CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Thursday, July 21, 2011

Kue Teow Rebus Simplemama

Hari ni mama cuti..mama minta cuti sebenarnya...sebabnya pengasuh Reefqy minta cuti gak dari mama...katanya nak urus hal anak sulungnya nak kawin...
Mama ok la sikit hari ni sb class tak de..jd tak yah buat replacement...

Jadi sempat la mama buat sarapan sikit kat Uyeeh dan adik..plus mak mentua gak...bila check peti ais ada kue teow yg mama beli kat kilang hari tu...nak goreng ke nak buat ape ek...
Hah...amacam kalau buat Kue Teow Rebus...

Alamak lauk-pauk takde la..belum pergi pasar...yg ada cuma telur dan crab stick...ahhh..gasak la...

So..ini dia hasilnya...kita tgk hasil dulu baru resepinya...hahaha...baru terangkat sikit...terangkat ke terlingkup...


Bahan2nya

Sepeket Kue Teow
2 biji telur
2 ulas bawang putih
4 batang crab sticks
Sedikit kulit kayu manis
1 kiub ayam
Sedikit garam
Daun sup
Bwg goreng
Air
Minyak

Cara2nya

Korang panaskan minyak dulu...pastu masukkan bwg putih yang hanya diketuk2...masukkan kulit kayu manis....goreng sampai naik bau..
pas tu masukkan air..agak2 la..kalau nak kuah byk..bubuh byk air..tp jgn byk sgt nanti tak bau la rempah ratusnya...tak beshhh..agak2 utk 4 org makan...
Kemudian masukkan kiub ayam...kacau2 sikt..biarkan sehingga mendidih..bila dah mendidih masukkan telur..kacau2 sikit..perlahan api....
Lepas tu masukkan batang daun sup..dan bwg goreng...
agak2 dah masak masukkan crab sticks..
Tak perlu lama nnt crab sticks tu hancur pulak, ok...
Jeng..jeng..jeng...dah siap...
Dah boleh makan...senangkan  cubalah...

Wednesday, July 20, 2011

JUVANA dah overrrrrrrrrrrrr....shedih...

Drama bersiri JUVANA dah habis..Isnin malam yg lalu...tapi endingnya masih berbekas di hati..bukan aje ending..jalan ceritanya pun masih mama kenang2kan....
Memang besh citer tu..penuh iktibar..
Cikgu Azmi yang baik tu jadi jahat...Warden Raja yang nampak Islamic pun rupa2nya musuh dalam selimut...Cokgu Ariffin yang kerek dan bermasalah rupanya baik dan berpendirian...
May be sebab tu la pepatah omputih kata..'don't judge a book by its cover'...
Harap ada byk lagi la cerita yg penuh iktibar macam ni..pelakon yg beshhhhh....semua beshhh...

Pelakon Juvana..mama snap gambar kat paper Utusan Malaysia...

Thanks to papa sebab beli paper Utusan ni semata2 sebab ada gambar pelakon Juvana ni...sebab papa tau mama minat...sayaaaaaaaaaaaaaaaaanng papa....

Blog MAMA bermasalah?????? Tolongggggg.....

Hai kawan2...clicks....mama bermasalah...mama pun tak faham...walaupun mama cuba buat faham..hehehe..
Mama rasa blog mama ada BIG problem la...tolong la..sesiapa yg tau....mama shedih ni...waaaaaaaaaaaaaaaa....hah kan dah nanges.....huk..huk..huk..

Mama tak faham bila aje lepas sign in..sebelum keluar dashboard..mesti keluar pop-up mesej macam ni...


Kemudian lepas click 'OK'...dashboard mama jadi cenggini...


Ada tak sesaper yg pandai ilmu begini..mama dah buntu ni...bimbang nnt..blog mama akan hilang daripada alam maya ini...apa hilangggg??????tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.....

Pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.......

Tuesday, July 19, 2011

Cheng Ho Food Festival...Mee Tarik!!!

Hari ni mama ke Food Festival Cheng Ho yang diadakan di KB...sebelah Bazaar Tok Guru..
Pergi ngan rombongan...hehehe...sebenarnya kami ada lawatan ke kilang..dalam perjalanan pulang kami pun pergi la ke Cheng Ho...mama tak pernah pergi lagi sejak Food Festival ni diadakan..papakan sibuk je...

Ya Allah..banyak sgt makanan..dari China la byknya..Muslim Food kat XiJiang, China..kiranya komuniti muslim kat sana dtg buat jual2 dan demo masakan kat sini..kalau ikut hati semua nak try..bagi memeriahkan lagi Food Festival...wakil negara lain macam Kemboja, Thailand, Timur Tengah turut memeriahkan..tak kurang juga dari negeri2 di Malaysia...

Kalau dah rasa boring nak makan benda sama je hari2...jom la datang kat sini...leh tukar selera...



Ini muka kepanasan..tp still control

Pastu ada yang sesuatu yang menarik kat situ..dah lama mama nak tgk orang buat mee tarik....hari ni mama berpeluang 'live' dpn mata mama yg comel ni sendiri..hahaha..(sempat lg tuh puji diri)..
Gumbira rasanya hati beta...aikkk... tetiber je jd raja...

Chef Mee Tar
Mama pun rakam la..cara2 chef ni menebarkan mee tarik...very the hebat...teruja mama...nak tgk tak????
Nak??...hah..kena belanja la...hehehe..takde la...
Tapi sori deh sb gambar tak berapa clear..mama nak edit tp movie maker takleh support la video ni...ditambah plak mama ni malas nak bertanya org yg pakar mama kasi je korang tengok video yang 'raw' gitu...baru authentic...kan..(alasan)...
enjoy....pas ni jom pakat ramai2 buat mee tarik...lepas buat kasi kat mama try...baru betul....tapi mama ikhlas cakap..may be seumur hidup pun mama tak leh nak buat mee tarik ni....tapi kalau nak suruh mama tarik mee masuk dalam mulut..hah..tu mama very the pandai..ok...
dah la..mama tak nak melalut lagi..ini dia...


Inilah rupa mee tarik yg siap utk dimakan...special for vegetarian...RM7 satu bungkus...

jom makan...yummy..memang sedap....
Bye..mama makan dulu...

Sunday, July 10, 2011

FELT in LOVE with HAIR CLIPS!!!!

Hai..hari ni mama nak kongsi sesuatu ngan korang....korang pernah dengar tentang FELT HAIR CLIPS? ala klip rambut tu.....sekarang ni kalau korang berminat korang boleh dapatkan dgn harga yang cukup murah di The House of CintaAmal....jom geledah...

Hair clips yang dijual kat sini memang limited edition..memang cantik ..harap berbaloi2..la.....



Untuk dapatkan maklumat terperinci sila ke THC ok...beli jangan tak beli.......

Monday, July 4, 2011

Pasar MPKB dah sunyi dan mulai KOSONG..

Mama dan member pergi la melewati hari2 terakhir Pasar MPKB...ermmm tak lama lagi tak de la Pasar tu...peniaga kat situ kena berpindah ke Pasar Tuan Padang atau Pasar Tok Guru...
Dengan citer Petronas beli bangunan tu..nak buat bangunan dia kot...

Tapi bagi mama Pasar MPKB tu memang dah lama..memang elok la berpindah..demi keselamatan...memang kesian pada peniaga sebab kena keluarkan segala bagai kos..tapi hidup kena ada perubahan..setiap perubahan perlu ada pengorbanan...

Kami pergi ke pasar tu sambil survey2 barang2 yg dijual dgn murah...first time Pasar MPKB buat sales...byk barang murah....officially 7 Julai 2011..Pasar MPKB ditutup..


Benci Perpisahan...

Truly Madly Deeply speaking..mama benci perpisahan....tapi ini yang terjadi....nak buat cam ne ini fitrah kehidupan..setiap pertemuan pasti ada perpisahan...lagipun kecanggihan teknologi sekarang tak membataskan jarak geografi...kecuali la kita sendiri yg tak mau...

3 rakan se'opis' mama dah bertukar kerja....kehilangan yang dirasai..

Sedih memang sedih tapi tak pe...utk kebaikan mereka...Good luck dari mama dan kawan2 yg masing tertinggal kat sini..
Terima kasih atas segala bantuan dan kebahagiaan yang kita share bersama selama ini....

Semoga Kak Ila, Kak Ain dan Ida akan sukses selalu....Korang memang terbaik..mama bangga berjumpa dgn korang....


Inilah wajah2 yg sudah tidak kelihatan di kolej ini lagi...

Juadah hari itu...nasi ayam..kek..puding dan lain2...

Teman2 yang bersama dalam farewell party..

Sempat bergaya eh..si baju purple tu...

Harap2 best la ye....


Sampai jumpa lagi.....so long....................

Tomok dah kahwin...

Hehehehe.... akhirnya pemuda impian Malaysia dah jadi milik Siti Rahayu...tahniah..
Mama ingat lagi time sekolah dulu Tomok begitu popular ngan Newboyz ...semua remaja suka habis...kalau tak fanatik atau tergila2 pun..lagu 'SEJARAH MUNGKIN BERULANG' nya pasti orang akan ingat dan mama percaya sampai sekarang masih terngiang2 di kepala masing2...

Sekarang Tomok lebih matured dan lagu pun makin nmpk kejantanan..hehehe..dah la tudah jadi jutawan hehehe...Tomok memang layak sebab dia tak pernah jemu..bak kata orang Tomok ni budak baik..
Harap2 dia akan beroleh kebahagiaan dan kejayaan bersama bidadarinya....


Cantik Ayu...ada member mama kata yang muka Ayu ala2 Mas Idayu campur dgn Fiza WHI...iye ke???

Secocok...

Didie Alias dan Along Cham emcees pada hari tu..

Anggun menunggu Abang Tomok....hehehe...

Mama dah agak dah..lagu ni utk Ayu.....

Cantik..tanda cinta Ayu dan Tomok..

Mama kebas gambar ni ngan kawan sekolah mama..hehehe...dia sedara Ayu.....

Mama ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU buat Tomok dan Ayu..Semoga kebahagiaan adalah milik kalian...May Allah Bless You....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan