CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Wednesday, April 30, 2014

Perempuan dan cinta...

Assalamualaikum...

Dah byk hari mama tak tulis apa2.. ada je sbnrnya benda nk tulis tp nk menaip tu mcm tertangguh..ermm.. bagusnya kalau apa yg kita ckp terus tertulis jd entry..tp seingat mama mmg dah ada perisian mcm tu..cuma mama ni la yg tak mampu nk memiliki... apa yg mampu berangan je la..

Hari ni rasa nk tulis pasal CINTA la... mcm biasa je... ermmm mmg pun.. yg biasa tu la yg benar terjadi..yg kita mmg berlegar di sekeliling kita...


Hari ni konsep cinta di dlm hati seorang perempuan.cinta pulak dr sudut cinta kpd lelaki...saje je mood petang yg panas ni memberi idea utk mama menulis mengikut pandangan mama...jd if ada yg tak setuju..lari jauh2 entry ini... ok..
Adakah perempuan mudah jatuh cinta??? ermm tak jugak...
Bagi mama sifat mudah cinta bkn bersifat gender tp lebih kpd individual.. sbbnya ada lelaki yg mudaaaahhh sggt terjatuh cinta...
Bila bicara pasal cinta seorg perempuan..ada byk jenis..
Ada tu yg mmg payah nk jatuh cinta..mmg hati kering...ah lantaklah katanya...
Ada gak naaaak sgt jatuh cinta tp tak berpeluang..
Ada gak terhegeh-hegeh cr cinta sampai jd hamba cinta
Ada tu cool aje..serah pd takdir..ada...adalaaaa...tak de..takpe...
Ada tu jatuh cinta dgn tiba2.. dah sampai seru katanya...

Yang pasti..bagi mama jauh di sudut hati setiap wanita..mereka ingin dicintai dan diterima apa adanya..
Jatuh cinta bkn sesuatu yg boleh dirancang.. ya..mungkin kita boleh merancang pertemuan dan sebagainya tp soal hati utk menerima seikhlasnya itu sesuatu yg misteri..ia dtg begitu sahaja...Kuasa Allah penentu segalanya..

So..perempuan2 yg disayangi semua..apakah kategori anda jika dikaitkan dgn cinta kpd lelaki? Itu semua ada dlm ht korang...namun hati2 tau krn kdg2 ia bisa terluah dgn perbuatan dan percakapan..krn sekuat mn pun kita tahan dr mendedahkn pada awam apa yg kita rasa, kita tak mampu utk tipu diri kita sendiri....

Monday, April 28, 2014

Contest tudung bawal TERKINI...

Salam...

Mama nk bikin havoc sikit..
Actually dah lama mama tak buat contest..so pada sesiapa yg suka menggayakan tudung bawal...sila2 la ye...

syarat...
  • ambil gambar korang menggayakan tudung bawal tu
  • gaya terserah kat korang..huhuhu.. 
  • post kat entry korang...
  • kalau korang nak promote pasal contest ni member blogger lain pun okiesss... link kan aje mama punya blog ni ye
  • jgn lupa kasi link korang kat ruang comment ye..
  • if korang nk what's app pun tak pe.. ni no w/a mama 0199615469
  • tarikh contest ni sampai 1 Mei 2014.. 2 hr lagi tu...

so...biar mama posing dulu ekkkk...





Selamat mencuba...

Ni antara hadiahnya....


Monday, April 21, 2014

Empat Kunci Zuhud Imam Hassan al-Basri

Assalamualaikum...

Menerima whatsapp dr kakak sulung tentang ingatan dan panduan utk menempuhi hidup seharian.. thanks...mmg menyentuh jiwa..menaikkan semangat...
Mungkin ada di antara korang yg dah tahu tentang 4 kunci zuhud Imam Hassan Al-Basri..
Namun mama share jugak utk panduan.. mungkin berguna sebagai motivasi diri dan penyembuh kesedihan di hati...


Bagi mama.. kita mmg tak boleh labelkan dan letakkan diri kita di tahap mana...namun itu bukan bermakna kita tak boleh memperbaiki dan menambahkan keimanan kita..sebagai hamba Allah..tugas kita adalah beribadat dan memperhambakan diri hanya untuk Allah... lakukan sahaja tugas itu sebaik mungkin.. segala ketentuan milik Allah.. jgn putus berdoa...
Sesungguhnya apabila membaca 4 kunci zuhud itu.. kita harus ambil iktibar.. kita jadikan itu penguat dan azimat hati..  di situ terdapat kunci utk mendekatkan diri dgn Allah...
Apa yg mama dpt cungkil..
  1. Kita wajib berprasangka baik dgn Allah..
  2. Rezeki utk setiap hamba-Nya telah Allah tentukan.. kita hanyalah perlu terus berdoa dan berusaha
  3. Redha dgn ujian Allah
  4. Kita bertanggungjawab atas diri kita dlm melakukan ibadah pada Allah..kerana setiap drpd kita akan dihisab atas setiap amalan yg kita lakukan
  5. Allah wujud..sentiasa ada.. sentiasa memerhatikan kita.. kita takkan nmpk Allah dgn mata kasar.. kita tak akan dpt lari dr Allah.. kita boleh menipu manusia namun tidak sesekali boleh menipu Allah..kerana Allah Maha Melihat..Allah Maha Mengetahui..
  6. Kita harus sedar yg kita hidup utk menunggu ajal..Ajal dan maut itu PASTI..bila, di mana, bagaimana...itu misteri Allah.. Beribadat dan bertaubatlah sementara punya waktu..
Insha Allah..semoga Allah memberkati kehidupan kita... semoga diterima amalan..dijauhkan kita dari kemaksiatan..jadikanlah kehidupan dipenuhi dgn keberkatan Ilahi demi mencari redha Allah..
Amin..

Faktor yg mempengaruhi pertumbuhan anak-anak

Salam semua....

Bila dok perhati anak2 syurga mama ni..


 Alahai... pernah jugak la terfikir..
  1. dah betul ke cara didikan mama ni?
  2. adakah anak mama je yang most of the time ala2 ultraman gaduh ngan raksasa?
  3. apa yg sebenarnya yg difikirkan oleh anak2 mama ni?
  4. apa org lain rasa bila tgk anak2 mama?
  5. adakah mama ni terlalu garang?
  6. adakah mama ni layak jd mama diorang?

Aihhhh..kalau nk disenaraikan mmg tak akan habis entry ni.. sbb terlalu byk soalan dlm diri mama ni.. 
Bila difikirkan balik kenapa byk soalan yg timbul...ermmm.. mama boleh buat kesimpulan iaitu =====> manusia ni mmg tak pernah puas.. terlalu kejar kesempurnaan..terlalu fikir apa org ckp pada dia..selalu nak bandingkan diri dgn orang lain..manusia yg bernama mama ni pun sama saja... namun semua tu krn terlalu sayang.. terlalu nervous nk didik anak...
Mama akui yg dlm diri mama ni mmg sentiasa ada nervous dlm memikul amanah Allah ini.. mama bimbang mama mengabaikan amanah Allah.. mama tahu anak2 yg lahir asalnya dari syurga.. meninggalkan syurga atas perintah Allah utk menghiasi kehidupan hamba Allah (ibubapa) yg lain di muka bumi... adalah menjadi tanggungjawab ibubapa utk memastikan kembalinya anak itu nanti juga ke dalam syurga... ibubapa besar tanggungjawabnya.. anak2 adalah hadiah...anak2 jua adalah ujian..
Bagaimana ibubapa mampu mendidik anak2 ke arah jln yg benar jika ibubapa itu masih bengkang bengkuk... oleh itu jom kita cuba luruskan jln kita.. jadikan anak2 kita motivasi utk pastikan kita berubah...
Mengenangkan kekurangan diri...mahu menangis mama rasanya.. tp percayalah air mata saja tak cukup...usaha dan melaksanakannya adalah yg penting..

Kat sini mama nak kongsi dr pembacaan mama..tentang faktor-faktor yg mempengaruhi pertumbuhan.. menurut kajian itu..kanak2 membesar pd peringkat yg sama tetapi pada kadar berlainan adalah disebabkan oleh:
  1. Baka : baka adalah potensi yg diwarisi spt jenis darah, warna mata, warna rambut, struktur badan dan penyakit
  2. Kesihatan ibu ketika hamil : ibu yg hamil perlu menjaga kesihatan serta pengambilan makanan yg seimbang. kesihatan rohani juga pentung..kerana itu membaca al-Quran mestilah diperbanyakkan..bacaan zikir mestilah sentiasa dibibir
  3. Trauma lahir : kesulitan ketika bersalin yg mengakibatkan kecederaan dan kecacatan fizikal boleh menjejaskan pertunbuhan bayi serta mengakibatkan gangguan mental dan emosi
  4. Pertumbuhan juga dipengaruhi oleh taraf sosio-ekonomi keluarga, kemudahan perubatan dan kesihatan
  5. Iklim : kanak2 yg hidup dlm iklim sejuk akan lebih cenderung untyk mempunyai saiz badan yg besar..
Jadi.. mulai sekarang fokus pada perkembangan anak2.. dlm masa yg sama jgn dok banding dgn anak org lain..kerana kita lebih faham anak kita.. kita lebih tahu keadaan persekitaran mereka.. 
jika kita tgk anak kita mcm ada yg tak kena..cuba cari teknik yg sewajarnya utk tackle situasi itu... jgn anggap kelainan yg wujud dlm diri anak kita itu satu masalah semata-mata..jadikan itu sebagai potensi utk lebih menjadikan anak2 kita cemerlang.. 
yg penting jgn putus asa dan sibuk nak jadikan anak kita klon kpd mana2 kanak2 yg kita rasa hebat.. biarkan anak kita cipta identiti mereka sendiri...NAMUN HARUS DIINGAT...AL-QURAN DAN SUNNAH SENTIASA JADIKAN PANDUAN.. Yg baik terus gilapkan..yg tak elok terus singkirkan..
Ya....kita ibubapa ni kena sentiasa berusaha utk kasi yg terbaik..berusahalah..berdoalah... selebihnya bertawakal kpd Allah..moga jalan yg kita pilih diberkati..moga anak2 kita jd anak yg soleh dan solehah..

Anak2 mama...mama sayaaaaaaaaaaaaangggg kamu semua.... 





Thursday, April 17, 2014

Marriage is a learning process...

Assalamualaikum..

Hari ni hari yg agak ceria..coz semua ahli dalam Republik CintaAmal bersatu-padu...so mama pun boleh sampai office just on time..yeayyyyy... ♡♥♡♥


Lebih ok bila pakai shawl yg diberi mak mentua..kikiki..thanks ma.. (mcm comelll je)
Sampai office..belek2 phone tgk gambar selfie ngan papa semalam..hihi..sekali sekali tak memudaratkan..


He's the man... dah 7 tahun kami memperjuangkan cinta kami..  kenapa mama ckp perjuang? bukan menyemai? aihhh mcm nk berperang? Are you ok mama? Positive.. i'm fine.. hihi 100%..

Bagi mama perkataan berjuang lebih ideal...lebih tunjukkan kesungguhan.. why????
Kerana dlm 7 tahun ni byk benda yg kami lalui bersama.. byk benda yg kami korbankan. byk benda yg kami tangiskan.. byk benda yg pertahankan..byk benda yg kami impikan.. Sememangnya kami hidup dalam perjuangan..perjuangan menuju Jannah ...Insha Allah.. (matlamat kita semua kannn...)

Seperti yg mama selalu ckp MARRIAGE IS A LEARNING PROCESS.. Modul yg tak berkesudahan... Jam kredit yg yg tak terkira...Contact hours 24 hours.. melibatkan pelbagai aspek teknik pembelajaran.. Belajar tentang cara hidup... belajar hidup berkumpulan..belajar bertolak-ansur..dan byk lagi..

Kadang2 kita tak sedar yg kita sedang dlm proses pembelajaran.. kerana kita lebih menganggap apa yg kita buat lebih kpd rutin.

Mungkin kerana itu kita jadi mudah jemu dan mula mempersoalkan apa yg kita lakukan. Kenapa aku?? Kenapa aku yg selalu buat itu..ini??? Bila ini sentiasa menghantui kita akan mula bermonolog dlm diri..kita akan jadi lebih bersifat penting diri.. kita akan cari jalan utk bolos dr tanggungjawab. Apa yg kita cari hanyalah nak mencipta waktu senggang..waktu yg berhibur..waktu santai...

Secara tak langsung cinta kian pudar... jiwa akan berbelah bagi.

Bukan bermakna tiada santai ..tiada hiburan dalam perkahwinan..tp seperti dalam sebuah jadual di waktu persekolahan..waktu santai, waktu pendidikan jasmani dan waktu riadah hanya dalam pecahan yg kecil kannn.. itu pun pastinya waktu2 itu pun disulami dgn aktiviti yg menjurus kpd pendidikan.. jd dlm berhibur atau berlibur, unsur pendidikan dan pembelajaran takkan terpisah... pada waktu sebegini pembelajaran tentang kemanusiaan lebih diterapkan. Bagaimana nak berkawan, bagaimana nak bekerjasama, bagaimana nak bercakap dgn betul.. ohhh banyak sgt inputnya.... Jadi, kembangkan pula keceriaan itu di dalam rumahtangga.. andai ada waktu terluang bersantailah bersama anak2 dan pasangan.. jadikan mereka faktor utk mencipta bahagia bukan faktor yg harus dipencilkan dlm mencari ketenangan..
Kerana percaya atau tidak kita sentiasa ingin lari jauh dari anak2 dan pasangan andai kita dlm stress atau ingat cari ketenangan..bagi kita mereka hanya akan menambahkan stress dan meletihkan.. Tapi pernahkah kita terfikir kenapa kita berfikir begitu??? Bagi mama, itu semua terjadi kerana masih ada EGO yg tinggi dlm diri kita.. kita masih pandang remeh kemampuan ahli dalam institusi kita.. Iya benar, sometimes..we need to be alone..tp pastikan org yg kita sayangi tidak rasa tersisih dgn kita.. jadikan mereka penyembuh duka, penghilang tekanan.. bagaimana caranya??? Istighfar banyak2... mohon keampunan.. kerana percayalah SYAITAN sentiasa mencari ruang utk memutuskan silaturrahim.. so let's fight for our LOVE.. mohon dari Allah perkuatkan hati..tambahkan rasa kasih kita pada anak2 dan pasangan..

Bagaimana kita nak elakkan dari rasa tekanan kerana merasakan tugas yg kita lakukan seharian lebih banyak dari yg dilakukan oleh pasangan kita?
Cuba kita praktiskan dan terapkan dalam diri yg itu semua satu proses pembelajaran.. tetapkan dlm minda yg semakin banyak kita belajar kita akan makin pandai... Ingat tak time sekolah dulu.. kalau kita ni suka tidur, kerja sekolah tak buat.. selalu ponteng.. kemungkinan besar kita akan terkandas.. tp jika kita rajin, sentiasa belajar, buat latihan lebih..selalu dtg kelas, Insha Allah kita akan lebih cemerlang.. Begitulah analogi yg tepat.. jadi usah risau jika dlm perkahwinan ini kita terpaksa buat lebih, kita terpaksa berkorban lebih...kerana pasti ada ganjarannya.. tak dapat di dunia.. di Akhirat pasti...asalkan segala yg kita lakukan demi Allah..

Oleh kerana itu di saat senang atau sukar..sentiasa berdoa dan beribadat pada Allah..
Bagi mama sekuat mana pun kita berusaha.. andai kita lupa pada Allah.. semua usaha kita sia2.. kita mungkin nmpk kita beroleh kesenangan tp sebenarnya kesenangan yg kita dpt itu tanpa keberkatan..Nauzubillahiminzalik..

Mama masih merangkak utk lebih memahami konsep pembelajaran dalam perkahwinan.. masih cuba utk mengikis rasa cemburu pada papa yg dilihat pd mata kasar kurang membuat kerja rumah (hihihi sorry papa..i love you)..
Mama masih mencari puncak kesabaran dlm menangani putra putri tercinta.. Namun nak atau tidak..mama kena positifkan minda.. mama tak akan mengalah kerana bg mama andai mama lemah, seluruh institusi mama akan turut lemah.. mama tak akan pertaruhkan sebuah institusi yg dibina dgn penuh kasih sayang ini runtuh dan dan tenggelam begitu saja...
Mama gagahkan juga berkongsi pendapat walaupun mama tahu mama tak layak.. mama tiada PHD dlm bidang kekeluargaan..mama tak pernah buat research..mama tak pernah tulis buku..mama pacukan juga semangat ini kerana mama nak mengurai kekusutan mama dan dlm masa sama menarik korang supaya bersama2 mama merubah cara pemikiran kita.. entahlah mama pun tak pasti adakah idea mama ni betul atau salah..namun ini adalah azam mama sekarang..mama tak boleh janjikan kesempurnaan dan mama pun tak tahu nasib mama dalam perjuangan mengukuhkan perkahwinan dan rumahtangga mama dan papa ini... namun mama akan buat yg terbaik..Insha Allah.. semoga Allah memberkati usaha mama.. semoga Redha ALLAH sentiasa memayungi REPUBLIK CINTAAMAL dan seluruh umat Islam...

Mama akan terus belajar..dan belajar... biarlah tiada penganugerahan darjah kebesaran di dunia.. tak apa..namun mama berdoa agar ada ruang utk mama bersama org2 yg soleh di dalam syurga Allah.. Insha Allah.. pastinya di syurga Allah bersama semua yg disayangi...Amin...

Wassalam..




Monday, April 14, 2014

Parody tudung bawal gaya blogger Yunabella..

Salam semua..

Semalam Malaysia dikejutkan dgn trend baru dlm pemakaian tudung bawal... katanya nak buat ala2 tudung F*****a tu... kikikuikui..bijak2 sungguh adik2 kita tu..congrats..

Dannnnn..kerana tipikal Malaysian.. mestilah ada parody utk itu...
Mama pun nak pakaiiiii gaaaaakkkksss... jgn mare ye...jgn stress la sgt pada yg rasa nk marah, menyampah dan tak nak involve tu.. ok.. positif la skit..just have fun..fun2 yg baik..

Dari semalam rasa naaak try..apa lagi..bila ada junior sekolah dulu dah upload kat fb..ermmmm nice.. iyalah kan idea baru bertudung..apa salahnya try..barulah hidup tak statik.. lgpun dunia fesyen kan sentiasa berubah..
tapi..ermmmm sorry to say...takdenya masa nk try2 itu semua... apalagi kalau princess dok bergayut kat kaki..sblm papa buat jelingan pelik baik tak yah.hihi..

Paginya..tak sempat juga.. my hero Reefqy pulak buat manja2 di awal pagi.. so delay lagi...
Bila dah hntar anak2 syurga tu semua.. sampai kat opis barulah berpeluang nk try...huhuhu...
Jelas berusahanya mama..agi idup agi ngelaban..(kata kwn mama, Ana.. mama ni psiko)..

So..berhasil walaupun tak secantik adik2 tu.. mungkin krn mama masih amatur, dah tua so tak comel, kelam kabut dan may be juga sbb mama pakai printed bawal... mama rasa pakai plain bawal lg cunnnnnggggg...




Nmpk melebar sikit sbb mama mmg besarkan sikit tudung tu..(alasan)..
Brooch ala2 otomen tu aje yg sempat mama sambar.. kiki..ahh lantak lah..mama mmg peminat otomen..
jgn komen pasal gaya sbb mama ni kan macam malu skit kalau org lain selain papa yg amik gambar.. sindrom ni terjadi sejak selfie kian menular.. (thanks tu cik mus opismate yg baik hati support usaha mama ni yg may be ntah apa2 bg org yg serius tahap gaban) mama jd biasa amik gambar sendiri..(papa patut beli monopod kat mama..lalala)

So release sbb berjaya dgn gaya mama.. mama loike ribu riban style ni sbb simple...

Pada yg tak suka..soriii.. mama tak mampu nk puaskan hati semua.. i'm just a simplemama yg nk try semua benda..asalkan yg Halalan Thoyyiban..

Babai..nak gi class dulu.. muahhhhh..muahhhh..

Pada yg belum tgk camner blogger yunabella tu buat..senang2 la ke blog www.yunabella.blogspot.com....


Sunday, April 13, 2014

Tips nak KAHWIN!!

Salam dan selamat pagi..

Hari ni mama nak coleteh sikit tentang persediaan nak KAHWIN..mama ni 7 tahun kahwin tapi banyaaaaaaaaaaaakkkk lg yg perlu belajar...(sob..sob..sob)

Kenapa mama menyibuk nak bagi tips persediaan jugak??? sebab mama tgk ramai anak muda yg dok bercinta nak sangat kahwin..ermmm mmg bagus.. SUNNAH RASULULLAH S.A.W...
Tapi...... harus diingat dlm melaksanakan sunnah itu..banyak lagi sunnah2 lain yg wajib diikuti..kena seiring dan jangan fokus apa yg kita suka aje....

Persediaan nak kawin ni mmg banyak.. mama pun pernah di alam seperti korang yg single mingle.. kerana tu la di kesempatan ini (cheewah mcm ucapan raya puloppp).. mama nak berpesan2 pada kebenaran sikit kat korang supaya peristiwa yg pernah mama alami tidak menimpa korang...huhuhu
Pengalaman mama tidaklah HITAM..namun mama rasa agak kelam kabut kerana kurang bersedia sebenarnya... dlm hati dah konfiden tapi bila berdepan dgn the real life....hahhhhh ambik kau mama....kikiki..
Kadang2 kita dah rasa cukup ready..cukup ilmu... itu semuanya just KOYA a.k.a POYO.. bila berumahtangga ni everyday is a learning process.. kita tak leh just tunggu nak ikut flow aje..kena usaha ye... bak kata pepatah.."Kalau tak dipecahkan ruyung,manakan dapat sagunya" (quote kat dinding sekolah mama dulu)

Bagi mama persediaan nak kawin ni bukan hanya perlu bermula sebulan dua sblm kawin tp perlu dimulakan dari kecil.. peranan ibu bapa itu penting..ini bukan bermakna kita nak jaga anak kita bermatlamat utk kawin aje.. jangan salah faham ye... bukan bermakna kita ni nak suruh anak kita kawin cepat.. bukan..bukan...
Kenapa perlu terapkan ilmu rumahtangga dari awal???

  1. Perkahwinan itu sunnah..jadi perlu bercita2 utk kawin..soal jodoh, lambat, cepat atau tidak ada jodoh itu serahkan pada Allah..kita hanya merancang dan berusaha.. 
  2. Penting utk jadikan anak kita berkemampuan utk menjaga anak2 mereka dan zuriat keturunan nanti..supaya sentiasa mencintai Islam dan Allah
  3. Perlu memastikan anak2 kita ada asas dalam menghadapi kemungkinan masalah dan konflik yg bakal terjadi di alam perkahwinan..
  4. Penting utk mereka faham intipati sebuah perkahwinan dan matlamat perkahwinan.
  5. Kerana agak sukar utk menjadikan segala ilmu sebati dlm diri.. perlukan masa.. 
Pernah tak kita alami dulu..mak ayah kita asyik dok berleter nak suruh kita buat kerja rumah...basuh kain, memasak, cuci pinggan, sapu sampah, lipat kain, jemur kain, angkat kain..oooooo banyak lerrr...
Pastu kan bila diorang nmpk mcm kita ni malas,muncung,buat mcm kena paksa.. mesti diorang cakap..
 "hah, malas la tu..muncung la tu.. macam mana la nak kawin"
Kita yg kononnya masih muda remaja dan suci.. alergik dengar perkataan kawin..
"Alohhh mak, orang muda lagi la.. geli eh dengar kawin-kawin..lagipun nanti kawin tau la orang nak buat"

Pandai je kita menjawab..kikiki.. terlebih bijak la katakan... 
Bila geli nak kawin hilang...hati ni meronta2 nak kawin...hah baru tau..terkial2 buat kerja rumah...dusshhh tumbuk diri sendiri...oh mak oh ayah..helpppppp....(lebih tension kalau duduk ngan mentua atau time balik umah mentua..hihi)

Sedar atau tidak segala ajakan, suruhan dan leteran mak ayah kita tu sebenarnya nak mendidik.. bukannya diorang nak sangat kita kawin awal tp diorang nak pastikan bila dah sampai jodoh kita, mereka akan dpt lepaskan kita dgn senang hati...

Pendidikan awal perkahwinan bukan termaktub pada kerja rumah sahaja... pendidikan agama dan sahsiah diri juga perlu diutamakan.. 
That's why arwah mek (al-fatihah) dulu pagi2 jadi macam jam loceng ..kejut Subuh.. setiap waktu solat mcm penggera tolong remind.. setiap hari suruh mengaji.. duduk dgn sopan...jaga aurat.. dan banyaklah lagi..
itu semua amanah dr Allah untuk diajarkan kpd anak2.. sekarang mama tau dah perasaan mek bila kejut Subuh... patutlah dia marah dulu.. mmg stress la kalau kita kejut,orang tu lambat bgn atau tidur mcm tak nak bgn.. kenapa?? sebab sayang.. kita selalunya akan kejutkan orang yg kita sayang utk bgn Subuh..bila diorang lambat bgn..kita yg jadi takut..takut waktu habis..bila waktu habis..berdosa la...dan kita tak nak org yg kita sayang berdosa...(sedih)

Kalau difikirkan macam mana kita nak kawin kalau Subuh pun payah nak bgn, takkan hari2 kesiangan.. macam mana nak kawin kalau solat tak cukup..macam mn nak ajar anak nanti?? macam mn nak peroleh keberkatan hidup??? 

Jadi sebagai ibu bapa kita kena rancang dari sekarang walaupun anak kita masih kecil.. kena sentiasa ajarkan mereka asas kehidupan, biarkan mereka berdikari, kenalkan mereka dgn agama Islam. Jadikan mereka buat segalanya dgn rela hati dan bukan kerana terpaksa atau takut dgn kita. Biar segalanya sebati dlm diri... pendekatan kita kepada anak2 kita mmg dah berbeza dgn pendekatan mak ayah kita dulu..iyalah kan segalanya dah byk berubah.. tp itu hanya dari segi cara pengajaran..isinya MASIH SAMA.. lakukan dgn bijak...
Kita kena berusaha utk pastikan anak2 kita faham tugas mereka..bagaimana kita nak kenal yg mereka dah faham???
contohnya anak kita tahu selepas makan coklat, kulit coklat mesti dibuang ke dalam tong sampah..so dia pun pergi lah buang ke dlm tong sampah...itu mmg bagus..  on da way nak ke tong sampah, ada satu lagi sampah ...dia pun ambil dan buang juga sampah itu ke dlm tong sampah.. lebih hebat lagi jika pantang tgk sampah terus pergi buang tanpa mempersoalkan itu sampah siapa...

Kepada yg belum kawin..masih ada masa..kenali potensi diri, tambah ilmu, dekatkan dgn Allah
Kepada yg nak kawin..Alhamdulillah.. tahniah.. lapangkan dada..yakinkan diri..tawakal pada Allah 
Kepada mak ayah teruskan bagi pemahaman hidup kepada anak2..ingat mereka amanah Allah
Kepada anak2..jangan marah jika ditegur, dinasihati oleh mak ayah..jangan derhaka dan elakkan murka Allah
Kepada yg baru kawin, selamat pengantin baru.. sesuaikan diri dgn pasangan..biar saling melengkapi.. berdoalah pada Allah
Kepada yg dah kawin, gali lagi ilmu.. teruskan belajar... walaupun dah kawin sentiasa cari ilmu perkahwinan... sbb ilmu itu luas...andai ada banyak kelemahan, baiki dan bekerjasamalah sesama suami isteri utk terus membina keluarga yg mawaddah.. semoga selamanya diberkati Allah







Saturday, April 12, 2014

Resepi : Daging Hitam Manis bersama Kurma

Assalamualaikum semua..

Hari ni mama ada satu lagi resepi yg cukup simple dan sedap (mengikut selera papa)...hihi..

Resepi ni mama kasi ubah sikit dr resepi Angah Raja Lawak dlm rancangan Kuali Terbalik..
Kenapa ubah??? eh of coz la demi mencari identiti..kikiki..jawapan tak boleh blahhhhh.. tp yg sebenarnya krn nak guna apa yg ada kat rumah....

Bhn2

500 gram daging lembu
Kicap manis (angah guna kicap pekat..tp kat umah takde so mama guna je la kicap manis)
Sos cili (angah tak guna sbb guna cili boh dan sos tomato)
Sos tiram (angah tak letak pun)
2 sudu besar serbuk kari
3 ulas bawang merah (dimayang)
5 ulas bawang putih (diketuk2)
2 inci halia (dihiris halus)
5-8 biji kurma (didadu2)
3 sudu besar minyak masak
1 cwn air
1 biji cili merah (dihiris2 serong)
garam
perasa jika mahu
gula jika mahu


Cara membuatnya..

  1. mula2 potong dan hiris daging mcm nk goreng tu.. lepas dah cuci dan sejatkan utk buang air basuhan daging..
  2. lepas tu gaulkan dgn kicap, sos cili dan sos tiram..pastikan komposisi ketiga2 tu cukup utk cover semua daging.. lebih kurang 4 sudu besar sos cili, 5 sudu besar kicap dan 4 sudu besar sos tiram..korang agak2 la ye.. *angah tak guna sos cili sbb guna sos tomato
  3. biarkan seketika dlm 5-10 minit. lepsas tu korang boleh la tumiskan bwg merah, bwg putih dan halia sampai kekuningan garingnya..
  4. kemudian masukkan daging yg telah diperap..kacau biar sebati..tambahkan sos cili, kicap dan sos tiram mengikut keperluan..lbh kurang 2 sudu sos cili dan kicap.. dan 1 sudu sos tiram.. masukkan 2 sudu besar serbuk kari..masukkan 1 cwn air..kacau..biarkan seketika dgn api perlahan.. *angah tak guna sos cili sbb guna cili boh
  5. Nampak air sedikit kering, masukkan kurma.. kacau biar sebati.. 
  6. sebaiknya korang try sikit utk tau rasa dia sblm masukkan garam sbb kdg2 sos tiram tu telah memberi rasa masin.. if kurang masin..tambah la skit..masukkan sedikit perasa.. kalau nk manis lg..tmbah la gula..kalau mama kemanisan kurma tu dah cukup memaniskan..
  7. masukkan cili merah..kacau2 dan siaaaappp...
  8. Hidangkan utk santapan..


Inilah dia hasilnyaaaa...


p/s: best gak kalau dimakan dgn roti nan or prata..selamat mencuba...if korang nak cuba yg Angah Raja Lawak punya versi asal..kena cari sendiri la ye.. may be ada kot..



Monday, April 7, 2014

Part time hebat dan terjamin!!

Salam di keheningan awal pagi yg damai..
Masih belum tidur?? sama lah dgn mama...
Sejak kenal dunia bisnes ni otak mama mmg ke situ la...
Sharing is caring..nak tambah income?
jom jd dropship mama...
jd dropship produk kecantikan yg tgh HOT skrg ni..DHIA ARDINI..
Buatan bumiputera Islam.. halal dan lulus KKM.
Tanpa modal..just promote.. nk tau lebih lanjut komen kat sini dgn no phone nnt mama whats app atau sms... atau utk lebih PANTAS ..Korang whats app mama di 0199615469 .. atau tel/sms di 01117909711.. atau pm di facebook Akmal Ismail...

Cepaattt..mama nk yang serius utk ubah diri utk cantik dan tmbah $$$$$$...insha Allah..

Wednesday, April 2, 2014

PERLUKAH CEROBOH HAK PRIVASI PASANGAN?

Salam semua...

Mengikut temperature jiwa mama sekarang, mama dengan ini menyeru semua wanita dan lelaki yg telah berumahtangga untuk periksa telefon atau apa2 yg berkaitan dgn pasangan masing2 sekarang juga....titik.
Kenapa????
Mama GERAMMMMMMMMMM...
Sejak dari semalam hati dan jiwa mama diselubungi resah... iya..mama mmg pakar dlm memikirkan masalah..masalah yg kadang2 mengundang kekalutan dlm otak mama ni...

Alkisahnya..mama ternampak SECARA TIDAK SENGAJA nmpk sesuatu yg mama tak nak tgk.. jangan salahkan mama tp salahkan teknologi yg mencipta telefon sekarang besar gedabak... one guy ni buka what'sapp dan mama nmpk macam ada org pompuan hntr gmbar kat dia.. gambar pompuan yg agak seksi..sleeveless lg.. dan itu mmg bukan isterinya kerana mama kenal isteri dia...oh nooooo...mama tak suka benda ni sbb mama akan jd berprasangka pelik pada dia... dan ia akan ambil masa yg lama utk mama pulihkan minda...(itu kelemahan mama yg tak patut ditiru)

Perasaan mama masa tu FRUST sbb terjebak.. TENSION sbb kenapa dia buat begitu pada wifey dia yg baik (setakat yg mama kenal).. RESENTFUL sbb mama tau mama mmg takkan boleh bgtau kat wifey dia..

So..mama pun bertekad utk tulis dlm blog ini..semoga isteri dia terbaca atau kalau tidak pun mama boleh bantu orang lain agar berwaspada dgn aktiviti pasangan masing2 (termasuk mama la - watch out papa..hihihi)

Sepanjang drive ke tempat kerja.. perasaan mama berbaur.. betulkah perjuangan mama ni...perlukah kita memeriksa sesuatu yg peribadi milik pasangan kita?

Kalau mengikut logik dan sekular... ITU PERLU..
Kenapa?

  1. Nak check pasangan kita tipu kita ke tak
  2. sebagai protection kita..contohnya kita boleh bendung dr awal anasir jahat tu
  3. utk senangkan hati dan yakinkan diri
  4. atur strategi demi masa depan
  5. Ego diri nak tunjuk kita aje yg betul

Kalau mengikut Islam??? I have to check... why??? sebab kita hidup perlu ikut landasan al-Quran dan as.Sunnah walaupun masa ni kita rasa apa yg kita perlu ikut itu MEMEDIHKAN kita..tp percaya itu semua ada rahsia ILAHI...
Mama pun google la dan terjumpa link SOAL JAWAB : Hak Kerahsiaan Suami Isteri blog UstazLove...
Dalam jawapan yg diberikan UstazLove tu...beliau telah bagi maksud sepotong ayat:

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.” (al-Hujuraat : 12)

Perbuatan tersebut satu dosa..kita dilarang menceroboh privasi orang.. walaupun kita telah menjadi suami isteri..itu bukan TIKET untuk kita memiliki hak pasangan secara total. Itulah fungsinya meminta izin..meminta izin tanda saling menghormati.. Kita kadang2 lupa utk minta izin dari pasangan kita.. seorang anak lupa utk meminta izin dari ibu bapa mereka...ibu bapa pun lupa utk minta izin dari anak atas sesuatu..kenapa???? kerana kita terlalu yakin yg kita ada HAK terhadap mereka.. kita suka membuat andaian sendiri...kita kurang sensitif perasaan orang... Jika ada benda yg tak puas hati berbincang dan minta izin utk tahu dgn lebih lanjut. seorang yg jujur tak akan pernah takut..

Kemudian adalah pulak yg tanya.."kalau minta izin dulu, of coz la diorang akan delete semua yg tak patut tu"

Bagi mama.. kita redha la... diorang mungkin boleh delete semua benda dari kita tp ALLAH Maha Mengetahui.. Allah Maha Adil.. semua yg tersembunyi pasti akan terungkai juga bila sampai waktunya..
Sedih??? mmg sedih.. tp itulah ujian..sabarlah sayang...  andai keraguan sentiasa bersarang kita takkan mampu buat apa yg baik di atas bumi ini... kita sendiri akan binasa...

Untuk tau lebih lanjut..bacalah link UstazLove itu...

Jadi matlamat mama sudah berubah... mama tak akan menyeru korang check privacy pasangan korang lagi...tapi mama nak menyeru diri mama sendiri dan korang semua...

  1. Jujurlah pada pasangan kita
  2. Jangan jadikan kecanggihan teknologi sebagai medium memudahkan kita melampiaskan NAFSU 
  3. Jangan mainkan perasaan org lain (kebanyakan yg curang hanya anggap itu sebagai SKANDAL dan tak de niat nak jadikan pasangan abadi)
  4. Ingat anak2.. jgn salahkan anak jika mereka jadi teruk, bermasalah, suka maksiat..krn sedikit sebyk tabiat kita mungkin akan diwarisi. 
  5. Ingatlah perbuatan curang itu bukan bermakna kita curang pada pasangan semata tp yang lebih besar ialah kita curang dgn ALLAH..
  6. Ingat bahawa kematian PASTI akan datang bila2 masa. kita hamba ALLAH..kita hanya layak menunggu dipanggil tapi takkan pernah layak utk menentukan..
  7. Beristighfarlah
  8. Para suami yg mmg cukup layak utk berpoligami...silakan..tp ikutlah syariat Allah..bersayang2..bertukar2 gambar... bercakap benda lucah2 ..itu bukan caranya..itu AJAKAN SYAITAN.. pertahankan agama sebelum sibuk nak jaga anak orang ramai2.. 

HORMATI HAK ORANG LAIN SUPAYA ORANG JUGA AKAN MENGHORMATI HAK KITA.


P/s: Mengadu segalanya hanya pada ALLAH...semoga istiqomah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan