CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Monday, September 12, 2011

Tutorial: Kraf Bekas Serbaguna

Hai..hari ni mama boring...sooooooooooooooo....mama pun melilaukan mata mama utk cari mangsa...
Hah.....mama jumpa satu benda...bekas peanut butter mama...dah habis...ada saki baki yg dah susah nak diambil makan...
Apa nak buat ekkkk...
Tetiba je.....ting tong....."ye...siapa tu?"
"ni...IDEA ni, mama"....
"ooooo...IDEA...keluarkanlah"....

Haaaaa...tu la lainnya IDEA ni...kalau dia datang jer..kita kena suruh dia keluar..jgn suruh dia masuk...hehehe..kalau TETAMU yg dtg...suruh masuk..jgn suruh keluar pulak....kesian kawan tu....aikkkk macam teka teki spontan la pulak..hehehe..nnt balik umah nak soal kat papa..tentu papa tak tau...hehehe....

Idea mama tak de la grand tapi boleh la...lagi pun leh buat siapkan dalam masa tak sampai 10 minit.....aikkk kejapnya....memang la...mama kan sukakan yang SIMPLE....hehehe...(ketawa tak leh blah...buroookkkk)...

Gini lah BEKAS SERBAGUNA mama....

Bhn2 nya...bekas jem yg dibalut dgn pembalut kegemaran..hehehe..atau lebihan balut hadiah kahwin
 reben kertas
pisau
gunting
tape/ double-sided tape
dan
alat2 lain yg relevant dan yg pasti ada kat pejabat

Ambil riben kertas..bahagi dua..satu bahagian buat riben ..satu bahagian lagi hold dulu...
mama bahagi dua sbb mama guna riben kertas yg besar..so..kalau guna tanpa bahagi dua nnt
gedabak pulak besarnya...

Satu bahagian lagi lilit botol jem tu...cara lilitan ikut suka...mama ikatkan pd botol..lekatkan guna  tape
atau kalau ada gam elektrik lg rapi dan beshhhhhh

Bila dah lilit lekatkan riben buatan kita tadi..mama guna double-sided tape..
utk dpatkan kesan lebih menarik lilit bahagian atas dgn riben kecil yg
color contra sikit...rapikan riben
Taraaaaaaaaaaa...dah siap...senang je kannnnnnn......
Bila dah siap..boleh la..letak pen ke....handphone ke..atau apa aje...jgn buat minum sudah...riben kertas tu boleh diganti dgn riben2 jenis lain..ikut kreativiti dan apa yg ada.....craft mama simple dan tak memeningkan..cost pun kurang...guna apa yg ada...tp hasilnya ok lah jugak...ada la yg kata comel..hehehe..(mama puji diri sendiri...lalalala)....

Selamat mencuba darling-darlingku.........
Kalau buat ngan anak2..mesti beshhhh (bg anak2 yg dah boleh diharap ye..kalau mcm Uyeeh dan Reefqy..hancussss)....
Yg ada anak yg dah bersekolah..especially yg ada anak pompuan...boleh buat bekas pensel..mesti diorg like sesgt....(baru kembang semangkuk hidung mamanya....)

2 comments :

Detik-detik Itu said...

kertas tu name ape eik?

Anonymous said...

memang cantik

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan