CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Monday, December 23, 2013

Roti Canai Segera MUMMY FROZEN FOOD!!!

Salam semuaaaa...

Alhamdulillah.. kita masih lg bernyawa pada hari ni...

Hari ni mama nak review sikit pasal apa yg mama mkn malam tadi...
Malam td lebih kurang pkl 12 tgh mlm..papa baru aje pulang dr main futsal... aihhh rasa lapar la pulopppp...

Tetiba teringat yg ptg td sorang student mama, Amirah a.k.a Amy ada kasi mama roti canai segera... ermmm perut pun semakin galak minta nk makan roti canai....kikiki...lagipun mama mmg nak sgt try roti canai segera tu... kata Amy itu hasil drpd IKS.. kwn mak dia rasanya kalau tak silap mama...

Ada dua jenis yg Amy kasi..satu yg 4 segi..satu lagi of coz la yg bulat...


Yang 4 segi tu boleh dibuka dan boleh diletakkan filling mcm telur ke...sardin ke..pisang ke..whatever u like babehhhh...
Yang bulat tu boleh je dibakar dlm toaster..ohhh very easy..tak perlu pan penggoreng... kalau out-station ni mmg senang la...
Mama mlm td panaskan guna pan penggoreng yg non-stick... no additional cooking oil .... mcm tu je..sonangggggg kato org nogoghi sombilan...hihi...
Mama mcm biasa tarukk telur..papa kosong je (patutlah kurus..hehehe)


Jeng...jeng..jeng.... tu diaaaa... mkn ngan susu pekat.. no kuah2...

Roti canai ni feveret anak2... nnt nk buat kat diorg ptg nnt bila balik kerja...

So...try la roti canai segera keluaran MUMMY FROZEN FOOD best...lembut....senang..

Mcm biasa..ini review aje drpd apa yg mama try...tiada sebarang bayaran..just sharing n caring...apo yg sodap mama kobar ehhhh...

Ini dia pengusahanya:

Halimah Daud
KPW Jalan Semangat
18500 Machang
014-4840449

Selamat mencuba!!!! ♡♥♡

Tuesday, December 17, 2013

TAK NAK MEROKOK!

Majlis Agama Islam telah menfatwakan yg merokok itu HARAM... Namun malangnya masih ramai yg merokok.. sedih... KENAPA????

  1. dah jadi kebiasaan dlm masyarakat.. tup..tup diharamkan..proses transisi tu macam sukar diterima
  2. perokok ni byk alasan..
  3. penjualan secara terbuka
  4. perokok byk diberi kesedaran tp diri mereka yg menolak utk terima kesedaran
  5. tak sensitif bab agama...pilih hukum yg rasa best utk diri..yg tak suka diabaikan.. nauzubillah
Banyak lg kot sebabnya..tp itu antara yg biasa kita dengar...

Bila baca statement yg ada beberapa ustaz yg terkenal yg komen pasal perokok..berdesup rasa dalam hati mama...iyalah bila ajer semua org dah maklum yg merokok tu haram..maksudnya kalau kita kita teruskan juga perbuatan tu... kita akan dapat dosa la... 

Bila mama tanya perokok tegar tentang sampai bila diorang nak merokok...diorang cakap:
  1. tak dapat lagi..rokok tak boleh berhenti drastik..bahaya 
  2. dalam proses la.. 
  3. dah kurang dah..mmg ada niat nak berhenti
Mama senyum je...
OOhhhh nak berhenti tahu bahaya..yg korang hisap rokok tak ke BAHAYA???
Dalam proses??? eh boleh tangguh ke tentang hukum Allah... haram tetap haram... no excuse..
Niat nak berhenti tu ada.... cantik aje jawapan..mmg boleh mencairkan hati org yg mendengar... tapi ada doa kat Allah tak? Kalaulah hanya mulut aje cakap nak berhenti tp hati tak mahu ...ermm tetap tak jalannya...tak menjadi... kalau dalam hati nak berhenti tapi tak pernah tadah tangan minta berhenti merokok dari Allah..ermmm tepuk dada tanya iman la... 

Jadi kepada perokok..jom bertaubat.... tinggalkan benda HARAM.. minta dengan Allah byk2.. Allah akan beri jika kita bersungguh2 nak berhenti... langit Allah sentiasa terbuka...

Sayangi keluarga...sayangi Islam...


Monday, December 16, 2013

Perkara Yang Paling Ditakuti Seorang Isteri - No.2

Baiklah bersambung dari yg entry yg pertama hari tu....perkara kedua yg paling ditakuti oleh seorang isteri ialah DICURANGI..

Dicurangi adalah sama maksudnya dgn suami ada pompuan lain...OH NOOOOOO..
So sad... sedihnya tak dapat digambarkan dgn kata2

Kenapa wanita sedih bila dicurangi???
  1. hati suami dah terbahagi pada wanita lain
  2. akan ada persaingan
  3. ada orang nak cantas segala yg selama ini adalah haknya seorang
  4. suami akan berfikir pasal perempuan lain
  5. suami akan spend masa dgn org lain dan mungkin akan berlaku pengabaian
  6. semua mula menipu
  7. bimbang suami akan buat maksiat
Errrrmmm mmg banyak la...kalau nak senarai..mmg lenguh jemari kontot mama ni nak menaip..

CURANG maksudnya TIDAK JUJUR..TIDAK LURUS HATI.. ayat kampungnya..buat sesuatu yg tak baik kpd pasangan secara senyap..

Ramai lelaki curang kerana:
  1. ingin cari cinta baru
  2. terasa diri masih hebat
  3. takut bini nak berterus terang
  4. nak main2 je.. bukan serius pun
Kebanyakan lelaki menuduh wanita khususnya seorang isteri membenci kecurangan kerana wanita terlalu takut dimadukan... tapi sebenarnya anggapan itu ada sedikit salah...

Iya benar..tiada isteri yg sepantas kilat setuju utk dimadukan... tapi isteri membenci kecurangan adalah kerana kecewa dgn suami yg tiada tanggungjawab... Bagi muslimah.. apabila suami mereka curang.. maksud suami itu bukan curang dgn mereka sahaja tp suami itu juga curang dgn ALLAH.. 
Sekiranya benar suami itu mahu berkahwin bukankah ada landasan mengikut Islam.. kenapa perlu bercinta...keluar2.. itu semua mengundang gangguan syaitan...

Sekarang sejajar dgn teknologi maklumat.. ramai isteri dicurangi oleh suami melalui media sosial..ramai suami yg bermukadimah zina di dalam FB.. kdg2 apabila sudah melarat.. kecuranga melakar ke realiti... 

Di sini marilah kita berdoa agar kita dan suami kita dijauhi perkara maksiat itu.. Teknologi utk memudahkan kerja.. utk berdakwah bukannya mendekatkan dgn NERAKA...minta dijauhkan...

Para isteri juga hendaklah menjaga keluarga..sentiasa berdoa.. dan jangan cuba mencurangi suami.. bina asas yg kukuh demi anak2.. jgn biarkan anak2 mewarisi kejahilan dan dosa yg kita lakukan...

The Heirs a.k.a The Inheritors

Mama just finished tonton The Heirs... mama tgk dlm internet je..dalam tv sekarang ni ada kat ONE TV ASIA Chanel 393.. tajuk dalam tv dia guna nama The Inheritors... maksud sama je..pewaris harta... cuma word aje berbeza...


Dalam tv lambat dan perlu tunggu time dia..senang tgk dlm internet ...

Mama syorkan tgk citer ni sbb best..
Iyaaaa...sayangku..mmg typical citer Korea.. lelaki kaya bercinta ngan gadis miskin..dihalang famili...tekad perjuang cinta.. berhasil.. mereka pulak bersekolah..ada unsur buli org miskin.. ada hierarki dlm masyarakat... exactly...TAPI PLEASE... drama ni still worth utk ditonton sbb ada Lee Min Ho yg cute..cantik..adorable...gojesss...kikiki...{hanya peminat drama Korea yg boleh terima alasan mama :)))))}

Kepada yg baru tersedar ada citer ni..baik tonton kat internet ye...sebab dlm tv pun dah nak sampai penghujung.... mama tonton kat www.dramago.com

Tapi plisssss ok...jgn terdesak sgt ye... kita kena relax je.. sbb ini hanya drama Korea.. hanya utk isi masa luang..jgn fokus sampai abai kerja lain...solat jgn lambat tau...(peringatan utk diri sendiri)

Selamat menonton...









Husnul khatimah

Pagi ni seorang ex opismate mama kembali ke hadrat Ilahi..masih muda...berusia 29 thn.masih bujang..anak dan kwn yg baik..Al-fatihah utk arwah Zailey..

Setiap yg hidup pasti akan mati... kita yg masih hidup pun mmg menunggu utk mati.. cuma bila, di mana, bagaimana itu rahsia Allah... kita cuma mampu berdoa agar matinya kita nanti dalam husnul khatimah..bknnnya su'ul khatimah...

Sesungguhnya setiap ada kematian.. hati mama semakin diburu rasa yg tak dpt dihuraikan.. rasa yg berbaur dan bercampur.. apakah mama bersedia utk menghadapi kematian? Secara jujur..bersedia atau tidak... sebagai manusia kita tak mampu menghalang ..itu adalah hak Allah..sebagai manusia kita kena sentiasa bersedia utk mati..bersedia maksudnya kita kena sentiasa mencari bekalan pahala sebanyak mungkin agar kembalinya kita nanti ke sisi Allah ada dlm ketaqwaan..
Merasakan diri masih kerdil dan daif.. mama merasa takut..
Ya Allah semoga segala amalan yg kita lakukan diterima Allah dan diberi ganjaran pahala..
Sesungguhnya aku tidak layak utk ke syurga-Mu.. tp aku juga tak upaya utk ke neraka-Mu... terimalah taubatku..Ya Allah...
Jgnlah Engkau terus menenggelamkn aku dlm noda dunia..
Amin...ya rabbal a'lamin...

Make up dan wanita!

Salam semua...

Sebut aje make up..mmg sinonim ngan wanita.. tp sekarang dah ramai boys yg ber'make up'... of coz ada la cara utk lelaki bertatarias...asal jgn kalah wanita sudahhhhh... tak tahan mak nokssss...

Today mama bkn citer pasal cara nak make up ke apa...mama ni mana la pandainyaaaa...

Tapi mama nak citer satu citer pasal make up.. true story...

Ini kisah mama dan papa...
Papa pernah tanya tentang kenapa mama tak make up bila balik kerja.. hehe..mama hanya gelak.. mama nk make up time balik dr kerja?? Pagi pergi kerja pun mama make up gitu2 je..kdg tak pun...
Tp mama ckp kat papa yg after solat asar mama rasa tak perlu kot make up..kan dah nk balik..
Tp papa counterback yg kawan opis dia time nk balik mmg kecoh nk make up...
Akhirnya perbualan tu habis mcm tu je...
Perbualan tu dah lama..mama pun tak ingat dah bila...

Tapi semenjak dua menjak ni mama mula realise yg waktu nak balik opis adalah yg terbaik utk make up..tp dgn syarat terus balik rumah atau apabila hubby kita dta jemput..ini adalah kerana apabila ada make up kat wajah.. harap2 dgn izin Allah suami kita akan senang hati melihat wajah kita..

Bagaimana nk make up...??? Ini utk yg tak brp suka make up

  1. Terserah.. atas selera hubby kita.. kalau tak pandai.. make up nipis2 je.. pakai lipstik dan sapu bedak sikit pun tak apa..asalkn tak nampak kusam..
  2. Peka dgn komen suami.. kdg2 ada jugak suami yg tak suka wifey dia make up tebal... tp ada yg takut wifey marah kalau tegur direct.. so sebagai wifey tgk reaksi hubby kita..kalau mcm tanjat boboi tu.. ubah la sikit..
  3. Make it as habit.. lama2 ok la..percayalah naluri wanita akan merangsang kita jd syok
  4. Jgn fikir itu sebagai sesuatu yg membebankan.. fikirkan itu sebagai sumber pahala..bukankah dlm Islam seorg isteri wajib berhias utk suami
Semoga segala yg kita buat adalah sebagai sebahagian drpd ibadat.. ganjaran pahala yg besar menanti isteri yg melakukan sesuatu utk membahagiakan suami...

Wassalam...


Monday, December 9, 2013

MAMEE Bihun segera perisa TOM YAM + ulam raja...

Salam petang semua...
Hari ni untuk lunch mama tak tau nak makan apa...
So grab apa yg ada.. MAMEE Bihun segera perisa tom yam ada satu je lagi..dah lama dah mama beli...
baik makan ...nanti rosak pulak kalau lama...

Kak Wan a.k.a ofismate mama ada bawa ulam raja... so mama dengan tak bersalahnya.. ambil ulam raja dan terus masukkan dalam bihun tom yam tu.. sebab bihun tom yam kosong nmpk menyedihkan... lagi cun kalau ada kaler hijau sikit.. hope dapatlah meneutralkan kesan pengambilan makanan segera.. oooohhh itu teori mama aje ye... hehehe

But..not so bad..ulam raja kan rasa dia mcm ada mint sikit..bila dimasukkan dlm bihunyg tgh panas meletop tu..fuh best...ermmm terkenang pulak..kalaulah ada telur sebiji.....kikiki

So ...try la kalau mahu...ulam kan baik utk our healthy dan awet muda...



Pengantin petang...

Ini bukan tajuk drama ke atau apa...ini kisah benar....
Pengantin petang maksudnya pengantin pada waktu petang selepas majlis.. hehe
Alkisahnya mama, papa dan Qysya ke rumah kawan office mama yg kahwin... kami pergi agak lewat..turun dr rumah pun lps asar.. sampai kat umah dia dah 5.30 lebih.... 
Lauk pun dah bertukar versi...itu syoknya kebanyakkan majlis kat Kelantan...makanan disediakan sampai ke petang..silap2 mlm pun masih ada...
Memang meraikan tetamu sungguh..
Tapi mama dan papa tak mengharap pun..iya la kan..siapa suruh datang lambat....
Uyeeh dan Reefqy tak bawa ye... kami melenggang bawa Qysya je.. papa upah RM 1 seorang.. hihi..bkn apa..berdasarkn prestasi pergi kenduri kahwin ex-schoolmate minggu lepas.... mmg menghampakan..kikiki... 
Budak2 biasalah.. 
Bila sampai je pengantin sedang solat Asar..so kami pun mkn la dulu..dlm dok mkn.. kawan mama pun mai la... 
Hihi... pengantin petang dah muncul..segala outfits dah taraaaaa... 
Dah rileks dah..amboi cepatnya.... kiki...
Tu la ruginya datang kenduri petang..melepas nk tgk raja sehari...
It's ok sbb kawan mama mmg sempoi..

Kami sekeluarga ucapkan selamat pengantin bary buat Muslihah dan Ayie..moga beroleh keberkatan dlm hidup berumahtangga..kekal hingga ke Jannah... ♡♥♡..



After makan... kami ke pantai..Pantai Irama ..coz rumah Mus hanya 2 minit je nak ke pantai tu..



Amacam hebat tak mama ride papa..kikikiki...dlm gambar mcm ni boleh la...
Feeling happy ambil angin pantai dlm cuaca mendung...sambil makan lok chin (sate ikan) dan ais krim baba..
Alhamdulillah..atas rahmat-Mu ya Allah....

Thursday, December 5, 2013

Hitam yang menyenangkan!

Teringat pulak lagu 'Berhenti berharap' from SO7.. mengapa ada derita bila bahagia tercipta..mengapa ada sang hitam bila putih menyenangkan....

Dlm kehidupan realiti..sememangnya manusia pasti melalui detik2 yg bukan tersenarai dlm kemahuan fikiran mereka.

Itulah ujian hidup.. tak boleh nak lari ke mana2 pun.. tp inshaa Allah dgn keyakinan kpd Allah dan positif..kita boleh menanganinya... walau tak sempurna dan tak kan hilang dgn segera..kita kena cuba juga.. itulah yg akan mematangkan kita...

Jadi berusahalah ye...jom bersama2.. sebab kdg2 datangnya benda yg derita..datangnya benda yg hitam ..adalah utk membawa kepada kita sesuatu yg lebih bahagia..sesuatu yg lebih putih..bersinar.. shine bright like a diamond!..

Anyway..mama terlalu suka outfits hitam.. coz mama rasa macam cantik ..cool dlm hitam (ignore ye that perasan statement).. actually.. nmpk sikit kurus bila pakai hitam.. nmpk je la..the fact is.. stay the same!..


Wednesday, December 4, 2013

Mudahnya menjemput REZEKI!!!!

Assalamualaikum....

Ohhh..dah dua tiga hari mama tak menulis di wilayah maya mama ni... for sure la mama buat2 busy dgn benda lain...

Last two day.. mama dikejutkan dgn HADIAH yg indah dan bermakna dari kawan a.k.a kakak a.k.a opismate mama.. KAK WAN.. with this small precious thing..


Oh indahnya.. ini pun dinamakan REZEKI.. mudahnya rezeki hadir... eh macam mana Kak Wan tergerak nak bagi kat mama??? Macam mn Kak Wan tahu yg mama mmg nak sgt beli buku ni??? Kiranya walaupun ini hanyalah versi buku mini namun ia boleh menjadi mukadimah yg murni... Thanks a lot Kak Wan.. mungkinkah Kak Wan mendengar bisikan hati mama.. hihihi...atau mmg mama yg mulut becok ni pernah tersebut... hihihi... Actually gambar buku kat atas mama ambil from Mr Google.. mama tak bawa buku my own tp sebab dah ter'over; excited nak menulis entry hari ni..so mama cilok from Mr Google...

Masya Allah....sesungguhnya membaca tulisan org bijak pandai dan celik agama ni mmg membuka minda.. mama mmg terpesona dgn setiap bait tulisan... dan boleh menggambarkannya dgn imaginasi mama sendiri..tentang pengalaman hidup Ustaz Fathuri sendiri dan pengalaman mereka yg pernah berada di sekeliling beliau...

Tapi sebenarnya yang menjadikan mama EXCited tahap gaban ialah sebab mama nak story...story yg hottttt....citernya begini....

Di dalam bahagian utk menyelesaikan hutang.. Ustaz ada menamakan satu individu yang boleh dicontohi dlm menguruskan hutang sehingga zero hutang... Nama individu tersebut ialah Mohd Zulkifli Shafie... walaupun mama membaca sepintas lalu.. entah kenapa hati mama terdetik yg seolah2 mama kenal dgn individu tersebut... apakah benar tanggapan mama? Bila baca perinciannya.. blognya..eh macam kenal je link ni.. mama pernah baca blog ni..dan mama tau yg mama mmg kenal..dan mama segera mencari link blog beliau www.mohdzulkifli.com ...mmg sah..mmg tepat... dialah orgnya.. (lawat la blog Abg Zul)

Tanyalah sesiapa yg pernah belajar di Universiti Teknologi MARA Kampus Machang Kelantan.. sekitar 98-2003 (lebih kurang) .... mesti kenal individu yg bernama MOHD ZULKIFLI SHAFIE...yg lebih dikenali sebagai Abg Zul... Bukan nak membanggakan Abg Zul sbb mama percaya Abg Zul pun tak suka jika terlampau dipuji.. tp ini adalah kebenaran... Abg Zul mmg menjadi idola ramai student... semua nak jadi macam Abg Zul.. seorang yg baik, warak, bijak dan berkepimpinan... Melihat wajahnya seumpama ada cahaya.. bagi student yg macam mama ni.. ehhh malu la kalau terserempak..bkn apa ..sebab rasa diri ni kerdil sgt..

Mama masih ingat dgn perwatakan yg lebih, berkopiah putih, jalan pun tidak terlalu mendongak..bahasa yg lembut dan berfikiran positif.. mmg layak dijadikan idola.. senang cerita ramai yg menyimpan hasrat utk memiliki suami macam Abg Zul.. tp ramai juga yg sedar diri kerana tahu diri ini tak layak... haha...simpan hasrat biasalah bagi anak2 gadis..kikiki... (maaf sekiranya Kak Najdah dan Abg Zul terbaca ... ini hanyalah imbasan kenangan dulu... utk suka2 je)

Alhamdulillah mama pernah belajar akaun dr Abg Zul secara berkumpulan.. tp mama yakin dan pasti Abg Zul tak perasan pun kat mama.. hihihi.. terima kasih Abg Zul sebab share ilmu dahulu... Walaupun mama rasa boleh bilang berapa kali bercakap dgn Abg Zul.. namun entah kenapa mama rasa mama pun turut merasa happy bila mengetahui Abg Zul adalah salah seorang yg bebas hutang.. mungkin kegembiraan itu juga dipengaruhi krn mama cukup kenal isteri Abg Zul, iaitu Kak Najdah... sesungguhnya mereka bertuah kerana memiliki satu sama lain...

Bagi mama, melihat perwatakan dan tahu sedikit perangai Abg Zul dr senior dan teman2..sememang dia mmg wajar dianugerahi Allah utk bebas dr hutang... Alhamdulillah...

Ermm..kalau nak citer pasal kenangan lalu mmg panjang berjela la entry ni.... mama just wanna share kegembiraan dan kesyukuran.. mama berdoa agar mama dan papa juga bebas dr hutang... begitu juga dgn kawan2 yg lain.. JOM BEBASKAN DIRI DARI BELENGGU HUTANG....

Kepada semua..jom baca MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI... of coz jangan fikir rezeki hanya dalam bentuk kebendaan..byk lagi punca rezeki yg lain... JOM BERUSAHA...

Ini lah Abg Zul dan di sebelahnya Kak Najdah...(pinjam gambar)

MOHD ZULKIFLI & NAJDAH

Nak TAMBAH pendapatan?? Klik di sini..

Monday, December 2, 2013

Ayu Dua Puluh Sen.....

Masih kah korang ingat Ayu yg dalam cerita Bujang Lapok dulu???
Cute kannnnn...

Mama sebenarnya mmg wondering la..mcm mn la rupa Ayu bila dah besar...
Tak boleh nak imagine...Akhirnya hari ni mama dapat la tgk kat FB kawan mama...Rupa2nya dah bergelar nenek tapi still cute......


Cute kannnn....

Tuesday, November 26, 2013

Perkara Yang Paling Ditakuti Seorang Isteri - No. 1

Sebelum mama nak memulakan entry berantai mama ni..mama nak minta maaf la kalau ada yg tersinggung atau ada yg terasa.. apa yg tertulis dlm entry mama hanyalah apa yg mama rasa nak tulis.. tulis utk diri mama dan kalau ada yg nak baca..baca la.. mama takkisah..iyalah kan kalau tak kasi org baca buat apa buat blog? baik mama tulis dlm dairy dan letak bawah bantal...old skool punya....

Tetiba aje kesejukkan air-cond kat opis ni.. mama mencelah la skit utk tulis blog...hahaha.. khianatkah mama pada tugasan???? i'm sorry...

Apa yg paling ditakuti oleh seorang yg bergelar isteri?????
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Amboi panjangnya question mark... 

Pada pendapat mama....

DIKHIANATI

Iya.... 
Aikkk??? Betul ke???

Ehhh..nama lagi ni pendapat mama..udah mama cakap gitu..gitu laaaa... hehehe...guna kuasa veto...

Yupppp.. bagi mama DIKHIANATI berada ranking teratas...

Ada je yg bertanya nanti, " kenapa bukan dicurangi atau diduakan mama?"
Mama jawab....
Entah la...tp bagi mama DIKHIANATI berada pada ranking pertama...
Dikhianati ni luas skopnya... tp tak kiralah dlm skop apa... isteri cukup marah dan paling takut dikhianati..
Dikhianati dgn kata lain ditipu... mama guna dikianati sebab byk dah org guna word ditipu...hehehehe

Kenapa isteri takut dikhianati..dlm konteks ni dikhianati suami la ye... kenapa????
  1. terasa tidak dihargai
  2. terasa diabaikan
  3. terasa bagai boneka
  4. terasa bodoh
  5. terasa dimalukan
Mungkin byk lagi sebabnya...

Bila diri dikhianati.. dan isteri tahu yg dia sedang dikhianati.. ada byk yg bermain di fikiran seorang isteri, antaranya:
  1. oh..jd selama ni suami aku tu hanya berlakon la ..berlakon baik...
  2. rupa-rupanya suami aku tak cintakan aku
  3. ternyata aku hanya alat utk pemuas nafsu...
  4. jadi aku hanya buang masa je layan dia baik..setia...
Ketahuilah wahai suami2 sekalian .... isterimu mendambakan kejujuran.. Berkatalah benar walaupun pahit...
Rasulullah s.a.w tak pernah berbohong tp baginda ada juga berhelah utk jaga hati isteri.. tapi asasnya tiada pembohongan...
Percayalah sekali berbohong... kita akan enjoy berbohong.. tp selama mana tidak kantoi la...

Berbohong akan mendorong kita utk mengkhianati...
Percayalah mungkin sukar utk berterus-terang sesuatu perkara dgn isteri kerana mama tahu yg org perempuan ni lain penerimaannya drpd lelaki.. tp di sinilah kebijaksanaan suami diuji...Jgn mulakan perhubungan dgn satu pembohongan..kerana di akhirnya akan tercipta satu perngkhianatan..

Berbincanglah...berkomunikasilah dgn betul... berterus-terang... kalau suka ckp suka..kalau dah tak boleh hidup bersama.. ckplah dgn jelas dan bagi sebab yg jelas.. jgn biar si isteri tergantung begitu sahaja.. atau syok sendiri.. jgn berbohong tentang perasaan..
Selesaikan segala kekusutan... leraikan simpulan.... berdoa byk2 pada Allah.. jauhi sifat ego yg tinggi... jika seorang suami itu ingin dimanja dan dijagai..begitu juga dgn isteri..

Kepada isteri pula..kaji dulu punca dikhianati..kenapa suami berbohong ... cuba ubah diri..bagi peluang kepada diri..bagi peluang suami..yg penting bagi peluang pada anak2..

Ingatlah setiap ujian yg diberi oleh Allah adalah bersesuaian dgn bebanan yg mampu kita tanggungi.. teruskan berdoa..beribadah... 
sesungguhnya cinta sejati adalah untuk Allah dan Rasul-Nya.. kita hidup utk redha Allah.. dan berdoalah semoga keredhaan drpd Allah akan membuka pintu hati suami utk redha kpd setiap perbuatan kita...

Yakinlah Allah ada ...sentiasa ada utk kita semua...
Bersemangatlah mama ..bersemangatlah semua.... hidup adalah utk beribadat kepada Allah..semoga apa yg kita lakukan kepada suami kita akan dibalas dgn ganjaran yg besar oleh Allah...
Aminnn...

Monday, November 25, 2013

Melayu Champa!!

Melayu Champa..
Tak pernah dgr?.. tak ingat?..try baca kat link NI.. hrp membantu..kalau x juga..try google lg..
Kenapa ekk mama tetiba cerita pasal Kerajaan Melayu Champa?
Semuanya kerana ada satu restoran satay yg baru buka kat Wakaf Che Yeh ni.. namanya Restoran Satay Melayu Champa.
Mama rasa mama tau la pasal Champa ni.. ni mesti ada kaitan dgn Kerajaan Melayu lama dan rasanya Champa ni kt kawasan indonesia.
Papa pun macam percaya..
Papa pun ajaklah kami mkn kat situ...


Sampai aje kt situ..papa yg peramah segera tanya pasal Champa..
Rupa2nya adik waitress tu adalah generasi Melayu Champa..
Dan paling best Champa tu kat Kemboja ye..bukan Indonesia...
Hahaha.. bijakkkk sejarah mama ni ye.. sorrrry papa utk data yg salah...
Dan alhamdulillah..tak menghampakan..satay tu mmg best.. berempah..juicy..daging yg lembut..
Ada dua pilihan..ayam atau daging.. kami try keduanya..bg mama satay daging lebih bestttttttt..
Nanti sesiapa yg lalu..bulih ler try..




Sunday, November 24, 2013

Kedai RM2

This is Malaysia!
Org kita mmg suka kalau dgr ada kedai atau shopping mall baru buka. Mesti nk serbuuuuu.. apatah lagi kalau kedai yg murahhhh.. mcm kedai RM2.. kedai dua hengget...
Abg ipar mama yg kt Melaka nun mmg suka ke kedai mcm tu... kdg2 dia just masuk ushar je..
Kat kawasan tempat tinggal mama ni.. ada la satu kedai dua hengget yg baru dibuka.. nama dia Kedai Eco..
Papa ajaklah mama ke sana semalam..
Mmg ramai sgt pengunjung dan pembeli..mmg sah kedai dua hengget dekat di hati semua...



Mama agak sukar la nk membelek barang sbb mama dok dukung princess.. princess yg demam..
Yang paling excited of coz dua hero tecikkk tu.. diorg dah biasa ke situ ngan pok nyoh dan nyoh diorg...sooooo diorg dah tau kat situ ada mainan..hehehe..
Mama tak campur ok..mama serahkan segalanya pada papa..
Cepat aje hero2 tunjuk tu..tunjuk ni...haha...
Ok...mama faham sekarang..even nama kedai tu kedai dua hengget..but..if you taken a lot.. of course you have to spend much and much much... haha..
Sama je..
Kita selalu aje dikaburi dgn harga..it's ok ...tak leh salahkn peniaga..itulah politik dlm bisnes... strategi..





Mama just lepak kt tepi..sambil tunggu papa beratur dlm barisan panjanggggg..


Bagi mama ok aje  dgn kedai mcm ni..kita boleh buat pilihan nk ke mana..even kesian gak dgn peruncit kecilan..tp takpe..rezeki Allah dah tetapkan masing2...
Next time boleh aje dtg lagi... tp elakkan bawa 2 hero tu..hahaha...

As-syura yg kunanti....

Awal Muharram mmg dinanti.. bulan permulaan. Tahun baru Islam..
Mama tak pasti kat tempat lain cam ner tp kalau kat Kelantan.. bulan ni juga dipanggil bulan As-syura sbb dlm bulan ni kita akan buat bubur As-syura yg best...
As-syura kt Kelantan berbeza ngan tempat lain.. bubur kami warna hitam.. hitam2 pun bessstttt sgt.
Byk benda yg dicampurkan..
Beras..kcg hijau.. daging..rempah as-syura..gula..garam.ada jugak yg bubuh jagung manis..alahai meleleh...bila dan masak..sejukkan..makan dgn telur dadar nipis yg dihiris halus tu...ada gak mkn dgn ayam goreng yg dicarik-carik..
Terangkat..
Sekarang ni selalunya komuniti masjid yg bergotong-royong buat..
As-syura ni mmg kena buat ramai2 bermuafakat sbb kena masak dlm kawah dan ambil masa lama ..5-6 jam jugak..mcm dodol la jugak..
Kenalah ngan nama As-syura.. hrp2 dlm mengeratkan persaudaraan..
Mama mmg pantang jumpa..
Thanks tu kwn kat opis yg bawa As-syura ni..


Lepas tu rezeki kami melimpah pagi ni sebab ada sudi bawa mempelam yg masak..manis sgt dan langsat yg manis... walaupun dlm hujan kami mkn je..sejuk dan manis..



Alhamdulillah.....

Wednesday, November 20, 2013

Hujan

Ini hujan... bkn kumpulan hujan ye... ini hujan betul2... lebattt weehhhh...


Semalam pun hujan.. dah dua hari mama punch card merah..alasannya..
"Hujan laaa.. jln jammed.. kereta pun slow2 je"..  hehe... klise kannnnnnnn..tp ada la juga kebenarannya..
Mcm mana la mama tak lewat..dah tau hujan... masih turun rumah pd jam yg sama pd hari yg tak hujan... kenapa tak turun lebih awal???

Explanation bertambah..
"Susah laaaa.. papa tak de..princess demam... semua kerja tak lancar"...
Ok..alasan ni nmpk mcm lebih mendapat simpati...huhuhu...

Kepada semua berhati2 ye...hujan2 ni mcm2 boleh jd...

Hujan adalah nikmat Allah.. hujan juga ujian kesabaran kita.. tangani dgn bijak... ingat tau mama....

Oh hujannnnn...

P/s: sediakan payung sebelum hujan..tp bila dah asyik hujan je.. bawalah payung ke mana sahaja!



Tuesday, November 19, 2013

Telefon laaaaa..

Berdasarkn pemantauan mama ..dan of coz pengalaman sendiri.. ermmm mmg ramai wanita yg suka dihubungi oleh org yg dia syg... ececece...
Dan drpd pengalaman sendiri juga... time bercinta or time baru nk ushar.. si lelaki baiiikkkk punya suka calling2 ni..tp bila kawin..ermmmm .... malas la nk ckp.. uollsss paham2 je la ye.. tp kpd yg x terlibat tu mama minta ampun la ye... kalau utk korang mama tabik spring..ok..
Si isteri pun jd tension..

Sedih

Gerammmm

Tak de perasaan..kosong...

Mama pun tak paham sgt lelaki ni.. jd mama tulis ni sekadar tulisan seorang pemerhati...kalau salah mintak maaf..

Kenapa lelaki bila dah kawin kurang skit nk tepon isteri kecuali la benda penting sgggtttt????? Why?
  1. Ala buat apa tepon? Kat umah lps jumpa la.. lgpun bkn ada benda penting pun..
  2. Dah tua la.. tepon just nk ckp rindu..sayang tu..budak2 boleh.. 
  3. Ala isteri saya tak kisah pun.. dia pun sibuk
  4. Perlu ke tepon????? (Kes parah dah ni)
Bagi mama time dah kawin la kena semarakkan cinta..bulih pahala tau membahagiakn ht pasangan.. 
Perempuan ni mmg nk sgggttt kalau suami tepon.. miskol pun dah kembang hidung.. kalau tepon dan bercakap..kembang semua yg ada kat badan ni hahhh..
Kemudian yg paling parah bila boleh aje si suami tepon perempuan lain ( kes yg ada skandal) ..iyalah suami tak boring lg la sbb belum kawin ngan skandal tu..
Kesimpulannya, tak kisah la nk jumpa pulak kt umah atau apa sekali pun..percayalah wahai suami semua.. walaupun awak semua tepon dan ckp hello aje.. isteri awak semua akan kenang benda tu sebagai kenangan terindah..
Benda tu nmpk remeh tp yg remeh tu la yg memakmurkan rumahtangga...
Cubalah.... baru tau...
Hello....

Will you marry me?

Musim2 cuti sekolah ni mmg byk kenduri kawin la..
Dan of coz la sblm kawin ada la proses melamar atau omputeh panggil propose..cheewahhh..
Ada mcm2 cara org nk melamar ni.. dgn zaman skrg ni mcm idea yg kreatif yg timbul utk melamar.. dan yg plg penting.. bkn aje lelaki yg lamar pompuan tp pompuan pun dah pandai lamar lelaki....wow..impressive!
Mengenang kembali citer mama dan papa... ermm takde pun officially proposal.. papa just ajak mama kawin mcm tu je.. dan mama pun say yes.. after that.. bunga rampai dipilis-pilis..
Kepada yg masih lg dlm pencarian calon.. mama hrp pilihhla yg betul2.. pilih lelaki yg bertanggungjawab dan beriman..yg lelaki pilih perempuan yg solehah..senang dibentuk..
Kecantikan dan ketampanan itu penting jugak tp cukuplah cantik dan tampan di mata pasangan masing2.. kecantikan rupa paras akan tiada nilai jika hati gelap dan tak ikut jln yg benar..
Jika kita tak punya rupa paras yg baik tp hati baik dan beriman..inshaa Allah..kecantikan akan muncul sendiri..dan itulah kecantikan yg hakiki.
Kepada kawan opis mama Cik Mus.. selamat mengakhiri zaman bujang dgn pasangan, Ayie pada 7 Disember 2013 ni.. Tahniahhh..


Wanita dan tudung... oh plisssss..

Wanita dan minat... sentiasa berubah-ubah...
Wanita ni..eh tak payah ckp org lain la.. mama ni hah...
Minat tu sentiasa bertukar.. kiranya bermusim la..
Hari ni nak citer bab tudung...
Dulu mai fenomena tudung ber'awning'..
Mama pun punya ligan pi cari tudung gitu..muncul jenama Ariani la..ZnZ la...
Pas tu muncul plak tudung bertingkat2.. fuh..berenda-renda..
Alolo.. semua org nk memiliki tudung bertingkat-tingkat tu or biasanya dipanggil tudung layer...
Oh Fareeda Nyata Jelita semua pompuan yg nak melawa rasa mcm nk aje... mama pun kepingin tp... aloss mahal terrr... apa yg mama mampu.. yg ala2 jer la.. hik..hik..hik... nak ckp byknya tudung awning yg mama beli..sampaikan mama beli penyangkut tudung..
Pergi aje kedai rasa mcm meleleh nk beli...mulalah senyum2 kat papa... hehe
Bukan apa senang eh nak pakai.. yg kurang kedut atau tak kedut langsung..itu yg plg dicari..



Tapi sekarang minat bertudung layer dah pudar... rasa mcm malas nk pakai.. rasa mcm tak sesuai..entah ribut apa ntah mama rasa nak pakai shawl..sedangkan sebelum ni mama cukup malas nk belit2.. nak pin2.. anak yg jadi penyebab kononnya..susah la pakai shawl..tak sempat nk belit anak dah berbelit kat kaki... haha.. now ambik kau mama.. ok jer...malah tudung bawal 4 segi pun mama buat ala shawl....


Apa yg buat mama plg suka..sebab papa suka mama pakai shawl lebih2 lagi pakai pashmina... lebih besar..cover dada...cover aurat tu penting..dah ciri yg plg penting cari yg tak payah iron..oh sindrom malas nk iron tu tak kan pernah hilang walaupun minat sentiasa berubah..

So lepas ni.. mama tak tau fesyen apa lagi nk keluar..dan adakah mama akan terikut...
Ermmm tgk la cam ner...

Sekarang ni sibuk tudung glitter.. mama pun rembat gak... hihi..



Tak tahannnnn...kannn i'm sorry..

Monday, November 18, 2013

Sayangkan isteri tinggal-tinggalkan...

Ok.. setakat ni dah hampir 8 jam papa (suamiku terchenta) meninggalkan aku...katanya ke Penang.. kursus ke apa..( dah tgk surat dan tentatif, inshaa Allah bulih dipercayai)..
Ya Allah rindu dah mula menyulam.. cheewah...
Aku sebagai isteri yg solehah ( aamiinn).. mmg terasa cukup boring bila mengenangkan suami yg pergi out-station ke.. kursus ke...seminar ke.... kalau yg melibatkn jarak jauh dan byk hr...tensiooooonnn...

Perbualan ptg semalam dgn papa:(perbualan di'key ell'kan)


Mama: esok pa nk Penang.. boringnya..
Papa: apa plak boringnya .. anak2 kn ada
Mama:papa ni... bg mama, papa la bes fren mama..bila pa x de.. sunyi la mama ( bajet baik.. nk jd cam 3 ustazah)
Papa:nk kawan ke? Meh papa cari.. mama bg tau je.. umur brp.. muka mcm siapa..
Mama: amboi papa... eleh mampu kaaa?
Papa: tak pa la x mampu..demi mama yg nk cr kwn..papa sanggup
Mama: dah.....tak pyh.. dussss...

Mama pun mula masam tak boleh blah... ingat kan ada la yg nk pujuk..
Ermmmm.... lambat la....
Babai merajuk... buat letihhhh aje..

Gurauan yg mmg pantang isteri dgr... bagi suami ada byk agenda knp buat lawak gitu...antaranya:

  1. kdg2 benda tu saje je nk buat lawak ngan wife dia..konon kelakar la tu
  2. Mmg ada niat nk kawin..jd test market la dulu..tgk reaksi bini...
  3. Lama doooh eh tak kena cubitan sayang
  4. Nk tgk wife syg ke takkkk...oh plissssss
  5. Tahun dpn nk masuk raja lawak astro
Mama yg pannntannggg dgr... mula la berdebar.. 
kepada mama dan sesiapa yg ada dlm situasi mama ni...ada byk cara nak motivasi diri..
  1. Berdoa agar suami tak buat perangai
  2. Tawakal pd Allah
  3. Bila dtg gambaran jahat dan cemburu.. istighfar
  4. Baca quran byk2
  5. Percayalah..kalau suami nk buat perangai..dekat pun dia buat
  6. Buat spotcheck bila suami balik..hahaha..

Tp jgn salah fhm pulak.. mama bukan anti poligami.. sbb haram tolak hukum Allah..tp mama anti poligami yg tak ikut syarak..
Lagipun setiap isteri punya hak tuntut monogami seandainya poligami mendatangkn byk keburukan.. itu yg mama dgr dr program 3 ustazah...

Daaaa... jom doa agar rumahtangga dan family kita semua bahagia dan dirahmati Allah..

Oooh papa i miss u.....dun noti2 tau...

Thursday, November 14, 2013

Majlis Ihtifal Pasti Dun Pasir Tumboh

Abg uyeeh konvo... hee.. tp abg uyeeh baru je 5 tahun..
Abg uyeeh hepi la sbb dpt hadiah.. tahniah abg coz dpt no 2.
Jeles abg Iqy tgk abg dia dpt beg...haha




Iqy yg boring dohhhh..

Happy birthday sayangku!

Hari ini 14 November ..birthday papa..hihi.. yg ke 31...
Iya.. papa muda 3 bulan dr mama... mama kawin anak ikan..kakaka..
Nak celebrate tak? Papa macam rileks jee. Papa mmg tak kisah pun..
Tgk la cm ner.. mood kurang sbb mama demam... kiranya sambut lewat la skit..
Love u sayang.. moga kasih sayang kita sampai Jannah..


Thursday, November 7, 2013

Puisi: Mengenal PENIPU!!!

Macam mana kita nak kenal seseorang itu menipu kita?????????????????/
Argghhhh.. satu persoalan yg sukar nak jawab ni..
Alangkah indahnya jika terus aje terpapar perkataan "TIPU" di dahinya
Tatkala dia menipu...

Maksudnya kalau mama menipu.. perkataan "TIPU" tu akan terpapar di dahi mama...
OOOOOhhhhhhhh... tak nak...mana boleh mcm tu...
Ehhh.. kenapa tak bolehnya mama???
Semua kena adil...
Buat apa nak takut kalau kita jujur...
Ermmm... kalau org lain senang aje nak buat undang2
Kalau diri sendiri kenapa asyik nak elak2..

Iya..mama pernah menipu...
Sesesiapa yg tak pernah menipu.. mama tabik
Sesungguhnya dia seorang yg baik dan mengikut Rasulullah SAW
Berkatalah benar walaupun pahit
Kerana perkara yg pahit akan manis akhirnya
Akan manis jika dirawat dgn bijaksana
Perkara yg pahit akan bertambah rawannya
Bila mana ditambah dgn kepalsuan
Kepahitan tak akan berpenghujung
Jiwa tak kan merdeka
Hati akan sentiasa meraung...

Habis..
Katakan pada mama
Bagaimana mengenal seorang penipu???

Senyap
Tiada jawapan
Kerana...
Penipuan memang hadir secara senyap

Bertenang
Itu saja yg mampu diungkap
Serahkan pada Allah
Serahkan ..
Kerana kita sudah tiada upaya
Kita tiada upaya menilik nasib

Sabar
Tawakal
Redha....


Wednesday, October 23, 2013

Puisi: Perlukah Aku Tahu?

Kadangkala sesuatu perkara tu lebih baik kita tak tahu
Kerana bila dah tahu kita akan jadi tak tentu
Tapi kena ingat
Sejauh mana kita nak elak dari mengetahui
Andainya Allah dah tentukan kita perlu mengetahui
Kita pasti akan tahu juga

Allah memberi kita tahu apa yg kita tak nak tahu
Pastinya bersebab pastinya berhikmah
Allah memberitahu kerana sayang
Allah memberitahu sebagai ilham
Allah memberitahu sebagai dugaan








Puisi: Sabar Itu Indah

Dah hampir seminggu mama tak tulis apa2 entry kat sini.. tp hari2 tau mama buka...mama naaaakkk sgt tulis tp jemari kontot mama tak berupaya.. mama losttttttt... mama sedih...mama terbuai dgn kesedihan buat seketika...
Aidiladha kali ini mmg berkat... tp mama yg ditimpa kesedihan di hari yg indah itu... sehingga mama hilang kewarasan... apakah itu tanda utk mama berkorban perasaan???
Bagi mama Allah tetapkan ciri2 haiwan yg boleh kita korbankan.. jd sekiranya mama perlu berkorban..mama pun nak letak ciri2 yg boleh membawa berkat ke jln Allah... ini utk memastikan pengorbanan mama tak sia2...

Di saat sedih jiwa insan bernama Rangga menguasai diri....(pengaruh Ada Apa Dengan Cinta????)

Sabar Itu Indah

Pembalasan Allah itu pasti
Andai diri teraniaya
Cuba relakanlah..
Berprasangka baik dengan Allah

Kekadang kita yang menjadi mangsa tapi dilayan bagai pemangsa
Bersabarlah wahai hati yang menderita..
Usahlah putus asa
Kasih yang kau harapkan menunggu di hadapan
Bahagia yg kau cari menanti di Akhirat

Susahnya hidup kita
Susah lagi derita Nabi Yusuf
Baginda juga mangsa yg dituduh menjadi pemangsa
Memang kita bukan Nabi
Kita tiada mukjizat
Kita dangkal dan daif
Namun itu bukan tiket utk jadi lemah

Kisah baginda untuk diteladani
Kisah baginda untuk buat kita insaf

Kuncinya hanya kesabaran
Satu perkataan yg terlalu murah untuk disebut
Tapi terlalu mahal untuk ditunaikan
Kerana itu SABAR ITU INDAH
Kerana itu SABAR ITU SEPARUH DARIPADA IMAN

ALLAHU AKBAR...ALLAHU AKBAR... ALLAHU AKBAR..

Inilah adalah satu cara utk mama meluahkan rasa... cara utk menenangkan... luahan pada pena... mama cenderung utk menulis jika ada sesuatu yg mengganggu jiwa.. bukan saja yg berlaku pada diri tapi juga jika mama memerhatikan sesuatu kejadian...

Walaupun mama sedar bait2 ciptaan mama tidaklah indah tp cukuplah dapat menenangkan hati..lagipun ia dibuat secara spontan...luahan rasa tanpa diedit...


L.A Coffee by KOPIKO

Akhirnya mama pun terpengaruh dgn iklan.... lagiiiiiiii.. hehehe..mama ni mmg elergi dgn iklan...
Mama telah mencubanya hari ini....


Truly speaking..mama ingat kan L. A tu stand for Los Angeles ... hahaha... iyalah ingat kopi yg berasaskan ala2 kat LA.. rupa2 nya L.A tu stand for Low Acid... chetttt...
Teruk betuiiiii mama ni....


Mengenangkan negara kita ni negara demokrasi...mama minum L.A Coffee di dlm mug BOH Cameron... hahaha...but dun wori rasanya tak berubah pun....

Rasa kopi L.A Coffee ni agak mcm coklat Kopiko.. time minum rasa macam light je..tp bila dah masuk dlm mulut..ermmm kuat jugak aroma dia...

Kena kumur byk kali time nak solat...hehehe..

Kesan low acid tu mama tak pasti sbb benda tu terjadi kat dlm perut... untuk penjagaan le tu..

Tapi..ermmmmm boleh la...  gud..gud..

Selamat mencuba kepada yg belum....

Monday, October 14, 2013

Selamat Hari Raya Aidil Adha...

Salammmmm....

Salam Aidil Adha semua.... mama ambil kesempatan kat sini awal sehari..coz ptg karang mama dah nak balik kg...chettt macam la jauh sgt..tp yg penting dah tak de masa nak update... sebukkkkk la katakan...kikiki...

Oh suka sgt sbb semua kakak balik..anak2 sedara dah ramai tu kat umah...excited.....

Nak balik...

Selamat berkorban... kalau tak berkesempatan nak berkorban lembu atau kambing...unta.. ke... takpe..asalkan kita faham makna korban ... korban simboliknya adalah utk kita sucikan diri dan buang sifat kehaiwanan dlm diri kita... so muhasabah diri ok..sama2 la kita.. Insha Allah ada rezeki..tahun depan kita berkorban la pulak binatang2 mcm lembu...kambing... dan sebagainya...

Take care and drive safely.. love you all...

TUTORIAL: Makeover Baby Rompers...

Salam semua yg mama sayang...

Lamanya mama tak bersiaran.... bukan dah tak sayang tp mama busy..hehehe...busy la sgtttt... mama ni mmg byk excuse....

Sebelum menyambut raya ni mama nak share satu makeover yg mama buat secara tak sengaja...

Actually this rompers...


Butangnya dah tercabut... ermmm baru je dua kali pakai..... sayangggggg... ok..my mistake... kalau papa yg buat..mama mesti dah bising... hehehe..notty mama..time mama yg buat..mama senyap je...shhhhhhh...

So..selepas dah hampir 4 bulan diperap begitu saja... mama pun tak pasti apa kesudahan rompers Qysya ni... Akhirnya dua hari lepas pintu hati mama terbuka untuk mencari rompers ni balik...tetiba je idea dan determination dtg dgn tiba2...mama pun tak tau dari mana datangnya adrenalin mama utk memulakan projek gempak mama ni..(gempak la konon)...

Lalu mama mengambil gunting keramat mama dan terjadilah korban baju Qysya...hehehe...


Lalu mama pun ambil kain lebihan ygmmg dah sedia ada dlm simpanan... Kerja pemotongan pun bermula..Skirt in the making.....
Senang aje.. ambil kain..dr jenis cotton atau apa saja yg bersesuaian..Dgn lebar lebih kurang 5 inci.. kelebaran bergantung pada labuh mana yg korang nak buat... panjang untuk bahangian lilitan skirt pulak korang buat 2 kali ganda daripada ukur lilit keseluruhan baju.. kiranya 4 kali diameter baju..  sebab kain mama pendek..mama kena cantumkan dia....

Bila dah siap potong... korang boleh kelim atau zig zag la tepi ... tp mama tak buat semua tu..kerana mama takde mesin kelim..hehehe..malas la nk upah... sbb dah excited nk siapkan dgn cepat... jadi mama lipat sikit bahagian tepi dah jahit... mama jahit begitu utk bahagian bawah skirt aje... bahagian yg nak disambungkan dgn rompers mama jahit jelujur besar dan tarik biar jadi kedut2 sikit.. itulah gunanya kita doublekan size panjangnya...


Tarik ye..jgn tak tarik.......


Bila dah jadi macam kedut2.. cantumkan aje kat romper.... Taraaaaaa.....


Dah siap.... boleh la...kannnn... drpd membazir takleh pakai macam tu... sekarang rompers itu kelihatan lebih bergaya......baik korang iyakan aje..kalau tak mama merajukkk... boleh la utk mereka yg baru nak belajar menjahit macam mama..yg simple macam mama...


Haaa..model mama dah pakai..hari ni pagi2 lagi dah mandi..sebab poo poo... apalagi..mama punterus pakaikan baju tu.. mama baru lepas basuh.. iyalah lepas jahit baju utk anak..sila basuh dulu ye... bukan apa takut benang2 lebih atau habuk2 kain tu boleh menyebabkan anak gatal2 atau tak selesa bernafas...utamakan keselamatan...

selamat mencuba...pada yg pakar menjahit..jgn gelakkan mama ye...mama budak baru belajar... nak kait cempedak pun tak pandai lagi......

Sunday, September 29, 2013

Resepi: Ayam Bakar Simplemama

Assalamualaikum...Morning peepssss... Hari ni pagi lagi mama buka wilayah mama ni... rindu sebenarnya...
Harap kawan2 semua sihat ye... mama sihat....sihat sgt..gebu2 lagi...hohoho...

Anak2 sihat tak??? Alhamdulillah anak2 mama semua sihat...

Hari ni mama nak share satu resepi yg mudah dan sedap la jugak (tak nak riak..tp papa suka)...anak2 pun suka...

AYAM BAKAR SIMPLEMAMA

Bahan-bahan
Setengah ekor ayam..
*1 batang serai
*1 inci halia
*1 1/2 sudu lada hitam (guna sos black pepper pun boleh)
*3 ulas bawang putih
*1/2 labu bwg besar
*sedikit garam
*sedikit gula

semua bahan yg bertanda * hendaklah ditumbuk or blender

Selepas ditumbuk, lumurkan pada ayam bersama sedikit kicap manis, dua sudu sos tiram dan kiub ayam..
Perapkan ayam tersebut dalam 15- 30 minit...

Selepas tu dibakar... mama guna pemanggang ajaib IKAN... yg mana2 pun sama je...dalam oven pun boleh.. sebelum dibakar mama sapu sikit minyak jagung pada pemanggang...kalau sapu butter lg best..tp jgn la letak minyak dan butter byk sgt tau. just oles2 gitu je....



Selamat mencuba.....


Thursday, September 26, 2013

Cantik tak Kak Ton?

Tagline mmg memainkan peranan yg penting dalam perniagaan. Seorg usahawan kena mencipta satu tagline yg boleh menarik perhatian dan buat org ingat kat kita..
Kiranya tagline tu sebahagian drpd marketing strategy...
Mmg byk tagline products yg dah sebati ngan kita contohnya Singer menawan keluarga bahagia (Singer) .. kerana dirimu begitu berharga (Loreal).. byk lagi la....
Dannnn antara yg latest yg plg glamer ialah Cantik tak kak Ton??? Tagline utk produk Humaira...



Dan hari ni mama dapat sokongan yg mmg kak Ton dah glamer dan jd ingatan..

Sampaikan wi-fi network pun ada yg guna tagline kak Ton.. hahaha...

See.... kuasa tagline.
SYABAS KAK TON!!!

Monday, September 23, 2013

HAPPY 1/2 YEAR, PRINCESS!!!

Today.. 23 hb September 2013.. genaplah princess mama yg sorang tu 6 bulan...
Alhamdulillah for the first time mama berjaya fulfill penyusuan penuh... syukur yg teramat..eh tak percaya la pulak... dari mana dtgnya determination mama tu..itulah kuasa Allah...
Mama berdoa agar mama dpt terus menyusu sampailah princess umur 2 tahun... aamiin..

Semoga princess mama akan menjadi anak solehah...♡♥♡



Friday, September 13, 2013

Resipi : Bihun Goreng Simplemama

Di pagi nan indah ni mama nk kongsi resepi bihun goreng yg of coz senang, sedap dan murah belanjanya.. thanks ye princess mama sebab terjaga.. now mama menulis entry ni sambil breastfeed princess...huhuhu...
Alkisah resepi bihun ni direka krn atas permintaan papa yg terchenta.. petang tadi.. bila aje mama balik kerja..nmpk papa tak bermaya aje.. bila disoal siasat selain menderita penyakit keturunannya (sakit urat)..papa juga lapar... alahai kesiannya busyukk mama lapar...
Apa ye nk dihidangkn... nasi x nak... ermmm.. lps survey ada la sikit lg bihun.. dlm 1/3 aje dr isian normal.. cheewah..
So jom menggoreng la.. nk letak ape ye..
Oppps... rupanya ayam ngakkk ada..ada daging tp masih beku..lmbt.. so utk tahu apa bhn2 nya... jom mama kongsikan..

Bhn2 (utk 1/3 jumlah bihun dlm bungkusan biasa)

Bihun
Setengah biji bwg merah yg besar
2 ulas bwg putih
1 sudu kecil lada hitam biji
Isi ikan goreng atau yg bakar (secret ingredient ni)
*bhn di atas ditumbuk tp x perlu lumat sgt..
2 biji telur
2 btg sosej dipotong bulat
Secukup rasa atau kiub ayam
Garam
Daun sup dipotong halus

Cara membuatnya:

Bihun direndam terlebih dahulu dlm air biasa..(mama rendam sebelum proses menyediakn bhn2 lain)
Masukkan sedikit minyak ke dlm kuali.. tumis bhn yg ditumbuk sehingga naik bau
Masukkan secukup rasa dan garam..
Masukkan sosej.. goreng sehingga masak
Masukkan dua biji telur.. jgn terus kacau..biar nmpk sedikit masak telur..baru kacau jd telur tidak akan jd terlalu hncur..pastikan api kecil..
Masukkan bihun..kacau sehingga sebati.. masukkan daun sup..
Jeng..jeng...jeng siap..

Konsep bihun ni ialah masukkan apa yg ada kt umah..if korang nk letak ayam atau daging atau apa saja..pastinya boleh.. tp pastinya akan sedap bila ada ikan yg dibakar dan ditumbuk.. mama kebetulan ada ikan cencaru bakar .. mama gamble aje letak ikan tu sbb nk suruh byk lauk tp x sangka bihun goreng jd best.. (mama tak angkat bakul tau..yg ckp bihun tu best ialah mak mentua, adik ipar, papa dan dua hero kami tu)...so x pasal2 itu jd secret ingredient..tp tak jd secret dah la coz mama dah share ngan korang.. x kisah la.. mama mmg suka share punnn...
Cuba la..mama hrp menepati selera korang..
Memasak tak susah.. guna aje apa yg ada ... barulah tak tension..
Inilah hasilnya....





Wednesday, September 11, 2013

AF BUZZ!!!

Hai semua yayang mama.. dah 2 hr mama tak bukak wilayah mama ni... sebukkkk sikit... 
Kali ni mama nk story benda yg terjadi hr Isnin mlm Selasa yg lepas.. mama tak kira..walaupun dah berlalu..n may b basi... mama nk post gak entry ni... no heart feeling okiesss.. muahhhh...
Ala bkn pasal apa pun..ni pasal AF la.
Rupa2nya mmg diorg buat pembaharuan la... kalau dulu Isnin hingga Khamis ada Diari AF kan..tp skrg ni Diari hanya ada pada hr Selasa hingga Khamis..sbbnya pd Isnin mlm ada slot baru iaitu AF BUZZ.. dlm AF BUZZ ni peminat leh lps geram ke..komen ke..puji ke.. semia bulih melalui medium FB, TWITTER.. kira ganti Karpet @15 dulu la.. dan semua luahan tu akan dilayan oleh si cantik manis Hanis Zalikha.. Zizan pun.. dan juri jemputan khas utk AF BUZZ iaitu Shafinaz Selamat...pastu diorg akan jmput la sesiapa yg diorg rasa perlu...


So.. kalau free pada Isnin mlm.. boleh la layannnnn...ok la sblm hbs entry ni jom tgk lg sekali wajah comel Hanis Zalikha ni..fuhhhh mmg cun la..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan