CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Friday, September 13, 2013

Resipi : Bihun Goreng Simplemama

Di pagi nan indah ni mama nk kongsi resepi bihun goreng yg of coz senang, sedap dan murah belanjanya.. thanks ye princess mama sebab terjaga.. now mama menulis entry ni sambil breastfeed princess...huhuhu...
Alkisah resepi bihun ni direka krn atas permintaan papa yg terchenta.. petang tadi.. bila aje mama balik kerja..nmpk papa tak bermaya aje.. bila disoal siasat selain menderita penyakit keturunannya (sakit urat)..papa juga lapar... alahai kesiannya busyukk mama lapar...
Apa ye nk dihidangkn... nasi x nak... ermmm.. lps survey ada la sikit lg bihun.. dlm 1/3 aje dr isian normal.. cheewah..
So jom menggoreng la.. nk letak ape ye..
Oppps... rupanya ayam ngakkk ada..ada daging tp masih beku..lmbt.. so utk tahu apa bhn2 nya... jom mama kongsikan..

Bhn2 (utk 1/3 jumlah bihun dlm bungkusan biasa)

Bihun
Setengah biji bwg merah yg besar
2 ulas bwg putih
1 sudu kecil lada hitam biji
Isi ikan goreng atau yg bakar (secret ingredient ni)
*bhn di atas ditumbuk tp x perlu lumat sgt..
2 biji telur
2 btg sosej dipotong bulat
Secukup rasa atau kiub ayam
Garam
Daun sup dipotong halus

Cara membuatnya:

Bihun direndam terlebih dahulu dlm air biasa..(mama rendam sebelum proses menyediakn bhn2 lain)
Masukkan sedikit minyak ke dlm kuali.. tumis bhn yg ditumbuk sehingga naik bau
Masukkan secukup rasa dan garam..
Masukkan sosej.. goreng sehingga masak
Masukkan dua biji telur.. jgn terus kacau..biar nmpk sedikit masak telur..baru kacau jd telur tidak akan jd terlalu hncur..pastikan api kecil..
Masukkan bihun..kacau sehingga sebati.. masukkan daun sup..
Jeng..jeng...jeng siap..

Konsep bihun ni ialah masukkan apa yg ada kt umah..if korang nk letak ayam atau daging atau apa saja..pastinya boleh.. tp pastinya akan sedap bila ada ikan yg dibakar dan ditumbuk.. mama kebetulan ada ikan cencaru bakar .. mama gamble aje letak ikan tu sbb nk suruh byk lauk tp x sangka bihun goreng jd best.. (mama tak angkat bakul tau..yg ckp bihun tu best ialah mak mentua, adik ipar, papa dan dua hero kami tu)...so x pasal2 itu jd secret ingredient..tp tak jd secret dah la coz mama dah share ngan korang.. x kisah la.. mama mmg suka share punnn...
Cuba la..mama hrp menepati selera korang..
Memasak tak susah.. guna aje apa yg ada ... barulah tak tension..
Inilah hasilnya....





0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan