CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Thursday, July 3, 2014

Resepi: Chicken Paratha Roll with Black Pepper

Salam semua my darlings...

Semoga semua sentiasa semangat menjalani ibadah puasa ni..

Hari ni mama nak kongsi satu resepi as simple as me... hihihi

Mama baru buat ptg semalam utk berbuka.. mama dah lama rasa nk try menu yg lain selain dari nasi..(tp mana still mkn nasi ... mcm mn tu? tak dpt nk tolong)
Dok pikir akhinya keluar la idea nk buat CHICKEN PARATHA ROLL WITH BLACK PEPPER..



Mama tau mmg byk yg buat paratha gulung ni..tp kalau korang nk try yg mama buat ni...mama sgt la berbesar hati.. mama buat mmg berdasarkan rasa hati mama tanpa merujuk apa2 sumber.. kiranya inovasi mama la ni..bahasa pasarnya ni resepi main hentam dari mama ..hihihi
Tapi mama kongsi la kat sini..sbb papa kata sedap... mama anggap pujian tu ikhlas ye papa..kikiki.. lagipun mcm healthy food la gak..hohoho..iya ke? boleh laaa..

Bhn2
2 keping Roti paratha
Isi ayam bahagian dada didadu kecil
2 ulas bawang putih dicincang
Sos cili
1 sudu besar Serbuk lada hitam
Timun didadu kecil
Mayonis
Garam secukup rasa
Sedikit minyak utk menumis

* nak pedas..leh tambah cili potong atau lada benggala yg didadu..letak lada benggala lebih best aromanya.. mama tak letak sbb mmg tak de dlm stok..so buat bhn apa yg ada...next time la ye...

Cara membuatnya
Panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai naik bau... masukkan isi ayam.. kacau hingga sebati.. masukkan serbuk lada hitam.. kacau lagi.. masukkan sos cili..masak sampai isi ayam nmpk masak ye..
Selepas tu masukkan timun yg didadu..kacau lagi..perasakan dgn garam...kacau biar sebati.. jgn lama sgt nnt timun terlalu lembik..
Ketepikan dulu inti tersebut..

Lepas tu boleh panaskan roti paratha..guna non stick pan lagi senang.. utk panaskan paratha..tak perlu guna minyak...

Bila paratha dah masak.. letak atas pinggan atau apa2 saja alas utk menggulung.. sapukan mayonis di permukaan paratha.kemudian letakkan inti atas paratha..letakkan sedikit sos cili..dan terus gulung..


Bila dah gulung potong ala2 sushi utk bagi senang mkn..kalau tak nak potong pun takpe..ikut suka...kiki
ok dah siap...

Senang je kan...dalam 15 minit dah siap..dgn syarat tiada gangguan dari si comel mcm Qysya... Sebab semalam mama ambil masa lebih lama ye....krn cik Qysya asyik dok peluk kaki mama..tak kasi mama masak.. baik hati Qysya ye..tak nak mama penat...hihihi..

Selamat mencuba...

Comel tak cik Qysya yg mmg tak leh jauh ngan mama..lebih cun dgn hair cut by papa...hoho...








0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan