CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Sunday, April 10, 2011

Vanilla Muffin with Chocolate Chips

Baru2 ni mama kemaruk buat MUFFIN....minggu lepas je mama dah buat 4 kali..hahaha..
Hasilnya...ermmmmmmm...boleh la...asal papa suka    :))))  mama dah cukup senang hati....

Kali ni mama nak kongsi vanilla muffin dgn korang..mama geledah resepi ni kat MyResipi....hehehe..walaupun yg mama buat tak sehebat KENNY ROGER'S punya muffin..mama dah puas hati....hahaha..(habis tu tak nak frust menonggeng...)




Bhn2
 4 cwn tpg gandum
4 tbsp baking powder
2 cwn susu segar
1 1/2 cwn gula
8 tbsp mentega - dicairkan
2 biji telur
1 tsp garam
1 tsp perasa vanilla
chocolate chips

Cara membuatnya

1. Cairkan mentega..bila dah cair..biarkan sejuk seketika..Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius..
2. Pukul telur dan gula sampai sebati. Kemudian masukkan susu segar. Lepas tu masukkan pula mentega yang dah dicairkan.ambil bahagian yg jernih sahaja..mendapan mentega jgn ambil.. masukkan garam.perasa vanila...Kacau hingga sebati..
3. Ayak tepung, baking powder ke dalam mangkuk adunan tadi....lepas tu kacau sampai sebati..kacau cepat2...sebab muffin akan jd lebih elok jika campuran bendalir dan tepung kita kacau kejap je...bila dah sebati campur chocolate chips..
4. Pas tu..boleh letak dalam cup..dan dibakar..selama 20 minit..bergantung pada kepanasan oven masing2

P/s:  Chocolate chips boleh dicampur terus atau jika korang nak chocolate chips dok kat bahagian atas..korang kena masak muffin half-cooked baru korang taruk chocolate chips...


(dpt dlm 18-20 biji..tp kena tengok gak saiz cup)


Selamat Mencuba................

2 comments :

Jeely jelly said...

mama.. saye amek resepi nie ae.. sbb dye merekah ala2 kenny rogers punye muffin :)
muffin nie lembap x ? sbb saye selalu buat kering sikit lah -.-

Simplemama said...

muffin ni lembab dan dia mcm berat sikit..kiranya bukan mcm sponge cake..mama suka..lebih2 lg bila mkn panas2..chocolate chips dia cair gitu...try la...
ini kenny rogers tiruan..hehehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan