CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Monday, April 11, 2011

Park Choy Simplemama!

Hai..korang...
Mama nak tanya ni..korang suka makan sayur tak? Mama time kecik2 dulu tak suka makan sayur lebih2 lagi yang warna hijau..PAHIT.....
Mama lebih prefer makan tomato dan kdg2 kobis....sebab tu muka mama licin..hahahaha....
Sapa setuju angkat tangan...

Tapi bila dah semakin tua ni....liur mama seakan dah boleh terima sayur hijau walaupun bukan semua...
Sawi tu mama dah boleh pass la...mama banyak mkn sawi time berpantang.....ermmmm...not bad...or may be sebab tak de pilihan...

Tapi seriously mama boleh makan dengan lahapnya dan seakan2 tak ingat dunia bila mama mkn pak choy kat Chicken Rice Shop...bukan sekadar nasi ayam.....

So ...dek kerana suka..mama pun usyar2 la resipinya..mama try dulu berdasarkan pengamatan liur mama...kemudian mama pergi dptkan pengesahan kat member mama yg memang pakar memasak...

Jadi lah Pak Choy Simplemama..boleh?????



Bhn2
2 jambak Sawi jepun (betul ke org panggil jambak????Hentam je...)
3 sudu minyak bijan
2 ulas bawang putih
2 sudu kicap cair
1 sudu sos tiram

Cara2 membuatnya
Stimkan atau celurkan sawi..utk dapat hasil yg lebih cantik baik korang stim..
kejap je stim jgn sampai layu sgt....dah siap letak dlm pinggan hidangan
Panaskan minyak bijan..masukkan bwg putih...goreng biar naik bau..
Kemudian masukkan sos tiram dan kicap..rasakan..kalau suka masin..tambah sikit je garam..sebab
kalau mama..mama dah ok dah dgn kemasinan sos tiram...
Bila dah siap...siramkan atas sawi yg dah siap distimkan atau dicelur....
Hiaskan dgn lada merah besar...
Dah boleh makan..sedap dan berkhasiat..

2 comments :

Farah Shamsudin said...

nampak menjadi tu.. sedap je nampak.. nak try ;ah nanti. thanx sebab share resipi..:)

Simplemama said...

beres Farah...cuba la..papa yg tak minat sayur pun suka...kalau nak lebih kick boleh gak letak udang kering...you sangai or goreng tanpa minyak dulu udang kering tu..pas tu blender kering or just tumbuk...then campur dlm park choy.tu pergghhhhhh...tp garam tak yah letak dah la..coz selalunya udang kering dah masin..kurangkan garam nanti darah tinggi!
selamat mencuba...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan