Bahan2
1 btg tofu telur (ada kat supermarket kat bahagian dingin sayur dekat ngan tauhu) dipotong bulat dan digoreng
Isi ayam dipotong dadu
Udang
2 ulas bwg putih diketuk2
1 biji bwg besar dimayang kasar2
3 batang jagung muda dipotong nipis2
Sedikit bunga kobis
1 biji lada merah besar dipotong serong
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap manis
Sedikit garam
Sedikit bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah
Sehelai daun limau purut - tak de pun tak pe
Air utk kuah.jgn byk sgt
Cara2
- Tumis bwg besar dan bwg putih hingga naik bau
- Masukkan udang dan isi ayam. Goreng sehingga masak.
- Masukkan sos tiram dan kicap..kacau hingga sebati.
- Masukkan bunga kobis, jagung muda, lada merah. Kacau hingga sebati.
- Tambahkan sedikit air.
- Masukkan daun limau purut. Kacau lagi. Biarkan sebentar dgn api yg kecil agar sayur masak. jika perlu boleh tambah air. Masukkan bancuhan tepung jagung. Perasakan dgn garam.
- Kemudian masukkan tofu yg telah digoreng. Jgn kacau kuat sgt coz tofu cepat hancur.. bila dah sebati..boleh dihidangkan
Selamat mencuba kerana ia senang dan sedap..sesuai utk anak2....tofu tu lembut sgt...
0 comments :
Post a Comment