi ni 3 wakil dari setiap PROGRAM akan compete each other...1 org je yg layak ke FINALE...

Lecturer yg menganjurkan..Pn Wan

Penanya PERKATAAN ..Afifi dan Amira..MC pulak Aizat yg  dok kat belakang  baju hijau..

Ayu, Mira dan Fatin - wakil DHM
Fatin layak ke final

Fatihah, Amani dan Ain - wakil DIB
Fatihah layak ke final

Adibah, Mazura dan Nazril - wakil BIB
Mazura layak ke final
Satu group lagi DIA...tak sempat nak snap picture..mama lambat ke lokasi...DIA diwakili Anati, Ariff dan Liyana..Ariff layak ke final...

Tahniah pada yg layak...kita jumpa di FINAL..this coming TUESDAY (21st Feb 2012) ok....


Oklah..kepada yg masih tercari2 hala tuju akademik anda...kami di TWINTECH menawarkan yg terbaik...hubungi kami di twintech.edu.my ..

Thursday, February 16, 2012

Farah Asyikin bertudung...

Alhamdulillah..seorang lagi artis kita bertudung...Farah Asyikin memilih untuk menuruti perintah Allah s.w.t dgn menutup auratnya...dia berbuat demikian kerana takut dgn balasan dan seksaan Allah krn membuka aurat...Alhamdulillah...itu lah yg kita nak..keikhlasan itu penting..semoga ISTIQOMAH...




Utk berita lanjut..sila ke MUMMYNEMO...
Gambar MR. GOOGLE

Wednesday, February 15, 2012

Roti Jala ala Simplemama....

Hari minggu lepas mama buat ROTI JALA...bersama kari ayam...


Mesti dah ramai yg tau nak buat roti jala ni kan...mama kiranya ini kali kedua mama buat sendiri..kalau tak sebelum kakak yg tlg bancuh...

soooo..kalau nmpk tak chomel ...maaf deh...tp Alhamdulillah..semua yg ada kat rumah selamat dan sihat aje selepas makan roti jala mama...

Nak resepi ke? (ini ditujukan pd yg baru nak masak..yg dah pandai..kalau resepi mama pelik...sorry ye)

Bhn2 buat roti
3 cwn Tepung gandum (mama guna tpg rose)
1 biji telur
1/2 cwn minyak masak
3 cwn air (kalau nmpk pekat boleh tambah lagi korang kena pastikan adunan tu lebih kurang adunan nak salut pisang goreng)
Sedikit garam
Sedikit pewarna -ikut suka warna apa..ada yg buat warna merah..hijau..tp standard colour utk roti jala ialah kuning...(mama tak letak pewarna tp mama letak kunyit sikit)

Cara membuatnya:
Korang campurkan tepung...kemudian masukkan telur..gaul sebati dulu..pastu masukkan minyak masak, air, garam, pewarna...gaul sampai sebati...ok..lepas dah nmpk baik punya...boleh la mula menebarkan jala....minyak just sapu sikit je..utk mula...tak perlu byk naik masuk minyak lagi pun dlm adunan dah ada minyak..kalau pakai non-stick punya kuali..tak payah dah minyak...

Bhn2 kari ayam (utk lebih kurang 1/2 ekor ayam)
Ayam dipotong kecil2
2 biji ubi kentang - dipotong enam
2 cwn santan
2 cwn air
7 ulas bawang merah - dimayang halus
2 ulas bawang putih - dimayang halus
Sedikit halia - diracik2
lengkuas- dikutuk2
kunyit - ditumbuk lumat (mama guna yg serbuk aje)
1 batang kulit kayu manis
Sedikit pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
Daun kari..(tapi mama tak letak pun)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis...

Cara membuatnya:
Tumis kayu manis, pelaga, bunga cenkih dan bunga lawang..sampai naik bau..pas tu masukkan bwg merah dan bwg putih...goreng sampai kekuningan dan berbau harum
masukkan halia, lengkuas dan kunyit...mesrakan...
Selepas itu masukkan santan...biarkan sekejap..sambil mengacau sbb tak nak dia berketul...bila dah mcm mendidih..masukkan air utk tambah kuahnya..kalau nmpk pekat..tambah je air lagi...jgn ter'over' pulak ok..nnt cair sgt tak best la nak cicah..
Kacau lagi...masukkan ayam..biarkan dia sehingga mendidih..api sederhana..skrg kena sekali-sekala kacau sb takut hangit kat bahagian bawah..masukkan kentang...
Bila dah mendidih..kecilkan api..masukkan garam dan boleh tambah bhn perisa..biarkan dia mereneh dlm 2 hingga 3 minit...masukkan daun kari...
Sekarang sudah siap...boleh dihidangkan bersama ROTI JALA ala SIMPLEMAMA....


Lagi best minum dgn air TEH 'O' ...guna plak mug English style...lagi best rasanya....nak pulak mug tu diadiahkan oleh KAK YA (kakak mama)....thanks dear...


Inilah alat yg mama gunakan utk tebar jala...senang kan? picit je....pasti jadi....

Selamat mencuba..darling2 sekalian....

Tuesday, February 14, 2012

Valentine's Day dibatalkan...

Ini arahan rasmi ...

VALENTINE'S DAY IS CANCELLED....

Tak percaya????

Mama buktikan....


Hahaha....tentu org yang menyambut FRUST..kalau V Day ni dibatalkan...

Mama????
Nope...buat apa nak kesal...bukan mama sambut pun..mengarut ni.....HARAM sebab bukan sunnah Rasullullah S.A.W.... raikan cinta konon....

Mama tak ingat pun hari ni 14 hb 2....mama jadi ingat bila baca POST kat FB kwn2.....

Tapi mama tabikkkkk spring kat orang yg cipta EQUATION kat atas....memang class...mama ambik picture ni kat FB kawan mama....


Thursday, February 9, 2012

Ana Rafali dah bertudung....

Alhamdulillah...seorang lagi artis kita yg bebakat menemui jalan kebenaran..si cantik ANA RAFALI dah bertudung...mama suka sgt...ekkkk..maksudnya tumpang suka hati....

Pastu tg jadi BONUS nye..memang cantik...400% lebih cantik drpd sebelum ni..al-maklum la rupa Ana memang dah macam Arab....

Mama harap ini adalah permulaan yg baik utk Ana sempena tak lama lagi akan bergelar ISTERI SOLEHAH kepada Aznaim...selamat berbahagia....dan selamat mencari redha ILAHI....

gambar baru ana rafali

Hahhhh...cantik sesangat kan....baru la ada ummmmppphhhhh....Nmpknya Ana dah jumpa orang yg mengingatkan dia......

Wednesday, February 8, 2012

Novel online: Bicara Hati

Sekarang ni mama tgh layan citer BICARA HATI...cerita yg diadaptasi drpd novel yg terkenal dulu....yg juga bertajuk"BICARA HATI" hasil tulisan DAMYA HANNA....seingatnya mama pernah baca novel ni dulu..tp dah ingat2 lupa la....hehehe...
Cetakan awal rasanya tak bertudung punya


Cover yg lebih Islamik..sesuai dgn cara hidup Zahlia

Tapi tadi jumpa novel ni secara online...ini sudah bagus.....boleh  layan ni....hehehehe

Kalau sumer dearest mama nak baca sama ngan mama jooooooooooooooooooommmmmm kita.....

Boleh la ke link EN.NAKAL kita ni....tekan BICARA HATI kuat2.....

Sambil tu layan kecantikan Christina Suzanne (Zahlia) dan kehenseman Shanaz (Tg Syahran)...





Tuesday, February 7, 2012

Iklan lucu di dalam MAJALAH HARMONI

Ini ada story lucu..ermmmm may be korang dah perasan tapi mama saje nak highlight kat sini...sebab pada mama melalui gambar ni kita boleh buat penilaian tentang iklan majalah...dan tentang sikap manusia yg snaggup buat apa saja untuk melariskan jualan dan mencari keuntungan....mama ambil dari MAJALAH KELUARGA HARMONI yg gambar family Lisdawati dan Fauzi kat depan...



Bila tgk iklan di atas..oklah jugak kan..iyalah..pakai tudung..comel la....walaupun make-up tebalnya mak ngah... sekarang tarik nafas perlahan-lahan......hembus..rehatkan fikiran...don't panic ok.....rehatkan minda tumpukan pada gamabr di bawah.....


Aduhai seksinya....dan boleh kah mata kasar anda melihat persamaan antara dua gambar tersebut????

Ok..untuk kasi lebih jelas..korang cuba main permainan 'SPOT THE DIFFERENT' kat bawah...


Rumusan: melalui permerhatian mama...kedua-dua wanita terbabit...adalah SAMA..yg membezakan mereka adalah gaya, pakaian, solekan dan produk yg diiklankan....dah la bahagian yg tak sepatutnya ditonjolkan telah diedit dgn TIDAK BERJAYANYA....
mama tak berani komen byk2..cuba korang nilai sendiri...sorry gambar tak berapa jelas..coz mama ambil dr telefon chokia mama je...tapi kalau nak imej la lebih jelas..korang cuba tgk MAJALAH KELUARGA HARMONI..atau MAJALAH MINGGUAN WANITA...yg kat ruangan iklan..selalunya iklan ni ada kat depan2 lagi....bandingkan sendiri....
Kot ye pun nak guna model yg sama jgn la letak kat page yg bersebelahan..nmpk sgt pembohongan....wakakakaka.....

Blog Zahiril Adzim

Dalam dok layan tulisan blogger2 ni...mama teringat pada seorang artis yg memang seorang blogger..mama dah lama niat nak usyar blog dia..tp tak jadi2 gak...so amacam hari ni kita terjah blog dia..Dgr citer best tulisannnya....

Blog artis yg jadi pilihan mama ni ialah blog pelakon yg best sgt dia berlakon...humble je.... zahiriladzim.blogspot.com 


Tu dia...ZAHIRIL ADZIM...yg terkenal dgn lakonan mantap dalam drama JUVANA tu....fuhhhhh....
Dgr citer filem JUVANA dah siap penggambaran..kiranya sekarang dalam POST-PRODUCTION la kan....mesti ramai yg tak sabar nak tgk DAIM beraksi......

So kalau nak perkembangan terbaru tentang ZAHIRIL ni..boleh la jadi pembaca tegar dia..hehehe....setakat mama jadi follower dia tadi dah 16,515 orang yg bersama2 menyertai blog ZAHIRIL...fuhhh  ramainya....maklum la popular....

Thursday, February 2, 2012

Blog REMY ISHAK

Mama terjumpa blog Remy Ishak..ala HERO MALAYA yg hebat tu.....
Dia seorang blogger yg agak aktif...so kalau korang suka Remy dan nak tau perkembangan tentang dia boleh la FRIEND ngan dia....nama blog Remy ial "DAK'AMAT" Ilustrasi hidup sang Pencipta untuk aku...  

Cheewah....canggih kan....


Selamat ber'blog walking'......

Sekolah Seks Pertama di dunia...

Astaghfirullah al-adzim.....mengucap panjang mama...dan mama percaya sesiapa yg masih berfikiran waras akan bertindak sama dgn mama apabila mengetahui Sekolah Seks sudah ada sekarang walaupun ianya bertempat di Austria dan bukan di Malaysia tetapi ini adalah sesuatu yg kritikal dan amat membimbangkan...

Maka benarlah tanda-tanda kecil KIAMAT sudah ada dan ada pendapat yg mengatakan ia sudah lengkap....salah satu tandanya ialah ZINA BERMAHARAJALELA...manusia sudah tidak malu utk berzina di khalayak ramai..

Sekolah tu bernama AUSTRIAN INTERNATIONAL SCHOOL OF SEX...yurannya lebih kurang RM 6,700 semester...



Tenaga pengajar dan pengetuanya ialah seorang wanita Sweeden iaitu Ylva-Marie Thompson mengatakan sekolah itu menawarkan pendidikan seks secara teori dan praktikal....PRAKTIKAL?????Biar betikkkkkk....

Dalam masa yang sama iklan berkenaan sekolah itu telah di'banned' di Austria...ini menimbulkan kekesalan terhadap pengetuanya...dia merasakan kehairanan kerana mengapa masyarakat tidak mahu melihat sesuatu yg indah..kerana baginya hubungan seks ialah satu ekspresi utk menunjukkan perasaan cinta dua insan...ishhhhh..apa ke hal minah ni?????  itu lah akibatnya sekiranya manusia berTUHANkan pemikiran logik semata-mata...sifat malu sudah dibuang jauh2...

Tatkala mama menulis ni..mama terfikir adakah perlu mama membuat entry sebegini??? Adakah mama akan berdosa kerana berkemungkinan mama terlibat sama seolah2 mempromosi sekolah DURJANA ini...tapi setelah berfikir mama menetapkan niat mama seikhlasnya...tujuan mama menulis ini hanya utk berkongsi apa yg mama baca..supaya menjadi iktibar utk kita semua..supaya kita berwaspada dalam kehidupan kita..supaya kita sentiasa beringat bahawa dalam setiap minit pasti ada DAKYAH yang cuba memesongkan akidah orang ISLAM...

Ini merupakan sesuatu yg menjelikkan bukan hanya kepada orang ISLAM tetapi utk semua agama...perasaan cinta bukan hanya boleh diekspresikan melalui seks semata.. Seks ialah sesuatu yg tertutup dan mempunyai prosedur yg tersendiri... Seks ialah maruah dan bukan utk dipertontonkan...

Islam membenarkan hubungan seks secara HALAL di antara suami isteri yg sah bernikah...walaupun suami isteri itu telah halal dalam membuat intimasi...mereka masih wajib mematuhi beberapa perkara yg telah disyariatkan..kerana ISLAM bukanlah agama yg melampaui batas....

Ya Allah tetapkanlah dan peliharalah iman kami...jauhilah kami anasir yang boleh menyesatkan kami....aminnnn.....


Budak 10 tahun melahirkan anak?

Tadi mama ber'blog walking' ke BUSUK.ORG...pastu kat situ ada link tentang satu entry yg menyebabkan mata mama terbeliak .....
Bila klik kat situ..entry tu dari satu blog yg hebat gak iaitu ASAMGLUGO...

Kat entry tu ada menyatakan ada seorang kanak-kanak berumur 10 tahun telah melahirkan bayi  lelaki yang pra-matang...kelahiran pada usia kandungan 31 minggu...Bayi seberat 3.3 pound itu dilahirkan di HOSPITAL WANITA di bandar Puebla, Mexico..bayi itu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi kerana ada radang paru-paru tapi dilaporkan telah pulih...



Ya ALLAH...rupa2nya dia adalah mangsa rogol...Dia yang tinggal di San Francisco telah pulang ke negaranya dan melawat bayi setiap hari utk menyusu...iyalah kan Mexico dan Amerika dekat je... ohhh..mama takleh bayang macam mana keadaan budak perempuan itu..kesiannya..dalam usia yg masih muda dia telah terpaksa memikul tanggungjawab yg besar...walhal dia sepatutnya masih dalam penjagaan ibu bapa...

Pihak berkuasa masih menjalankan siasatan terhadap kes tersebut....Nauzubillahi min zhalik...

Safee Sali berharga RM2 juta..


Mohd Safee bin Mohd Sali memang membanggakan kita..dia merupakan pemain bola sepak negara yang PERTAMA yang ditawarkan kontrak bernilai RM2 juta untuk tempoh 2 tahun....fuyoooooo..mahu terbeliak mata mama yang sememangnya mata duitan ini...cheeeewahhh....

Kenapa mama BANGGA? sebab akhirnya orang dah nampak kewibawaan pemain kita...kalau tak mana la PELITA JAYA FC nak...

Walaupun byk spekulasi yang timbul sebelum ini..namun semuanya telah terjawab dgn termeterainya jalinan kontrak itu....

Hari ni HOT.FM pun membincangkan pasal isu Safee ni...ada yg setuju ada yg tak menyokong...
Mama???? penting ke pendapat daripada Mama?? hahaha...mama tau tak penting pun tapi mama still nak komen gak...hahaha...

Mama sebagai salah seorang peminat sukan negara MENYOKONG keputusan Safee...pergilah Safee...bukan senang nak dapat tawaran gitu...mama sebagai orang perempuan ni fikir pasal family dulu..bygkan Safee dapat bayaran sebegitu besar..apa yg dia dapat sebenar:

  1. dia dapat kumpul duit utk masa depan..ialah..kat sana dia mana pakai byk duit..semua org uruskan..pemandu pun ada..iyalah dia pun dah 27 tahun..tak lama dah lagi boleh bermain...sementara org nak ni...terima je la...
  2. dihargai oleh orang Indonesia..sekurang2nya adalah wakil dari Malaysia yang boleh dibanggakan oleh orang Indonesia...bukan senang nak dapat kepercayaan orang lain
  3. bila dah glamor kat sana of coz la akan ada tawaran iklan dan jadi duta produk ke...masyukkk lagi...setakat OPERA VAN JAVA dah jemput Safee..
  4. bila dah pencen nnt..boleh buka bisnes sbb dah ada saving byk..tak de terbiar atau kesulitan..sbb tak boleh dinafikan ada lagenda kita yg diabaikan dan tidak dihargai bila dag tua....
So mama harap semua org menghormati keputusan Safee Sali..of coz la dia dah fikir masak2 dan ranum2 dah....tapi tak tau la dia ada buat solat ISTIQORAH ke tak...iya la manusia hanya boleh predict tapi tak tahu dgn jelas masa depan kerana HANYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI..sebab bagi mama ini semestinya antara keputusan yg paling besar pernah dibuat oleh Safee Sali...

Anyway..good luck dear....May Allah Bless You...bila dah senang nanti JGN PERNAH LUPA RUMPUT DI BUMI....



Wednesday, February 1, 2012

Lunch ala Italy and France...yummy..

Hari ni students masak kat Kitchen...so mama pun makan kat opis je....Hari ni masak makanan ITALIANO dan FRANCE...huuuu...lamao doh tak makan makanan cenggini....

So ini la makanan mama utk tengahari tadi..saje je nak menunjuk....hahahaha (ketawa jahat tp still cute)

Appetizer: Mushroom Bruschetta

Main Course: Fettucinni Arabiata

Dessert: Tiramisu Cake....
So....yummy...terlalu full perut mama ini....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan