CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Saturday, April 12, 2014

Resepi : Daging Hitam Manis bersama Kurma

Assalamualaikum semua..

Hari ni mama ada satu lagi resepi yg cukup simple dan sedap (mengikut selera papa)...hihi..

Resepi ni mama kasi ubah sikit dr resepi Angah Raja Lawak dlm rancangan Kuali Terbalik..
Kenapa ubah??? eh of coz la demi mencari identiti..kikiki..jawapan tak boleh blahhhhh.. tp yg sebenarnya krn nak guna apa yg ada kat rumah....

Bhn2

500 gram daging lembu
Kicap manis (angah guna kicap pekat..tp kat umah takde so mama guna je la kicap manis)
Sos cili (angah tak guna sbb guna cili boh dan sos tomato)
Sos tiram (angah tak letak pun)
2 sudu besar serbuk kari
3 ulas bawang merah (dimayang)
5 ulas bawang putih (diketuk2)
2 inci halia (dihiris halus)
5-8 biji kurma (didadu2)
3 sudu besar minyak masak
1 cwn air
1 biji cili merah (dihiris2 serong)
garam
perasa jika mahu
gula jika mahu


Cara membuatnya..

  1. mula2 potong dan hiris daging mcm nk goreng tu.. lepas dah cuci dan sejatkan utk buang air basuhan daging..
  2. lepas tu gaulkan dgn kicap, sos cili dan sos tiram..pastikan komposisi ketiga2 tu cukup utk cover semua daging.. lebih kurang 4 sudu besar sos cili, 5 sudu besar kicap dan 4 sudu besar sos tiram..korang agak2 la ye.. *angah tak guna sos cili sbb guna sos tomato
  3. biarkan seketika dlm 5-10 minit. lepsas tu korang boleh la tumiskan bwg merah, bwg putih dan halia sampai kekuningan garingnya..
  4. kemudian masukkan daging yg telah diperap..kacau biar sebati..tambahkan sos cili, kicap dan sos tiram mengikut keperluan..lbh kurang 2 sudu sos cili dan kicap.. dan 1 sudu sos tiram.. masukkan 2 sudu besar serbuk kari..masukkan 1 cwn air..kacau..biarkan seketika dgn api perlahan.. *angah tak guna sos cili sbb guna cili boh
  5. Nampak air sedikit kering, masukkan kurma.. kacau biar sebati.. 
  6. sebaiknya korang try sikit utk tau rasa dia sblm masukkan garam sbb kdg2 sos tiram tu telah memberi rasa masin.. if kurang masin..tambah la skit..masukkan sedikit perasa.. kalau nk manis lg..tmbah la gula..kalau mama kemanisan kurma tu dah cukup memaniskan..
  7. masukkan cili merah..kacau2 dan siaaaappp...
  8. Hidangkan utk santapan..


Inilah dia hasilnyaaaa...


p/s: best gak kalau dimakan dgn roti nan or prata..selamat mencuba...if korang nak cuba yg Angah Raja Lawak punya versi asal..kena cari sendiri la ye.. may be ada kot..



1 comments :

Johan said...

Terima Kasih kongsi resipi. nak cuba malam ni :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan