CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tuesday, November 26, 2013

Perkara Yang Paling Ditakuti Seorang Isteri - No. 1

Sebelum mama nak memulakan entry berantai mama ni..mama nak minta maaf la kalau ada yg tersinggung atau ada yg terasa.. apa yg tertulis dlm entry mama hanyalah apa yg mama rasa nak tulis.. tulis utk diri mama dan kalau ada yg nak baca..baca la.. mama takkisah..iyalah kan kalau tak kasi org baca buat apa buat blog? baik mama tulis dlm dairy dan letak bawah bantal...old skool punya....

Tetiba aje kesejukkan air-cond kat opis ni.. mama mencelah la skit utk tulis blog...hahaha.. khianatkah mama pada tugasan???? i'm sorry...

Apa yg paling ditakuti oleh seorang yg bergelar isteri?????
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Amboi panjangnya question mark... 

Pada pendapat mama....

DIKHIANATI

Iya.... 
Aikkk??? Betul ke???

Ehhh..nama lagi ni pendapat mama..udah mama cakap gitu..gitu laaaa... hehehe...guna kuasa veto...

Yupppp.. bagi mama DIKHIANATI berada ranking teratas...

Ada je yg bertanya nanti, " kenapa bukan dicurangi atau diduakan mama?"
Mama jawab....
Entah la...tp bagi mama DIKHIANATI berada pada ranking pertama...
Dikhianati ni luas skopnya... tp tak kiralah dlm skop apa... isteri cukup marah dan paling takut dikhianati..
Dikhianati dgn kata lain ditipu... mama guna dikianati sebab byk dah org guna word ditipu...hehehehe

Kenapa isteri takut dikhianati..dlm konteks ni dikhianati suami la ye... kenapa????
  1. terasa tidak dihargai
  2. terasa diabaikan
  3. terasa bagai boneka
  4. terasa bodoh
  5. terasa dimalukan
Mungkin byk lagi sebabnya...

Bila diri dikhianati.. dan isteri tahu yg dia sedang dikhianati.. ada byk yg bermain di fikiran seorang isteri, antaranya:
  1. oh..jd selama ni suami aku tu hanya berlakon la ..berlakon baik...
  2. rupa-rupanya suami aku tak cintakan aku
  3. ternyata aku hanya alat utk pemuas nafsu...
  4. jadi aku hanya buang masa je layan dia baik..setia...
Ketahuilah wahai suami2 sekalian .... isterimu mendambakan kejujuran.. Berkatalah benar walaupun pahit...
Rasulullah s.a.w tak pernah berbohong tp baginda ada juga berhelah utk jaga hati isteri.. tapi asasnya tiada pembohongan...
Percayalah sekali berbohong... kita akan enjoy berbohong.. tp selama mana tidak kantoi la...

Berbohong akan mendorong kita utk mengkhianati...
Percayalah mungkin sukar utk berterus-terang sesuatu perkara dgn isteri kerana mama tahu yg org perempuan ni lain penerimaannya drpd lelaki.. tp di sinilah kebijaksanaan suami diuji...Jgn mulakan perhubungan dgn satu pembohongan..kerana di akhirnya akan tercipta satu perngkhianatan..

Berbincanglah...berkomunikasilah dgn betul... berterus-terang... kalau suka ckp suka..kalau dah tak boleh hidup bersama.. ckplah dgn jelas dan bagi sebab yg jelas.. jgn biar si isteri tergantung begitu sahaja.. atau syok sendiri.. jgn berbohong tentang perasaan..
Selesaikan segala kekusutan... leraikan simpulan.... berdoa byk2 pada Allah.. jauhi sifat ego yg tinggi... jika seorang suami itu ingin dimanja dan dijagai..begitu juga dgn isteri..

Kepada isteri pula..kaji dulu punca dikhianati..kenapa suami berbohong ... cuba ubah diri..bagi peluang kepada diri..bagi peluang suami..yg penting bagi peluang pada anak2..

Ingatlah setiap ujian yg diberi oleh Allah adalah bersesuaian dgn bebanan yg mampu kita tanggungi.. teruskan berdoa..beribadah... 
sesungguhnya cinta sejati adalah untuk Allah dan Rasul-Nya.. kita hidup utk redha Allah.. dan berdoalah semoga keredhaan drpd Allah akan membuka pintu hati suami utk redha kpd setiap perbuatan kita...

Yakinlah Allah ada ...sentiasa ada utk kita semua...
Bersemangatlah mama ..bersemangatlah semua.... hidup adalah utk beribadat kepada Allah..semoga apa yg kita lakukan kepada suami kita akan dibalas dgn ganjaran yg besar oleh Allah...
Aminnn...

Monday, November 25, 2013

Melayu Champa!!

Melayu Champa..
Tak pernah dgr?.. tak ingat?..try baca kat link NI.. hrp membantu..kalau x juga..try google lg..
Kenapa ekk mama tetiba cerita pasal Kerajaan Melayu Champa?
Semuanya kerana ada satu restoran satay yg baru buka kat Wakaf Che Yeh ni.. namanya Restoran Satay Melayu Champa.
Mama rasa mama tau la pasal Champa ni.. ni mesti ada kaitan dgn Kerajaan Melayu lama dan rasanya Champa ni kt kawasan indonesia.
Papa pun macam percaya..
Papa pun ajaklah kami mkn kat situ...


Sampai aje kt situ..papa yg peramah segera tanya pasal Champa..
Rupa2nya adik waitress tu adalah generasi Melayu Champa..
Dan paling best Champa tu kat Kemboja ye..bukan Indonesia...
Hahaha.. bijakkkk sejarah mama ni ye.. sorrrry papa utk data yg salah...
Dan alhamdulillah..tak menghampakan..satay tu mmg best.. berempah..juicy..daging yg lembut..
Ada dua pilihan..ayam atau daging.. kami try keduanya..bg mama satay daging lebih bestttttttt..
Nanti sesiapa yg lalu..bulih ler try..




Sunday, November 24, 2013

Kedai RM2

This is Malaysia!
Org kita mmg suka kalau dgr ada kedai atau shopping mall baru buka. Mesti nk serbuuuuu.. apatah lagi kalau kedai yg murahhhh.. mcm kedai RM2.. kedai dua hengget...
Abg ipar mama yg kt Melaka nun mmg suka ke kedai mcm tu... kdg2 dia just masuk ushar je..
Kat kawasan tempat tinggal mama ni.. ada la satu kedai dua hengget yg baru dibuka.. nama dia Kedai Eco..
Papa ajaklah mama ke sana semalam..
Mmg ramai sgt pengunjung dan pembeli..mmg sah kedai dua hengget dekat di hati semua...



Mama agak sukar la nk membelek barang sbb mama dok dukung princess.. princess yg demam..
Yang paling excited of coz dua hero tecikkk tu.. diorg dah biasa ke situ ngan pok nyoh dan nyoh diorg...sooooo diorg dah tau kat situ ada mainan..hehehe..
Mama tak campur ok..mama serahkan segalanya pada papa..
Cepat aje hero2 tunjuk tu..tunjuk ni...haha...
Ok...mama faham sekarang..even nama kedai tu kedai dua hengget..but..if you taken a lot.. of course you have to spend much and much much... haha..
Sama je..
Kita selalu aje dikaburi dgn harga..it's ok ...tak leh salahkn peniaga..itulah politik dlm bisnes... strategi..





Mama just lepak kt tepi..sambil tunggu papa beratur dlm barisan panjanggggg..


Bagi mama ok aje  dgn kedai mcm ni..kita boleh buat pilihan nk ke mana..even kesian gak dgn peruncit kecilan..tp takpe..rezeki Allah dah tetapkan masing2...
Next time boleh aje dtg lagi... tp elakkan bawa 2 hero tu..hahaha...

As-syura yg kunanti....

Awal Muharram mmg dinanti.. bulan permulaan. Tahun baru Islam..
Mama tak pasti kat tempat lain cam ner tp kalau kat Kelantan.. bulan ni juga dipanggil bulan As-syura sbb dlm bulan ni kita akan buat bubur As-syura yg best...
As-syura kt Kelantan berbeza ngan tempat lain.. bubur kami warna hitam.. hitam2 pun bessstttt sgt.
Byk benda yg dicampurkan..
Beras..kcg hijau.. daging..rempah as-syura..gula..garam.ada jugak yg bubuh jagung manis..alahai meleleh...bila dan masak..sejukkan..makan dgn telur dadar nipis yg dihiris halus tu...ada gak mkn dgn ayam goreng yg dicarik-carik..
Terangkat..
Sekarang ni selalunya komuniti masjid yg bergotong-royong buat..
As-syura ni mmg kena buat ramai2 bermuafakat sbb kena masak dlm kawah dan ambil masa lama ..5-6 jam jugak..mcm dodol la jugak..
Kenalah ngan nama As-syura.. hrp2 dlm mengeratkan persaudaraan..
Mama mmg pantang jumpa..
Thanks tu kwn kat opis yg bawa As-syura ni..


Lepas tu rezeki kami melimpah pagi ni sebab ada sudi bawa mempelam yg masak..manis sgt dan langsat yg manis... walaupun dlm hujan kami mkn je..sejuk dan manis..



Alhamdulillah.....

Wednesday, November 20, 2013

Hujan

Ini hujan... bkn kumpulan hujan ye... ini hujan betul2... lebattt weehhhh...


Semalam pun hujan.. dah dua hari mama punch card merah..alasannya..
"Hujan laaa.. jln jammed.. kereta pun slow2 je"..  hehe... klise kannnnnnnn..tp ada la juga kebenarannya..
Mcm mana la mama tak lewat..dah tau hujan... masih turun rumah pd jam yg sama pd hari yg tak hujan... kenapa tak turun lebih awal???

Explanation bertambah..
"Susah laaaa.. papa tak de..princess demam... semua kerja tak lancar"...
Ok..alasan ni nmpk mcm lebih mendapat simpati...huhuhu...

Kepada semua berhati2 ye...hujan2 ni mcm2 boleh jd...

Hujan adalah nikmat Allah.. hujan juga ujian kesabaran kita.. tangani dgn bijak... ingat tau mama....

Oh hujannnnn...

P/s: sediakan payung sebelum hujan..tp bila dah asyik hujan je.. bawalah payung ke mana sahaja!



Tuesday, November 19, 2013

Telefon laaaaa..

Berdasarkn pemantauan mama ..dan of coz pengalaman sendiri.. ermmm mmg ramai wanita yg suka dihubungi oleh org yg dia syg... ececece...
Dan drpd pengalaman sendiri juga... time bercinta or time baru nk ushar.. si lelaki baiiikkkk punya suka calling2 ni..tp bila kawin..ermmmm .... malas la nk ckp.. uollsss paham2 je la ye.. tp kpd yg x terlibat tu mama minta ampun la ye... kalau utk korang mama tabik spring..ok..
Si isteri pun jd tension..

Sedih

Gerammmm

Tak de perasaan..kosong...

Mama pun tak paham sgt lelaki ni.. jd mama tulis ni sekadar tulisan seorang pemerhati...kalau salah mintak maaf..

Kenapa lelaki bila dah kawin kurang skit nk tepon isteri kecuali la benda penting sgggtttt????? Why?
  1. Ala buat apa tepon? Kat umah lps jumpa la.. lgpun bkn ada benda penting pun..
  2. Dah tua la.. tepon just nk ckp rindu..sayang tu..budak2 boleh.. 
  3. Ala isteri saya tak kisah pun.. dia pun sibuk
  4. Perlu ke tepon????? (Kes parah dah ni)
Bagi mama time dah kawin la kena semarakkan cinta..bulih pahala tau membahagiakn ht pasangan.. 
Perempuan ni mmg nk sgggttt kalau suami tepon.. miskol pun dah kembang hidung.. kalau tepon dan bercakap..kembang semua yg ada kat badan ni hahhh..
Kemudian yg paling parah bila boleh aje si suami tepon perempuan lain ( kes yg ada skandal) ..iyalah suami tak boring lg la sbb belum kawin ngan skandal tu..
Kesimpulannya, tak kisah la nk jumpa pulak kt umah atau apa sekali pun..percayalah wahai suami semua.. walaupun awak semua tepon dan ckp hello aje.. isteri awak semua akan kenang benda tu sebagai kenangan terindah..
Benda tu nmpk remeh tp yg remeh tu la yg memakmurkan rumahtangga...
Cubalah.... baru tau...
Hello....

Will you marry me?

Musim2 cuti sekolah ni mmg byk kenduri kawin la..
Dan of coz la sblm kawin ada la proses melamar atau omputeh panggil propose..cheewahhh..
Ada mcm2 cara org nk melamar ni.. dgn zaman skrg ni mcm idea yg kreatif yg timbul utk melamar.. dan yg plg penting.. bkn aje lelaki yg lamar pompuan tp pompuan pun dah pandai lamar lelaki....wow..impressive!
Mengenang kembali citer mama dan papa... ermm takde pun officially proposal.. papa just ajak mama kawin mcm tu je.. dan mama pun say yes.. after that.. bunga rampai dipilis-pilis..
Kepada yg masih lg dlm pencarian calon.. mama hrp pilihhla yg betul2.. pilih lelaki yg bertanggungjawab dan beriman..yg lelaki pilih perempuan yg solehah..senang dibentuk..
Kecantikan dan ketampanan itu penting jugak tp cukuplah cantik dan tampan di mata pasangan masing2.. kecantikan rupa paras akan tiada nilai jika hati gelap dan tak ikut jln yg benar..
Jika kita tak punya rupa paras yg baik tp hati baik dan beriman..inshaa Allah..kecantikan akan muncul sendiri..dan itulah kecantikan yg hakiki.
Kepada kawan opis mama Cik Mus.. selamat mengakhiri zaman bujang dgn pasangan, Ayie pada 7 Disember 2013 ni.. Tahniahhh..


Wanita dan tudung... oh plisssss..

Wanita dan minat... sentiasa berubah-ubah...
Wanita ni..eh tak payah ckp org lain la.. mama ni hah...
Minat tu sentiasa bertukar.. kiranya bermusim la..
Hari ni nak citer bab tudung...
Dulu mai fenomena tudung ber'awning'..
Mama pun punya ligan pi cari tudung gitu..muncul jenama Ariani la..ZnZ la...
Pas tu muncul plak tudung bertingkat2.. fuh..berenda-renda..
Alolo.. semua org nk memiliki tudung bertingkat-tingkat tu or biasanya dipanggil tudung layer...
Oh Fareeda Nyata Jelita semua pompuan yg nak melawa rasa mcm nk aje... mama pun kepingin tp... aloss mahal terrr... apa yg mama mampu.. yg ala2 jer la.. hik..hik..hik... nak ckp byknya tudung awning yg mama beli..sampaikan mama beli penyangkut tudung..
Pergi aje kedai rasa mcm meleleh nk beli...mulalah senyum2 kat papa... hehe
Bukan apa senang eh nak pakai.. yg kurang kedut atau tak kedut langsung..itu yg plg dicari..



Tapi sekarang minat bertudung layer dah pudar... rasa mcm malas nk pakai.. rasa mcm tak sesuai..entah ribut apa ntah mama rasa nak pakai shawl..sedangkan sebelum ni mama cukup malas nk belit2.. nak pin2.. anak yg jadi penyebab kononnya..susah la pakai shawl..tak sempat nk belit anak dah berbelit kat kaki... haha.. now ambik kau mama.. ok jer...malah tudung bawal 4 segi pun mama buat ala shawl....


Apa yg buat mama plg suka..sebab papa suka mama pakai shawl lebih2 lagi pakai pashmina... lebih besar..cover dada...cover aurat tu penting..dah ciri yg plg penting cari yg tak payah iron..oh sindrom malas nk iron tu tak kan pernah hilang walaupun minat sentiasa berubah..

So lepas ni.. mama tak tau fesyen apa lagi nk keluar..dan adakah mama akan terikut...
Ermmm tgk la cam ner...

Sekarang ni sibuk tudung glitter.. mama pun rembat gak... hihi..



Tak tahannnnn...kannn i'm sorry..

Monday, November 18, 2013

Sayangkan isteri tinggal-tinggalkan...

Ok.. setakat ni dah hampir 8 jam papa (suamiku terchenta) meninggalkan aku...katanya ke Penang.. kursus ke apa..( dah tgk surat dan tentatif, inshaa Allah bulih dipercayai)..
Ya Allah rindu dah mula menyulam.. cheewah...
Aku sebagai isteri yg solehah ( aamiinn).. mmg terasa cukup boring bila mengenangkan suami yg pergi out-station ke.. kursus ke...seminar ke.... kalau yg melibatkn jarak jauh dan byk hr...tensiooooonnn...

Perbualan ptg semalam dgn papa:(perbualan di'key ell'kan)


Mama: esok pa nk Penang.. boringnya..
Papa: apa plak boringnya .. anak2 kn ada
Mama:papa ni... bg mama, papa la bes fren mama..bila pa x de.. sunyi la mama ( bajet baik.. nk jd cam 3 ustazah)
Papa:nk kawan ke? Meh papa cari.. mama bg tau je.. umur brp.. muka mcm siapa..
Mama: amboi papa... eleh mampu kaaa?
Papa: tak pa la x mampu..demi mama yg nk cr kwn..papa sanggup
Mama: dah.....tak pyh.. dussss...

Mama pun mula masam tak boleh blah... ingat kan ada la yg nk pujuk..
Ermmmm.... lambat la....
Babai merajuk... buat letihhhh aje..

Gurauan yg mmg pantang isteri dgr... bagi suami ada byk agenda knp buat lawak gitu...antaranya:

  1. kdg2 benda tu saje je nk buat lawak ngan wife dia..konon kelakar la tu
  2. Mmg ada niat nk kawin..jd test market la dulu..tgk reaksi bini...
  3. Lama doooh eh tak kena cubitan sayang
  4. Nk tgk wife syg ke takkkk...oh plissssss
  5. Tahun dpn nk masuk raja lawak astro
Mama yg pannntannggg dgr... mula la berdebar.. 
kepada mama dan sesiapa yg ada dlm situasi mama ni...ada byk cara nak motivasi diri..
  1. Berdoa agar suami tak buat perangai
  2. Tawakal pd Allah
  3. Bila dtg gambaran jahat dan cemburu.. istighfar
  4. Baca quran byk2
  5. Percayalah..kalau suami nk buat perangai..dekat pun dia buat
  6. Buat spotcheck bila suami balik..hahaha..

Tp jgn salah fhm pulak.. mama bukan anti poligami.. sbb haram tolak hukum Allah..tp mama anti poligami yg tak ikut syarak..
Lagipun setiap isteri punya hak tuntut monogami seandainya poligami mendatangkn byk keburukan.. itu yg mama dgr dr program 3 ustazah...

Daaaa... jom doa agar rumahtangga dan family kita semua bahagia dan dirahmati Allah..

Oooh papa i miss u.....dun noti2 tau...

Thursday, November 14, 2013

Majlis Ihtifal Pasti Dun Pasir Tumboh

Abg uyeeh konvo... hee.. tp abg uyeeh baru je 5 tahun..
Abg uyeeh hepi la sbb dpt hadiah.. tahniah abg coz dpt no 2.
Jeles abg Iqy tgk abg dia dpt beg...haha




Iqy yg boring dohhhh..

Happy birthday sayangku!

Hari ini 14 November ..birthday papa..hihi.. yg ke 31...
Iya.. papa muda 3 bulan dr mama... mama kawin anak ikan..kakaka..
Nak celebrate tak? Papa macam rileks jee. Papa mmg tak kisah pun..
Tgk la cm ner.. mood kurang sbb mama demam... kiranya sambut lewat la skit..
Love u sayang.. moga kasih sayang kita sampai Jannah..


Thursday, November 7, 2013

Puisi: Mengenal PENIPU!!!

Macam mana kita nak kenal seseorang itu menipu kita?????????????????/
Argghhhh.. satu persoalan yg sukar nak jawab ni..
Alangkah indahnya jika terus aje terpapar perkataan "TIPU" di dahinya
Tatkala dia menipu...

Maksudnya kalau mama menipu.. perkataan "TIPU" tu akan terpapar di dahi mama...
OOOOOhhhhhhhh... tak nak...mana boleh mcm tu...
Ehhh.. kenapa tak bolehnya mama???
Semua kena adil...
Buat apa nak takut kalau kita jujur...
Ermmm... kalau org lain senang aje nak buat undang2
Kalau diri sendiri kenapa asyik nak elak2..

Iya..mama pernah menipu...
Sesesiapa yg tak pernah menipu.. mama tabik
Sesungguhnya dia seorang yg baik dan mengikut Rasulullah SAW
Berkatalah benar walaupun pahit
Kerana perkara yg pahit akan manis akhirnya
Akan manis jika dirawat dgn bijaksana
Perkara yg pahit akan bertambah rawannya
Bila mana ditambah dgn kepalsuan
Kepahitan tak akan berpenghujung
Jiwa tak kan merdeka
Hati akan sentiasa meraung...

Habis..
Katakan pada mama
Bagaimana mengenal seorang penipu???

Senyap
Tiada jawapan
Kerana...
Penipuan memang hadir secara senyap

Bertenang
Itu saja yg mampu diungkap
Serahkan pada Allah
Serahkan ..
Kerana kita sudah tiada upaya
Kita tiada upaya menilik nasib

Sabar
Tawakal
Redha....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan