CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Monday, January 20, 2014

Doa untuk lembutkan hati anak..

Anak2 ni adalah ahli syurga...jadi kita sebagai mak ayah kena jaga mereka dgn elok dan berlembut...

Ermmmm..itu adalah fakta..
Bak kata Wardina..kalau kita nak anak kita baik..kita kena baik..kalau nak nak baca Quran..kita yg kena selalu baca Quran... kiranya kita kena corakkan diri kita dahulu dalam usaha nak mencorakkan anak supaya jadi insan cemerlang dunia akhirat..

Tapi itulah cabaran keibubapaan.. semangat nak berlembut dan tak kasar sering diuji Allah.. tahap kesabaran sentiasa tergugat...

Namun itu bukan penyebab dan pengakhiran utk kita berusaha membentuk diri dan anak2 ke arah kebaikan...

Hari ni mama ada terbaca satu doa...

Allohu latifum bi'ibadihi yar zuqu mayyashaaa'
Wa huwal qowiyyul 'aziz

Maksudnya: 
Allah Maha Lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya: Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang ditetapkan) dan Dialah yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.

Jom kita amalkan..semoga tugas kita menjaga amanah Allah ini menjadi lebih lancar dan harmoni..

Amiinnnn...

Sunday, January 19, 2014

DIY: Easy gown from papa's shirt!

Niat tertangguh yg dah lama..akhirnya terlaksana..
Sejak papa beli mesin jahit utk mama..mmg mama nk sgt buat gaun utk baby girl dr kemeja lama...ini semuanya kerana mama dipengaruhi oleh tutorial dr bloggers ...so cantik...tp time tu belum ada masa..anak perempuan pun takde utk dijadikn inspirasi dan model...
Tapi minat tu bercambah lg bila papa post satu entry tentang make over kemeja jd gaun utk baby girl..
Jadi mama try la...


Tapi of coz..takde la cantik sgt jahitannya...maklumlah masih terkial2 menjahit....mama menjahit ni belajar sendiri...try n error... tp Alhamdulillah..ada la jugak rupa bajunya... mama buat easy gown jer... seksi skit sebab mcm tak reti sgt nk buat bahagian tgn...nnt try lenkali....hihi..


So sekarang...inilah modelnya..begitu susah nk ambil gambar... utk nmpk ke'baby'an sikit..mama buat teddy bear dari kain felt dan jahit kat situ...

Puas hati bila tgk anak dara pakai baju mama jahit..

♡♥♡...

Monday, January 13, 2014

Biskut Julie's .... nyumm..nyummm

Salam semua.... 
Pagi ni mama breakfast dgn biskut je .. iyalah Misi 50kg yg tahun lepas belum tercapai....mama mkn biskut Julie's Golden Crackers.. ermmmm tp kerana sedapnya biskut ni..mama mkn 10 kpg..tak pasti pulak kalau lebih lg..ngeh..ngeh..ngehh...




Makan dgn Indocafe berkrimer..fulamak...sangkut wehhhhh...
Dalam cuaca mendung ni..mmg best...
Tak leh berhenti.mama dok cicah dlm air..biskut ni mmg rangup...kruk..kruk..kruk..
Cubalah..mmg best letak kat dlm meja opis...buat snack kalu tetiba terasa pitam kelaparan....
Ada 3 jenis lagi selain Golden ...iaitu Butter, Sugar dan Cream..
Mama dah try yg Sugar dan Cream.... sedap ...


Bila dah kenyang skit...emmm hepi la..


Sunday, January 12, 2014

7D Cinema Rider

Salam semua...
Today is Sunday.. jd hari first working day bg kami kt Kelantan utk minggu ni..Sunday blues????
Takde la..biasa je..lagipun students mama belum daftar utk semester baru..rileks la skit.. selepas berhempas pulas tanda kertas final hari tu..
Weekend hr tu..mmg byk aktiviti ngan family..gi kenduri la..gi shopping la dan yang paling exciting buat Uyeeh dan Iqy ialah menonton 7D cinema rider kat Tesco Kota Bharu...
Uyeeh la yg request kat papa nk tgk 7D cinema tu..almaklum la bila tahu yg Iqy dah tgk.. Iqy bernasibbaik boleh tgk free sbb time dia ke Tesco ngan makcik dia, tempat tu baru buka dan buat promosi.. Uyeeh mcm nk sgt tengok..alahai kesian la pulak...
So hari Jumaat kami pun pergi la..tak bernasib baik sbb dah full house utk ptg tu...kalau ada pun malam...ermmm..mlm tak boleh la sbb dah janji ngan adik ipar..diorg buat solat hajat..so..kami pun booking utk ptg Sabtu..
Ptg Sabtu..ermm begitu bersemangat diorg...




Mama dan Qysya tak masuk..just papa, Uyeeh, Iqy dan che su diorg.. lagipun cinema tu hanya 15 minit je...
Mama excited tunggu kat luar nk tanya experience diorg..tapi surprisingly... bila keluar satu wajah yg berhari2 excited nk tgk cinema keluar dgn wajah sugul..
Apa kesss?????
Hahaha... Uyeeh is crying... papa ckp bila start aje cinema..dia terus nangis...of coz la bila pakai spek ala 3D tu...dia nmpk ular dan mcm2 yg kt skrin tu mcm real.. Uyeeh ni penakut skit..Iqy tak takut sgt sbb dia tak pakai spek...
Kesian anak mama...
Dek krn tu..semua org gelakkan dia..muncung jugak la dia..hihi
Tapi bagi mama..ok la ..sekurang-kurangnya ada la pengalaman...
Ermmm..nnt papa kena bawa mama pulak..baru best sikit nk bercerita.
Kepada yg nk try sila ke Tesco KB.. dekat pinti masuk dr parking..belakang restoran Secret Recipe..
Selamat meneroka dunia 7D...

Wednesday, January 8, 2014

Mee Kuah Hidang ILHAM

Salammmm....
Lamanya mama tak menulis kt sini...ada tak yg rindu mama????? Hehe..
Dek krn dah lama so ada dua tiga story yg mama nk throwback...kenapa tak leh ke??? Mesti boleh kannnn...sekarang semua org buat throwback so mama pun nk throwback la story kat entry..hehe
Hari ni nk story pasal cubaan pertama mama dan papa makan mee kuah hidang...


Nama lg first time...so kami agak jakun...kiki
Dah lama dah terniat nk singgah ...lagipun kedai tu dekat je ngan rumah..laluan ke tempat kerja mama...
Mama dok ingt diorg akan hidang semua rencah pas tu kita yg campur... rupa2nya after kita pilih lauk apa yg nak...diorg akan masak dan letak dlm mangkuk besar..pas tu kita sendiri cedok la... 
Kalau tak nk tambah lauk pun takpe..sbb dlm mee tu dah ada diorang taruk ayam dan daging...


Rasa dia boleh tahan bestnya....



Ahhh...tgk tu papa berselera... kikikiki...

Tapi mungkin krn naluri keibubapaan yg tinggi ..hoho.. kami tak habiskan semua.. kami pun panggil la waiter kat situ utk tlg bungkuskan baki mee kuah tu..sbbnya mcm teringat kat Uyeeh dan Iqy..diorg suka sgttt mee mcm tu...

Bila ckp aje nk bungkus tu... muka waiter tu mcm lain... tp dia still angguk..

Terdetik kat hati yg mungkin kat sini tak boleh bungkus... sbb tu dia dinamakan mee kuah hidang...ayoyoooo..

Lepas aje waiter tu pergi hantar utk bungkus...ada la sorang yg lain membebel dgn suara yg agak kuat..sambil berjalan keluar kedai dan melalui meja kami...
"Kalau tak de plastik gak..bungkus la ngan hok kecik2 tu.. biar la byk2 bungkus pun"...
Sukkkkkk..sungguh menusuk hati kami...kami begitu yakin..dia sindir kami...mmg sah kat situ tak boleh bungkusssss...

Alamak....mmg la kami ni jakun...tak pernah mkn mee hidang so kami tak tahu cara...tp bukankah elok tak disindir kami mcm tu...kami ni customers..lgpun kami tanya elok2.. kalau tak boleh kenapa tak mention awal2 ..ckp la tak leh bungkus...atau lebih elok letaklah label atau penyataan TIDAK BOLEH DIBUNGKUS ..khusus utk newbie mcm kami..

Time nak bayar papa pun minta maaf sbb susahkn diorg.. nasib baik yg lain ok... hanya sorang tu aje yg mulut tak ada insurans.. tak reti hormat pelanggan...tolonglah beretika sikit..kalau nk terus maju dan berkat...

So kepada yg nk try boleh la ke jln Sekolah Zainab 1 tu..lepas Pejabat Pendidikan Daerah Kota Bharu...
Mama rasa dia byk kot cawangan sbb mcm franchise..

Harga hidangan bergantung kpd lauk apa kita ambil..

Ok..ini penilaian kami.. bukan sebab kami dilayan mcm tu tp personally.. rasa tu biasa aje... sedap la jugak...

Selamat mencuba...jgn sesekali bungkus bawa balik ye... nama lagi MEE KUAH HIDANG...!!!! Ada faham?????


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan