CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Sunday, July 6, 2014

Farmasi Allah..

Salam dan selamat pagi semua..

Pagi ni mama nk berkongsi satu gambar gambar yg cukup hebat...


Subhanallah....masha Allah..
Sesungguhnya setiap sesuatu yg diciptakan Allah ada fungsinya..
Sebagai khalifah di muka bumi.. manusia perlu terus mengkaji, mencari ilmu dam sebarkan ilmu..
Bersyukurlah setiap masa...
Semoga kita semua dilindungi rahmat Allah SWT..

Amin..


Thursday, July 3, 2014

Resepi: Chicken Paratha Roll with Black Pepper

Salam semua my darlings...

Semoga semua sentiasa semangat menjalani ibadah puasa ni..

Hari ni mama nak kongsi satu resepi as simple as me... hihihi

Mama baru buat ptg semalam utk berbuka.. mama dah lama rasa nk try menu yg lain selain dari nasi..(tp mana still mkn nasi ... mcm mn tu? tak dpt nk tolong)
Dok pikir akhinya keluar la idea nk buat CHICKEN PARATHA ROLL WITH BLACK PEPPER..



Mama tau mmg byk yg buat paratha gulung ni..tp kalau korang nk try yg mama buat ni...mama sgt la berbesar hati.. mama buat mmg berdasarkan rasa hati mama tanpa merujuk apa2 sumber.. kiranya inovasi mama la ni..bahasa pasarnya ni resepi main hentam dari mama ..hihihi
Tapi mama kongsi la kat sini..sbb papa kata sedap... mama anggap pujian tu ikhlas ye papa..kikiki.. lagipun mcm healthy food la gak..hohoho..iya ke? boleh laaa..

Bhn2
2 keping Roti paratha
Isi ayam bahagian dada didadu kecil
2 ulas bawang putih dicincang
Sos cili
1 sudu besar Serbuk lada hitam
Timun didadu kecil
Mayonis
Garam secukup rasa
Sedikit minyak utk menumis

* nak pedas..leh tambah cili potong atau lada benggala yg didadu..letak lada benggala lebih best aromanya.. mama tak letak sbb mmg tak de dlm stok..so buat bhn apa yg ada...next time la ye...

Cara membuatnya
Panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai naik bau... masukkan isi ayam.. kacau hingga sebati.. masukkan serbuk lada hitam.. kacau lagi.. masukkan sos cili..masak sampai isi ayam nmpk masak ye..
Selepas tu masukkan timun yg didadu..kacau lagi..perasakan dgn garam...kacau biar sebati.. jgn lama sgt nnt timun terlalu lembik..
Ketepikan dulu inti tersebut..

Lepas tu boleh panaskan roti paratha..guna non stick pan lagi senang.. utk panaskan paratha..tak perlu guna minyak...

Bila paratha dah masak.. letak atas pinggan atau apa2 saja alas utk menggulung.. sapukan mayonis di permukaan paratha.kemudian letakkan inti atas paratha..letakkan sedikit sos cili..dan terus gulung..


Bila dah gulung potong ala2 sushi utk bagi senang mkn..kalau tak nak potong pun takpe..ikut suka...kiki
ok dah siap...

Senang je kan...dalam 15 minit dah siap..dgn syarat tiada gangguan dari si comel mcm Qysya... Sebab semalam mama ambil masa lebih lama ye....krn cik Qysya asyik dok peluk kaki mama..tak kasi mama masak.. baik hati Qysya ye..tak nak mama penat...hihihi..

Selamat mencuba...

Comel tak cik Qysya yg mmg tak leh jauh ngan mama..lebih cun dgn hair cut by papa...hoho...








Wednesday, July 2, 2014

Mama dan FAREEDA

Salam...

Lama dah mama tak berdendang dgn kwn2 kat sini.. harap sihat ye..
Mama???
Sihat walafiat...bimbang sbnrnya..takut lagi puasa lagi gemokkksss...kuikuikui...
Belum terlewat nk ucap selamat berpuasa dan salam Ramadhan..
Semoga puasa kali ini kita dapat melipat gandakan ibadah dan keimanan..

Dah pergi bazar Ramadhan ke??
baguslah kalau dpt tahan diri dr ke sana..mmg boleh berjimat...
mama dan papa pun tak pernah lagi tak pergi..kikiki.. kami dari first day lagi dah rasmi... huhu...nak buat camna ...hobi kot...
sapa yg pandai nak hindari baram sila bg tips ye...

Semalam kami ke baram Kubang Kerian..
Motifnya sebab nak beli ayam bakar dalam tempayan..


Kami parking kereta betul2 kat depan butik Fareeda.. berdebar gak hati ni..iyalah mana tau papa nak belikan mama satu tudung Fareeda ke..lalalala..

Actually...ni la first time mama ke kawasan butik tu.. alahai jakunnya.. dok usyar la kejap...ermmm dah tutup.. bulan puasa..may be buka malam pulak kot...mama tak tau la pulak jadual operasi dia...

Tengoklah ada dua tiga yg dok kat depan butik tu..
"pekerja dia la tu kan papa..untung leh pakai tudung free"..
papa pun jawab "iya la kot..kalau bkn pekerja..mesti pelanggan yg beratur nak masuk ...kikiki"
ermmm papa ni...lawaknya..

Kemudian kami pun mula laaa berjln2 dan membeli belah kat baram..
Time nak ke kereta tapi masih lagi dlm kawasan baram.. kami pun terlihat 3 gadis cantik yg berpakaian sama..bertudung Fareeda...
Mama pun laju je cakap kat papa.."haahh tu la pekerja dia.. tu uniform la tu..oo cantik2..mcm model"
papa pun terus membalas dgn sinis, "kalau mama kerja kat situ..mama la paling rendah..hihihi"
"amboi papa... tak payah la..haruslah nk kerja situ dia mmg pilih yg cantik.. tinggi.. kurus.. ada kriteria dia la papa..if mama gi minta... mama awal2 dah kena reject..kiki"
"oh ye ke? patut pun sama besar je diorang.."
Tapi sebenarnya mama pun tak tau..mana teka je..tp secara logik mungkin kot...

Tapi yg lucunya..bukan kami aje yg dok perhati kat pekerja Fareeda tu ...rupa2nya ramai lagi yg dok tgk ...kikiki..
Kelakar... pekerja Fareeda pun dah jadi macam artis... iyalah gadis2 lawa..berpakaian menarik..ditambah pulak pakai tudung Fareeda yg menyerlahkan keanggunan..jln pulak berkumpulan..mmg org tgk la...

Mama dan papa pun tergelak...apa kes la kami pun dok perhati sama...tu baru pekerja Fareeda..kalau bos dia..lagi la haruuuu suasana...

Apapun tahniah sbb Fareeda berjaya menjadi jenama yg ada standard tersendiri.. sampai org2 biasa mcm mama ni pun mcm segan la nak masuk...bukan apa.. mmg tak layak pun nak pakai..kikiki..

Itu je la kisah mama dan Fareeda.. huhuhu... kisah suka2.. hrp boleh buat ubat mengantuk.....

Wassalam..






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan