CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Sunday, June 23, 2013

Potato Salad

Hari ni mama nak kongsi resepi yg cukup senang dan cukup baik utk sesiapa yg sedang diet...(macam mama..hahaha) kiranya diet nasi la...
Bak kata papa.. mama ni diet je nasi..tp benda lain selamat je mama hentam..
Memandangkan papa yg berkeinginan nak sgt tgk mama achieve 50kg... mama sebagai isteri yg patuh... cuba la sedaya upaya..maklum la nak puaskan hati suami.... asalkan niat tu lari ... semuanya ok..Insya-Allah...
Tapi bila papa tgk mama tak makan nasi..dia pulak yg ckp.."mama makan la sikit nasi, jgn makan time malam je la".. maybe papa takut mama pengsan... hehehe..

Jadi bermula hari Rabu yg lalu..dah 4 hari mama tak makan nasi... mama ambil karbohidrat yg lain....mcm mee, bihun, kentang dan lain2...

Jadi bila dah boring ..asyik2 mee...asyik2 roti.. mama pun ambil inisiatif..buat salad.. takde benda lain pun kat rumah... nak ke kedai..agak susah al-maklumlah papa pergi bercuti (jeles)... jadi buat la apa yg adooooo....

Ini la hasilnya...


Cukup mudah..

Bahan2
2 biji Ubi kentang (didadu)
2 btg Sosej (direbus dan didadu)
1 biji tomato (dipotong kecil2)
2 sudu besar mayonis
Sedikit lada sulah
Sedikit garam

Cara2nya
Rebus kentang yg didadu sehingga empuk.. masukkan sedikit garam bila empuk.. mama rebus dgn air biasa je.. kalau nak best lagi boleh rebus pakai susu segar..

Bila dah empuk keluarkan dan sejat seketika... nak elakkan dari berair...
Kemudian gaulkan bersama sosej dan tomato.. masukkan Mayonis.. gaulkan sehingga sebati.. perisakan dgn lada sulah... gaul lagi...

Kalau ada mixed herbs..boleh la ditaburkan sedikit.... lagi beraroma....
Kemudian boleh la makan.. 

*sosej boleh diganti dgn protien lagi seperti isi dada ayam.. udang yg direbus ..itu pun best.. mama mmg suka makan lauk jadi sbb tu la potato salad mama mcm byk je sosej..hehe..

Selamat mencuba....


0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan