CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Tuesday, November 26, 2013

Perkara Yang Paling Ditakuti Seorang Isteri - No. 1

Sebelum mama nak memulakan entry berantai mama ni..mama nak minta maaf la kalau ada yg tersinggung atau ada yg terasa.. apa yg tertulis dlm entry mama hanyalah apa yg mama rasa nak tulis.. tulis utk diri mama dan kalau ada yg nak baca..baca la.. mama takkisah..iyalah kan kalau tak kasi org baca buat apa buat blog? baik mama tulis dlm dairy dan letak bawah bantal...old skool punya....

Tetiba aje kesejukkan air-cond kat opis ni.. mama mencelah la skit utk tulis blog...hahaha.. khianatkah mama pada tugasan???? i'm sorry...

Apa yg paling ditakuti oleh seorang yg bergelar isteri?????
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Amboi panjangnya question mark... 

Pada pendapat mama....

DIKHIANATI

Iya.... 
Aikkk??? Betul ke???

Ehhh..nama lagi ni pendapat mama..udah mama cakap gitu..gitu laaaa... hehehe...guna kuasa veto...

Yupppp.. bagi mama DIKHIANATI berada ranking teratas...

Ada je yg bertanya nanti, " kenapa bukan dicurangi atau diduakan mama?"
Mama jawab....
Entah la...tp bagi mama DIKHIANATI berada pada ranking pertama...
Dikhianati ni luas skopnya... tp tak kiralah dlm skop apa... isteri cukup marah dan paling takut dikhianati..
Dikhianati dgn kata lain ditipu... mama guna dikianati sebab byk dah org guna word ditipu...hehehehe

Kenapa isteri takut dikhianati..dlm konteks ni dikhianati suami la ye... kenapa????
  1. terasa tidak dihargai
  2. terasa diabaikan
  3. terasa bagai boneka
  4. terasa bodoh
  5. terasa dimalukan
Mungkin byk lagi sebabnya...

Bila diri dikhianati.. dan isteri tahu yg dia sedang dikhianati.. ada byk yg bermain di fikiran seorang isteri, antaranya:
  1. oh..jd selama ni suami aku tu hanya berlakon la ..berlakon baik...
  2. rupa-rupanya suami aku tak cintakan aku
  3. ternyata aku hanya alat utk pemuas nafsu...
  4. jadi aku hanya buang masa je layan dia baik..setia...
Ketahuilah wahai suami2 sekalian .... isterimu mendambakan kejujuran.. Berkatalah benar walaupun pahit...
Rasulullah s.a.w tak pernah berbohong tp baginda ada juga berhelah utk jaga hati isteri.. tapi asasnya tiada pembohongan...
Percayalah sekali berbohong... kita akan enjoy berbohong.. tp selama mana tidak kantoi la...

Berbohong akan mendorong kita utk mengkhianati...
Percayalah mungkin sukar utk berterus-terang sesuatu perkara dgn isteri kerana mama tahu yg org perempuan ni lain penerimaannya drpd lelaki.. tp di sinilah kebijaksanaan suami diuji...Jgn mulakan perhubungan dgn satu pembohongan..kerana di akhirnya akan tercipta satu perngkhianatan..

Berbincanglah...berkomunikasilah dgn betul... berterus-terang... kalau suka ckp suka..kalau dah tak boleh hidup bersama.. ckplah dgn jelas dan bagi sebab yg jelas.. jgn biar si isteri tergantung begitu sahaja.. atau syok sendiri.. jgn berbohong tentang perasaan..
Selesaikan segala kekusutan... leraikan simpulan.... berdoa byk2 pada Allah.. jauhi sifat ego yg tinggi... jika seorang suami itu ingin dimanja dan dijagai..begitu juga dgn isteri..

Kepada isteri pula..kaji dulu punca dikhianati..kenapa suami berbohong ... cuba ubah diri..bagi peluang kepada diri..bagi peluang suami..yg penting bagi peluang pada anak2..

Ingatlah setiap ujian yg diberi oleh Allah adalah bersesuaian dgn bebanan yg mampu kita tanggungi.. teruskan berdoa..beribadah... 
sesungguhnya cinta sejati adalah untuk Allah dan Rasul-Nya.. kita hidup utk redha Allah.. dan berdoalah semoga keredhaan drpd Allah akan membuka pintu hati suami utk redha kpd setiap perbuatan kita...

Yakinlah Allah ada ...sentiasa ada utk kita semua...
Bersemangatlah mama ..bersemangatlah semua.... hidup adalah utk beribadat kepada Allah..semoga apa yg kita lakukan kepada suami kita akan dibalas dgn ganjaran yg besar oleh Allah...
Aminnn...

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan