CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Tuesday, November 27, 2012

Berat badan berlebihan ketika hamil...

Oh no...inilah yg paling mama risau..bila mana time pergi regular checking untuk pregnancy berat badan mama naik mendadak...sob..sob..sob...
Ke mana harus kuadu masalah ini....
Mama macam biasa la lepas tension kat papa... tapi respon papa pulak,: " ermmm, papa dah agak dah dah..papa tgk mama berselera bukan main..tu la papa dah tegur..nak tegur byk kali takut mama sakit hati pulak"..
What??? itu bukan penenang hati papa..itu pemanas hati lagi ada la...tp..mama tau mama yg salah...mama pun ckp2 la dgn kakak2 mama..ermm jawapan yg hampir sama dgn papa...hampeh..semua org blame mama..
Tp realitinya, mama yg la yg salah percaturan...chettt..

Berat badan mama sebulan setengah yg lalu 64 kg...fuhhh...hehehe.. bila gi check minggu lepas dah 70kg...Nurse kat klinik tu double-checked berat mama..worried kalau2 ada yg usik mesin timbang tu..tapi check la brp kali pun 70 kg tu juga yg tertera....
Mama dah panik..mama bkn apa..mama yg dah berpengalaman mengandung 2 kali tau akibatnya...mama kena jumpa doktor..regular checking akan dipercepatkan kpd 2 minggu..dah kalau doktor tak puas hati mama kena dtg check darah 3 kali dlm sehari..kena minum air glukos la...tensionnya...mama mesti kena minta cuti atau half-day atau minta permission keluar jap...
Time tu jugak terkenang jadual kelas yg pack dan mcm2 kerja yg belum buat...adussss...
Kenapa la mama tak berhati2 dr awal...
Kwn mama ckp klinik kerajaan je yg prihatin gini ..kalau klinik atau hospital swasta tak la macam tu sekali..ermmm..saat tu jugak..mama terfikir knp la mama tak gi check kat swasta aje...
Adusss..mama..wake up...semua dah terlambat...usah berkalau2..byk kalau nanti buat dosa aje..ALLAH tak suka..benda dah jadi..bertenang ok...

Mama disuruh pergi the next day..sbb bagi nurse tu, mama dalam keadaan kritikal..bimbang nanti jd sakit lain pulak..lebih teruk takut effect baby..mama cuba kaw tim nak pergi hari Ahad..tapi bila aje dgr mcm tu mama terus dileteri mereka..Ya Allah nmpk macam mama tak serius..Alamak sorry..tapi mama betul2 susah nak minta cuti...tapi bila dah dileter..mama surrender..nmpknya mama kena tukar jadual ..tension...

Esoknya mama tergedek2 la pergi ke klinik..mama tunggu dekat sejam barulah nama mama dipanggil...simple aje nurse tu ckp," Ermm, hari ni doktor cuti la..awak dtg ptg Ahad la ye..."
Aikk biar betul, semalam beria marah kat mama..hari ni doktor pulak takde..mama rasa nak meletup tapi mama tahan..sbb mama masih waras..sabar mama..sabar

Hari Ahad baru ni mama pun pergi lagi..pergi belah ptg..tunggu dlm setengah jam,nama mama dipanggil.. " sebenarnya hari ni doktor takde la belah ptg.. macam ni la sy timbang je awak dulu..."
What???????? Takde lagi??????? Tension...mama cuba mengukir senyum paksa....Berat mama maintain 70 kg....hehehe..mama seriusly lps terkejut berat naik mendadak hr tu..mama dah tak mkn malam..Tapi yg mama kesalkan..nurse sibuk dok cakap yg bahaya berat badan naik dan suruh mama buat further checking tapi bila pergi..doktor pulak takde...doktor kat klinik tu ada dua...dua2 takde..oh klinik kerajaan... mama terkilan la jugak.....
Kerana kesian kat mama yg kena berulang ke klinik, nurse tu suruh mama dtg pada hari regular checking aje...ermmm..iyalah..merajuk doh ni...

Berat badan normal yg perlu dinaikkan ialah 10-15 kg dr sebelum hamil.... ermmm mama rasa kenaikan mama ni disebabkan juga berat badan mama yg tinggi ketika belum hamil...bila dah hamil..mana lah boleh diet sebarangan..so puan2 sila kawal berat badan anda....supaya tak jadi macam mama....hehehehe...

4 comments :

SYANI said...

Saya pun berat naik banyak pregnant kali ni. Misi pun dah bising setiap kali cek up..

Simplemama said...

hehehe..senasib...sy mmg takleh nak tahan kalau tgk makanan ..kebetulan pulak tak de alahan..lps bersalin yg jd masalahnya..hehe ..mesti susah nak turun balik....

Anonymous said...

We can also replace are table lamps with that one as it looking good and increases the grace of room also.
It also increases our expenses. Whatever your lifestyle,
you're sure to find the right lighting to complement it.

my web page hampton bay ceiling fans with lights and remote

Anonymous said...

saya anak ke 4 try g kerajaan. memang tiap kali p ambik darah. kalau swasta 2x ja ambik darah. pun tak da byk sgt ujian nak kena buat. doc pakar swasta juz tgk air ketuban dah tau kondisi ibu. kali ni terpaksalah, sebabnya duduk di rural area. byk app., boring and malas nak p pun ada. swasta sebulan sekali saja, jz masuk bulan ke 8 kena p 2 week sakali check up

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan