CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Wednesday, May 27, 2009

JAUNDICE a.k.a SAKIT KUNING

Jaundice tau pun sakit kuning ni memang kerap berlaku kepada baby2 yang baru lahir...Muyih dulu pun kena gak...Mama pernah dengar la kan... parents yang ada darah jenis O lebih cenderung mempunyai anak yang ada jaundice ni..Kiranya kena berwaspada la..Tapi yang tak de pun kena jaga2 tau..Bahaya ni...Jaundice akan beri kesan sampai baby tu besar... Semasa Muyih kena dulu mama tension gak sebab ni kan pengalaman pertama..Tapi mek, ma dan kakak2 mama banyak bagi nasihat terutama kak yar. Thanks a lot....kalau peringkat awal kita tak leh nampak sangat kat kulit baby kita. Kita kena tengok kat cahaya terang atau pun bila kita ambil gambar.Dalam gambar, jaundice anak kita akan jelas kelihatan.
Lepas tu mama dan papa banyak tahu gak la..Kami pun ada banyak baca buku start dari proses kehamilan lagi...Macam majalah Pa&Ma.
Papa lepas tu terus jadi expert.Dia selau bagi tips pada member2 dia...Baguslah tu...
Kalau baby tu macam baru ada tanda sikit2, ibu kenalah bagi susu badan yang secukupnya.Sebenarnya baby yang kena jaundice ni cenderung untuk tidur, so ibu2 kena kejut la bila sampai masa bagi susu..Bagi susu badan lebih kerap daripada biasa. Jangan kesian bila tengok baby tidur. Kejut je...Kalau tak jaundice dia lagi teruk nanti...ibu dan bapa kena rajin la sikit. Berkorban untuk anak...
Lepas tu bagi umat Islam jangan lupa bagi air zam-zam. Air ni memang mujarab. Boleh mengurangkan kadar jaundice...Cubalah ..Mama dah cuba,dengan izin Allah..jaundice Muyih menurun dan tak perlu duduk hospital......
Ni ada beberapa gambar Muyih semasa kena jaundice....Kesian....





boleh nampak kan kuning2 kat badan Muyih..... MAsa tu Muyih baru umur 5-7 hari...

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan