CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tuesday, June 23, 2009

DATO' PENGARAH YG TERSAYANG....


ITU DIA....tegak berdiri my ex-dato' pengarah kampus..... Dulu kami panggil dia PROVOS.... tapi lepas uitm tukar title jadi la Dato' Pengarah.... Handsome kan......

Kenapa dato' jadi topik mama hari ni? Senang je coz mama ada tertengok RTM punya slot diskusi semalam...Tajuk rancangan tu....DI LUAR LINGKUNGAN... Mama rasa dia punya host ialah SYED MUNAWAR (sori kalu silap)...Diorang undang dato' dan dato' telah memberi bahasan dan point2 yang bernas...SYABAS DATO"...

Bila tengok dato' ingat kenangan dulu masa kat UITM MACHANG...Semuanya indah...dato' memang sporting..kalau ada dinner ke atau occation yang memerlukan support darinya..dia mesti pergi... siap kalu disuruh mempersembahkan lagu...dia rela. Dato' memang suka menyanyi...sedap suaranya...Beliau suka nyanyi lagu Alleycats.... Kalu dia nyanyi kami pun ramai2 cakap... one more dato' one more...dato' tak marah pun dengan gelagat kami..(w/pun ada suara2 yg agak krg sesuai untuk didgr kepada org yang lebih berpangkat) malah sporting sebab dia tu kami hanya bergurau....Datin (isteri dato') pun ok....Dato' ni lucu...Tapi kalau handle yg serius...kecut perut kami sebab dia perfectionist.... Pernah sekali time final exam..dewan blackout...time tu mama tengah peksa taxation...Dato' sanggup datang ke dewan dan bersama2 kami...dia siap extend masa sebab takut kami tak sempat buat coz bila blackout dewan gelap gelita..sejak kejadian tu dato' arahkan ada additional power supply yang lebih bila time exam..

Semalam mama terus telefon Ana (sebab dato' ajar dia law)...suruh tengok....mana le tau nak lepas rindu...

Dato' walau di mana berada...wish u gud luck.....

UITM MACHANG dalam kenangan..........(5 tahun lebih mama kat sana..mcm mana la tak rindu)

Sunday, June 21, 2009

ZARA SHOPPE : FATHER'S DAY CONTEST

ANOTHER CONTEST....YEAHHHHHHH......SEMANGAT2.... LAGI PUN TENGOK LA HADIAH DIA..... PAPA MESTI SUKA YANG TERAMAT KALU DAPAT NI...lagipun wallet papa dah kusam... layu dihujung mekar..... So really hope that ZARASHOPPE akan menyempurnakan hari papa......Coz the present is tooooooo cooooool.......


Nama papa: Noor Amrie bin Mohamad

Nama baby: Amal Musyreef


So, mama persembahkan my favourite photo...Gambar ni masa mama dalam pantang.



Papa banyak sangat tolong mama... Love you sayang.. Papa memang expert tolong jaga baby...Mama awal2 dulu kekok sangat..... Papa memang suka pakaikan mitten tu kat baby coz ada tulis I LOVE DADDY.... Bagi mama papa memang boleh jadi the best...........THANK U AND I LOVE U...

CONTEST AKSI MENARIK KETIKA ANAK TIDO


Bermula 8 June hingga la 21 June 2009.... Mama_Uzma adakan contest....."CONTEST AKSI MENARIK KETIKA ANAK TIDO" kroh...kroh...kroh..
Thanks deh mama_uzma coz anjur contet... Mesti dapat sambutan punyer.....
Mama memang suka benar la masuk contest.....kuang 3x....
So dengan berbesar hatinya mama submit gambar anak mama yang sorang ni....


Nama baby: Amal Musyreef bin Noor Amrie
Nama manja: Muyih
Umur: 1 tahun 4 bulan (kategori 1 tahun hingga 3 tahun)

Gambar ni memang dok dalam simpanan mama..baru je ambil...Saja2 je sebab mama memang suka ambil gambar muyih masa tido..tak sangka plak mama_uzma buat contest..sedang elok la...
Muyih memang special skit time tido..Byk ngat aksi di luar jangkaan..Nasib baik la mama_uzma suruh hantar 1 je gambar kalu tak penuh blog mama...
Actually gambar ni diambil semasa muyih tido ngan papa dia....aksi dia tido sama ngan papa dia tido....first time tengok terkejut gak.mama pun terus snap...tengok la aksi muyihh... muyih memang lasak walaupun sewaktu tido...sayang anak mama....tak dpt la snap gambar yang lg cntk coz hari ni baru mama tau ada contest....huhuhu....

Timo kasih kepada semua penaja.....
termasuk la....




MOBS & ALICEWONDERS : Giveaway Contest - Win a bag of your choice!

Contest time.....Wow.....
This is really cool... Can't you believe it? We can choose the prize??? Woahhh..awesome...
Kindheartedly MOBS and Alicewonders give all of us to win a very beautiful bag and the MOST essential is.... we can choose our prize.....


So lucky ahhhh...

So i'm not gonna lose this once in a blue moon (for me) opportunity....Hehee..... Thanks a lot guys....

Now i'm gonna choose my lucky bag....from Alicewonders....



Can i have this gorgeous bag? "THAVASA WHITE PATENT SATCHEL"




I am really excited to have this bag....Why???....ermmmm.. coz bags from Alicewonders have all below features....

A - Amazing
L - Lavish
I - Incredible
C - Cute
E - Elegant
W - Wonderful
O - Outrageous
N - Nice
D - Desireable
E - Elite
R - Riot
S - Stylish


  • This bag is really HOTTTTT.....

  • I really love this kind of bag...

  • Really suit with me...

  • I can bring it anywhere....

  • I can put a lot of thing....

  • I think it can fix the size of my baby's diapers


Actually, i always get confused in order to choose a perfect handbag for me... But with this bag... all my confusing will be removed... Of course...coz this bag is so amazing and trendy...oooooo please give it to me... because i'm worth it!!!!!!!!

M - MOBS

O - Offers

B - Best

S- Satisfaction

So...this is my e-mail: kami_amal@yahoo.com



Actually...ther's a lot of beautiful h/bags, clutch, totes offered by Alicewonders....Sometimes..i think I wanna grab everything....So greedy....*wink*


So....wanna more detail...Log on to to MOBS..

MOBS and Alicewonders....Thanks a lot....

Tuesday, June 16, 2009

DADDY'S DEAREST CONTEST


WOOOW....nampaknya ada lagi satu contest yang cun ni.....TEMA DAN TAJUK CONTEST PUN BUKAN MAIN HEBAT LAGI....kira2nya ni masuk yang ke3 la mama join contest....Mama dah addicted dengan contest.Walaupun tak menang lagi.Tapi harap boleh sangkut dalam contest yang dianjurkan oleh isabelle...frankly .Thank you la coz sudi anjur contest macam ni...

Nama papa: Noor Amrie bin Mohammad

Nama anak: Amal Musyreef bin Noor Amrie


Gambar ni diambil semasa kami pergi shopping kat PASAR TANI. Hehehe.... Mama yang ambil suka sangat tengok kemesraan Muyih dan papanya. Memang gitu la setiap kali keluar papa yang dukung Muyih....Mama lenggang kangkung dan bawa barang..... Sejak boleh jalan ni Muyih lebih suka jalan tapi kalu angin tak berapa baik dia lebih suka didukung..Papalah yang dukung...Kata anak papa...Mereka berdua macam belangkas kalau bersama..Iyalah papa dia suka sangat melayan kerenah Muyih.. Kalau papa lambat balik kerja or pergi out-station Muyih akan pegang la barang papa dia dan sebut nama papa...Rindu....Sekarang ni kalu papa tak de dia ambil telefon mama dan terus cakap papa sambil hulur telefon tu kat mama...Mama memang dah faham...itu tandanya nak suruh mama telefon papa dia la tu......Bila dah boleh cakap dengan papa...happy sangat la dia tu.....Semua yang papa buat dia akan tiru...Bapa borek anak rintik.....

Mama nak sangat jadi winner contest... mestilah sumer nak menang kan...Tapi mama rasa mama layak kot menang (kuang3x)..tapi tu sumer atas juri professional la....Harap2 dapat la.....

So kepada sesaper yang berminat, boleh la take part dalam 'DADDY'S DEAREST CONTEST' NI....Contest ni sampai 19th June 2009 je tau.....Selamat Berjaya!!! (macam nak gi exam plak)

Mama harap, mama dah berjaya memenuhi syarat2nya...Thanks again, isabelle.
MUAHHHHSSSS.... SPECIAL FROM MAMA,MUYIH & PAPA....

Monday, June 15, 2009

MENCARI SITI KHADIJAH

Dua tiga hari ni mama demam...Dia start dengan batuk.....lepas jangkit kat muyih dan papa...Tension gak....Asyik batuk je...Member2 mama yang pernah satu asrama dengan mama mesti dah tau macam mana tahap batuk mama.....Like orang batuk kering....

Dalam suasana yang agak sadis ni...ada pulak seseorang yang mama sayang mengalami kesengsaraan hidup....Mama dah pening memikirkannya....

Senang citer, semuanya bermula kerana poligami....Mama bukan seorang yang anti kepada poligami tapi mama anti kepada poligami yang salah.. Mama ni jenis yang kalau mama tak suka dan mama tak puas hati, mama akan bersuara tapi dalam kes ini mama tak mampu nak tolong orang yang mama sayang tu...Adalah sebab yang menghalang.Dalam masa yang sama mama rasa tension..... Tension sebab mama rapat dengan kedua2 mereka.

Sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari..Perumpamaan itu memang sesuai untuk mereka. Dulu merekalah idola ramai orang..Kemesraan dan keintiman mereka memang menjadi inspirasi ramai orang...Tapi bila si suami mula mengkhianati sumpah dan janji..lain jadinya..Oh lelaki kenapa la nak buat hidup wanita menderita...Si suami dalam diam kahwin kat Siam..Si isteri bila dapat tau mengamuk...memang la suami dikebas orang tak kan nak berparty plak...Isteri mana yang tak melatah...Jadi logik la Maizawati mengamuk bila Ustaz Akhil Hayy nak kawin ngan Waheeda..Bila timbul isu poligami barulah ingat sejarah Nabi Muhammad dan Siti Khadijah..Si suami mula la sibuk nak suruh isteri jadi macam Siti Khadijah...Dapat payung emas la...Aduhai sayang...Wanita mana yang tak nak mewarisi kehebatan Siti Khadijah??Tapi memang agak sukar untuk menjadi seikhlas dan sehebat Siti Khadijah.
Lagipun buat takut nanti payung emas ke mana...neraka pulak menanti..Iya le...Mula2 redha suruh suami kahwin(lepas suami timbul isu payung emas) tapi lama2 hari2 bergaduh...*wink... bukankah bercakap kasar dan berdendam itu satu dosa..
sebab tu la ada seorang yang mama kenal tak sanggup nak bermadu...sebab tak jadi gitu la...Dia kata memang sayang kat husband dia tapi dia tak leh berkongsi kasih so dari menderita dan bergaduh hari2...lebih baik berpiah w/pun memang perit...
Lagipun yang si suami sibuk suruh isteri mencontohi Siti Khadijah, kenapa dia sendiri tak berusaha menjadi semulia Nabi Muhammad? Iya... ramai lelaki cuba ikut Sunnah Nabi kita tapi mostly dalam bab poligami je la....Tapi sekadar bab kawin je la champion..nak urus poligami...zero..jawablah di akhirat nanti.... Wahai kaum lelaki yang berpoligami tapi tak pandai nak urus..tau tak yang selagi isteri-isteri kamu ada rasa tak puas hati,sedih atau teraniaya selagi itulah kamu menanggung dosa..
Lepas tu yang paling bengangnya...sanggup si suami ni membandingkan isteri muda dia dgn isteri first..Macam mana la tak tension.....Itu tandanya si suami belum bijak dalam mengenal isi hati wanita...Ada hati nak kawin 2....Seorang pun awak belum khatam lagi...Macam orang mama kenal yang mama cerita di awal cerita tu...suami dia pun gaya gini..Asyik banding2...Yang sedihnya, time harijadi dia bila dua2 isteri dia tanya dia nak apa..dia jawab nak baju batikk.. so kawan mama ni pun beli la baju batik...dia nak suami dia gembira...tup..tup.. bila balik rumah si suami ni cakap yang bini dia yang no 2 tu beli lagi mahal dan kain pun lembut...Sedih la woi....ada ke compare2. mama kalu beri hadiah kat papa dan papa macam tak excited atau kita boleh agak dia tak suka pun mama tak melaung dah..ni apalagi kena banding..dengan competitor plak tu...
Kesian kawan mama dah la dia tak keja..Dulu nak keje tak boleh, suami dia tak bagi....Kiranya dia dalam dilema...Dia kata dia sayng tapi bila suami dia gitu dia sakit hati..
Ya Allah minta dijauhkan.....Mama risau sangat..Sebab mama tau mama tak cukup kuat untuk handle benda macam ni.....Papa, jangan buat mama gitu tau...

Thursday, June 11, 2009

MAMA TEWAS....HIHIHI....

Haiya....
Result contest tu dah dapat la...mama tewas...But ok je coz this is my first time...ok la tu..Thanks to mamatisya coz bagi mama opportunity to participate....Lagipun gambar mama hantar tak canggih langsung....Lain kali mama akan pulun habis2..Iya ker???? Tahniah kepada semua....

MOMBLOGGERSPLANET CUTEST BABY IN RED CONTEST


The hottest spot http://www.mombloggersplanet.com/ present you.....jeng..jeng..jeng...'THE CUTEST BABY IN RED'.
Firstly, a special thank to the sponsors:





I am really excited to join this contest because Muyih is the most eligible baby to win..... Why???


You are so cute, just like me,
You are so playful, just like your papa,
You love to eat, because that's my habit,
You love to sleep, because your papa love it.

My darling baby,
I believe you will be such a wonderful guy,
I will always there for you forever,
Because you are mean everything to me.

My baby, did you know that you are my angel...you are papa's sidekick....We love you so much..You are the cutest baby in red and in whatever colours.....you are the most adorable. You are so funny and genius. You have fulfill all the criteria to be a WINNER...You deserve to win coz you are the prince of my heart....
So, I am really sure that all of you can't wait to see the face of 'THE CUTEST BABY IN RED' wannabe....(really hope so).......

Name: Amal Musyreef bin Noor Amrie

Date of Birth: 18 February 2008
Age: 1 year and 4 months
Hobbies: Drive his car, laughing, talking with his special language, neneng(breastfeeding)

Now, let' your eyes to decide;

waachaa......

Let me drive,papa....

So fun......

Posing like a model....

Am I looking good?

Too excited....

Looking beyond to 2020..


So, to all the mummies out there...let's join this wonderful contest...Any details information, please log on to:
MomBloggersPlanet : http://www.mombloggersplanet.com/825/cutest-baby-photo-contest-june-09/
PhotoBookMalaysia : http://www.photobook.com.my/

AliceWonders : http://www.alicewonders.com/


Wednesday, June 10, 2009

FATHER'S DAY CONTEST


Hai everyone....

Mama excited sikit nak join contest ni...coz ni kira yang pertama mama join...lagi parah mama belum khatam lagi bab blog2 ni...Banyak sangat yang mama kena belajar...Actually mama tak tau langsung pasal blog tapi mama teruja nak buat blog sebab mama rasa ni jalan yang paling baik untuk mama release tension...Kiranya mama ni bermula dengan zero knowledge..mama belajar sorang2 melalui internet dan buku2..So it's kind of hard to me to enter this contest...Nak dijadikan cerita mama baru tahu hari ni pasal contest..kena plak hari due datenya....Tak sempat nak ambil gambar yang canggih sikit...Ambil mana yang ada dalam file je la...Frust gak tapi semangat mama begitu berkobar2 nak enter contest ni..Bila mama dah pro sikit bab blog2 ni mama pun inspired gak nak buat contest macam ni...Anyway thanks to http://mamatisya.blogspot.com/
coz anjur this kind of special contest....


Nama papa: Noor Amrie bin Mohammad
Nama baby: Amal Musyreef bin Noor Amrie

Gambar ni mama ambil baru je dalam minggu lepas...Hari tu papa dan mama bawa muyih gi taman so sebelum pergi like always papa dan muyih bergaya dulu..Muyih memang pantang kalau nampak papa pakai spek hitam...dia pun nak pakai gak..sebab tu la papa beli kat dia jugak...Bukan 1 ye tapi 2...Mama pun papa beli 1 je...Lawan tokey ni...Papa memang sayang sangat kat muyih..Bagi papa, muyih melengkapkan hidup kami...mama pun sayang papa dan muyih...Dia orang selalu gurau sama2. Mesti nak pecah satu rumah dengar gelak tawa mereka...Muyih pun dah pandai tiru cara papa dia bergurau..Kalau mama leka sikit dia pun sibuk nak geletek mama..Kadang2 papa dan muyih beradu tenaga menggeletek mama...Tak boleh jadi ni...Yang syoknya belum sempat kita cakap kita geli...muyih awal2 lagi dah sebut geli..geli...Sejak pandai cakap ni memang macam bertih goreng mulut dia...Ikut DNA mama....Papa la pelayan setia dia..Kadang2 kalau papa out-station, mama kesian tengok muyih sebab dia akan tengok gambar papa, motor papa dan segala barang papa dan sebut papa...Bila mama tanya dia..."papa mana,sayang?" dia pun jawab,"papa kerja"..sambil tu dia cium gambar papa...."muahhhhhh..." ,katanya. Sedih pulak rasanya...Tapi itulah pertalian anak dan bapa...Lebih2 lagi anak lelaki....Mungkin sebab tu ada banyak pepatah macam 'like father like son' dan 'anak bapa'...
Papa dan muyih dan macam satu team...papa sebelum muyih lahir memang dah rancang agenda bersama anaknya...Papa kata nanti dia akan bawa muyih join segala aktivitinya terutama boling dan badminton...Siap mimpi anaknya akan masuk team sukan teras yang akan wakil negara sehingga ke olimpik...Ohhhhhh....Papa dan impiannya....tak mustahil kan? Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan...
Untuk Father's Day mama ada rancang nak bagi hadiah tapi lebih kepada aktiviti bersama kelurga cuma man of the day adalah papa la....
Tapi may be papa akan dapat hadiah lebih if http://mamatisya.blogspot.com/ sudi nak memberi...Lagipun hadiah yang ditawarkan cool sangat....

Nampaknya lepas ni boleh la jadi sahabat mama-havoc....
Semoga hubungan ini dapat dipanjangkan....

Thursday, June 4, 2009

MUYIH WENT TO PASAR TANI....

Hari Jumaat yang lalu kami pergi Pasar Tani Wakaf Che Yeh....Itu perkara biasa kami..ye la kan umah papa dalam 5 minit dah sampai situ....Saja jalan2..Ingatkan nak beli apam balik kat tempat yang mama selalu tapi dah habis....Mama tak kan beli kat orang lain...Papa tanya kenapa mama tak nak beli kat orang lain...Mama cakap la sebab abang yang jual tu hensem...Tak de la..apam dia sedap sangat.Kalau pergi Pasar Tani Wakaf Che Yeh cari la apam balik dia..emm mesti nak lagi....
Muyih excited sangat sebab dia memang suka jalan bebas...Dia tak suka orang pimpin dia....Mama rasa untuk keselamatan baik papa dukung dia...Muyih la memberontak....Ni ikut DNA mama ni..suka merajuk...

Lepas tu kami pun singgah la makan pagi..Muyih tak nak duduk kat kerusi..Kerusi baby pun tak de kat situ..so dia pun buat keputusan vetonya untuk duduk kat atas meja....Alamak...Nak pegang dia marah...Kami berdua makan nasi ayam merah...Muyih pula,mama beli kuih kat dia tapi dia makan gak nasi...Bila time dia kata nak tu...mama rasa satu kedai leh dengar suara dia..Tapi mama dan papa dah biasa dah lali..so kami buat muka rileks.....


Hai.......everybody....

Makan kuih di atas meja.....Tak tau la sapa nak ambil jadi menantu..


Syok tengok tv..ada ulangan Mentor3...Muyih memang suka dengar muzik

Lepas dah settle makan...kami pun jalan2 kejap sambil gi beli kuih dan lauk2 nak buat balik.....Dalam kereta on da way balik Kedai Piah (kampung mama), Muyih tidur....Emmmm..tu aktif sangat tadi....

KEHILANGAN YANG MENGEJUTKAN....

Suasana pada petang 3 Jun 2009 sungguh merimaskan kepada semua penunggang motosikal..Dalam ramai2 penunggang itu, papa adalah salah seorang yang terlibat. Selalunya kami kongsi kereta untuk ke pejabat tapi hari dah lewat dan papa bimbang dia akan miss tumbprint pagi tu...so dia ambil keputusan untuk ride his beloved bike.....

Alkisahnya pada jam 10 pagi, papa hantar sms kat mama yang dia lupa nak ambil roadtax baru motor dia kat dalam kereta...Alamak..mama risau sangat sebab papa bawa motor roadtax expired.Kalau mama risau, papa lagi la...So mama pun suruh dia mai ambil kat opis mama masa lunch hour. Mama suruh dia pinjam motor opis dulu...Tapi lunch tu papa tak datang dia kata penat...Dia kata nak ambil time balik.Dia suruh mama tunggu.Dia kata petang nanti dia nak gi lepak kat stesen geng2 motor dia..Mama ok je..

Bila dah sampai time balik,papa tak datang lagi...Mama risau gak sebab awan dah macam berat sangat dah mengandung air.Tiba2 papa hantar sms yang dia terkandas dalam hujan.Kesian papa...Mama tunggu papa..Dalam setengah jam kemudian papa sampai..Dia pun ambil la roadtax dia...Tiba2 hujan ala-ala rintik turun.Mama suruh papa cepat2 pergi.tak payah la tunggu mama..Papa pun ala2 pecut la juga....

Mama lambat sikit sebab bila hari hujan, jalan pun sesak. Sampai kat traffic light mama dengar sms masuk..Mama pun cepat2 tengok.Rupanya papa...Dia kena berhenti sebab hujan lebat sangat....lepas tua ada berita yang menyedihkan sebab papa ada kehilangan sesuatu....Kesian papa...Mama tau papa sedih. Papa hilang single sit motor dia. Bila dah lampu hijau mama bergerak dan dalam kekaburan dek air hujan, mama nampak seorang jejaka hensem yang sedang berteduh kat kaki lima kedai. Hemmm...hensem gak..Baik mama berhenti...hee..hee..jejaka tu papa la...Papa masuk kat dalam kereta...Risau je muka dia...Nak pergi cari teru pun,jalan memang jammed giler...Hujan pun lebat lagi.Papa kata mungkin jatuh masa dia pecut tadi....Papa surh mama balik dulu sebab dia nak redah je hujan tu..malas nak tunggu katanya..Mama pun drive la lagi...

Tiba2 masa tengah berhenti kat traffic ada orang ketuk cermin kereta..La terkejut mama..Papa rupanya..Dia bagi signal suruh mama buka lampu..Ayoyoooo...mama tak buka lampu kereta..Dah la hujan lebat..Prihatin sungguh...

Selepas mengharungi jalan yang sesak,mama sampai gak kat rumah...Papa dah sampai dah..Muyih tak ada kat rumah.Dia ikut Tok Su dia gi umah Tok Ayah Sir dia.Jalan sokmo Muyih...

Papa pun ajak mama gi cari single sit dia...Ok aja...

Hujan masih turun dengan lebat..Kami menyusuri jalan yang sama papa lalu tadi....

Mata mama ligat dok cari...Papa bimbang benda akan hancur berderai kalau kena pijak dek kenderaan..

Mama kata kalau rosak ke hancur ke tak pe asalkan leh tengok hasil pencarian..Dah tak de rezeki nak buat macam mana kan....

Tiba2....mama ternampak sesuatu...Yessssssssssssssss......jumpa.Baik punya terlangkup kat tepi jalan depan sekolah.....

Baru la senyum terukir kat muka papa..Senang hati la tu....

Mama yang turun gi ambil....Jadi sempat mama rakamkan gambarnya....


Bila masuk aje kereta...Kami pun high five la...Iyalah misi dah berjaya...Satu lagi misi dapat kami selesaikan.....

Monday, June 1, 2009

SAAT INDAH DALAM HIDUP...

2 TAHUN LALU...PAPA DAN MAMA TELAH MELAFAZKAN IKRAR SEHIDUP SEMATI.... DENGAN SEKALI LAFAZ, MAMA MENJADI MILIK PAPA YANG MUTLAK...
PAPA THANKS SEBAB BANYAK BERSABAR DENGAN MAMA...MAMA SAYANG SANGAT PAPA..KEHADIRAN MUYIH PASTINYA MENAMBAHKAN KEHANGATAN CINTA KITA....










HAPPY BIRTHDAY TO MY DORALIN....

Achah a.k.a Doralin telah menyambut birthdaynya pada 28 Mei yang lalu...Di sini mama nak ucap happy beday la ye....Mama sayang sangat kat Achah...Kiranya satu geng la ni....
Semoga Achah sihat selalu di samping Abg Yon....
Mama panggil Achah ni Doralin sebab dia kiut la..macam adik Doraemon tu....



Kan mama dah cakap...kiut kan... Semoga persahabatan kita kekal selamanya....




AYAM GORENG KICAP ALA MAMA

Hai... mama ada resepi lain plak. Sesuai dengan tagline mama...SIMPLE MAMA DO EVERYTHING, mama nak bagi resepi yang senang2 aje....supaya semua orang boleh minat masak....iya la kena mula dengan yang mudah dulu..... Untuk masak ni pun tak memerlukan kos yang besar....Sempoi habis...ni kira untuk hidangan 2 hingga 4 orang makan (untuk zaman ekoNOMONEY)



BAHAN2

Ayam (make sure potong kecil2 sikit baru best. Bila dah siap potong kira2 sepinggan lauk tu)
6 ulas bawang merah (bwg kecil) ditumbuk
10 biji lada hitam ditumbuk
4 sudu sos tiram
Kicap secukup rasa
1 biji cili besar merah
Garam secukup rasa
Air
Minyak untuk menggoreng


CARA MEMBUATNYA

Goreng ayam ala2 garing
Bila dah masak, ketepikan dulu
Simpan minyak goreng ayam, tinggalkan cukup2 untuk menumis sahaja.
Tumis bawang merah yang telah ditumbuk
Bila dah kekuningan, masukkan lada hitam.
Bila dah nampak mesra, masukkan sos tiram dan kicap
Kacau..
Masukkan air (kalau suka berkuah, masukkan banyak sikit)
Kacau dan biarkan mendidih
Masukkan sedikit garam
Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng tadi


Amacam, senang kan....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan