CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Monday, December 31, 2012

Catatan Penglipur Lara Sang Majistret

Alhamdulillah..itu adalah ungkapan yang paling tepat utk mama menyatakan kesyukuran di atas kejayaan mama menghabiskan bacaan buku yg dah lama mama nak baca....
inilah bukunya...




sori sebab mama hanya mengepilkan gambar buku yg mama ambil dr Mr Google...camera tak de la nak snap....

sebenarnya buku  ni mama pinjam drpd kwn opis mama..Kak Dini...thanks kak...
setelah diperam selama lebih drpd seminggu di dalam beg laptop..kenapa mama nak baca buku ni???

  1. terpikat dgn tajuknya
  2. hasil promote dan komen dr Kak Dini
  3. comel la cover buku ni..macam ada sesuatu
  4. sbb plg utama......sebab mama mmg suka buku berkisar tentang true story..sbb ada byk motivasi...

...mama akhirnya memulakan bacaan pada jam lebih kurang 6.30 petang tadi dan mama berjaya  menghabiskan buku yg berhalaman 255 muka surat itu pada pukul 10.45 tadi..jadi lebih kurang 4 jam..tapi sebenarnya jumlah masa itu belum lagi ditolak dgn penggunaan masa solat Maghrib, iron baju papa yg nak pergi dinner kat hotel (jeles), buat susu anak, marah2 anak, leter2 anak, makan murtabak, mkn nasi, ulang alik pergi ambil air masa utk Iqy...ermmm dan of coz mandi...oh ya 1 lagi mama tgk kejap citer feveret Adam dan Hawa..tp dlm10 minit gitu je sbb mama tak sukatgk time citer tu on-air..mama lebih suka tgk malam2 skit..tgk yg direkod tak perlu spend masa tgk iklan... so kesimpulannya mama habiskan lebih kurang 2 jam lebih utk baca buku tu...dan satu aje komen mama selepas baca buku tu... "ermmm..bestnya kalau buku tu masih tebal"
Of coz la..mama rasa tak cukup... i want more....buku ni best sgt2....

Buku yg berkisar tentang kehidupan peribadi penulisnya sendiri...saudara Zabidi Mohamed...seorang bekas Majistret...cerita pengalamannya sebagai seorg majistret diolah dgn begitu santai, sinikal, dan penuh ilmiah...Bila aje kita membaca buku ni..seolah2 kita dpt menyelami dunianya...terasa kebijaksanaannya..dan rasa bangga kerana peribadinya mencerminkan peribadi jati Melayu dan Islam....

Melihat cover bukunya..kita nmpk yg saudara Zabidi ingin mendekatkan dirinya dgn kita...malah memberi persepsi humor dan bacaan yg mesra...

Nmpknya penantian mama utk baca buku ini berbaloi....
Satu lagi yg menggembirakan mama...kerana saudara Zabidi  pernah berkhidmat di Negeri Kelantan...Perkhidmatannya di sini berjaya mengubah pesepsi asal dirinya terhadap Kelantan dan rakyatnya... dia mula mengenal budaya, bahasa, sifat sebenar org Kelantan...kiranya the true colours ore Kelate la...
Mudah-mudahan buku ni boleh jd panduan kpd rakyat negeri lain yg masih menghina dan mengatakan Kelantan yg buruk2... senang cerita bg mama...org Kelantan sama aje macam org negeri lain..ada yg baik ada yg buruk, ada yg cantik ada yg kurang cantik....

Jadi mama syorkan pada yg belum membaca buku ni..silalah berbuat demikian...ini bukannya buku panduan utk menjadi seorang Majistret tetapi buku yg boleh dijadikan panduan untuk menjadi INSAN....

Tahniah buat Zabidi Mohamed...


0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan