Utk masak semua lauk..memang mustahil bg mama yg dok ngan family in-law...iyalah kan ramai...kalau kami dok umah sendiri...mama sanggup utk buat full hidangan everyday..(iye ke???)..
Tp kalau dapat memasak 1 perkara utk tambah2 apa yg mak mentua mama masak pun mama dah gembira...puas hati tgk papa dan anak2 makan apa yg mama masak...
Dek kerana mama dah lama tak menulis kat blog..mama dah tertinggal utk menulis resepi hari pertama mama...
Ini dia...
KERABU SOTONG
Bhn2
300 gram sotong - dipotong cincin
3 sudu besar sos ikan
1 sudu makan gula merah / gula melaka - dilarutkan dgn sedikit air
1 biji bwg besar merah -didadukan
Kacang panjang - dipotong kecil2
Tomato - didadukan
Daun ketumbar - dipotong halus2
Sebiji lada besar merah - dipotong serong nipis2
3 biji cilipadi - dipotong kecil2
Sebiji limau nipis
Cara membuatnya...
1. Rebus sotong yg telah dipotong cincin
2. Campurkan bwg besar, kacang panjang, tomato, lada besar merah, cilipadi dan daun ketumbar
3. Masukkan sotong rebus yg telah ditoskan ke dalam campuran sayuran td
4. Perisakan dgn gula merah yg telah dilarutkan
5. Masukkan sos ikan...gaulkan
6. Perah limau nipis ke atasnya..gaulkan
7. Siap utk dihidangkan
* nota kaki
- korang leh tukar je sayur2 tu atau tambah jenis sayur lain...cth sayur yg biasa orang gak ialah salad, kacang botol dan bunga kantan.
- Gula dan sos ikan boleh ditambah mengikut selera..tak perlu garam sb sos ikan dah masin
- asam limau nipis pun boleh ditambah sekiranya suka masam macam mama.....
- Secret resipi ialah gula perang tu..korang leh guna gula melaka atau manisan dari nira kelapa (kelantan)..jgn guna gula biasa...kurang kick.....hehehe
0 comments :
Post a Comment