CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Saturday, December 29, 2012

Resepi Ketupat Sotong Kelantan

Ermm..mama rasa begitu lapar..pagi ni nak mkn apa ek???? papa mama dah buatkan air feveretnya Nescafe 3 in 1...yg original...halusssss...dan papa yg sempoi mkn swiss roll cake Mickey Mouse..(uyeeh punya)...
Mama dah tanya ok... iya mana la tau papa nak mkn nasi or something yg lain..tp papa cakap..'takpe la dulu'....hehehe..Alhamdulillah....(mmg malas wifey kamu ni ye papa)..

Mama???? ermmm lawat blog dulu la...dan mama ada satu resepi utk semua..dan sebagai koleksi mama kat sini....
Resipi kebanggaan kebanyakan rakyat Kelantan... "KETUPAT SOTONG" tp harus diingat..ini yg versi Kelantan punya.... yg Terengganu lain ok...

Mama ambil resepi ni drpd mak mentua kesayangan mama...
Mama tak tau la org lain tp kalau bg mama..mama selalu ingat nak buat ketupat sotong ni susah dan rumit....sooo may be kerana itu baru sekarang pintu hati mama yg tulus dan bersih ni terbuka nak membuatnya sendiri...tambah pulak papa mmg feveret dia la ketupat sotong ni... Jadi utk menambahkan kerukunan rumahtangga..mama belajar...memasak dan menghidangkan utk suami...pahalanya bagaikan berpuasa selama 70 tahun...(semoga diterima Allah)...

Sebelum mama meneruskan karangan mama yg mungkin membosankan mama rasa baiklah mama memulakan perkongsian pintar ini....resepi ketupat sotong yg mudah, simple dan pasti menjadi...cheewaahhh...

Bhn2
Sotong....pilih yg besar2 ok...
Beras pulut
Manisan atau gula Melaka
Santan
Gula (jika perlu)
Garam
Air
Daun pandan
Sedikit halia
Lidi sate..atau lidi kelapa

  •  mama tak letak sukatannya sbb semua boleh diagak dgn pertimbangan jumlah sotong yg dibuat...mama buat dalam 15 ekor..sotong sederhana besar... mama bubuh tiga kerek manisan... beras pulut dalam 1 cwn mama rendam...

Cara membuatnya
Rendam beras pulut dgn sedikit santan...kiranya agak2 menutupi beras..santan campur air la ye,, tambah sikit  garam..utk yg mama ni mama letak 2 sudu teh....sebatikan....rendam selama lebih kurang setengah jam atau 1 jam...kalau lebih sikit pun takpe..tp jgnlah sampai 1 hari...

Selepas dah berpuas hati dgn hasil rendaman..korang ambil sotong yg dah dibersihkan..dan dipisahkan kepalanya..masukkan beras pulut tadi ke dalam sotong...bubuh lebih kurang 3/4 daripada kebesaran sotong...santan yg digunakan utk rendam tadi boleh la dimasukkan sekali..biar dia lembab sikit... jgn bubuh byk sgt pulut dlm sotong kerana ada beberapa kemungkinan

  1. pulut tu tu akan keluar dr perut sotong
  2. sotong kita akan pecah atau terkoyak
  3. pulut yg keluar byk sgt memungkinkan melekat kat periuk dan hangit dan may be ketupat sotong kita akan berbau hangit..tak berapa best la kan..tp kalau korang guna kaserol atau non-stick punya periuk..mama rasa ok kot..
Lepas aje isikan beras pulut, ambil kepala sotong...satukan dia kembali dgn bdn sotong...kiranya cinta bertaut kembali la...gunakan lidi sebagai ejen penyatuan...cucukkan dia...buat cross kat penyambungan...ala2   kutub utara dan kutub selatan...kemudian timur dan barat..... ini adalah nak elakkan pulut terkeluar...

Bila dah siap semuanya... masukkan dlm periuk... masukkan santan cair...agak2 setara ngan sotong...masukkan sedikt halia yg diracik halus....tp jgn byk sgt halia ye..takut berbau pulak...mama bubuh halia sbb nak kurangkan bau hanyir sotong..kalau korang tak suka halia...don't worry..tak payah letak....
masukkan daun pandan yg disimpul kasih...cheewahhh..kalau la masih ada lebihan pulut...kalau mama la kan..mama letak aje dlm periuk tu sbb Uyeeh suka makan pulut sahaja...

Tutup periuk tu ok....masak dgn api yg sederhana... jgn kuat sgt tau..nnt sotong tak masak dgn sempurna...
Lepas tu tunggu aje la.. kdg2 pergi la jenguk...lebih2 lagi kalau guna periuk steel biasa mcm mama...iya la takut hangit ke ..ape ke..kacau perlahan2 ye....

Bila dah mendidih dan sotong nmpk masak..masukkan manisan tu.... bubuh la agak2 ye..agak2 manis dan menjadikan ia berwarna coklat...
Masukkan santan pekat...ikut kesesuaian.....tapi jgn biarkan sotong kita kekeringan ye...Ketupat sotong ni kena kuah dia pekat2 sikit..baru perggghhhh molek... 'nyakut' ore Kelate kato...hehehe

Bila dah mendidih dan masak...sotong tu nmpk empuk...rasa la... kalau korang nak manis lagi...tmbah gula...atau manisan lagi...kalau dah berwarna coklat tp belum manis..tmbah aje gula...  kalau suka ala2 manis.. up to you....tp kebiasaannya org Kelantan suka manis...hehehe..mcm ayah mama dan papa....

Bila dah siap....hidangkan...dgn kasih sayang....



Ermmmm...kalau Kak Ya (kakak mama).. tgk mesti marah ni...sbb time dia balik hr tu mama tak sempat nak buat...lain kali ye..

Haaa..senangkan... kalau nak lebih berkat dan menyedapkan hidangan bacalah Bismillah, selawat dan doa2 berkaitan...dan of coz niat tu utk kasih syg....nak doa memasak..sila ke DOA KETIKA MEMASAK...

Mama syorkan korang yg tak biasa buat...sila la buat sbb senang sgt...lebih2 lagi pada yg nak berkahwin dgn org Kelantan...kena belajar makan ni..sbb mostly org Kelantan suka KETUPAT SOTONG..

Oklah selamat mencuba..kalau ada sebarang kesalahan...mama minta maaf..sbb lain org lain resepinya....muahhhhhh...



1 comments :

adda syuhada said...

teruja tgk ketupat sotong versi kelantan tuh..lama xmasak versi kelantan..hari tu wat versi ganu..pun sedap gk...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan