CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Monday, October 29, 2012

Ayam Panggang ...Simple and Delicious...

Mama sebenarnya tak tahu nak masak apa sempena raya ..Mama ingat nak masak spagetti je..iyalah senang dan sedappp...tapi bila memikirkan papa yg agak tak berapa LIKE.... hehehe (jiwa Melayu kental la katakan)... mama rasa tak kot.. malas la pulak nak masak banyak jenis....lagipun abg ipar mama pun ada yg tak gemar spegetti..ayoyooo..

Jadi mama pun fikir la juadah lain... susah gak nak sesuatu yg special tapi senang dan mudah sbb raya kali ni mama ada projek FELT la... tolong kawan je....nanti mama story lenkali ok...

So, mama dgn kuasa veto telah merancang satu juadah yg senang tp may be ramai yg suka...

Mama ada dgr dr member2 opis mama iaitu Kak Dini dan Kak Midah yg diorg nak buat nasi carrot...bunyi macam sedap..kelainan ni...mama pun tanya dan usyar la cara membuatnya...
Diorg nak buat Kuah Dalca...ermm mcm best...mama pun usyar gak..hehehee

Sampai kat umah mama pun story dekat kakak2 mama pasal plan juadah mama..dorg setuju ngan nasi carrot tp kakak sulung mama tak berapa suka Dalca...so mama kena fikir lagi la ni...

Lepas fikir secara logiknya mama pun buat sesuatu yg senang..mama biasa la suka yg simple2 aje...
Mama pun rancang nak buat:

  • Nasi carrot
  • Ayam panggang
  • Sup
Senang kan..tp mama rasa family mama boleh kot menerimanya...hahaha..papa??? ayam panggang orait je..sup ok...tang nasi tu...mama akan standby nasi putih sbb melalui pengalaman lalu papa tak mkn nasi berwarna2 ni..mcm nasi minyak dan nasi hujan panas...(macam mama time kecik dulu...skrg mama dah boleh mkn semua)..

So, mesti korang dah tak sabar nak tgk hasilnya kan..tapi mama upload gambar ayam panggang ala mama je la ye...sebab ini first time mama buat dan berdasarkan naluri mama sendiri...cehhhhh....(koya)

Ayam Panggang ala Simplemama

Sorry la kalau korang nmpk tak menyelerakan..tapi sumpah best..tp itu kata papa la...hahhaha..papa mmg komen terbaik je sbb bimbang mama merajuk..hehehe..

Tapi mama nak jugak bgtau cara mama buatnya...

1 ekor ayam
3 ulas bawang putih *
1 inci halia* (lbh kurang je..kalau nak lebihkan pun ok)
Garam secukup rasa*
1 kiub ayam*
5 sudu besar Sos black pepper 
3 sudu besar kicap manis

bahan * ditumbuk halus...

Caranya: Lumurkan bahan yg ditumbuk pada ayam secara menyeluruh....
Kemudian ambil sos black pepper dan kicap... lumurkan juga... 
Kemudian perapkan ... letak dlm peti...tutup bekas yg digunakan dgn plastic wrapped atau aluminium foil..kalau nak senang letak dlm tupperware tp jgn la tupperware yg mahal ye..nnt mana la tau hasil perapan tu melekat...nangis la pulak....

Mama perap malam sebelum mama nak panggang....baru mesra rasanya....

Pastu panggang...mama potong ayam kepada 4 bahagian sbb mama tak de oven besar nak panggang seekor ayam..mama panggang guna ni je....mudah je kan...nak guna bakar arang ala satay pun boleh.....


Bila ayam yg dipanggang mcm nak masak, korang sapu la sos black pepper...barulah dia tak kering...kalau yg perap tu masih ada, korang letak kat ayam tu...
So, kalau korang nak cuba...silakanlah...senang, mudah dan Alhamdulillah boleh la tahan rasanya....

Selamat mencuba.....


2 comments :

sue zainun said...

salam aidiladha..
hehe saya pun kurang kalo nasi warna warni nih tp kalo ayam panggang memang xtolak lah..yummmy sedappp

Simplemama said...

iya ke??? hehehe..tapi bagus jugak..nasi berwarna-warni ni byk kolestrol sikit....hehehe...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan