CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Wednesday, October 23, 2013

Puisi: Perlukah Aku Tahu?

Kadangkala sesuatu perkara tu lebih baik kita tak tahu
Kerana bila dah tahu kita akan jadi tak tentu
Tapi kena ingat
Sejauh mana kita nak elak dari mengetahui
Andainya Allah dah tentukan kita perlu mengetahui
Kita pasti akan tahu juga

Allah memberi kita tahu apa yg kita tak nak tahu
Pastinya bersebab pastinya berhikmah
Allah memberitahu kerana sayang
Allah memberitahu sebagai ilham
Allah memberitahu sebagai dugaan








Puisi: Sabar Itu Indah

Dah hampir seminggu mama tak tulis apa2 entry kat sini.. tp hari2 tau mama buka...mama naaaakkk sgt tulis tp jemari kontot mama tak berupaya.. mama losttttttt... mama sedih...mama terbuai dgn kesedihan buat seketika...
Aidiladha kali ini mmg berkat... tp mama yg ditimpa kesedihan di hari yg indah itu... sehingga mama hilang kewarasan... apakah itu tanda utk mama berkorban perasaan???
Bagi mama Allah tetapkan ciri2 haiwan yg boleh kita korbankan.. jd sekiranya mama perlu berkorban..mama pun nak letak ciri2 yg boleh membawa berkat ke jln Allah... ini utk memastikan pengorbanan mama tak sia2...

Di saat sedih jiwa insan bernama Rangga menguasai diri....(pengaruh Ada Apa Dengan Cinta????)

Sabar Itu Indah

Pembalasan Allah itu pasti
Andai diri teraniaya
Cuba relakanlah..
Berprasangka baik dengan Allah

Kekadang kita yang menjadi mangsa tapi dilayan bagai pemangsa
Bersabarlah wahai hati yang menderita..
Usahlah putus asa
Kasih yang kau harapkan menunggu di hadapan
Bahagia yg kau cari menanti di Akhirat

Susahnya hidup kita
Susah lagi derita Nabi Yusuf
Baginda juga mangsa yg dituduh menjadi pemangsa
Memang kita bukan Nabi
Kita tiada mukjizat
Kita dangkal dan daif
Namun itu bukan tiket utk jadi lemah

Kisah baginda untuk diteladani
Kisah baginda untuk buat kita insaf

Kuncinya hanya kesabaran
Satu perkataan yg terlalu murah untuk disebut
Tapi terlalu mahal untuk ditunaikan
Kerana itu SABAR ITU INDAH
Kerana itu SABAR ITU SEPARUH DARIPADA IMAN

ALLAHU AKBAR...ALLAHU AKBAR... ALLAHU AKBAR..

Inilah adalah satu cara utk mama meluahkan rasa... cara utk menenangkan... luahan pada pena... mama cenderung utk menulis jika ada sesuatu yg mengganggu jiwa.. bukan saja yg berlaku pada diri tapi juga jika mama memerhatikan sesuatu kejadian...

Walaupun mama sedar bait2 ciptaan mama tidaklah indah tp cukuplah dapat menenangkan hati..lagipun ia dibuat secara spontan...luahan rasa tanpa diedit...


L.A Coffee by KOPIKO

Akhirnya mama pun terpengaruh dgn iklan.... lagiiiiiiii.. hehehe..mama ni mmg elergi dgn iklan...
Mama telah mencubanya hari ini....


Truly speaking..mama ingat kan L. A tu stand for Los Angeles ... hahaha... iyalah ingat kopi yg berasaskan ala2 kat LA.. rupa2 nya L.A tu stand for Low Acid... chetttt...
Teruk betuiiiii mama ni....


Mengenangkan negara kita ni negara demokrasi...mama minum L.A Coffee di dlm mug BOH Cameron... hahaha...but dun wori rasanya tak berubah pun....

Rasa kopi L.A Coffee ni agak mcm coklat Kopiko.. time minum rasa macam light je..tp bila dah masuk dlm mulut..ermmm kuat jugak aroma dia...

Kena kumur byk kali time nak solat...hehehe..

Kesan low acid tu mama tak pasti sbb benda tu terjadi kat dlm perut... untuk penjagaan le tu..

Tapi..ermmmmm boleh la...  gud..gud..

Selamat mencuba kepada yg belum....

Monday, October 14, 2013

Selamat Hari Raya Aidil Adha...

Salammmmm....

Salam Aidil Adha semua.... mama ambil kesempatan kat sini awal sehari..coz ptg karang mama dah nak balik kg...chettt macam la jauh sgt..tp yg penting dah tak de masa nak update... sebukkkkk la katakan...kikiki...

Oh suka sgt sbb semua kakak balik..anak2 sedara dah ramai tu kat umah...excited.....

Nak balik...

Selamat berkorban... kalau tak berkesempatan nak berkorban lembu atau kambing...unta.. ke... takpe..asalkan kita faham makna korban ... korban simboliknya adalah utk kita sucikan diri dan buang sifat kehaiwanan dlm diri kita... so muhasabah diri ok..sama2 la kita.. Insha Allah ada rezeki..tahun depan kita berkorban la pulak binatang2 mcm lembu...kambing... dan sebagainya...

Take care and drive safely.. love you all...

TUTORIAL: Makeover Baby Rompers...

Salam semua yg mama sayang...

Lamanya mama tak bersiaran.... bukan dah tak sayang tp mama busy..hehehe...busy la sgtttt... mama ni mmg byk excuse....

Sebelum menyambut raya ni mama nak share satu makeover yg mama buat secara tak sengaja...

Actually this rompers...


Butangnya dah tercabut... ermmm baru je dua kali pakai..... sayangggggg... ok..my mistake... kalau papa yg buat..mama mesti dah bising... hehehe..notty mama..time mama yg buat..mama senyap je...shhhhhhh...

So..selepas dah hampir 4 bulan diperap begitu saja... mama pun tak pasti apa kesudahan rompers Qysya ni... Akhirnya dua hari lepas pintu hati mama terbuka untuk mencari rompers ni balik...tetiba je idea dan determination dtg dgn tiba2...mama pun tak tau dari mana datangnya adrenalin mama utk memulakan projek gempak mama ni..(gempak la konon)...

Lalu mama mengambil gunting keramat mama dan terjadilah korban baju Qysya...hehehe...


Lalu mama pun ambil kain lebihan ygmmg dah sedia ada dlm simpanan... Kerja pemotongan pun bermula..Skirt in the making.....
Senang aje.. ambil kain..dr jenis cotton atau apa saja yg bersesuaian..Dgn lebar lebih kurang 5 inci.. kelebaran bergantung pada labuh mana yg korang nak buat... panjang untuk bahangian lilitan skirt pulak korang buat 2 kali ganda daripada ukur lilit keseluruhan baju.. kiranya 4 kali diameter baju..  sebab kain mama pendek..mama kena cantumkan dia....

Bila dah siap potong... korang boleh kelim atau zig zag la tepi ... tp mama tak buat semua tu..kerana mama takde mesin kelim..hehehe..malas la nk upah... sbb dah excited nk siapkan dgn cepat... jadi mama lipat sikit bahagian tepi dah jahit... mama jahit begitu utk bahagian bawah skirt aje... bahagian yg nak disambungkan dgn rompers mama jahit jelujur besar dan tarik biar jadi kedut2 sikit.. itulah gunanya kita doublekan size panjangnya...


Tarik ye..jgn tak tarik.......


Bila dah jadi macam kedut2.. cantumkan aje kat romper.... Taraaaaaa.....


Dah siap.... boleh la...kannnn... drpd membazir takleh pakai macam tu... sekarang rompers itu kelihatan lebih bergaya......baik korang iyakan aje..kalau tak mama merajukkk... boleh la utk mereka yg baru nak belajar menjahit macam mama..yg simple macam mama...


Haaa..model mama dah pakai..hari ni pagi2 lagi dah mandi..sebab poo poo... apalagi..mama punterus pakaikan baju tu.. mama baru lepas basuh.. iyalah lepas jahit baju utk anak..sila basuh dulu ye... bukan apa takut benang2 lebih atau habuk2 kain tu boleh menyebabkan anak gatal2 atau tak selesa bernafas...utamakan keselamatan...

selamat mencuba...pada yg pakar menjahit..jgn gelakkan mama ye...mama budak baru belajar... nak kait cempedak pun tak pandai lagi......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan