CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Monday, June 15, 2009

MENCARI SITI KHADIJAH

Dua tiga hari ni mama demam...Dia start dengan batuk.....lepas jangkit kat muyih dan papa...Tension gak....Asyik batuk je...Member2 mama yang pernah satu asrama dengan mama mesti dah tau macam mana tahap batuk mama.....Like orang batuk kering....

Dalam suasana yang agak sadis ni...ada pulak seseorang yang mama sayang mengalami kesengsaraan hidup....Mama dah pening memikirkannya....

Senang citer, semuanya bermula kerana poligami....Mama bukan seorang yang anti kepada poligami tapi mama anti kepada poligami yang salah.. Mama ni jenis yang kalau mama tak suka dan mama tak puas hati, mama akan bersuara tapi dalam kes ini mama tak mampu nak tolong orang yang mama sayang tu...Adalah sebab yang menghalang.Dalam masa yang sama mama rasa tension..... Tension sebab mama rapat dengan kedua2 mereka.

Sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari..Perumpamaan itu memang sesuai untuk mereka. Dulu merekalah idola ramai orang..Kemesraan dan keintiman mereka memang menjadi inspirasi ramai orang...Tapi bila si suami mula mengkhianati sumpah dan janji..lain jadinya..Oh lelaki kenapa la nak buat hidup wanita menderita...Si suami dalam diam kahwin kat Siam..Si isteri bila dapat tau mengamuk...memang la suami dikebas orang tak kan nak berparty plak...Isteri mana yang tak melatah...Jadi logik la Maizawati mengamuk bila Ustaz Akhil Hayy nak kawin ngan Waheeda..Bila timbul isu poligami barulah ingat sejarah Nabi Muhammad dan Siti Khadijah..Si suami mula la sibuk nak suruh isteri jadi macam Siti Khadijah...Dapat payung emas la...Aduhai sayang...Wanita mana yang tak nak mewarisi kehebatan Siti Khadijah??Tapi memang agak sukar untuk menjadi seikhlas dan sehebat Siti Khadijah.
Lagipun buat takut nanti payung emas ke mana...neraka pulak menanti..Iya le...Mula2 redha suruh suami kahwin(lepas suami timbul isu payung emas) tapi lama2 hari2 bergaduh...*wink... bukankah bercakap kasar dan berdendam itu satu dosa..
sebab tu la ada seorang yang mama kenal tak sanggup nak bermadu...sebab tak jadi gitu la...Dia kata memang sayang kat husband dia tapi dia tak leh berkongsi kasih so dari menderita dan bergaduh hari2...lebih baik berpiah w/pun memang perit...
Lagipun yang si suami sibuk suruh isteri mencontohi Siti Khadijah, kenapa dia sendiri tak berusaha menjadi semulia Nabi Muhammad? Iya... ramai lelaki cuba ikut Sunnah Nabi kita tapi mostly dalam bab poligami je la....Tapi sekadar bab kawin je la champion..nak urus poligami...zero..jawablah di akhirat nanti.... Wahai kaum lelaki yang berpoligami tapi tak pandai nak urus..tau tak yang selagi isteri-isteri kamu ada rasa tak puas hati,sedih atau teraniaya selagi itulah kamu menanggung dosa..
Lepas tu yang paling bengangnya...sanggup si suami ni membandingkan isteri muda dia dgn isteri first..Macam mana la tak tension.....Itu tandanya si suami belum bijak dalam mengenal isi hati wanita...Ada hati nak kawin 2....Seorang pun awak belum khatam lagi...Macam orang mama kenal yang mama cerita di awal cerita tu...suami dia pun gaya gini..Asyik banding2...Yang sedihnya, time harijadi dia bila dua2 isteri dia tanya dia nak apa..dia jawab nak baju batikk.. so kawan mama ni pun beli la baju batik...dia nak suami dia gembira...tup..tup.. bila balik rumah si suami ni cakap yang bini dia yang no 2 tu beli lagi mahal dan kain pun lembut...Sedih la woi....ada ke compare2. mama kalu beri hadiah kat papa dan papa macam tak excited atau kita boleh agak dia tak suka pun mama tak melaung dah..ni apalagi kena banding..dengan competitor plak tu...
Kesian kawan mama dah la dia tak keja..Dulu nak keje tak boleh, suami dia tak bagi....Kiranya dia dalam dilema...Dia kata dia sayng tapi bila suami dia gitu dia sakit hati..
Ya Allah minta dijauhkan.....Mama risau sangat..Sebab mama tau mama tak cukup kuat untuk handle benda macam ni.....Papa, jangan buat mama gitu tau...

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan