CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Monday, October 14, 2013

TUTORIAL: Makeover Baby Rompers...

Salam semua yg mama sayang...

Lamanya mama tak bersiaran.... bukan dah tak sayang tp mama busy..hehehe...busy la sgtttt... mama ni mmg byk excuse....

Sebelum menyambut raya ni mama nak share satu makeover yg mama buat secara tak sengaja...

Actually this rompers...


Butangnya dah tercabut... ermmm baru je dua kali pakai..... sayangggggg... ok..my mistake... kalau papa yg buat..mama mesti dah bising... hehehe..notty mama..time mama yg buat..mama senyap je...shhhhhhh...

So..selepas dah hampir 4 bulan diperap begitu saja... mama pun tak pasti apa kesudahan rompers Qysya ni... Akhirnya dua hari lepas pintu hati mama terbuka untuk mencari rompers ni balik...tetiba je idea dan determination dtg dgn tiba2...mama pun tak tau dari mana datangnya adrenalin mama utk memulakan projek gempak mama ni..(gempak la konon)...

Lalu mama mengambil gunting keramat mama dan terjadilah korban baju Qysya...hehehe...


Lalu mama pun ambil kain lebihan ygmmg dah sedia ada dlm simpanan... Kerja pemotongan pun bermula..Skirt in the making.....
Senang aje.. ambil kain..dr jenis cotton atau apa saja yg bersesuaian..Dgn lebar lebih kurang 5 inci.. kelebaran bergantung pada labuh mana yg korang nak buat... panjang untuk bahangian lilitan skirt pulak korang buat 2 kali ganda daripada ukur lilit keseluruhan baju.. kiranya 4 kali diameter baju..  sebab kain mama pendek..mama kena cantumkan dia....

Bila dah siap potong... korang boleh kelim atau zig zag la tepi ... tp mama tak buat semua tu..kerana mama takde mesin kelim..hehehe..malas la nk upah... sbb dah excited nk siapkan dgn cepat... jadi mama lipat sikit bahagian tepi dah jahit... mama jahit begitu utk bahagian bawah skirt aje... bahagian yg nak disambungkan dgn rompers mama jahit jelujur besar dan tarik biar jadi kedut2 sikit.. itulah gunanya kita doublekan size panjangnya...


Tarik ye..jgn tak tarik.......


Bila dah jadi macam kedut2.. cantumkan aje kat romper.... Taraaaaaa.....


Dah siap.... boleh la...kannnn... drpd membazir takleh pakai macam tu... sekarang rompers itu kelihatan lebih bergaya......baik korang iyakan aje..kalau tak mama merajukkk... boleh la utk mereka yg baru nak belajar menjahit macam mama..yg simple macam mama...


Haaa..model mama dah pakai..hari ni pagi2 lagi dah mandi..sebab poo poo... apalagi..mama punterus pakaikan baju tu.. mama baru lepas basuh.. iyalah lepas jahit baju utk anak..sila basuh dulu ye... bukan apa takut benang2 lebih atau habuk2 kain tu boleh menyebabkan anak gatal2 atau tak selesa bernafas...utamakan keselamatan...

selamat mencuba...pada yg pakar menjahit..jgn gelakkan mama ye...mama budak baru belajar... nak kait cempedak pun tak pandai lagi......

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan