CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Sunday, January 29, 2012

Kuih Beko...

KUIH BEKO..pernah dengar tak..ini antara feveret kuih mama la kiranya....kuih ni kuih tradisional Kelantan..kuih ni mama beli utk sarapan kat Kopitiam Gano...berhadapan dgn Billion Kota Bharu...



Kuih ni sedap sgt2 bagi mama...tapi mama tak pernah cuba buat....bentuk dia macam bahulu...memang dibuat padaacuan bahulu..kalau nak beli dia pun selalunya boleh beli dekat org buat kuih akok atau bahulu....

Ni ada resepinya..mama cilok dari blog kak nonierahman...

bahan-bahan
2 cawan kelapa parut
2 cawan tepung pulut
2-3 keping keret nise/manisan (org perlis gula gerek ye) atau pun 1 cawan gula
1 cawan air
daun pandan
secubit garam
2 biji telur

cara-cara
  1. masak gula bersama air dan daun pandan sehingga larut
  2. gaul ke semua bahan jgn terlalu lembik
  3. sudukan ke dalam acuan/muffin tray
  4. bakar menggunakan oven suhu 150c selama 15 minit
Cuba la ye..mama pun akan try...



0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan