CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Sunday, November 24, 2013

As-syura yg kunanti....

Awal Muharram mmg dinanti.. bulan permulaan. Tahun baru Islam..
Mama tak pasti kat tempat lain cam ner tp kalau kat Kelantan.. bulan ni juga dipanggil bulan As-syura sbb dlm bulan ni kita akan buat bubur As-syura yg best...
As-syura kt Kelantan berbeza ngan tempat lain.. bubur kami warna hitam.. hitam2 pun bessstttt sgt.
Byk benda yg dicampurkan..
Beras..kcg hijau.. daging..rempah as-syura..gula..garam.ada jugak yg bubuh jagung manis..alahai meleleh...bila dan masak..sejukkan..makan dgn telur dadar nipis yg dihiris halus tu...ada gak mkn dgn ayam goreng yg dicarik-carik..
Terangkat..
Sekarang ni selalunya komuniti masjid yg bergotong-royong buat..
As-syura ni mmg kena buat ramai2 bermuafakat sbb kena masak dlm kawah dan ambil masa lama ..5-6 jam jugak..mcm dodol la jugak..
Kenalah ngan nama As-syura.. hrp2 dlm mengeratkan persaudaraan..
Mama mmg pantang jumpa..
Thanks tu kwn kat opis yg bawa As-syura ni..


Lepas tu rezeki kami melimpah pagi ni sebab ada sudi bawa mempelam yg masak..manis sgt dan langsat yg manis... walaupun dlm hujan kami mkn je..sejuk dan manis..



Alhamdulillah.....

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan