CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Sunday, May 22, 2011

Cabaran 2


Ini cabaran kedua: 10 THINGS YOU LOVE!!!!
Ini kira love tahap DEWA la ni....hehehe... <3 <3

No.1......Aikk nampak macam penting diri je...sayang diri sendiri...tapi itu yang sepatutnya apabila kita sayang diri kita..kita akan lebih sayang pada orang lain...dan yang paling PENTING kita akan terlalu syang pada ALLAH dan RASUL...


No.2...sayang kan mu HUBBY a.k.a PAPA la....syurga di bawah tapak kaki suami....n of coz anak2 mama yang dua orang tu........


No.3....sayang sangat my PARENTS...even my MUM dah pulang ke rahmatullah..tapi still sayang...AYAH pun sayang sangat2...tak dapat nak banding dgn apa2 yg ada kat DUNIA ni....


No.4...FAMILY...semua la..kakak2...my in-laws....tak boleh hidup tanpa korang....koranglah yang bagi semangat...


No.5.....ni tak boleh BLAH...memang sayang...my BESTIES..my friends sejak kecil sampai lah dah tua ni....cuma sekarang ni tak boleh hang out sgt...sejak ada family sendiri dan kawan2 ramai yg dok jauh.....huhuhu...



No.6....ini mesti punya..kerja kenalah sayang..punca pendapatan ni.....bila sayang baru ikhlas..lagipun dgn kerja sekarang mama boleh je UPDATE blog ...if ada masa terluang.....senang kan...FB..TWITTER pun beres je...susah nak cari kerja gini..tp janji kerja mesti BERES la...



No.7..ini hobi paling BESHHHHHH..hobi ni start bila mama kerja kat sini dan berumahtangga...semangat nak kasi PAPA makan tu yang penting....Hobi yang mengejutkan semua kakak mama....sebab diorang tau adik diorang mcm mana dulu....hehehe..


No.8...Blogging......hahaha..tempat melepaskan tension dan tekanan...bila tgk blog..tenang je...walaupun blog takde chantek ...tp PUAS...entah la mcm mana boleh jd cenggitu....kornag gitu juga kan.....


No.9..ini kesukaan hampir keseluruhan WANITA di dunia....yang membezakan hanya tahap kemampuan....kalau takde duit WINDOW SHOPPING dah ok...saat2 tension..shopping boleh jadi tempat penyelesaian masalah.....nak bersenam pun ok...kalau badan penat..tapi kalau boleh shopping..segala sakit boleh hilang.....perempuan sejati..kikikiki....


No.10...ini kartun mama paling suka tengok.....mama selalu berangan kalau mama dapat baby GIRL..mama nak beli barang POWERPUFF GIRL..kat princess mama tu...comel kan...




Jumpa lagi di cabaran ketiga...

Thursday, May 19, 2011

Pelik....

Dah seminggu lebih rasanya benda ni terjadi...mama tak sempat nak ambil port..iye laa minggu lepas mama sakit orang pompuan..hehehe..mood kurang OK sikit....
Kerja pun banyak....

Blog kesayangan mama ni jadi cenggini...kat bahagian LABEL tu...Kiranya dia macam terjangkit sesuatu...hehehe..no virus please....dari pemerhatian mama label MAMA dan MYissues dah tercombine secara HARAM...macam mana tu???


Mama yang tak berapa arif tentang blog ni mula celaru dan fikir yang bukan2...ermmmmm..iyala takut gak...blog yang ditatang bagai minyak petrol yang penuh ni...tetiba buat hal...sadisnya....

So mama memBIJAKkan diri mama....

Mama cuba click kat label tu tapi dia asyik keluar yang 'no post under this label'.. aikkkmacam mana takde post tapi kat label ada tertulis (1)..maksudnya adalah satu post...

So mama pun bergerak dgn pantas ke ruangan 'POSTING' pas tu ke 'EDIT POST'




Kiranya mama gi je ke entry 'SATU PENIPUAN' lalu mama tukar dia punya label lepada yang sepatutnya..tetiba je kombinasi label HARAM itu hilang...mama tak tau sampai bila dia akan hilang tapi sekurang2nya mama dah puas hati sebab dia dah tak de menyerabutkan kepala mama...harap2 PERGI TAK KEMBALI la....hehehe....



Label jadi NORMAL kembali....

 
Korang pernah tak jadi cenggini....????? Kenapa ekkkk????

Ini satu PENIPUAN!!!!

Mama betul2 tak sangka...mama pun jadi target untuk penipuan..penipuan INTERNET...

Tadi mama ada terima e-mail...hah e-mail cenggini...


Mula2 mama dah rasa tak sedap hati....
Tapi check dulu CIMBCLICKS mama..tgk ada tak transaksi pada 3/5/2011..
Eh memang betul ada la....mama bayar kereta mama...
Tapi mama memang biasa dengar benda macam ni...so mama cepat2 dail 1-300-880-900...(hotline CIMB)
Mama rasa langkah terbaiknya..mama check tentang kesahihan e-mail tu...

Operator yang bersuara best tu pun bagi tau la...CIMB tak akan hantar e-mail kalau ada masalah ngan akaun..diorang akan terus call aje...atau kalau transaksi tak sah..transaksi tu akan appear under FAILED TRANSACTION terus...pelanggan akan terus dapat detact...

Bila mama cakap yg e-mail tu suruh klik link..laju je operator tu tanya mama, samada mama ada klik ke tak....

Mama tak klik punya....mama aware sikit pasal benda cenggini..

So korang semua....jangan mudah tertipu dgn e-mail yang memang berniat nak menipu dan membuatkan hidup kita sengsara....so kita kena lebih berhati2..dan jangan mudah percaya....

Saje je nak kongsi ..mana tau kan....

BEWARE of LIARS.....

Cabaran 1


Nampaknya mama dah bersiap untuk bertempur...(baru bersiap????orang lain dah nak habis dah..hahaha..) biasa la orang yang beranak dua ni..byk urat dah putus..so lambat la sikit..hehehe...
CABARAN PERTAMA: 10 THINGS ABOUT YOU...ermmmmm...

1. Seorang isteri yang solehah..hehehe (love you PAPA)


2. Seorang MAMA kepada DUA orang superhero




3. Seorang yang sangat menyayangi mek (arwah) dan ayah

4. Seorang yang sangat sayang BLOGnya...

5. Seorang yang rapat dan sayang 5 orang kakaknya (kami ALL girls)


6. Seorang yang suka berterus-terang

7. Seorang LECTURER yang tegas tapi baik hati..hehehe(angkat bakul sikit)



8. Seorang yang menyayangi BESTIESnya (5 sekawan)


9. Seorang yang suka tengok cerita KOREA dan JEPUN




10. Seorang yang merupakan 'ngefan' habis ngan FAIZAL TAHIR...


Nota kaki: banyak lagi tentang mama....itu kena kenal sendiri la ye...tak kenal maka tak cinta...dah kenal asyik nak bercinta jer......hehehe...

Monday, May 16, 2011

CABARAN 10!

Tadi mama jenjalan kat belog SHERAH...ermmmm rupa2nya adik comel kita ni buat satu game...ala2 cerita 10 things I hate abaout you...jeng..jeng..jeng....perkara tu dia dah tetapkan....hehehe...

Mama ingat nak join la...macam best je....hehehe...tapi ni macam game utk anak2 remaja..tapi hentam je la ye....


Actually benda cenggini bagus untuk buat kita yang takde idea utk terus menulis..iya la kekadang tak tau nak tulis apa.....lagipun leh berkenal2 dgn ramai orang...
Mama ingat nak start esok...jom sesamer kita memeriahkan game ni...

Selamat Hari Guru!!!!!

Mama nak ucapkan SELAMAT HARI GURU buat dua orang kakak mama Kak Ma dan Kak Ya...tak lupa untuk semua guru yang pernah membimbing mama...dan semestinya buat rakan blogger yang bergelar guru...termasuk sama seluruh guru di MALAYSIA ini dan dunia...

Dalam byk2 tu mama paling nak ucap...I"M SORRY pada guru2 mama...mama tau mama agak nakal ...hehehe...


Jasa cikgu2 tak terbalas...tapi mama akui ada juga guru yang mengguris hati mama..ini kes double standard...tak dinafikan ada cikgu yang terlampau mengagungkan pelajar yang pandai je dan of coz yang kaya...ermmmm...macam sedih la kalau macam tu....mama harap cikgu2 semua akan maintain profesionalisme...kadang2 murid2 ni memberontak sebab kes cenggini la...benda tu dok membengkak dalam hati...last2..jadi nakal..

Tadi mama ada dgr dalam radio HOT.fm.. cerita pasal seorang yang minta maaf dari guru disiplinnya kerana time sekolah dulu dia pernah sorok rotan cikgu tu sebanyak 3 kali.dan cikgu tu tak tau..cikgu tu sumpah..sesiapa yang sorok rotan dia..bila besar nanti akan BEDAH orang..berkat sumpahan cikgunya...dia dah berjaya jadi DOKTOR..mulia sungguh cikgu tu...sumpah pun benda2 baik...mungkin cikgu2 kena contohi cikgu cenggitu...

Mama masih ingat kat dinding pagar sekolah rendah mama...SEKOLAH KEBANGSAAN KEDAI PIAH..ada satu sajak yang cukup bermakna buat cikgu2...bila ingat time sek rendah..mama ingat sangat kat cikgu matematik mama..CIKGU ROSLAN...cikgu yang suka cubit orang..tak kira salah ke tidak..kita bertembung je ngan dia..dia dok kalut nak cubit orang..bergurau katanya..tapi itu antara cikgu yang mama sayang...rindu cikgu...


SELAMAT HARI GURU......

Sunday, May 8, 2011

Spageti Kari Udang...



Bahan-bahan ( 8-10 orang )

• udang 1/2 kg

•spageti 1 peket ( basuh dan rebuskan..dalam air rebusan tambah sedikit minyak)

• rempah kari 2 senduk kecil

• cili boh yg dimesin sikit (kalau suka pedas)

• bawang merah 6 ulas*

• bawang putih 3 ulas*

• halia 1/2 inci*

• kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak kasik wangi. tak letak pun xpa rasanya)

• daun kari 1 tangkai

• tauhu..(mama goreng tauhu kemudian hiris dadukan)

• udang kering sikit*

• asam keping dlm 2,3 keping

• pati santan RM3 (beli kat pasar je) @ mama beli yg dlm kotak yg sederhana besar dlm RM5 lebih)

• Bahan hiasan/ulam: telur rebus, bawang goreng, sawi (celurkan), taugeh (celur jugak), cili besar@cili api

Cara-cara

1. Tumbuk bahan *

2. Gaulkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste. Masukkan juga cili mesin tadi.

3. Bersihkan udang, keluarkan kepala dan kulit. Kepala dan kulit ni rebus dgn sedikit air kemudian blend dan tapiskan air dia tu untuk jadikan stok.
4. Panaskan minyak. Masukkan daun kari. Lepas tu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih

5. Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari

6. Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.

7. Bila mendidih sekali masukkan tauhu, kacau-kacau dan tutup api. Tauhu ni kalau nak dicampurkan sebagai bahan hiasan ketika menghidang pun ok..

8. Masukkan spageti dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..

 
Selamat mencuba....
 
p/s: kalau nak sedap banyakkan bawang merah dan udang kering....boleh tambah fishball dan fishcake...

LELAKI MASKULIN....

Eh ni ke juara lelaki maskulin yang terbaru???? hahaha....


Adoiiiii..ini sebenarnya LELAKI MASLUKIN di hati mama......Papa lengkap bersut sempena SANTAPAN Diraja bersama SULTAN MOHAMMAD ke-5 di KLCC semalam...

Sempat lagi tu MMS gambar untuk mama.....

Happy MOMMA's DAY!!!!!

Oh ...indahnya hari ni.....HARI IBU....
Mama gembira sebab mama salah seorang yang meraikannya..

Mama nak ucapkan SELAMAT HARI IBU untuk..

MEK mama...SITI FATIMAH BT YAJID..

Sesungguhnya mama amat menyayanginya...walaupun mama harus terima hakikat...ALLAH lebih menyayanginya......semoga mek bahagia di sana....pastinya SYURGAlah tempatmu wahai ibuku......THANK YOU FOR EVERYTHING....Terima kasih sebab sanggup bersabar membesarkan dan membahagiakan kami puteri2mu..sanggup mendengar omelan dan kritikan kami...terutama aku yang sentiasa melukakan hatimu...maaf kerana selalu membuatkanmu bersedih dan mengalirkan jernih mutiara dari matamu yang bundar.......sesengguhnya kami amat merinduimu...walaupun ku tahu masa tak dapat diundurkan lagi..tapi aku sentiasa berharap ...aku REDHA dengan pemergianmu tapi hati ini tak dapat menolak terlalu merinduimu...Kau terlalu ISTIMEWA..

SELAMAT HARI IBU dan TERIMA KASIH YANG teramat juga untuk ibu mertuaku..MAZIAH BT MAMAT...sesungguhnya kau terlalu istimewa dan baik terhadapku....kaulah tempat ku melepas segala kerinduan buat mek...
Baktimu terlalu banyak walaupun aku baru sahaja menjadi anakmu selama 4 tahun....kau telah kuanggap sebagai ibu kandungku.....

Selamat hari ibu buat semua kakak2 mama yang tersayang...kamu semua terlalu bererti buat diri ini....selalu ada di kala susah dan senang.....terima kasih kerana bersabar dengan ku yang begini dan sentiasa menyokongku......tanpa kalian..tidak bermakna hidup ini..

Selamat hari ibu juga buat semua kengkawan dan bloggers semua..to all MY CLICKS yang telah bergelar ibu.....SELAMAT HARI IBU....

Thursday, May 5, 2011

SHAQ MENTOR kemalangan!!!

Korang masih ingat SHAQ tak..ala yang masuk MENTOR 4 tu...



Yang jadi PROTEGE Mas Idayu...hahhhhh..mesti ingat kan...


SHAQ baru je terlibat dalam kemalangan semasa menyertai jelajah 4x4...Pajero yang dinaikinya terjatuh ke dalma gaung setinggi 8 meter lebih kurang..itu menurut informer mama la...cheewah mama pun dah ada informer...
Sebenarnya SHAQ pergi ikut konvoi ke dalam hutan di JELI..dia pergi pun dgn ggeng2 jiran mama..sebenarnya SHAQ selalu je datang lepak2 dan berkaraoke kat kawasan mama tinggal ni...ermmm kesian SHAQ..baru je minggu lepas mama jumpa dia kat Pasar Tani Wakaf Che yeh...

Sekarang ni SHAQ dok kat hospital..kritikal jugak..sama2 la kita doakan ye...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan