Bahan2
225 gm Cream cheese
1 1/2 cawan biskut marie
3 sudu mentega cair
5 biji telur gred A
1 cawan gula
2 sudu jus oren / perahan lemon
Sedikit parutan kulit lemon
Cara membuatnya
1. Hancurkan biskut marie..guna blender kering..
2. Gaulkan bersama mentega
3. Tepekkan pada bawah loyang..ratakan.. (korang boleh juga tepekkan pada bahagian tepi loyang)
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dalam suhu 160 celcius selama 8 minit..
5. Bila dah cukup waktu ..keluarkan dari oven..sejukkan..
6. Gunakan pemutar elektrik, putar cream cheese bersama gula..sampai sebati
7. Bila dah sebati, masukkan telur satu persatu..
8. Putar sehingga sebati
9. Bila dah siap, masukkan dalam acuan biskut marie tadi..
10. Bakar dalam suhu 160 celcius..selama 50 hingga 60 minit secara 'water bath'
(teknik water bath tu bermaksud korang letak loyang yg berisi adunan korang tu dalam loyang yg lebih besar yang mengandungi air..)
11. Test guna cake tester atau lidi..utk tgk masak ke tak
12. Bila dah masak..jgn terus keluarkan..biar dia sejuk dalam oven...kalau tak dia akan merekah..
13. Bila dah sejuk, keluarkan dan sejukkan dalam peti sejuk sb lagi best mkn time sejuk
Selamat mencuba...
Balik kampung
1 day ago
3 comments :
nampak sgt sedap :)
me click HB!
nak menang purse clarks ori? jom vote!
sedap nya kek keju..
dah klik HB..
jom join contest di blog kakyong, contest Aksi si Cilik Berbasikal
mace sedak & simple jah kema weh. aku nih buto sgguh bab wat kek. nk tra weh lok.
ada resipi mudah & simple, tepek lg deh! ;)
Post a Comment