CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Thursday, July 21, 2011

Kue Teow Rebus Simplemama

Hari ni mama cuti..mama minta cuti sebenarnya...sebabnya pengasuh Reefqy minta cuti gak dari mama...katanya nak urus hal anak sulungnya nak kawin...
Mama ok la sikit hari ni sb class tak de..jd tak yah buat replacement...

Jadi sempat la mama buat sarapan sikit kat Uyeeh dan adik..plus mak mentua gak...bila check peti ais ada kue teow yg mama beli kat kilang hari tu...nak goreng ke nak buat ape ek...
Hah...amacam kalau buat Kue Teow Rebus...

Alamak lauk-pauk takde la..belum pergi pasar...yg ada cuma telur dan crab stick...ahhh..gasak la...

So..ini dia hasilnya...kita tgk hasil dulu baru resepinya...hahaha...baru terangkat sikit...terangkat ke terlingkup...


Bahan2nya

Sepeket Kue Teow
2 biji telur
2 ulas bawang putih
4 batang crab sticks
Sedikit kulit kayu manis
1 kiub ayam
Sedikit garam
Daun sup
Bwg goreng
Air
Minyak

Cara2nya

Korang panaskan minyak dulu...pastu masukkan bwg putih yang hanya diketuk2...masukkan kulit kayu manis....goreng sampai naik bau..
pas tu masukkan air..agak2 la..kalau nak kuah byk..bubuh byk air..tp jgn byk sgt nanti tak bau la rempah ratusnya...tak beshhh..agak2 utk 4 org makan...
Kemudian masukkan kiub ayam...kacau2 sikt..biarkan sehingga mendidih..bila dah mendidih masukkan telur..kacau2 sikit..perlahan api....
Lepas tu masukkan batang daun sup..dan bwg goreng...
agak2 dah masak masukkan crab sticks..
Tak perlu lama nnt crab sticks tu hancur pulak, ok...
Jeng..jeng..jeng...dah siap...
Dah boleh makan...senangkan  cubalah...

2 comments :

AdiaLuze said...

Memang senang .. Balik ni nak cuba laa .. Mekasih ye sis !! ;)

cik cek said...

simple n sedappp...:)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan