CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Tuesday, December 21, 2010

Bila diri DIKHIANATI...

Salam sumer....

Pernah korang dikhianati???


Mama rasa ramai yang pernah terkena....
How do you feel?

Bila mama tanya secara rawak dari member2 mama..pengalaman mama...apa yang mama tengok..
Ramai yang kata..
  • "Geram nyer..sampai hati dia buat gitu..." (tentunya kata2 tu lahir bersama deraian airmata atau ekspresi muka yang ala2 singa)
  • "Siap la engkau..tunggu la time kau..aku balas balik" (kalau mulut yang cakap mcm ni..selalunya tak balas pun balik..cuma time marah tu rasa geram..tapi mungkin lepas tu kena lebih berhati2..takut dikhianati lagi.
  • "Biarlah dia..malas la nak ambik tau..biar Allah je yang balas" (yang ni jenis yang masih boleh bersabar..hati bengkek beb tapi masih tau sabar)
  • ....silent mode..hanya beberapa aksi yang berlaku..pangggggg...(satu tamparan di pipi..lepas tu release la...
  • ....silent mode..hanya berlalu pergi..hanya hati yang berbicara..mula membuat perjanjian dengan SYAITAN..(ini dah kes dendam...Islam melarang kita berdendam...parah ni..kadang2 boleh jadi barang pusaka..iyer la tak dapat balas pada mak atau ayahnyer..anak, cucu, cicit yang dapat balasan pun dah puas...tapi betul ker membalas dendam satu kepuasan?)
Mungkin banyak lagi..cuma mama tak tertulis kat sini...Mama tak tau nak cakap byk2..coz bila diri dikhianati..itu bukan lagi bersikap kecederaan fizikal tapi dah masuk mental, emosi dan kadang boleh jadi TRAUMA..

Sebab byk kita dengar kes2 jenayah..kalau dikaji2..kebanyakan kerana dendam dan ketidakpuasan hati..
Ada apa dengan hati????
Hati adalah seketul darah yang akan menjadi hitam sekiranya tidak dijaga...
Kadang2 mama kesian bila dengar pengakuan banduan yang bakal menjalani hukuman gantung atau terpaksa terperuk kat dalam SANA bertahun2 hanya kerana membalas dendam bila diri dikhianati...
KESIAN..tapi apa yang boleh kita buat...kita tak layak untuk menghukum sesiapa..

Kerana itu ISLAM menganjurkan konsep SABAR...
" eleh..dok main sabar..sabar..sampai bila? takkan nak suruh orang pijak kepala kita?" haaaa..itu memang jawapan krisye...
Yalah...tapi bukankah DIAM dan SABAR itu kunci kemenangan...itu SUNNAH Rasullullah S.A.W....
Sejarah Islam dah bagitau..kerana sabar ISLAM menang....
" Ala...itu sejarah..u tak pe la..bukan u yang kena...i ni yang tanggung "....ooooo...itu jawapan bagi mereka yang memang dah tak leh terima nasihat...memang korang yang tanggung ...Itulah gunanya DOA...
Allah menganjurkan kita berDOA (opppss...bukan time susah aje...ini amaran untuk mama juga)..adu je semua kat DIA...of course ALLAH MAha Mengetahui..Dia dah tau segalanya..malah dia yang menentukannya..cuma berdoalah..itu tanda kita berusaha..Ingat pada ALLAH..
Dikhianati..disakiti..itu semua UJIAN daripada ALLAH..Dia membebani kita kerana dia tau kita boleh deal dengan bebanan itu..cuma kdg2 kita tersasar kerana byk dugaan daripada nafsu dan terlalu percaya pada bisikan SYAITAN...

So, korang leh nampak sekarang??? ALLAH yang menguji kita..so sebarang jalan penyelesaian..kita kena berbalik dan mengutamakan ALLAH..coz ALLAH akan memberikan kita jalan yang lurus...
Pastinya telah tersedia balasan bagi yang membuat kemungkaran....

P/S: sorry if celoteh mama ada kesalahan..mohon ditunjuk ajar..mama tak berniat apa2..ini hanya pemerhatian peribadi mama....sorry if ada yang BENGANG...love u all....

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan