CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Monday, December 23, 2013

Roti Canai Segera MUMMY FROZEN FOOD!!!

Salam semuaaaa...

Alhamdulillah.. kita masih lg bernyawa pada hari ni...

Hari ni mama nak review sikit pasal apa yg mama mkn malam tadi...
Malam td lebih kurang pkl 12 tgh mlm..papa baru aje pulang dr main futsal... aihhh rasa lapar la pulopppp...

Tetiba teringat yg ptg td sorang student mama, Amirah a.k.a Amy ada kasi mama roti canai segera... ermmm perut pun semakin galak minta nk makan roti canai....kikiki...lagipun mama mmg nak sgt try roti canai segera tu... kata Amy itu hasil drpd IKS.. kwn mak dia rasanya kalau tak silap mama...

Ada dua jenis yg Amy kasi..satu yg 4 segi..satu lagi of coz la yg bulat...


Yang 4 segi tu boleh dibuka dan boleh diletakkan filling mcm telur ke...sardin ke..pisang ke..whatever u like babehhhh...
Yang bulat tu boleh je dibakar dlm toaster..ohhh very easy..tak perlu pan penggoreng... kalau out-station ni mmg senang la...
Mama mlm td panaskan guna pan penggoreng yg non-stick... no additional cooking oil .... mcm tu je..sonangggggg kato org nogoghi sombilan...hihi...
Mama mcm biasa tarukk telur..papa kosong je (patutlah kurus..hehehe)


Jeng...jeng..jeng.... tu diaaaa... mkn ngan susu pekat.. no kuah2...

Roti canai ni feveret anak2... nnt nk buat kat diorg ptg nnt bila balik kerja...

So...try la roti canai segera keluaran MUMMY FROZEN FOOD best...lembut....senang..

Mcm biasa..ini review aje drpd apa yg mama try...tiada sebarang bayaran..just sharing n caring...apo yg sodap mama kobar ehhhh...

Ini dia pengusahanya:

Halimah Daud
KPW Jalan Semangat
18500 Machang
014-4840449

Selamat mencuba!!!! ♡♥♡

Tuesday, December 17, 2013

TAK NAK MEROKOK!

Majlis Agama Islam telah menfatwakan yg merokok itu HARAM... Namun malangnya masih ramai yg merokok.. sedih... KENAPA????

  1. dah jadi kebiasaan dlm masyarakat.. tup..tup diharamkan..proses transisi tu macam sukar diterima
  2. perokok ni byk alasan..
  3. penjualan secara terbuka
  4. perokok byk diberi kesedaran tp diri mereka yg menolak utk terima kesedaran
  5. tak sensitif bab agama...pilih hukum yg rasa best utk diri..yg tak suka diabaikan.. nauzubillah
Banyak lg kot sebabnya..tp itu antara yg biasa kita dengar...

Bila baca statement yg ada beberapa ustaz yg terkenal yg komen pasal perokok..berdesup rasa dalam hati mama...iyalah bila ajer semua org dah maklum yg merokok tu haram..maksudnya kalau kita kita teruskan juga perbuatan tu... kita akan dapat dosa la... 

Bila mama tanya perokok tegar tentang sampai bila diorang nak merokok...diorang cakap:
  1. tak dapat lagi..rokok tak boleh berhenti drastik..bahaya 
  2. dalam proses la.. 
  3. dah kurang dah..mmg ada niat nak berhenti
Mama senyum je...
OOhhhh nak berhenti tahu bahaya..yg korang hisap rokok tak ke BAHAYA???
Dalam proses??? eh boleh tangguh ke tentang hukum Allah... haram tetap haram... no excuse..
Niat nak berhenti tu ada.... cantik aje jawapan..mmg boleh mencairkan hati org yg mendengar... tapi ada doa kat Allah tak? Kalaulah hanya mulut aje cakap nak berhenti tp hati tak mahu ...ermm tetap tak jalannya...tak menjadi... kalau dalam hati nak berhenti tapi tak pernah tadah tangan minta berhenti merokok dari Allah..ermmm tepuk dada tanya iman la... 

Jadi kepada perokok..jom bertaubat.... tinggalkan benda HARAM.. minta dengan Allah byk2.. Allah akan beri jika kita bersungguh2 nak berhenti... langit Allah sentiasa terbuka...

Sayangi keluarga...sayangi Islam...


Monday, December 16, 2013

Perkara Yang Paling Ditakuti Seorang Isteri - No.2

Baiklah bersambung dari yg entry yg pertama hari tu....perkara kedua yg paling ditakuti oleh seorang isteri ialah DICURANGI..

Dicurangi adalah sama maksudnya dgn suami ada pompuan lain...OH NOOOOOO..
So sad... sedihnya tak dapat digambarkan dgn kata2

Kenapa wanita sedih bila dicurangi???
  1. hati suami dah terbahagi pada wanita lain
  2. akan ada persaingan
  3. ada orang nak cantas segala yg selama ini adalah haknya seorang
  4. suami akan berfikir pasal perempuan lain
  5. suami akan spend masa dgn org lain dan mungkin akan berlaku pengabaian
  6. semua mula menipu
  7. bimbang suami akan buat maksiat
Errrrmmm mmg banyak la...kalau nak senarai..mmg lenguh jemari kontot mama ni nak menaip..

CURANG maksudnya TIDAK JUJUR..TIDAK LURUS HATI.. ayat kampungnya..buat sesuatu yg tak baik kpd pasangan secara senyap..

Ramai lelaki curang kerana:
  1. ingin cari cinta baru
  2. terasa diri masih hebat
  3. takut bini nak berterus terang
  4. nak main2 je.. bukan serius pun
Kebanyakan lelaki menuduh wanita khususnya seorang isteri membenci kecurangan kerana wanita terlalu takut dimadukan... tapi sebenarnya anggapan itu ada sedikit salah...

Iya benar..tiada isteri yg sepantas kilat setuju utk dimadukan... tapi isteri membenci kecurangan adalah kerana kecewa dgn suami yg tiada tanggungjawab... Bagi muslimah.. apabila suami mereka curang.. maksud suami itu bukan curang dgn mereka sahaja tp suami itu juga curang dgn ALLAH.. 
Sekiranya benar suami itu mahu berkahwin bukankah ada landasan mengikut Islam.. kenapa perlu bercinta...keluar2.. itu semua mengundang gangguan syaitan...

Sekarang sejajar dgn teknologi maklumat.. ramai isteri dicurangi oleh suami melalui media sosial..ramai suami yg bermukadimah zina di dalam FB.. kdg2 apabila sudah melarat.. kecuranga melakar ke realiti... 

Di sini marilah kita berdoa agar kita dan suami kita dijauhi perkara maksiat itu.. Teknologi utk memudahkan kerja.. utk berdakwah bukannya mendekatkan dgn NERAKA...minta dijauhkan...

Para isteri juga hendaklah menjaga keluarga..sentiasa berdoa.. dan jangan cuba mencurangi suami.. bina asas yg kukuh demi anak2.. jgn biarkan anak2 mewarisi kejahilan dan dosa yg kita lakukan...

The Heirs a.k.a The Inheritors

Mama just finished tonton The Heirs... mama tgk dlm internet je..dalam tv sekarang ni ada kat ONE TV ASIA Chanel 393.. tajuk dalam tv dia guna nama The Inheritors... maksud sama je..pewaris harta... cuma word aje berbeza...


Dalam tv lambat dan perlu tunggu time dia..senang tgk dlm internet ...

Mama syorkan tgk citer ni sbb best..
Iyaaaa...sayangku..mmg typical citer Korea.. lelaki kaya bercinta ngan gadis miskin..dihalang famili...tekad perjuang cinta.. berhasil.. mereka pulak bersekolah..ada unsur buli org miskin.. ada hierarki dlm masyarakat... exactly...TAPI PLEASE... drama ni still worth utk ditonton sbb ada Lee Min Ho yg cute..cantik..adorable...gojesss...kikiki...{hanya peminat drama Korea yg boleh terima alasan mama :)))))}

Kepada yg baru tersedar ada citer ni..baik tonton kat internet ye...sebab dlm tv pun dah nak sampai penghujung.... mama tonton kat www.dramago.com

Tapi plisssss ok...jgn terdesak sgt ye... kita kena relax je.. sbb ini hanya drama Korea.. hanya utk isi masa luang..jgn fokus sampai abai kerja lain...solat jgn lambat tau...(peringatan utk diri sendiri)

Selamat menonton...









Husnul khatimah

Pagi ni seorang ex opismate mama kembali ke hadrat Ilahi..masih muda...berusia 29 thn.masih bujang..anak dan kwn yg baik..Al-fatihah utk arwah Zailey..

Setiap yg hidup pasti akan mati... kita yg masih hidup pun mmg menunggu utk mati.. cuma bila, di mana, bagaimana itu rahsia Allah... kita cuma mampu berdoa agar matinya kita nanti dalam husnul khatimah..bknnnya su'ul khatimah...

Sesungguhnya setiap ada kematian.. hati mama semakin diburu rasa yg tak dpt dihuraikan.. rasa yg berbaur dan bercampur.. apakah mama bersedia utk menghadapi kematian? Secara jujur..bersedia atau tidak... sebagai manusia kita tak mampu menghalang ..itu adalah hak Allah..sebagai manusia kita kena sentiasa bersedia utk mati..bersedia maksudnya kita kena sentiasa mencari bekalan pahala sebanyak mungkin agar kembalinya kita nanti ke sisi Allah ada dlm ketaqwaan..
Merasakan diri masih kerdil dan daif.. mama merasa takut..
Ya Allah semoga segala amalan yg kita lakukan diterima Allah dan diberi ganjaran pahala..
Sesungguhnya aku tidak layak utk ke syurga-Mu.. tp aku juga tak upaya utk ke neraka-Mu... terimalah taubatku..Ya Allah...
Jgnlah Engkau terus menenggelamkn aku dlm noda dunia..
Amin...ya rabbal a'lamin...

Make up dan wanita!

Salam semua...

Sebut aje make up..mmg sinonim ngan wanita.. tp sekarang dah ramai boys yg ber'make up'... of coz ada la cara utk lelaki bertatarias...asal jgn kalah wanita sudahhhhh... tak tahan mak nokssss...

Today mama bkn citer pasal cara nak make up ke apa...mama ni mana la pandainyaaaa...

Tapi mama nak citer satu citer pasal make up.. true story...

Ini kisah mama dan papa...
Papa pernah tanya tentang kenapa mama tak make up bila balik kerja.. hehe..mama hanya gelak.. mama nk make up time balik dr kerja?? Pagi pergi kerja pun mama make up gitu2 je..kdg tak pun...
Tp mama ckp kat papa yg after solat asar mama rasa tak perlu kot make up..kan dah nk balik..
Tp papa counterback yg kawan opis dia time nk balik mmg kecoh nk make up...
Akhirnya perbualan tu habis mcm tu je...
Perbualan tu dah lama..mama pun tak ingat dah bila...

Tapi semenjak dua menjak ni mama mula realise yg waktu nak balik opis adalah yg terbaik utk make up..tp dgn syarat terus balik rumah atau apabila hubby kita dta jemput..ini adalah kerana apabila ada make up kat wajah.. harap2 dgn izin Allah suami kita akan senang hati melihat wajah kita..

Bagaimana nk make up...??? Ini utk yg tak brp suka make up

  1. Terserah.. atas selera hubby kita.. kalau tak pandai.. make up nipis2 je.. pakai lipstik dan sapu bedak sikit pun tak apa..asalkn tak nampak kusam..
  2. Peka dgn komen suami.. kdg2 ada jugak suami yg tak suka wifey dia make up tebal... tp ada yg takut wifey marah kalau tegur direct.. so sebagai wifey tgk reaksi hubby kita..kalau mcm tanjat boboi tu.. ubah la sikit..
  3. Make it as habit.. lama2 ok la..percayalah naluri wanita akan merangsang kita jd syok
  4. Jgn fikir itu sebagai sesuatu yg membebankan.. fikirkan itu sebagai sumber pahala..bukankah dlm Islam seorg isteri wajib berhias utk suami
Semoga segala yg kita buat adalah sebagai sebahagian drpd ibadat.. ganjaran pahala yg besar menanti isteri yg melakukan sesuatu utk membahagiakan suami...

Wassalam...


Monday, December 9, 2013

MAMEE Bihun segera perisa TOM YAM + ulam raja...

Salam petang semua...
Hari ni untuk lunch mama tak tau nak makan apa...
So grab apa yg ada.. MAMEE Bihun segera perisa tom yam ada satu je lagi..dah lama dah mama beli...
baik makan ...nanti rosak pulak kalau lama...

Kak Wan a.k.a ofismate mama ada bawa ulam raja... so mama dengan tak bersalahnya.. ambil ulam raja dan terus masukkan dalam bihun tom yam tu.. sebab bihun tom yam kosong nmpk menyedihkan... lagi cun kalau ada kaler hijau sikit.. hope dapatlah meneutralkan kesan pengambilan makanan segera.. oooohhh itu teori mama aje ye... hehehe

But..not so bad..ulam raja kan rasa dia mcm ada mint sikit..bila dimasukkan dlm bihunyg tgh panas meletop tu..fuh best...ermmm terkenang pulak..kalaulah ada telur sebiji.....kikiki

So ...try la kalau mahu...ulam kan baik utk our healthy dan awet muda...



Pengantin petang...

Ini bukan tajuk drama ke atau apa...ini kisah benar....
Pengantin petang maksudnya pengantin pada waktu petang selepas majlis.. hehe
Alkisahnya mama, papa dan Qysya ke rumah kawan office mama yg kahwin... kami pergi agak lewat..turun dr rumah pun lps asar.. sampai kat umah dia dah 5.30 lebih.... 
Lauk pun dah bertukar versi...itu syoknya kebanyakkan majlis kat Kelantan...makanan disediakan sampai ke petang..silap2 mlm pun masih ada...
Memang meraikan tetamu sungguh..
Tapi mama dan papa tak mengharap pun..iya la kan..siapa suruh datang lambat....
Uyeeh dan Reefqy tak bawa ye... kami melenggang bawa Qysya je.. papa upah RM 1 seorang.. hihi..bkn apa..berdasarkn prestasi pergi kenduri kahwin ex-schoolmate minggu lepas.... mmg menghampakan..kikiki... 
Budak2 biasalah.. 
Bila sampai je pengantin sedang solat Asar..so kami pun mkn la dulu..dlm dok mkn.. kawan mama pun mai la... 
Hihi... pengantin petang dah muncul..segala outfits dah taraaaaa... 
Dah rileks dah..amboi cepatnya.... kiki...
Tu la ruginya datang kenduri petang..melepas nk tgk raja sehari...
It's ok sbb kawan mama mmg sempoi..

Kami sekeluarga ucapkan selamat pengantin bary buat Muslihah dan Ayie..moga beroleh keberkatan dlm hidup berumahtangga..kekal hingga ke Jannah... ♡♥♡..



After makan... kami ke pantai..Pantai Irama ..coz rumah Mus hanya 2 minit je nak ke pantai tu..



Amacam hebat tak mama ride papa..kikikiki...dlm gambar mcm ni boleh la...
Feeling happy ambil angin pantai dlm cuaca mendung...sambil makan lok chin (sate ikan) dan ais krim baba..
Alhamdulillah..atas rahmat-Mu ya Allah....

Thursday, December 5, 2013

Hitam yang menyenangkan!

Teringat pulak lagu 'Berhenti berharap' from SO7.. mengapa ada derita bila bahagia tercipta..mengapa ada sang hitam bila putih menyenangkan....

Dlm kehidupan realiti..sememangnya manusia pasti melalui detik2 yg bukan tersenarai dlm kemahuan fikiran mereka.

Itulah ujian hidup.. tak boleh nak lari ke mana2 pun.. tp inshaa Allah dgn keyakinan kpd Allah dan positif..kita boleh menanganinya... walau tak sempurna dan tak kan hilang dgn segera..kita kena cuba juga.. itulah yg akan mematangkan kita...

Jadi berusahalah ye...jom bersama2.. sebab kdg2 datangnya benda yg derita..datangnya benda yg hitam ..adalah utk membawa kepada kita sesuatu yg lebih bahagia..sesuatu yg lebih putih..bersinar.. shine bright like a diamond!..

Anyway..mama terlalu suka outfits hitam.. coz mama rasa macam cantik ..cool dlm hitam (ignore ye that perasan statement).. actually.. nmpk sikit kurus bila pakai hitam.. nmpk je la..the fact is.. stay the same!..


Wednesday, December 4, 2013

Mudahnya menjemput REZEKI!!!!

Assalamualaikum....

Ohhh..dah dua tiga hari mama tak menulis di wilayah maya mama ni... for sure la mama buat2 busy dgn benda lain...

Last two day.. mama dikejutkan dgn HADIAH yg indah dan bermakna dari kawan a.k.a kakak a.k.a opismate mama.. KAK WAN.. with this small precious thing..


Oh indahnya.. ini pun dinamakan REZEKI.. mudahnya rezeki hadir... eh macam mana Kak Wan tergerak nak bagi kat mama??? Macam mn Kak Wan tahu yg mama mmg nak sgt beli buku ni??? Kiranya walaupun ini hanyalah versi buku mini namun ia boleh menjadi mukadimah yg murni... Thanks a lot Kak Wan.. mungkinkah Kak Wan mendengar bisikan hati mama.. hihihi...atau mmg mama yg mulut becok ni pernah tersebut... hihihi... Actually gambar buku kat atas mama ambil from Mr Google.. mama tak bawa buku my own tp sebab dah ter'over; excited nak menulis entry hari ni..so mama cilok from Mr Google...

Masya Allah....sesungguhnya membaca tulisan org bijak pandai dan celik agama ni mmg membuka minda.. mama mmg terpesona dgn setiap bait tulisan... dan boleh menggambarkannya dgn imaginasi mama sendiri..tentang pengalaman hidup Ustaz Fathuri sendiri dan pengalaman mereka yg pernah berada di sekeliling beliau...

Tapi sebenarnya yang menjadikan mama EXCited tahap gaban ialah sebab mama nak story...story yg hottttt....citernya begini....

Di dalam bahagian utk menyelesaikan hutang.. Ustaz ada menamakan satu individu yang boleh dicontohi dlm menguruskan hutang sehingga zero hutang... Nama individu tersebut ialah Mohd Zulkifli Shafie... walaupun mama membaca sepintas lalu.. entah kenapa hati mama terdetik yg seolah2 mama kenal dgn individu tersebut... apakah benar tanggapan mama? Bila baca perinciannya.. blognya..eh macam kenal je link ni.. mama pernah baca blog ni..dan mama tau yg mama mmg kenal..dan mama segera mencari link blog beliau www.mohdzulkifli.com ...mmg sah..mmg tepat... dialah orgnya.. (lawat la blog Abg Zul)

Tanyalah sesiapa yg pernah belajar di Universiti Teknologi MARA Kampus Machang Kelantan.. sekitar 98-2003 (lebih kurang) .... mesti kenal individu yg bernama MOHD ZULKIFLI SHAFIE...yg lebih dikenali sebagai Abg Zul... Bukan nak membanggakan Abg Zul sbb mama percaya Abg Zul pun tak suka jika terlampau dipuji.. tp ini adalah kebenaran... Abg Zul mmg menjadi idola ramai student... semua nak jadi macam Abg Zul.. seorang yg baik, warak, bijak dan berkepimpinan... Melihat wajahnya seumpama ada cahaya.. bagi student yg macam mama ni.. ehhh malu la kalau terserempak..bkn apa ..sebab rasa diri ni kerdil sgt..

Mama masih ingat dgn perwatakan yg lebih, berkopiah putih, jalan pun tidak terlalu mendongak..bahasa yg lembut dan berfikiran positif.. mmg layak dijadikan idola.. senang cerita ramai yg menyimpan hasrat utk memiliki suami macam Abg Zul.. tp ramai juga yg sedar diri kerana tahu diri ini tak layak... haha...simpan hasrat biasalah bagi anak2 gadis..kikiki... (maaf sekiranya Kak Najdah dan Abg Zul terbaca ... ini hanyalah imbasan kenangan dulu... utk suka2 je)

Alhamdulillah mama pernah belajar akaun dr Abg Zul secara berkumpulan.. tp mama yakin dan pasti Abg Zul tak perasan pun kat mama.. hihihi.. terima kasih Abg Zul sebab share ilmu dahulu... Walaupun mama rasa boleh bilang berapa kali bercakap dgn Abg Zul.. namun entah kenapa mama rasa mama pun turut merasa happy bila mengetahui Abg Zul adalah salah seorang yg bebas hutang.. mungkin kegembiraan itu juga dipengaruhi krn mama cukup kenal isteri Abg Zul, iaitu Kak Najdah... sesungguhnya mereka bertuah kerana memiliki satu sama lain...

Bagi mama, melihat perwatakan dan tahu sedikit perangai Abg Zul dr senior dan teman2..sememang dia mmg wajar dianugerahi Allah utk bebas dr hutang... Alhamdulillah...

Ermm..kalau nak citer pasal kenangan lalu mmg panjang berjela la entry ni.... mama just wanna share kegembiraan dan kesyukuran.. mama berdoa agar mama dan papa juga bebas dr hutang... begitu juga dgn kawan2 yg lain.. JOM BEBASKAN DIRI DARI BELENGGU HUTANG....

Kepada semua..jom baca MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI... of coz jangan fikir rezeki hanya dalam bentuk kebendaan..byk lagi punca rezeki yg lain... JOM BERUSAHA...

Ini lah Abg Zul dan di sebelahnya Kak Najdah...(pinjam gambar)

MOHD ZULKIFLI & NAJDAH

Nak TAMBAH pendapatan?? Klik di sini..

Monday, December 2, 2013

Ayu Dua Puluh Sen.....

Masih kah korang ingat Ayu yg dalam cerita Bujang Lapok dulu???
Cute kannnnn...

Mama sebenarnya mmg wondering la..mcm mn la rupa Ayu bila dah besar...
Tak boleh nak imagine...Akhirnya hari ni mama dapat la tgk kat FB kawan mama...Rupa2nya dah bergelar nenek tapi still cute......


Cute kannnn....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan