CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Wednesday, February 15, 2012

Roti Jala ala Simplemama....

Hari minggu lepas mama buat ROTI JALA...bersama kari ayam...


Mesti dah ramai yg tau nak buat roti jala ni kan...mama kiranya ini kali kedua mama buat sendiri..kalau tak sebelum kakak yg tlg bancuh...

soooo..kalau nmpk tak chomel ...maaf deh...tp Alhamdulillah..semua yg ada kat rumah selamat dan sihat aje selepas makan roti jala mama...

Nak resepi ke? (ini ditujukan pd yg baru nak masak..yg dah pandai..kalau resepi mama pelik...sorry ye)

Bhn2 buat roti
3 cwn Tepung gandum (mama guna tpg rose)
1 biji telur
1/2 cwn minyak masak
3 cwn air (kalau nmpk pekat boleh tambah lagi korang kena pastikan adunan tu lebih kurang adunan nak salut pisang goreng)
Sedikit garam
Sedikit pewarna -ikut suka warna apa..ada yg buat warna merah..hijau..tp standard colour utk roti jala ialah kuning...(mama tak letak pewarna tp mama letak kunyit sikit)

Cara membuatnya:
Korang campurkan tepung...kemudian masukkan telur..gaul sebati dulu..pastu masukkan minyak masak, air, garam, pewarna...gaul sampai sebati...ok..lepas dah nmpk baik punya...boleh la mula menebarkan jala....minyak just sapu sikit je..utk mula...tak perlu byk naik masuk minyak lagi pun dlm adunan dah ada minyak..kalau pakai non-stick punya kuali..tak payah dah minyak...

Bhn2 kari ayam (utk lebih kurang 1/2 ekor ayam)
Ayam dipotong kecil2
2 biji ubi kentang - dipotong enam
2 cwn santan
2 cwn air
7 ulas bawang merah - dimayang halus
2 ulas bawang putih - dimayang halus
Sedikit halia - diracik2
lengkuas- dikutuk2
kunyit - ditumbuk lumat (mama guna yg serbuk aje)
1 batang kulit kayu manis
Sedikit pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
Daun kari..(tapi mama tak letak pun)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis...

Cara membuatnya:
Tumis kayu manis, pelaga, bunga cenkih dan bunga lawang..sampai naik bau..pas tu masukkan bwg merah dan bwg putih...goreng sampai kekuningan dan berbau harum
masukkan halia, lengkuas dan kunyit...mesrakan...
Selepas itu masukkan santan...biarkan sekejap..sambil mengacau sbb tak nak dia berketul...bila dah mcm mendidih..masukkan air utk tambah kuahnya..kalau nmpk pekat..tambah je air lagi...jgn ter'over' pulak ok..nnt cair sgt tak best la nak cicah..
Kacau lagi...masukkan ayam..biarkan dia sehingga mendidih..api sederhana..skrg kena sekali-sekala kacau sb takut hangit kat bahagian bawah..masukkan kentang...
Bila dah mendidih..kecilkan api..masukkan garam dan boleh tambah bhn perisa..biarkan dia mereneh dlm 2 hingga 3 minit...masukkan daun kari...
Sekarang sudah siap...boleh dihidangkan bersama ROTI JALA ala SIMPLEMAMA....


Lagi best minum dgn air TEH 'O' ...guna plak mug English style...lagi best rasanya....nak pulak mug tu diadiahkan oleh KAK YA (kakak mama)....thanks dear...


Inilah alat yg mama gunakan utk tebar jala...senang kan? picit je....pasti jadi....

Selamat mencuba..darling2 sekalian....

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan