CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Wednesday, December 12, 2012

Placenta ialah uri...

Semalam ketika papa dok gosok2 perut mama yg dah memboyot ni...tiba2 aje papa bertanya dgn mama pasal uri... apa sebenarnya uri..rupa dia..apa fungsi uri???

Mama: Aikk...kan papa dah 2 kali bawa balik uri dari hospital lepas mama bersalin...papa tak pernah tgk ke?
Papa: Tak...sebab time Uyeeh dulu papa bawa balik, arwah mek (ibu mama) yg basuh dan uruskan..papa cuma pergi tanam je..time tu uri dah siap dibalut...bila Iqy lahir, mek dah takde, ayah pulak yg amik alih...papa mcm biasa tukang tanam je...
Mama: jadi papa tak tgk langsung????
Papa hanya menggeleng kepala sambil tersenyum...
Mama: oooo..jadinya bila papa bawa balik, papa terus kasik kat mek dan ayah..papa pun pergi tidur, kan...hehehe..
Papa senyap je..aikkk macam betul je tekaan mama.
Mama: uri ni lebih kurang macam bentuk hati la...warna darah gitu.dia mcm dok dlm karung nipis..lepas deliver baby, doktor atau nurse akan bawa keluar uri pulak... time bawa keluar uri..diorang tak kasi kita teran dah ...diorang akan tarik macam tu je...smooth aje uri tu keluar....itu pun kalau uri tu elok....tak pecah..sbb ada gak yg dah pecah...kalau dah pecah2, kena buat ngan elok2 la...sebab kalau uri ni terlekat walaupun sedikit, akan membahayakan si ibu...Kali ni bila aje mama deliver, papa kena tgk tau time ayah cuci uri tu...susahlah kalau one day, ayah dah takde..siapa nak cuci uri ...mcm tak best la suruh org..lebih baik papa sendiri yg cucikan...
Papa: ok, Insya-Allah...

Jauh di sudut hati mama, mama begitu berharap papa akan belajar menyempurnakan uri tu...mengikut ajaran Islam....

Sedikit info tentang uri atau nama sainsnya ialah placenta...


Apakah uri?

  • nama lainnya ialah placenta atau tembuni merupakan teman rapat atau kembar kepada bayi dlm kandungan
  • uri tidak boleh dibuang..ia perlu dibersihkan dan ditanam dgn segera bagi mengelakkan bau busuk
  • menjadi tanggungjawab seorang bapa utk menguruskan uri..
  • ia terdiri daripada lebih 200 pembuluh dan vena halus. mirip gumpalan hati mentah.
  • warnanya merah tua dan mempunyai bonjolan cotyledon yg berbentuk jari...
  • permukaannya amat lembut dan tali pusat berada di bahagian tgh
  • ukuran placenta bersesuaian dgn berat dan ukuran bayi. kebiasaannya berada di bahagian atas rahim..namun ada juga kes yg placenta ada di bahagian bawah..
  • fungsinya adalah utk membekalkan zat dan oksigen daripada darah ibu kepada bayi, membawa karbon dioksida dan sisa2 pembuangan bayi kembali ke darah ibu, membentuk pertahanan utk sebarang infeksi atau kesan ubat2 tertentu, dan mengeluarkan hormon2 seperti estrogen,progestron dan human chorionic gonadotrophin (HCG)

Cara menguruskan uri mengikut Islam

  • Mulakan dgn membaca Bismillah
  • Cuci bersih2 bagi menghilangkan darah. jgn guna sabun atau sebarang pencuci.
  • Bilas dgn air yg bersih sambil berselawat dan membaca doa2 yg baik (utk memastikan kebersihan dan kesuciannya)
  • Cuci uri dgn garam dgn melumurkannya kesemua bahagian..cuci bersih2
  • Lumurkan dgn asam jawa dan cuci bersih2...ini adalh utk menghilangkan bau hanyir
  • Perah 4 biji asam limau ke atas uri untukmengharumkan uri
  • Letakkan uri ke dalam plastik mudah reput bersama asam keping dan garam. ikat seperti sup bunjut.
  • Bungkuskan ke dalam kain putih dan ikat kemas2 seperti sup bunjut
  • Gali tanah sedalam yg boleh agar tidak dapat dikesan oleh binatang2. Tanam di tempat yg bersih dan selamat
  • Baca Bismillah dan beselawatlah semasa hendak meletakkan bungkusan uri
  • Letak batu atau kayu bagi memastikan tidak digali oleh binatang2
  • Jangan letak sesuatu yg boleh membawa kepada khurafat dan syirik..

Menurut JAKIM, hukum menanam uri adalah HARUS...Uri kanak2 Islam adalah suci dan tidak boleh dibakar atau dijual..Amalan menanam uri dgn lada hitam, pensel dan mcm2 lagi adalah khurafat....

kredit utk : http://hidayahmk.blogspot.com/2011/03/cara-menanam-uri.html

Semoga sedikit sebanyak info ini berguna utk papa dan semua..untuk tahu lebih detail sila tanya pakar sakit puan atau nurse2 korang ek...mama pun lama dah tinggal sains ni...
Kalau ada yg slah dlm info di atas..semoga ada yg sudi membetulkannya...

3 comments :

miza yusof said...

Tak pernah tengok lagi macam mana rupa uri. Tapi berdasarkan pengetahuan Miza, masa nak tanam ada yang letak paku dan bermacam-macam jenis lagi. Boleh ke macam tu ? Hmmm. Musykil jugak.

SYANI said...

Thanks for the info... Hubby saya pun cam hubby awak juga.. Tak pernah uruskan uri.. Nak kena suruh dia belajar kali ni..

Simplemama said...

Miza: Mengikut pembacaan saya, yg bubuh paku, pensel tu..khurafat...baik elakkan kalau tak pasti....

Syani: jom kita kempen hubby kita buat..hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan