CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Sunday, January 9, 2011

Spageti Lakna




" Ting..tong..ting..tong..Alexander...
Helo puan2....hari ni mama nak menyediakan masakan yang simple je...sesuai la dgn nama mama..SIMPLEMAMA...Ting..tong..ting..tong..Alexander..."

Hahaha...amacam mcm chef selebriti tak????

Weekend yang lalu, mama ada la membeli bahan2 utk buat spageti boloignese...mama serahkan tanggungjawab tu pada adik ipar mama...hehehe..mama tunggu makan je....

Kali ni mama nak try guna spageti 'angel hair'..spageti ni lebih halus drpd yg biasa...ala2 mee segera...
Bila dah kuah spageti tu dah habis...spageti ada lagi..so daripada membazir..mama bangkit dgn semangat untuk mencuba buat resepi mama sendiri....SPAGETI LAKNA....

Senang je...mama buat ala2 mama la sebab mama ni hanya guna apa yg ada dlm peti..maklumlah hidangan yang tak dirancang...

BAHAN2 (utk hidangan 4 orang)

Pasta...(ikut suka nak guna spageti yg biasa atau angel hair atau any other pasta...makaroni pun orait..tp lepas mama rasa, mama syorkan spageti yg biasa tu lg beshhhh..)

Bahan untuk kuah lakna

Isi ayam...didadukan..(bahagian tulang pun tak pe..tapi potong kecil2)
Udang (tak ada pun takpe..tapi kalau ada lg beshhhh)
Sayuran (sawi,bunga kobis,mushroom,carrot,jagung muda) - dipotong mengikut kesesuaian
2 sudu besar sos tiram
4 ulas bawang putih - diketuk2
1 labu bawang besar
1 batang serai diracik-racik halus
1 helai daun limau purut - dipotong halus (kalau tak de pun tak pe...daun ni utk bagi kepelbagaian bau dan rasa)
1 biji lada merah - dipotong menyerong..
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dgn sikit air...utk suka kuah yang lebih pekat, tambahkan mengikut kesukaan..
1 sudu besar perasa tambahan
Air
Sedikit garam
Sedikit gula (kalau suka)

CARA MEMBUATNYA...

1. Mula tumis bawang putih, bawang besar dan serai...sampai naik bau wangi
2. Masukkan sos tiram..kacau
3. Masukkan ayam dan udang..tambahkan sedikit air..biar seketika sehingga betul2 masak..
4. Masukkan lada merah
5. Masukkan carrot, bunga kobis, jagung muda,mushroom, batang sawi...kacau dan biarkan sampai nampak empuk..
6. Tambah air utk buat berkuah
6. Masukkan bancuhan tepung jagung..tambah air jika ingin lebih berkuah..tunggu sehingga nampak likat dan pekat..jika tapi jgn terlampau pekat dan likat sebab x brp beshhhh...
7. Masukkan daun sawi..kacau..
8. Tambah garam dan perasa tambahan.
9. Sedia utk dihidangkan

Senangkan??? Selamat mencuba....


0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan