CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Thursday, February 17, 2011

Tutorial: Simple Navigation Bar

Today..mama nak buat tutorial la...may be ramai yang dah tau..tapi may be gak ia berguna utk new blogger..macam mama dulu..mama tercari2 gak time nak buat navigation...aper tu navigation...alah yang macam ni...


Sebenarnya simple je nak buat benda ni...

Mula2 korang kena pergi ke DESIGN/LAYOUT/TEMPLATE...then EDIT HTML..
Pas tu korang kena cari  /* Header */:-

dan masukkan code yang berikut:

/*Header */

#newnavbar ul li{font-size:100%;
list-style-type: none;
display:inline;
padding:0px;
margin:10px;
border:0px solid;}


Kalau minat ada border, korang leh la tukar 0 dalam code border tu kepada 1,2,3,atau seterusnya..try and error ,ok...tengok besar dan tebal macam mana yg korang suka....

Kemudian skroll kat bawah sikit dan korang akan jumpa yang macam kat bawah ni...kalaulah 'maxwidget = 1' ,korang tukarkan kepada 3 dan kalau 'showaddelement = no', korang tukarkan jadi yes...ala macam kat bawah tu je..tukar kat tempat berwarna merah...

 Lepas tu..korang 'SAVE' je template tu....

Lepas dah save pergi ke Design korang balik dan pilih 'Page Elements' korang 'Add a Page Element' then plih untuk tambah HTML/JavaScript ..pastikan page element tu kat header korang...masukkan code kat bawah...



  Masukkan url page kat yang bertulisan color biru tu.....korang boleh tukar ikut keperluan blog korang...
Contohnya..ini yang macam mama punya...Tapi mama tunjuk separuh je dari navigation mama..Tulisan merah tu la yang akan appear kat blog korang ..so korang leh ubah....code tu korang leh copy la kalau korang rasa nak buat banyak link pada navigation ...tapi kalau banyak sgt berserabutlah pulak...pilih yg penting2 je..

Persoalannya..macam mana nak dapatkan url tu...korang leh dapat dari label korang..atau dari blog korang yang lain...sebagai contoh..mama nak buat utk 'Papa' mama akan click pada label MyHUBBY..pastu mama akan 'copy' link yang appear pada web search yang kat atas tu..pastu 'paste' je la  dalam code mama...macam jugak kalau korang ada blog lain dan berniat utk buat link...so korang copy je blog link dan paste dlm code...kalau korang nak tambah lagi


Jeng..jeng..in yang blog mama punya...



P/s: Navigation korang akan jadi bentuk vertical ..macam ni..


sekiranya korang tukar design template...but dun wori if korang nak jadikan dia horizontal balik ,korang masukkan link yang macam kat atas semula...sebab bila korang tukar template..maybe code yang korang letak dah terpadam...check je la balik dan ikut aturan macam kat atas...arahan yang dlm 'HTML page element..Insya-Allah tak kan berubah....
Selamat mencuba..if ada masalah comment kat entry ni,ok..mama akan cuba bantu...if berjaya..kongsilah gak ekkkk....harap tutorial ni membantu...

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan