CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Sunday, April 13, 2014

Tips nak KAHWIN!!

Salam dan selamat pagi..

Hari ni mama nak coleteh sikit tentang persediaan nak KAHWIN..mama ni 7 tahun kahwin tapi banyaaaaaaaaaaaakkkk lg yg perlu belajar...(sob..sob..sob)

Kenapa mama menyibuk nak bagi tips persediaan jugak??? sebab mama tgk ramai anak muda yg dok bercinta nak sangat kahwin..ermmm mmg bagus.. SUNNAH RASULULLAH S.A.W...
Tapi...... harus diingat dlm melaksanakan sunnah itu..banyak lagi sunnah2 lain yg wajib diikuti..kena seiring dan jangan fokus apa yg kita suka aje....

Persediaan nak kawin ni mmg banyak.. mama pun pernah di alam seperti korang yg single mingle.. kerana tu la di kesempatan ini (cheewah mcm ucapan raya puloppp).. mama nak berpesan2 pada kebenaran sikit kat korang supaya peristiwa yg pernah mama alami tidak menimpa korang...huhuhu
Pengalaman mama tidaklah HITAM..namun mama rasa agak kelam kabut kerana kurang bersedia sebenarnya... dlm hati dah konfiden tapi bila berdepan dgn the real life....hahhhhh ambik kau mama....kikiki..
Kadang2 kita dah rasa cukup ready..cukup ilmu... itu semuanya just KOYA a.k.a POYO.. bila berumahtangga ni everyday is a learning process.. kita tak leh just tunggu nak ikut flow aje..kena usaha ye... bak kata pepatah.."Kalau tak dipecahkan ruyung,manakan dapat sagunya" (quote kat dinding sekolah mama dulu)

Bagi mama persediaan nak kawin ni bukan hanya perlu bermula sebulan dua sblm kawin tp perlu dimulakan dari kecil.. peranan ibu bapa itu penting..ini bukan bermakna kita nak jaga anak kita bermatlamat utk kawin aje.. jangan salah faham ye... bukan bermakna kita ni nak suruh anak kita kawin cepat.. bukan..bukan...
Kenapa perlu terapkan ilmu rumahtangga dari awal???

  1. Perkahwinan itu sunnah..jadi perlu bercita2 utk kawin..soal jodoh, lambat, cepat atau tidak ada jodoh itu serahkan pada Allah..kita hanya merancang dan berusaha.. 
  2. Penting utk jadikan anak kita berkemampuan utk menjaga anak2 mereka dan zuriat keturunan nanti..supaya sentiasa mencintai Islam dan Allah
  3. Perlu memastikan anak2 kita ada asas dalam menghadapi kemungkinan masalah dan konflik yg bakal terjadi di alam perkahwinan..
  4. Penting utk mereka faham intipati sebuah perkahwinan dan matlamat perkahwinan.
  5. Kerana agak sukar utk menjadikan segala ilmu sebati dlm diri.. perlukan masa.. 
Pernah tak kita alami dulu..mak ayah kita asyik dok berleter nak suruh kita buat kerja rumah...basuh kain, memasak, cuci pinggan, sapu sampah, lipat kain, jemur kain, angkat kain..oooooo banyak lerrr...
Pastu kan bila diorang nmpk mcm kita ni malas,muncung,buat mcm kena paksa.. mesti diorang cakap..
 "hah, malas la tu..muncung la tu.. macam mana la nak kawin"
Kita yg kononnya masih muda remaja dan suci.. alergik dengar perkataan kawin..
"Alohhh mak, orang muda lagi la.. geli eh dengar kawin-kawin..lagipun nanti kawin tau la orang nak buat"

Pandai je kita menjawab..kikiki.. terlebih bijak la katakan... 
Bila geli nak kawin hilang...hati ni meronta2 nak kawin...hah baru tau..terkial2 buat kerja rumah...dusshhh tumbuk diri sendiri...oh mak oh ayah..helpppppp....(lebih tension kalau duduk ngan mentua atau time balik umah mentua..hihi)

Sedar atau tidak segala ajakan, suruhan dan leteran mak ayah kita tu sebenarnya nak mendidik.. bukannya diorang nak sangat kita kawin awal tp diorang nak pastikan bila dah sampai jodoh kita, mereka akan dpt lepaskan kita dgn senang hati...

Pendidikan awal perkahwinan bukan termaktub pada kerja rumah sahaja... pendidikan agama dan sahsiah diri juga perlu diutamakan.. 
That's why arwah mek (al-fatihah) dulu pagi2 jadi macam jam loceng ..kejut Subuh.. setiap waktu solat mcm penggera tolong remind.. setiap hari suruh mengaji.. duduk dgn sopan...jaga aurat.. dan banyaklah lagi..
itu semua amanah dr Allah untuk diajarkan kpd anak2.. sekarang mama tau dah perasaan mek bila kejut Subuh... patutlah dia marah dulu.. mmg stress la kalau kita kejut,orang tu lambat bgn atau tidur mcm tak nak bgn.. kenapa?? sebab sayang.. kita selalunya akan kejutkan orang yg kita sayang utk bgn Subuh..bila diorang lambat bgn..kita yg jadi takut..takut waktu habis..bila waktu habis..berdosa la...dan kita tak nak org yg kita sayang berdosa...(sedih)

Kalau difikirkan macam mana kita nak kawin kalau Subuh pun payah nak bgn, takkan hari2 kesiangan.. macam mana nak kawin kalau solat tak cukup..macam mn nak ajar anak nanti?? macam mn nak peroleh keberkatan hidup??? 

Jadi sebagai ibu bapa kita kena rancang dari sekarang walaupun anak kita masih kecil.. kena sentiasa ajarkan mereka asas kehidupan, biarkan mereka berdikari, kenalkan mereka dgn agama Islam. Jadikan mereka buat segalanya dgn rela hati dan bukan kerana terpaksa atau takut dgn kita. Biar segalanya sebati dlm diri... pendekatan kita kepada anak2 kita mmg dah berbeza dgn pendekatan mak ayah kita dulu..iyalah kan segalanya dah byk berubah.. tp itu hanya dari segi cara pengajaran..isinya MASIH SAMA.. lakukan dgn bijak...
Kita kena berusaha utk pastikan anak2 kita faham tugas mereka..bagaimana kita nak kenal yg mereka dah faham???
contohnya anak kita tahu selepas makan coklat, kulit coklat mesti dibuang ke dalam tong sampah..so dia pun pergi lah buang ke dlm tong sampah...itu mmg bagus..  on da way nak ke tong sampah, ada satu lagi sampah ...dia pun ambil dan buang juga sampah itu ke dlm tong sampah.. lebih hebat lagi jika pantang tgk sampah terus pergi buang tanpa mempersoalkan itu sampah siapa...

Kepada yg belum kawin..masih ada masa..kenali potensi diri, tambah ilmu, dekatkan dgn Allah
Kepada yg nak kawin..Alhamdulillah.. tahniah.. lapangkan dada..yakinkan diri..tawakal pada Allah 
Kepada mak ayah teruskan bagi pemahaman hidup kepada anak2..ingat mereka amanah Allah
Kepada anak2..jangan marah jika ditegur, dinasihati oleh mak ayah..jangan derhaka dan elakkan murka Allah
Kepada yg baru kawin, selamat pengantin baru.. sesuaikan diri dgn pasangan..biar saling melengkapi.. berdoalah pada Allah
Kepada yg dah kawin, gali lagi ilmu.. teruskan belajar... walaupun dah kawin sentiasa cari ilmu perkahwinan... sbb ilmu itu luas...andai ada banyak kelemahan, baiki dan bekerjasamalah sesama suami isteri utk terus membina keluarga yg mawaddah.. semoga selamanya diberkati Allah







0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan